Situatie ciudata incarcare acumulatori
#1
Postat 22 March 2006 - 12:06 AM
Aparat incarcat: Power Peak Ultimate Li
Posibilitate setare curent incarcare pe manual: 100 mA - 5 A (pe auto nu se stie cu cat poate incarca minim)
Acumulator testat:
Tip acumulator: NiCd
Nr celule: 1 celula (1,2 V)
Capacitate: 700 mAh
Am setat incarcare automata, a inceput incarcarea cu un curent de 110 mA, acest curent de incarcare s-a mentinut la 110 mA timp de 10 ore dupa care am avut surpriza sa constat ca a bagat acumulatorului capacitate de 1025 mAh, incarcarea nu se terminase asa ca am oprit eu. Ma intreb unde a putut baga atata daca akku are doar 700 capacitate, alta intrebare este cam cand ar fi detectat aparatul sfarsitul incarcarii daca nu opream eu !!!
Ultima intrebare este daca aparatul este defect sau daca akku era prea vechi (are 3 ani si ceva).
Daca era akku defect, cum a putut inmagazina 46 % peste capacitatea lui ?!
#2
Postat 22 March 2006 - 12:26 AM
Cu stima,
Costel
#3
Postat 22 March 2006 - 12:37 AM
Cert este ca legaturile erau precis bune, acu fiind intr-un suport de 4 akku (3 locuri ptr akku au fost scurtcircuitate ca sa faca circuit doar cu unul).
Daca era mort akku, cum arata ca a bagat in el enormitatea de capacitate ?! Banui ca un akku mort nu mai absoarbe curent deci ar fi aratat mult mai putin de 700 si ori s-ar fi oprit ori ar fi mers incarcarea mai departe neatingand niciodata capacitatea lui.
Tensiunea arata aparatul ca akku are la bornele lui 1,71 V in timp ce se incarca (dupa 9 ore de incarcare).
In schimb al doilea akku la fel ca acela l-am pus la incarcat a doua zi pe manual, am setat tip NiCd, nr de celule 1 (Deci acum sigur stia de 1,2), capacitate 700 mAh, curent de incarcare i-am dat 400 mA. Incarcarea s-a oprit dupa o ora la o tensiune de 1,42 V si bagand o capacitate de 375 mAh (probabil nu era descarcat akku de tot).
Aceasta postare a fost editata de DjGenove: 22 March 2006 - 12:38 AM
#4
Postat 22 March 2006 - 01:12 PM
Cu stima,
Costel
#5
Postat 22 March 2006 - 01:36 PM
Se pare ca se confirma regula general valabila ca "functionarea in mod automat este pentru necunoscatori". Spre exemplu,nici un fotograf serios nu seteaza camera pe "auto",exceptand situatiile in care i-o da sotiei sa fotografieze :( Sper sa nu vada a mea ce-am scris aici :D
Cu stima
Dan P
#6
Postat 22 March 2006 - 02:17 PM
Am si eu un Power Peak Infinity si un Power Peak Ultimate Li. Pe cel din urma il folosesc mai des in ultimul timp, mai ales la camp. Pe incarcare automata intotdeauna incarca mai mult decat capacitatea celulei NiMH daca este complet descarcata. Dar acelasi lucru se intapla si pe manual. De exemplu daca incarc manual cu un curent mic (300mA) o celula de 3300mA... incarcarea se termina pe la 3700 - 4500mA, depinde cat de descarcate au fost celulele.
Daca incarci cu curenti mai mari incarcarea se termina mai devreme. Am observat acest lucru pe ambele incarcatoare. Oricum eu folosesc numai incarcarea manuala... am cel putin impresia ca eu controlez ciclul de incarcare. In ceea ce priveste incarcare cu 300mA pana la 4500 a celulelor de 3300 acestea nu se supraincalzesc (chiar daca ar fi trebuit) din contra, sunt mai reci decat daca as incarca la 1000mA spre exemplu... nu mai vorbesc de o incarcare la 3300! Daca incarc la 3300 pack-ul ia cam 2700-max 3200mA.
Pe de alta parte celulele NiMH pierd din capacitate in primele 5-6-7 ore din momentul opririi incarcarii circa 10-20%. Avand in vedere ca tu incarci cu un curent mic... acestea incep concomitent sa piarda din curent... deci daca tie iti indica aparatul 100mA incarcati intr-o ora de fapt in celula ajung (probabil) doar 90mA. Nu sunt convins de chestia asta dar este o parere.
Pentru a te linisti... si Infinity face aproximativ la fel (desi soft-ul difera).
