Oameni buni!
Hai sa separam cele doua probleme si sa le disecam un pic.
1. Asigurarea
Este evident ca nu as putea avea pretentii la despagubire daca sunt cu musca pe caciula! Este clar ca pe vremuri ma mai opream pe drum intre Arad si Brasov, cum zicea Suilviu66, sa dau un zbor cu jucaria dar intre timp mi-a mai venit si mintea la cap si am evoluat si cu tehnologia! Poate ca o aripa, un EZ* se poate zbura fara indoiala si in curtea casei ( daca e destul de mare ) dar un model termic mai putin probabil! Nici nu se pune problema ca voi zbura un astfel de aeromodel doar cand ajung la Sanpetru sau Dezmir sau oriunde altundeva unde exista un aerodrom si doar dupa ce am primit aprobare! Cum as putea sa cer despagubire cand spun ca zbor cu canalul xx in frecvanta yy care conform legislatiei romane este interzis intr-un loc nepermis? Ce-o sa zica asiguratorul? SORRY ai facut-o cu mana ta, te priveste! Insa daca este dovedit prin procesul verbal ca am operat in frecventa legala, in locul destinat desfasurarii acestor activitati si ca nenorocirea s-a produs datorita unor elemente independente de mine, de ce sa nu am sanse de despagubire?
Problema este lipsa unui regulament care ar trebui elaborat chiar de catre noi! Cine altcineva poate sa faca acest lucru mai bine? Cine ne-a spus ca nu avem voie sa zburam la distanta mai mica de 1,5km de un aeroport? Cine ne-a spus ca este interzis sa survolam spectatori, zone locuite sau autovehicole? Pai le-am mai preluat si noi de la cei care se conformeaza cu asa ceva!
Ia uitati un text in limba engleza despre regulile de zbor aplicabile in Germania! Cititi si in gandul vostru socotiti cate reguli a-ti incalcat pana acum in zborul de zi cu zi...
Cititi aici!
2. Clubul
Legislatia referitoare la infiintarea unui club este O.G. 26/2000 modificata si completata prin O.G. 37/2003.
De ce am luat aceasta initiativa de a infiinta acest club? Fiindca vroiam sa aduc intr-un cadru organizat acest hobby in orasul meu! Ideea infiintarii unui club national initiat de Yak52 in urma cu mai bine de un an a esuat din cauza procedurii anevoioase prin care se obtin toate avizele si aprobarile necesare infiintarii unui astfel de club privat. Nu trebuie altceva decat sa te gandesti la faptul ca exista un sediu social, un organism fiscal in raza caruia existi si ca sunt multe alte proceduri care imprastiate pe o raza atat de mare cat este tara noastra ar fi cam imposibil de realizat! Daca trebuie luat o decizie si pentru acesta trebuie sa se intruneasca Consiliul Director daramite Adunarea Generala, oare cum s-ar putea aproba ceva in lipsa prezentei? Multi nu ajung sa vina la RR unde macar odata pe an ma vad cu unul sau altul cu care in restul de 361 de zile ale anului NU, atunci de ce sa ne complicam viata inutil? Clubul exista, functioneaza, si traim bine mersi urmand regulile generale pe care am incercat sa le concepem pe baza regulamentelor preluate de la cluburi sau organizatii straine care au deja vechime in acest sens. Exista o legatura reciproca cu oamenii care sunt umblati, chiar imbatraniti in sfera modelismului aradean. Prin vizite permanente la Palatul Copiilor incercam sa sprijinim copii care i-si arata interesul spre acest hobby. Organizam iesiri comune la zbor, le dam posibilitatea de a pilota la dubla comanda aeromodele adevarate si le asiguram consultanta celor care intr-un final se decid pentru a-si achizitiona ceva. Nu trebuie sa merg mai departe de faptul ca exista o lista locala in care sunt trecuti toti modelistii activi