Energie alternativa ecologica Pentru locuinta permanenta
#138
Postat 25 September 2007 - 03:14 PM
Pot sa iau in calcul varianta stocarii gazului?
#139
Postat 25 September 2007 - 04:35 PM
Noaptea sa folosim ce obtinem ziua si eventual iarna ce prisoseste vara, ca exact aia lipseste, lumina si caldura. Undeva ratacit prin mine ramane sentimentul ca nu e bine sa exageram cu a obtine ce nu avem in mod natural, ca ne schimbam ca specie. Ar fi preferabil sa muncim cat se poate ziua, sa dormim ca oamenii noaptea, sa mai facem pauza din cand in cand... Ca nu mai e mult si o sa umblam dupa solutii pentru a putea sta activi 100%, non stop, 24 din 24... Doar asta a mai ramas, ca deja restul am transformat...
Cand eram copil gaseam o gramada de carti pe astfel de teme. Posibil ca pe vremea aia asa era moda, sa faci sarmale din "vanturi" si caldura din nimic. Pe langa solutiile constructive ale casei, duse la sange spre folosirea energiei solare, se discuta si despre rezervoare pline de materiale cu inertie termica mare care erau incalzite in timpul verii si care cedau temperatura iarna. Ori ceva subteran ori rezervoare cu lichid la suprafata, ori tot felul de traznai de genul asta. Culmea e ca daca erau facute niste calcule cred ca era rentabila si aplicarea unor solutii de genul astora.
Lasand glumele la o parte, asta cu stocarea gazelor parca ar fi buna. Pana la urma e problema de costuri si nu-s in masura sa fac calcule de rentabilitate in stadiul asta. Nu stiu cat ar costa rezervoarele, toata automatica de pe langa ele, toata instalatia de produs gazele...
Posibil sa renteze. Posibil sa fie rentabila si folosirea "gazului metan" pastrat intr-un rezervor inchiriat, undeva langa casa. Cred totusi ca fiecare isi poate face calcule in functie de ce are concret acolo langa casa. Unii merg pe soare daca au suficient, altii poate pe vant, poate altii au o apa curgatoare prin apropiere, poate unii au cu ce sapa adanc in pamant si se mai joaca si pe acolo...
Daca e sa vorbim de surse ecologica posibil sa restrangem aria, doar la cateva solutii. Pica arderea anumitor gaze, a oricarui material combustibil ce degaja CO2 si alte rahaturi... Asta cu gaze din electroliza cred ca ramane.
Mai vorbim pe tema asta!
Telefon: 0721 385365
#140
Postat 28 September 2007 - 07:41 AM
p990i, la 25 Sep 2007, 15:14, a spus:
Pot sa iau in calcul varianta stocarii gazului?
Nu prea merge sa stochezi hidrogen, nu de ordinul a sute de kwh ca are densitate foarte mica.
Pentru gustul meu panourile de 2kw sunt excesiv de scumpe, m-as descurca cu 200-500 watt plus alte surse - vant, moto generator, etc..
Cel mai recomandat e sa gasesti o utilizare pentru energia respectiva - de exemplu sa alimentezi frigidere care vara consuma mai mult.
Sau sa pompezi apa intr-o gradina mare cu legume. Resturile care nu le comercializezi (frunze, tulpini) le balotezi si le folosesti iarna intr-un digestor de biogaz - gaz care ars intr-un motogenerator te poate incalzi si produce curent in acelasi timp.
Doar niste exemple..
#141
Postat 28 September 2007 - 07:47 AM
bitex, la 25 Sep 2007, 16:35, a spus:
Undeva ratacit prin mine ramane sentimentul ca nu e bine sa exageram cu a obtine ce nu avem in mod natural, ca ne schimbam ca specie.
...
mare vorba ai zis..
#142
Postat 29 September 2007 - 09:02 PM
Chestia cu obtinerea a ceva in mod nenatural, sunt de acord cu ea si o inteleg, dar, nu cumva am ales sa ne schimbam putin, ca specie, acum cateva decenii bune?