Parerea mea: aparatul nu are nimic.. stai linistit! Mai ales daca celula ta nu s-a supraincalzit.
Bafta!
#7
Postat 22 March 2006 - 05:15 PM
DjGenove, mai ingrijorator e ca acumulatorul e atit de vechi. In rest, asculta-l pe down, ca bine a zis.
#8
Postat 22 March 2006 - 05:28 PM
Zic si eu o opinie. Capacitatea acumulatorilor nu este fix ce scrie pe ele. Aceea este capacitatea nominala, a carei masuratoare este definita de un anumit regim de descarcare. Daca va uitati pe graficul capacitatii unui accu., in functie de curentul de descarcare, veti observa ca la curenti mari capacitatea scade. Deci exista o dependenta a capacitatii utilizabile practic de curent. Probabil ca exista o dependenta similara si la incarcare.
De asemenea, nu uitati de randamentul incarcarii. Cantitatea de energie (mAh) bagata in accu. trebuie sa fie mai mare decat cea inscrisa si care e cea de la descarcare; raportul da randamentul si care e pe la 70%. In concluzie, eu cred ca valoarea afisata a "curentului bagat" in baterie de catre incarcator are un caracter mai mult orientativ si nu trebuie privita ca o masuratoare de precizie. Probabil ca observarea modificarii in timp a parametrilor cu care eram obisnuiti este ceea ce trebuie sa dea de gandit, nu neconcordanta "la zecimala" a valorii indicate de incarcator si a celei inscrise pe baterie. Cum se spunea si mai sus, daca nu se incalzesc e ok. Iar ca regula generala, incarcarea la curenti mici le prelungeste viata, iar daca au fost uitati in incarcator, riscurile sunt mai mici.
Totusi, ar mai fi de verificat setarea lui deltaV, daca este accesibila. NiMH au delta V mai mic decat NiCd. Un incarcator care asteapta delta V de NiCd e posibil sa nu detecteze terminarea incarcarii la NiMH.
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
#10
Postat 22 March 2006 - 06:04 PM
Citeaza
Cum ai ajuns la valorile astea? Am vazut si eu niste recomdari pe mai multe site-uri si erau in concordanta cu setarile care le folosesti tu. Adica pe la jumatate din ce recomanda majoritatea producatorilor. Dar de ce? Pur si simplu nu inteleg de ce producatorii de charger-e au alte opinii decat utilizatorii.
Pana acum nu am incercat sa folosesc decat "dv" recomandat de producator. Pe de alta parte opinia mea este ca ar trebui sa conteze si marca celulei nu numai tipul (NiMH/NiCd). Sau nu?
Merci
#11
Postat 22 March 2006 - 06:17 PM
perioada de viata se scurteaza probabil proportional.
dar cand sunt pe camp nu ma gandesc daca la iarna pe viscol mai merge packul sau nu... :D ,ci doar tremur sa ridic in aer modelul.
e adevarat ca cu aceste setari ,timpul de incarcare creste ,dar se incarca mai "mult"
la valorile astea am ajuns prin experimentari acasa ,cu cicluri facute pe charger cu acelasi curent de incarcare-descarcare si diferite dv,pana mi-a placut cat curent au luat acumulatorii.
#12
Postat 22 March 2006 - 06:56 PM
Daca le incarci la curenti mai "normali", peste 1C, se mai domoleste treaba. Oricum, packul de propulsie, care se asteapta sa descarce curent instantaneu mare, trebuie incarcat la curenti mari (2-3C) ca daca nu se puturoseste. O data la 10-15 cicluri, nu-i strica, ce-i drept, un slow charge.
Din ce stiu io, NiMh nu se "supra"incarca.
Referitor la delta V:
Orice producator de charger recomanda niste valori. Totodata, zice si ca trebuie facute experimente, pt. a stabili de la caz la caz, valorile ce-l coafeaza pe utilizator.
De obicei, se recomanda (maxim) 5mV/celula la NiMH si 15mV/celula la NiCd.
Daca am packuri mai tzapene, care suporta regimuri barbare de incarcare/descarcare, merg cu valorile maxime si cu racire musai pe pack.
Cand incarc shtifturi de acumulatori (pt. emisie sau aparatul foto, de exemplu), adica acumulatori ce nu sunt facuti sa suporte incarcari/descarcari la curenti mari, merg cu deltaV mai jos si curenti de incarcare mai mici.
Dupa ce aproape am busit un pack de 8x2300 NiMh pt. emisie (stifturi scumpe din comertz), incarcandu-l la 1C cu delta V uitat pe 5mV, m-am desteptat si io... Le incarc pe fiecare dupe tipicul lor si stau cu termometrul cu infrarosii pe aproape.