cu numere de telefon si canalele ocupate! Pilotii ACTIVI sau conducatorii de zboruri organizate, ne sunam reciproc pentru a ne anunta intentia de zbor si canalele folosite. Acest lucru este posibil si datorita faptului ca frecventam exclusiv terenurile de zbor cunoscute! Sunt si aici 3-4 locuri frecventate la o iesire scurta asa ca tot timpul ne anuntam intentia de zbor. Exista o retea de "spionaj" bine pusa la punct! Daca cineva observa un aeromodel sau orice alt model R/C in raza noastra de actiune, stie ce are de facut! Telefoane fulger pentru identificarea infractorului sau in cazul in care nu este "de-al nostru" identificarea anonimului. Nu demult am identificat un italian care are 4 modele F3A in tara si zboara razlet in locuri necunoscute de noi. L-am contactat, ne-am prezentat si l-am invitat la un zbor pe aerodromul nostru. Acum stim ce canale foloseste, unde zboara si cand pleaca la zbor ne anunta si el telefonic.... este atat de simplu! Am discutat interminabil despre locuri de zbor, ne-am inteles ca daca cineva zboara in deplasare, prima data va lua contact cu o persoana marcanta din regiunea respectiva! Fi-ti siguri ca daca trec prin Alba il sun pe AB17LUK, la Oradea pe Magnum, Vlad_ sau nea Lajos, la Timisoara pe Atty, Vivi sau multi altii, la Brasov pe d-l Giro iar la Bucuresti probabil pe Silviu66, Bogdan Stancu, Marinaru, Zod sau oameni care stiu ca zboara frecvent ( scuze daca pe cineva nu l-am amintit ).
Sa nu credeti ca nu as fi bucuros sa existe in tara si alte cluburi private chiar mai bune decat al meu! Este atat de frumos spre exemplu sa mergi in vizita la clubul invecinat pentru un zbor cot la cot. Noi am realizat intruniri regionale in anul care tocmai s-a scurs. Ne-am vizitat reciproc, am schimbat idei si experiente si ne-am simtit bine!
Ce sa facem in cazul in care sunt izolat? Pai sa nu credeti ca la noi se imping modelistii! 2 ani am zburat singur singurel pana cand am dat de primul simpatizant pe care l-am transformat intr-un modelist activ. Trebuie propaganda, trebuie initiativa si nu in ultimul rand putin sacrificiu. Nu trebuie sa ne plangem ca organizarea unei intalniri ne costa bani, trebuie sa batem la usile care ascund posibilitati financiare si inclinatie spre sprijinirea acestui hobby. Uitati-va la cati sponsori am adunat anul acesta la organizarea intalnirii de la Arad. Lumea a inceput sa ne cunosca si sa ne invite pentru parade si zboruri demonstrative. Am avut stand static de prezentare pentru aeromodelele mari si zboruri demonstrative cu electrice in punctele atractive in cadrul Zilelor Aradului in toate colturile orasului. Ciorchine de copii si parinti stateau sa priveasca minunile zburatoare! Toti ma intrebau cand unde si cum pot si ei invata asa ceva. I-am indrumat la Palatul Copiilor pentru insusirea notiunilor de baza dupa care sunt cu drag primiti pe campurile de zbor alaturi de noi. Anul acesta sunt pline bancile de la cercul aero de la palat... :D
Am participat la intalniri in strainatate intorcand astfel vizita pilotilor care ne-au vizitat anul acesta la intalnirea de la Arad. Anul viitor vor veni mult mai multi stiind acum la ce conditii sa se astepte, ce fel de oameni ii vor primi si care este nivelul aeromodelismului in tara noastra! Astfel am mai contribui si eu la spargerea mitului ca in Romania nu exista decat statii rusesti si aeromodele manufacturate dupa o tehnologie depasita, initiativa demarata de catre Yak52 prin invitarea pilotilor germani la intalnirea de la RR2005 .
Deocamdata atat
zozo