Am avut nevoie de miscare, am inceput sa ardem petrolul, apoi am observat ca arzand petrolul si obtinand miscare, putem avea electricitate, avand electricitate am inceput sa avem TV, radio, chestii mai nenaturale, am obtinut microunde care le folosim sa incalzim mancarea, si multe alte chestii.
Sincer as prefera niste solutii mai ortodoxe si sunt in cautarea lor, de aceea am deschis un topic cu aproximativ 2-3 ani inainte de a incepe lucrarile pentru casa, si pana-n momentul de fata sunt multumit de cum au evoluat discutiile.
Respect :D
#143
Postat 30 September 2007 - 07:17 AM
O viata oarecum mai comoda nu e o problema. Problema e cu limitele comoditatii si cu pretul platit pentru ea. Ne miscam (pe picioarele noastre) mai putin, dormim mai mutin, am schimbat anormal de mult programul din cauza faptului ca facem noaptea ce se facea ziua si tot asa. Pana la urma noi inca prindem o perioada OK, dar mi-e mila de ceilalti. Lasand aberatiile la o parte, cred ca merge continuata ideea din subiect. Revin la o intrebare sa stiu in ce discutii ma "bag" pe viitor... Ramane doar ce-i ECOLOGIC sau discutam despre ORICE idee buna la casa omului?
Telefon: 0721 385365
#144
Postat 05 November 2007 - 12:32 AM
Omu' de aici a facut aceeasi chestie cu electroliza apei :rolleyes:
Putem discuta despre orice este bun la casa omului, iar daca ideea respectiva are si o varianta ecologica o punem si pe aceasta.
Se pot obtine eventuale fonduri gen Phare daca iti faci o casa ecologica?
LE: am aflat de un individ Stan Meyer care ar fi reusit sa obtina hidrogen prin electroliza, avand un randament foarte mare; ca si principiu, cineva incearca sa explice http://youtube.com/watch?v=Q-WO-sorNkA Din pacate Meyer a murit, dar sa vedem ce a lasat in urma.
Aceasta postare a fost editata de p990i: 05 November 2007 - 12:59 AM
#145
Postat 05 November 2007 - 08:53 AM
E alta lume acolo, sunt alti bani si alti oameni. Aici e greu de aplicat. Ai nostri nu-ti dau o gura de oxigen nici in salvare, ce sa mai vorbim de ajutor pentru construit instalatii sa te simti bine acasa...
Intai ma uit la suprafata ocupata de instalatie, la costurile ei si la complexitate. Sarim peste aspectul ca la noi s-ar fura si pietrisul din curte nu numai gazul din instalatie sau dulapurile din inox de prin curte...
Idei sunt multe, ramane sa gasim modalitatile de aplicare, banii necesari pentru ele. Multe sacrificii trebuiesc facute pana sa gandim putin si la viitor. Daca e sa gandesc simplu, doar al buzunarul meu, as zice pentru ce atata cheltuiala daca cu 10% din banii cheltuiti cu o astfel de instalatie mi-as putea cumpara energia de la stalp, pentru toata viata? Parca as vrea sa raman cu ideea ca si noi putem face asa ceva, poate ceva mai simplu, sau macar pe bucati. Ori sa folosim energia solara ori electroliza. Sau ca in exemplul din filmulet, impreuna.
Nu stiu daca s-ar obtine neaparat fonduri Phare, dar sunt destule alte posibilitati pentru a obtine finantare pentru asa ceva. In majoritatea cazurilor, solicitantul trebuie sa vina cu o parte din capital, trebuie sa detina macar infrastructura. Aici e o mica problema. In rest toate ar fi bune.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 November 2007 - 08:54 AM
Telefon: 0721 385365
#146
Postat 05 November 2007 - 09:32 PM
O intrebare: caut de cateva zile aparate de genul "kill a watt" (pentru detalii, cautati cu google) dar nu am gasit decat la Mr. Bricolage ceva pe la 80-85 ron, dar mi se pare dublu ca pret fata de ce au avut cei de la Plus. Pe Maica Domnului nu am gasit, poate ma puteti ajuta voi.