Atentie, ca la unele incarcatoare trebuie setat delta V corespunzator packului (acumulatorilor inseriati!) pe cand la altele (marea majoritate) se seteaza delta V corespunzator unei singure celule. De citit carticica aparatului...
#13
Postat 22 March 2006 - 07:12 PM
Valteras, la 22 Mar 2006, 18:56, a spus:
Daca le incarci la curenti mai "normali", peste 1C, se mai domoleste treaba. Oricum, packul de propulsie, care se asteapta sa descarce curent instantaneu mare, trebuie incarcat la curenti mari (2-3C) ca daca nu se puturoseste. O data la 10-15 cicluri, nu-i strica, ce-i drept, un slow charge.
...
As mai adauga si io ceva ! :(
Incarcarile la curenti mari, 1C sau mai mult, reduce viata packului corespunzator. De regula, cam proportional cu numarul de ori care depaseste valoarea recomandata de 0,1C. Adica pentru o incarcare cu 1C, fata de o recomandare de 0,1C, numarul de cicluri oferite de producator, se va diminua de cca. x10... :D
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#14
Postat 22 March 2006 - 08:35 PM
domnu_doctor, la 22 Mar 2006, 19:12, a spus:
Iata o informatie deosebit de interesanta si utila si pe care eu nu am gasit-o pana acum,desi am citit muuult despre acumulatori. @domnu_doctor,informatia o aveti din vreo lucrare (documentatie) sau din experienta personala?
Cu stima
Dan P
#15
Postat 22 March 2006 - 08:42 PM
Citeaza
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif
unde ai auzit tu frate asa ceva? la radio sant pe camp de la galactici? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif
cum poti sa spui asa ceva, cand toti producatorii de acumulatori recomanda incarcaerea si descarcarea cu curenti mici.
@ navigator
Citeaza
DjGenove, mai ingrijorator e ca acumulatorul e atit de vechi. In rest, asculta-l pe down, ca bine a zis.
bravo ,ca bine le zici, ca astia zboara de atata timp electrice si nu stiu ce-i aia randament de incarcare
de asemenea cirip si down...scurt si la obiect B)
ca sa adaug si eu din experienta personala, este foarte important sa faceti formatare(ciluri incarcare-descarcare completa) inclusiv la li-po(pana si la chinezaria de elicopter s-pico care are li-po specifica asa ceva)
de ex: eu am luat 3 li-po de la concurenta, erau deja incarcati, m-am dat cu ei pe o aripa, apoi i-am incarcat acasa la curent relativ mic..200mA, si nu i-am mai folosit 2 saptamani. inainte cu o zi sa ies la zbor, am mai bagat putin curent in ei.
cand am ajuns la camp, am pornit frumos, si dupa nici 1 minut, mi s-a oprit motoru in zbor. am repetat schema cu ceilalti 2 acumulatori noi, si tot asa, cam la interval de 1,2 min mi se oprea motoru. nu se putea sa fie toti 3 busiti. cand am ajuns acasa, am facut 3 cicluri incarcare-descarcare pentru fiecare acumulator, si la urmatorul zbor......zbrrrrr au mers super ok
deci atentie mare la formatare ca e foarte importanta
Aceasta postare a fost editata de teo: 22 March 2006 - 08:51 PM
#16
Postat 22 March 2006 - 08:45 PM
Champ, la 22 Mar 2006, 20:35, a spus:
Din materialele si documentatiile pe care le-am cetit.
Regula generala, pentru utilizare domestica, adica descarcare la capacitate nominala de durata, la 1-2(max.)C, si incarcare, cum am zis mai sus, asigura un numar de ciluri de incarcare/descarcare care poate ajunge la 1000-1200-1500 cicluri, comparativ cu gradu' de utilizare al pack-urilor folosite la AERO, AUTO, NAVO, unde un ... sezon, topeste un pack definitiv ! Asta insemnand cam 30-50 cicluri si ... gata !!
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#17
Postat 22 March 2006 - 09:37 PM
#18
Postat 22 March 2006 - 09:44 PM
Cirip
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
#19
Postat 22 March 2006 - 10:01 PM
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#20
Postat 23 March 2006 - 12:35 AM
In rest cate Marii atatea palarii. Intr-o documentatie scrie ca NiMh se recomanda a fi incarcati la curenti mai mari, citez mai jos de acolo:
"Bateriile de tip NiMH se incarca la curenti mari in incarcatoare rapide sau ultrarapide. In acest fel se previne dezvoltarea formatiunilor cristaline pe electrozi (fenomenul de memorie);"
In alte documentatii se spune ca sa respectam curent C/10, altii de ex concurenta spune "packurile de akku NiMh si NiCd ptr propulsie (nu ptr emisie) sunt expre construite sa suporte incarcare rapida deci incarcati fara probleme la C/2 ca merge si nu se scurteaza viata lor"
Tot concurenta recomanda incarcarea pack-urilor Li-Po cu 1 C fara probleme caci asa sunt akku facuti si incarcarea la sub 1 C chiar nu e recomandata.
Deci cum este ?! Care este adevarul ? Care Marie si cu care palarie e cea veritabila ?
Propun daca se poate si cineva are sursele reale si nu speculatii, prezentarea celor 3 tipuri de acumulatori (NiMh, NiCd, Li-Po) cu curent optim de incarcare in vederea obtinerii unei vieti cat mai lungi a akumulatorului, prezentare nume akku care (daca) suporta incarcare rapida la C/2 sau 1 C fara a se scurta viata lor (incarcarea la C/10 este prea lenta si nepreferata de multi).
Specificarea curentului de formatare (incarcare lenta) si descarcare, la cate cicluri se face formatare si la fiercare tip de aku din cele 3 sa fie specificat separat, pentru ca altfel se isca derutare generala si se lasa cu victime printre neamul acumulatorilor si cu buzunare falite.
Plus recomandarea unui charger profesionist la care se poate seta deltaV si tot, plus sa poate fi setat curent de incarcare de la catvia mA pana la 5 A de ex 175 mA sau 127 mA nu doar de la 100 mA in sus din suta in suta.
Pentru ca de ex incarcarea trickle (curent sub C/10 ptr prevenirea descarcarii) la un akku de 700 mAh cere 35 mA si la multe aparate nu se poate seta asta.
Aceasta postare a fost editata de DjGenove: 23 March 2006 - 12:40 AM
#21
Postat 23 March 2006 - 10:14 AM
Citeaza
Deci cum este ?! Care este adevarul ? Care Marie si cu care palarie e cea veritabila ?
La telefon (Sony-Ericsson) am accu de 1400 LiPo. Se incarca in juma' de ora deci se poate incarcari rapide.... nu numai in modelism. Iar accu aia nu cred ca sunt mai performanti decat cei de modelism chiar daca au "desen" holografic cu numele firmei!
Stima
#22
Postat 23 March 2006 - 10:35 AM
Evident ca tehnologiile actuale impun diferite regimuri de incarcare/descarcare, iar producatorii incearca sa satisfaca cerintele userilor. Se mai pune problema fenomenelor de memorie chimica, si alungirea la cat posibil a ciclurilor de utilizare.
Adica cu alte cuvinte problemele trebe discutate diferential, pe tipuri de celule, tehnologii, producatori, pentru a fi mai aproape de realitate.
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#23
Postat 23 March 2006 - 03:00 PM
Descarcarea sa nu se faca niciodata cu maximum.
Ex. lipo 2100mAh 10C descarcare (21A)
daca se descarca cu valoarea maxima, adica 21A, viata ii este scurtata din nou (vezi producatorii de mai sus). A nu se intelege gresit, descarcare continua, nu in rafale. La descarcarea in rafale este permis.
@Teo Acumulatorii pe care i-ai cumparat nu erau incarcati 100%. Din fabrica ei vin incarcati aprox. 50%.
LIPO NU ARE NEVOIE DE CICLARE.
De fiecare data cand acu mai are in el (sa zicem 80%) si-l pui din nou la incarcat ii mananci un ciclu de viata. Testul asta l-am facut pe liion si chiar asa e.
Pt depozitare pe perioade lungi se recomanda incarcarea pina la 50%; in felul asta se pot depozita pina la 4-5 luni fara reincarcare.
Dupa perioada de depozitare se face o descarcare, dupa care incarcare normala, si sunt intr-o stare normala de functionare.

#24
Postat 23 March 2006 - 06:04 PM
Acumulatorii cumparati 7,4 V, 1300 mAh made in China no name am impresia ca au probleme, am unul care dupa 10 incarcari la 0,54 C (700 mA la o capacitate a akku de 1300 mAh) nu mai ia decat 380 mAh capacitate si se opreste incarcarea desi ajunge tensiunea la 8,4 V deci cum s-ar spune tensiunea de full capacity. Aparatul vede ca are 8,4 V si taie incarcarea desi akku nu e nici pe departe full, la helicopter tine 2-3 minute si se termina deci nu stiu ce sa mai spun nici de lipo (in gol dupa descarcare au tensiune de 7,59 V) deci nu e o problema ca opresc heli cand nu se mai ridica. Am mai schimbat deja inca un akku in ianuarie ca nu se mai incarca. Ceilalti incep deja sa ia 1030 mAh capacitate in loc de 1250 sau 1300, ceva nu este in ordine, nu-s stabili. Se incing f tare dupa ce heli-ul il consuma in 8 minute ptr ca trage cam 9,75 -10 Amperi (max curent descarcare permis e de 13 A la acesti akku). Nu cumva si aceasta descarcare rapida ii distruge inainte de termen ?