Multumesc.
#147
Postat 05 November 2007 - 11:31 PM
http://www.okazii.ro/catalog/4077806/acces...ie-electri.html
http://www.okazii.ro/catalog/4153116/acces...GIE-OKAZIE.html
http://www.okazii.ro/catalog/4063687/acces...U-GERMANIA.html
cred ca e acelasi aparat dar sint utilizatori diferiti care vind.
A fost foarte interesant sa masor consumul la o tura de spalat cu masina de spalat automata ! Consuma foarte putin, acu' un an era undeva la 15 000 lei vechi la care se mai adaugau costurile apei (pentru cine era contorizat).
Aceasta postare a fost editata de sebip: 05 November 2007 - 11:34 PM
#148
Postat 07 November 2007 - 10:57 PM
Gazul metan are si el densitate mica dar totusi mult mai mare decat a hidrogenului.
Si se poate obtine mult mai ieftin, prin fermentatie anaeroba. Fanul si resturile alimentare sunt mult mai productive inainte de a fi mancate, decat dupa. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif 4-5 kile de fan pot produce 1 metru cub de gaz metan, care are energie putin mai multa decat un litru de motorina.
#149
Postat 08 November 2007 - 07:36 PM
ctotth, la 7 Nov 2007, 22:57, a spus:
Da e mai greu de comprimat, dar pe de alta parte se pot folosi hidrocarburi in butelie care actioneaza ca un burete permitand in acelasi volum o cantitate mult mai mare de hidrogen. Totusi hidrogenul merita o sansa fiind cea mai ecologica solutie el creand ,in loc de gaze nocive, apa pura 99.99% in urma unirii sale cu oxigenul.
Stima si respect
#150
Postat 08 November 2007 - 09:52 PM
LE: ma gandesc si la niste solutii de incalzit pe baza de infrarosu, si cum in spectru vizibil LED-urile fac legea, ma refer la randament din punct de vedere electric si nu economic sau altceva, ma gandesc sa aplic solutia led-urilor IR. Din pacate nu stiu pe ce lungime de unda functioneaza, puteri, furnizori, etc.
Asa ca o sa incep sa caut dar daca aveti asemenea date sunt convins ca le voi gasi pe aici :rolleyes:
Voi ce parere aveti de chestia cu LED-uri IR?
LE2: Am gasit niste site-uri interesante: http://www.energytec...f/buildings.pdf (am pus link-ul direct catre casa, dar puteti elimina tot ce-i dupa .at ca sa vedeti si alte informatii) inca un site ar fi http://www.energytraining4europe.org/roman..._thermal_14.htm
Aceasta postare a fost editata de p990i: 08 November 2007 - 11:39 PM
#151
Postat 09 November 2007 - 02:37 PM
p990i, la 5 Nov 2007, 21:32, a spus:
O cunostinta a luat dintr-un magazin TCM un aparat d-asta. A dat 35 lei.
N-a scapat nimic nemasurat in casa.
#152
Postat 10 November 2007 - 02:13 AM
p990i, la 8 Nov 2007, 21:52, a spus:
Asa ca o sa incep sa caut dar daca aveti asemenea date sunt convins ca le voi gasi pe aici :D
Voi ce parere aveti de chestia cu LED-uri IR?
LE2: Am gasit niste site-uri interesante: http://www.energytec...f/buildings.pdf (am pus link-ul direct catre casa, dar puteti elimina tot ce-i dupa .at ca sa vedeti si alte informatii) inca un site ar fi http://www.energytraining4europe.org/roman..._thermal_14.htm
Cred ca-i o mica neintelegere...
Pentru incalzire cu curent electric un resou de 30 de RON e 100% eficient si emite in infrarosu desigur.
Daca vrei sa luminezi cu LED-uri - nu mult - 10-20 watt, costa de rupe.
N-are sens sa incurci cu prea multe led-uri in infrarosu decat daca vrei o telecomanda TV sa "bata" pana la vecinii de vis-a-vis :D
P.S. Al doilea link (energytraining4europe) chiar contine informatie educativa in limba romana - toata sectiunea e de fapt: http://www.energytraining4europe.org/roman...train_intro.asp
Din pacate traducerea are si lipsuri - la eoliene in loc sa traduca "lift" cu "portanta" au spus "lift (ridicare)" hmmm.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 10 November 2007 - 02:24 AM
#153
Postat 16 November 2007 - 11:10 PM
Cu led-urile ir, nu prea am vazut sa aibe mai mult de ~1200nm, si ca sa emita caldura trebuie sa fie mai mult de ~3000-5000nm, nu mai tin minte exact, oricum trebuie sa fie in spectru ir indepartat.
Legat de wattmetru am vazut ca un bec cu incandescenta are in jur de 0.55 cos-ul fi.
Cum naibii se facea compensarea factorului de putere? Daca era inductiv trebuia sa adaugi condensator, si invers... trebuie sa caut cartile de fizica...
In orice caz am gasit niste produse de genul: http://www.electric-bill-discount.com si incerc sa ma gandesc cum procedeaza, daca gasiti solutia inaintea mea nu ma supar.
Revenind la wattmetru, am observat cum TV-ul din dormitor 2, manca 25w in standby, ansamblu ups/pc/monitor/combina audio ~70-75w, video ~14w, TV bucatarie 6W, radio cd 4 w. Si m-am oprit aici cu masuratorile, le voi continua in week-end. Ca si concluzie, aparatele enumerate mai sus, consuma in standby ~0.125 kWh, daca pun o folosire de 5 ore, raman 19 ore standby, adica 2.375 kWh/zi sau ~71 kWh/luna, adica este chiar pacat de ei daca mergi pe varianta energiei alternative :D
#155
Postat 17 November 2007 - 05:07 PM
Puterea disipata pe rezistor (puterea reala) are expresia: P=U*I*cos fi, unde termenul cos fi poarta numele de factor de putere si arata ce fractiune din putere este disipata prin efect Joule.
Produsul Pa=UI poarta numele de putere aparenta si exprima energia transferata circuitului, in unitatea de timp, de catre generatorul de curent alternativ, se masoara in VA."
Cred totusi ca Electrica factureaza energia totala, si ca nu-i intereseaza ca eu am un produs care nu are cos fi 0.5 sau 1.0.
Pe factura in dreptul energie reactiva apare 0.00.
LE: software care poate fi util: http://www.lmphotoni...om/download.htm
Aceasta postare a fost editata de p990i: 17 November 2007 - 05:20 PM
#156
Postat 18 November 2007 - 03:50 AM
http://www.elektromo...est/26650-x.htm
#157
Postat 18 November 2007 - 09:43 AM
p990i, la 17 Nov 2007, 17:07, a spus:
Electrica pune contor pentru energie reactiva la consumatorii mari . Costul energiei reactive este mare si devine interesant pentru un consumator mare sa-l compenseze chiar daca bateriile de compensare au si ele un pret relativ mare. Un exemplu de compensare a energiei reactive este condensatorul din lampile clasice cu neon unde limitarea de curent se facea cu balast inductiv.
#158
Postat 18 November 2007 - 11:31 AM
http://www.eurotechnik.ro/tcm-etm/
#159
Postat 22 November 2007 - 12:28 AM
p990i, la 16 Nov 2007, 23:10, a spus:
adica 2.375 kWh/zi sau ~71 kWh/luna, adica este chiar pacat de ei daca mergi pe varianta energiei alternative http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif
Pai daca o iau pe alternative sper ca 70-90 kwh sa fie consumul meu total pe luna, din care 20-40 din generator diesel cu ulei si restu eolian + solar.
#160
Postat 22 November 2007 - 11:14 PM
Deci ies pe la 90kWh/luna.
Daca observati generatii, modele, preturi la diverse produse folosite in energia alternativa va rog sa le postati aici. Sper sa evolueze cat mai repede tehnica stocarii energiei si pretul tehnologiei sa scada.
#161
Postat 29 November 2007 - 11:44 PM
Exemplu personal:
Valori masurate:
1 PC + monitor subsemnatul 7W
1 PC + monitor sotia masurat 8 W
1 PC + monitor + sistem audio little girl 8 W
3 x TV 14 W
Sistem audio SONY 9 W
2 x DVD 6 W
Cuptor microunde 16 W :D
Expresor cafea 1.5 W
... adica ... 71.5 W
acest consum este doar pentru stand by/h
x 24 h
1716 W/zi adica ... 51.48 kW / luna
nu am luat in calcul consumatori gen masina de spalat, frigider, congelator, becuri (cam toate sunt economice) etc
hmmm
:(
#162
Postat 13 December 2007 - 08:38 PM
Cea programata va trebui sa reactioneze dupa mai multi parametri, inclusiv cand casa ramane goala, gen cartelele care se folosesc la hotel; cand iesi din camera, scoti cartela fara de care nu poti intra in camera, si in acea clipa se taie alimentarea.
#164
Postat 16 December 2007 - 12:53 PM
Pe continuu se pot alimenta: Tuburi neon, cfl-uri speciale de 12/24v, led-uri de veghe (sa n-ai nevoie sa aprinzi alta lumina cand mergi la baie), notebook-uri, radio-cd-casetofoane de masina, incarcatoare de telefoane (se gasesc incarcatoare de masina), spoturile cu halogen au de obicei transformator si becuri de 12V
Posibil sa gasiti si alte aparate folosesc alimentator de priza de 12V - de ex. router wireless sau baza de la telefonul fix wireless.
Pentru frigider se poate folosi invertor mai mic separat (preferabil sinusoidal) care sa fie pornit doar 15minute la doua ore. Temporizatorul trebuie sa intrerupa alimentarea invertorului, nu iesirea din acesta.
Deci ar fi:
- In casa:
Linie de curent continuu
Linie de curent alternativ sinus modificat - poate alimenta electronica (tv, PC, monitor, video/dvd, etc.), becuri, (cfl?) si incalzitoare (de ex. pentru apa). Posibil sa mearga si pentru cuptorul cu microunde
- In spatiul de servicii-atelier-bucatarie
Linie de curent alternativ sinusoidal pentru chestii cu motor 220 alternativ - frigider, masina de spalat, robot de bucatarie, unelte. Totusi multe scule motorizate folosesc redresor si motor CC
Legat de masina de spalat - e posibil ca unele modele (cele cu motoare brushless) sa actioneze motorul cu controler CC, caz in care ar putea sa mearga cu CA sinus modificat, dar in general au nevoie de CA sinusoidal.
Pentru a nu investi intr-un invertor sinusoidal prea mare se poate separa circuitul cu rezistenta de incalzire a apei pe CA sinus modificat (ce poate fi furnizat de un invertor mai ieftin).
Si mai bun ar fi un sistem ce alimenteaza masina de spalat cu apa preincalzita a.i. sa nu mai necesite consumul mare de curent pentru rezistenta.
#166
Postat 23 December 2007 - 09:05 PM
Astept idei pentru a folosi in instalatiile de iluminat, led-uri.
#167
Postat 23 December 2007 - 09:18 PM
Cred ca ce-i fibra optica e facuta pentru transmiterea luminii si cam ce intra aia iese, chiar daca e mai slaba calitativ, la lungimi mici ale fibrei. Pierderea e oricum mica. Nu cred ca se rezolva mare lucru in directia dorita de tine. Folosirea unor materiale transparente dar cu o oarece opacitate ar fi treaba buna dar cred ca e complicat. Zic si eu. Cred ca ar fi si greu de gasit ceva gata facut si de produs industrial undeva nu stiu daca e rentabil.
Telefon: 0721 385365