La NiMh si NiCd pana la urma care este recomandarea marilor producatori ? Care este curentul optim de incarcare ptr celule cumparate din comert (care le folosim ptr emisie) si care este curentul optim de incarcare ptr pack-uri de propulsie (7,2 V, 9,6 V) in vederea atingerii duratei maxime de utilizare in timp ? Foarte bine ar fi daca s-ar prezenta aici cateva nume de producatori, cateva tipuri de celule si ptr emisie si packuri de propulsie dar si deci curentul optim ptr incarcare, care supora incarcare rapida ca fiind incarcare optima si care nu. Majoritatea pak-urilor nu au nume si nu scrie curentul optim de incarcare (Exclus fiind C/10 ca la celulele standard).
#25
Postat 23 March 2006 - 06:29 PM
teo, la 22 Mar 2006, 20:42, a spus:
Citeaza
:) :)
unde ai auzit tu frate asa ceva? la radio sant pe camp de la galactici? :D
cum poti sa spui asa ceva, cand toti producatorii de acumulatori recomanda incarcaerea si descarcarea cu curenti mici.
"Frate"!
Decat sa te razi de o afirmatie bine cantarita si documentata (a mea), mai bine ai pune mana si ti-ai face temele inainte.
Io mi le-am facut, "frate".
La "la radio sant pe camp de la galactici".
Daca te documentai (pe internet, ca e gratis), ne lipseai de luarile in balon cu "galacticii".
De exemplu, ia "frate" de citeste aici
Uite un extras. Cred ca intelegi engleza, ca nu stau sa-ti traduc:
"What About All Those NiCads?
by Tony van Roon
Handling NiCads
NiCads who are allowed to be fast-charge should NEVER be 'slow-charged'! Slow charging these packs is not recommended for this type of cells. Not only is the capacity less after slow charge, but also the discharge curve is allot lower. The story of slow-charge is a remnant from the early NiCad days were these cells did not have the quality and endurance of today's cells. Also not known was the knowledge how these cells were to be treated and the slow-charge was merely a precaution and prevention of explosions. They also believed that the cells would all charge equally if slow charged. With 'matched' cells is this not only totally unnecessary, it is also NOT recommended.
Slow charged cells have the tendancy to become 'lazy and start to provide very low discharge voltages. Concurrently, the current to the motor is also lower which mimics a longer use of the pack but in reality the speed is gone. (and you thought you had to look for a faster motor)...NOT! The last couple of years, however, NiCads have improved drastically. They no longer hold the so-called memory effect and are manufacturerd with a higher standard compounds. They still require your attention and good maintenance practices though!
............................
Charge Current
As I mentioned before, if you expect optimum performance from your battery pack, it is better NOT to slow charge. Optimum means a current of 3.5 amp for a 1700 SCE, 4.0 amp for a P-170 SCR, while the Sanyo SCR's optimum charge is 4.5 amp for normal usage.
The same rule applies here that with a certain current value the charge characteristics during the charging process can be changed. A higher charge current will provide a higher discharge voltage, in other words 'more power', where the above values may be increased with another 1 amp to get a final maximum 'boost'."
......................................
Hai, inapoi la teme, "frate"!
#26
Postat 23 March 2006 - 07:22 PM
Zici bine Valteras.
Internetul este mare. Se poate afla aproape orice.
Sunt f multe tratate cu privire la acumulatori, de toate tipurile.
"Galacticii" au multe de spus, numai ca unii au mandria prea mare sa puna o intrebare.
P.S. In legatura cu lipo si incarcatoare, daca va intereseaza ceva (date, detalii, s.a.m.d) va astept pe M.I., Y.M. sau live. :)

#27
Postat 23 March 2006 - 07:56 PM
mi-a luat ceva timp sa-i readuc la forma initiala.vorbesc numai de packuri de zbor nicd si nimh,nicidecum de cele de emisie sau receptie indiferent de tipul lor.
#28
Postat 23 March 2006 - 08:21 PM
Cate cicluri au facut, asta daca le-ai vazut pe ... aceleasi, pana cand au fost declarate ... GATA !
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal