Modelism - RHC Forum: CNC (computer numerical control) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 108 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »

CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica

#91 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 01 December 2003 - 10:43 PM

@bitex. pai la partea electronica cu UCN5804, care are CI posibilitatea de HALF/FULL MODE, automat folosesti 2 faze. personal nici nu m-am gindit la atitzi de daca... oricum din cate mi-am dat seama rezista. si cu radiator si ventilator n-au de ce sa nu mearga. motoarele se incalzesc putzin, dar nu problematic. in rest la motoare de "n"A, intr-adevar se face o parte de comanda cu tranzistoare. intrebarea mea retorica era "ce facetzi acolo fratzilor?" ca eu nu reusesc sa pun 3 piese coliniare si fara frecari...
expo (Gabi)
0

#92 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 02 December 2003 - 12:23 AM

Daca prelucrezi gaurile pe piesele laterale, de capat, din aceeasi prindere, e aproape imposibil sa nu obtii ghidajele paralele. Nu ai mare control asupra distantei intre gauri, dar putin conteaza. Important e ca ghidajele sa fie perfect paralele. Pe masa mobila fixezi 2 bucse (cele de pe o bara) si pentru celelalte doua asiguri posibilitatea reglajului. Nu-i asa grav ca masa nu-i orizontala, sau ca nu are forma regulata (paralelipiped). Parerea mea de mecanic: cel mai important este ca axele X, Y si Z sa fie perfect perpendiculare. Restul se rezolva pe parcurs. Lasa-ti posibilitatea reglarii ulterioare a perpendicularitatii axelor, daca nu poti rezolva problema chiar la montajul initial. Primul lucru dupa montare o sa fie prelucrarea suprefetei pe care va fi fixat semifabricatul. Adica prelucrezi masa, chiar cu masina pe care este montata. Astfel asiguri paralelismele cu axele, dar perpendicularitatile le asiguri anterior. La faza cu frecarile n-ai ce face. Chiar fara frecari nu face nimeni. Important e sa nu fie mari. Am avut de prin scoala niste ghidaje pe care le-am putut adapta relativ usor. Nu e ce-mi doream dar voi face ceva pe care sa prelucrez piesele pentru aia adevarata (pe care o am inceputa si e de mici dimensiuni). Axa X o cam am rezolvata. Nu perfect, dar merge. Am cursa mai mare decât am nevoie, masa prea mica, e pe bucse din teflon (fie vorba intre noi am incredere mai mare in astea de teflon decât in cele de bronz) si multe alte probleme. Pe scurt, primul model va arata putin mai bine ca un rahat. Important e sa functioneze bine. Am pus motoare mari sa inving frecarile de pe unde sunt. La varianta a doua vreau sa deplasez semifabricatul pe X-Y, axa Z fiind fixa. Vreau sa pot echilibra cu o contragreutate tot sistemul mobil pe verticala. Asa se face la roboti. Posibil si la CNC-uri. Normal e ca surubul de pe Z sa nu sustina toata masa mobila. Exista echilibrare. Mai vedem. Tot cu UCN5804 o sa merg pentru comanda si mai vad eu cum fac finalul. Sau poate gasesc ceva similar cu UCN-ul.
Poate reusesc sa fac si poze, desi nu prea am cu ce. Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 December 2003 - 12:25 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#93 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 02 December 2003 - 12:58 AM

Salut!

Am luat o lunga pauza de la subiectul CNC fiindca am avut alte prioritatii intre timp...
Printre picaturi am reusit sa fac rost de bucse cu bile pentru ghidarea miscarii (13 bucati, una de rezerva), si coloane de ghidare speciale, cu tolerante mici de diametru si rigiditate.
Ca sa-mi continui proiectul mai am nevoie de
- suruburi de ghidare
In afara exista www.mcmaster.com si www.smallparts.com de unde se pot achizitiona astfel de suruburi speciale, fara joc (piulite din bronz), toleranta pina la 0,0013 mm; pretul, cu tot cu piulita, pentru un singur astfel de surub este cam 80-90$ (1750mm lungime); in Ro nu stiu cine face asa ceva
Suruburi conducatoare cu bile sunt cele mai precise si solicita cel mai putin motoarele; in opinia mea pentru hobby va e de-ajuns toleranta de la varianta de mai sus; in afara de asta surub cu bile ajunge la sute de dolari bucata
- motoare pas cu pas
Inca nu am gasit in Ro de cumparat asa ceva, daca stiti de unde spuneti-mi. Motoarele de imprimante sunt prea slabe daca vrei sa lucrezi in lemn; pe mine ma intereseaza ceva mai puternica fiindca ma gindesc sa fac si matrite (am acces la masini de turnare sub presiune, am mai spus mai demult)
- partea electronica; marturisesc ca nu am timp sa ma apuca sa invat asa ceva. in ceea ce priveste partea de software, desi ma pricep suficeient de bine la asa ceva (lucrez in domeniu) nu cred ca e o solutie sa reinventam roata. Prefer sa gasesc o solutie completa controller+driveri si sa o cumpar. Iarasi n-am vazut in Ro asa ceva

In momentul asta sunt destul de aproape de a comanda din afara cu carte de credit ce-mi lipseste dar desigur, asi prefera sa gasesc aici ce ma intereseaza ca sa pot vedea cu ochii mei inainte sa cumpar.

KRI, masina de taiat polistiren are 2 axe de miscare nu 4, am inteles insa la ce te refereai. In principiu un CNC cu 3 axe, conceput ca freza, poate fi adaptat simplu si la ce vrei tu. In plus mai face si alte chestii. Pe mine asta ma intereseaza sa fac: Freza CNC Hobby.
0

#94 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 02 December 2003 - 01:38 AM

Bine ai revenit. Cred ca o sa imi fac o lista cu intrebari pentru viitoarea intâlnire! Cred ca la matrite o sa lucrezi cu avans foarte mic. Fortele de aschiere sunt mici si cred ca impreunca cu cele de frecare pot fi invinse chiar de motoare mici. Mai degraba micropasire decât motoare mari. In privinta celor pentru lemn si eu votez pentru ! Adica motoare mai mari! Am avut norocul sa gasesc doua serioase... Spor la treaba! Mai vorbim! Stie cineva o metoda de determinare a pozitiei aplicabila la ce vrem noi sa facem? Ceva ieftin care sa asigure precizie suficienta, pentru lungimi mari ale cursei? Mai exact a construit cineva ceva concret? Ca poate scapam de MPP si putem folosi motoare de curent continuu, mult mai puternice. Intrebarile vor fi de genul: cam la ce pret ai gasit bucsele cu bile? Unde? Bara ai cumparat-o separat, sau de la acelasi producator?

PS. Nu la sisteme de pozitionare in sine m-am referit mai sus ci mai degraba la soft gata facut care sa poata fi aplicat acestui tip de sistem. Cred ca cel mai simplu este cu traductor optic incremental cu 100-200 incremente pe rotatie si obtinem cel putin precizia sistemului cu MPP. Presupun ca un traductor direct pe arborele motorului rezolva mai greu problema jocurilor daca nu o poate face soft-ul. Urmeaza intrebarile: a gasit cineva un soft moka (sau relativ ieftin) pe net sau prin alte parti care functioneaza cu 2-3 servomotoare de curent continuu si traductor incremental de pozitie? Sau ceva similar privind pozitionarea? A facut cineva ceva legat de motoarele de curent continuu? Teoria presupun ca e cunoscuta, variatoare de turatie cred ca s-au facut destule, dar sistem de pozitionare in sine a facut cineva? Ca daca nu-i complicat tare, motoreductoare de CC se gasesc gârla si destul de ieftin, sunt puternice si potrivite pentru aplicatii serioase (curse, forte, viteze foarte mari). Proiecte de diploma am vazut pentru sisteme cu un singur motor dar soft complet pentru 3 n-am vazut. Am sa caut!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 December 2003 - 08:38 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#95 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 02 December 2003 - 08:34 AM

Bucsele au fost o ocazei (ca multe alte lucruri de geul asta prin tara asta - sau poate nu stiu eu -), sunt japoneze IKO din ce scrie pe cutii. Eu am luat 13 de la tipul care le avea si un prieten a luat si el 12 sau 14 si s-au terminat. Am dat parca 120-125$ pe toate 13. Am vazut ca cineva spunea de INA (www.ina.de). Am fost eu la reprezentanta din Romania, si mi-au facut niste calcul pentru 2 sau 3 variante de sisteme de ghidare, cind le gasesc am sa va spun la cit se ridicau. Preturile erau cam mari in opinia mea, dar ma rog, calitate germana. Reprezentanta e un birou pe linga un garaj de reparatii linga gara de la Obor. Nu stiu in cit timp le aduc, dar pareau destul de seriosi si binevoitori (normal) in sensul ca in functie de ce-ti trebuia iti fac citeva variante.
Coloanele de ghidare (pe care o sa se miste bucsile cu bile) mi le-a adus cineva de la Targoviste, e o fabrica specializata pe domeniul tevilor si barelor acolo, baiatul cu care am vorbit mi-a spus ca a dat telefon la vinzari acolo si le-a spus ce-i trebuie iar tipii i-au debitat frumos tevile. Trebuie sa aveti grija la transport sa nu se zgirie, ei ti le dau invelite intr-un fel de plasa de plastic dar tot au contact cu mediul asa ca e bine sa le puneti pe un carton ceva.

Da, la matrite o sa lucrez cu avans mic dar tot vreau motoare mai puternice. In alta ordine de idei e foarte probabil ca o sa am si un strung CNC, dar asta e pentru alt domeniu de activitate B). Nu-i vorba ca se pot face chestii interesante si cu el.
Deocamdata imi mai trebuie suruburile de ghidare + alte citeva elemente mai usor de gasit/facut si intentionez sa termin partea mecanica in viitorul apropiat (daca nu intervin alte probleme pe alte activitati ale mele) ceea ce nu ar fi foarte complicat.

La partea electronica insa, oricit m-am interesat (am ratat TIB-ul si-mi pare rau, se pare ca aveam ce gasi) in Ro lucrurile sunt negre. E-adevarat ca nu trebuie mult ca sa se faca lumina insa deocamdata n-am gasit nici motoare si nici controllere (in afara de chestii industriale).

Aceasta postare a fost editata de Machspeed: 02 December 2003 - 08:35 AM

0

#96 Useril este offline   sebip 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 02 December 2003 - 08:48 AM

Pozitia se poate determina asemanator cu tehnica de la unele imprimante HP : cu fisie cu sectoare opace si altele transparente. Depinde de precizia pe care o doresti. Daca doresti precizie mare cred ca cea mai buna solutie este sa numeri pasii motorului pornind dintr-un capat, si imprimantele fac o initializare, am vazut unele care faceau periodic adica se opreau din tiparit mergeau la capat si pe urma se continua tiparitul - e adevarat ca facea asa numai daca avea de imprimat pe lungime mare (era A3 si mergea de pe sul de hirtie - asemanator cu ploterul)(sigur nu facea asa pentru a-si curata capul de imprimare).

As avea o intrebare: ce precizie pot sa obtin utilizind o bara filetata M5 si suruburi M5 ? Am vazut un magazin care avea asa ceva de vinzare, erau mai de mai multe diametre, cred ca se folosesc pentru fixarea prin perete a diverselor obiecte.
0

#97 Useril este offline   sebip 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 02 December 2003 - 08:53 AM

Cred ca mi-am dat si eu cu parerea cam tirziu, am raspuns mai multi aproape in aceeasi perioada de timp.

Cred ca poti folosi MPP si pe post de traductor (in locul celui incremental) - se poate afla si sensul rotatiei !
Rezolutia ar fi egala cu numarul de pasi ai MPP.

Intrebarea ramine valabila B)
0

#98 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 02 December 2003 - 09:11 AM

La cei de la INA am fost si eu si cu o mica rezerva timpul de livrare poate ajunge si la 3 luni. Preturile cred ca sunt mari dar nu pot face comparatie cu preturile altei firme, ca n-am mai intebat in alta parte. Amabili am vazut ca sunt si e un lucru bun. Nu stiu cam cu ce ochi ne privesc pe astia "particulari", ca mare avantaj pentru ei nu reprezentam, dar vad ca se straduiesc.
O alta intrebare: bucsele cu bile se potrivesc bine cu barele? Intra greu sau au joc "vizibil" la mâna? Sunt curios, ca uneori la capitolul micrometri apar probleme. Cam 10$ pe bucsa e mult, zic eu. In mod normal pretul trebuie sa fie cam ca al unui rulment, nu mai mult. Cam 12 bucati am adunat si eu, dar pentru diametru mic. Daca poti pastra relatia cu tipul care ti-a facut rost de barele acelea bine ar fi... Din pacate o sa folosesc bucse cu bile doar la masina pentru lemn. La cea pentru metale voi merge pe suprafata mare de contact, adica bucse clasice si daca pot, lungi!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#99 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 02 December 2003 - 09:32 AM

Mai bine faci rost de o bara calibrata din otel bun (eventual o rectifici pe undeva) si faci filetul prin rulare (dar corect!), nu prin aschiere. Cu 2 piulite si putina mecanica pe acolo poti micsora foarte mult jocul. Si apoi folosesti un soft care compenseaza jocurile de la surub, la schimbarea sensului de rotatie al motorului. Ca pret si cu ceva cunostinte la o uzina iesi foarte bine. Totusi un M5 pare cam putin. Pentru dimensiuni mici cred ca merge... Eu folosesc M14 la o cursa de 200 mm, din doua motive. Ca sa am suprafata mare de contact si ca am pas de 2 mm, adica nu mai umblu cu virgule pe acolo...
Privind traductorul, cel liniar incremental optic (ca la imprimante) este prea sensibil. Trebuie sa am grija de el ca de... Sa nu se ude, sa nu se rupa, sa nu se murdareasca, sa nu se... Si n-am decât banda lunga decât de 500 mm. Ca precizie cred ca e suficienta, ca lungime mare o sa am doar la prelucrat lemn... Sa folosesc un MPP pentru mine e mai complicat. Ca tensiunea electromotoare care apare in timpul antrenarii arborelui de catre surub este proportionala cu viteza de rotatie a surubului si e electronica prea complicata. La viteze mici aproape ca ai munci serioase de facut sa "prinzi" semnalul, si la viteze mari o sa cam generezi energie pentru cabana lui GIGI. Nu stiu cum o pot rezolva cu electronica...
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#100 Useril este offline   sebip 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 02 December 2003 - 11:17 AM

La turatii mici intradevar nu o sa prea poti folosi MPP, dar atunci ajungi tot la optic care are dezavantajele lui in ceea ce priveste mizeria, poate daca ai folosi unul de la mouse poate chiar cu o multiplicare ca sa obtii rezolutie si mai mare.
Eu vreau sa-mi construiesc CNC-ul pentru dimensiuni mici, ceva de genul A4, cred ca pentru asa ceva o sa mearga diametrul de 5, o sa vad si ce alte dimensiuni mai au. Cred ca asa voi face o incercare, este destul de dificil sa gasesti sau sa prelucrezi piese de mecanica fina, cel putin eu nu prea stiu pe nimeni care sa aiba sculele necesare. Daca precizia rezultata o sa fie satisfacatoare va ramine asa, daca nu, o sa ma straduiesc mai tare B) .
Pe mine ma interesa mai mult pentru cablaje si mai putin pentru matrite sau ceva de genul asta care sa solicite forta mai mare.

Multumesc de ajutor.
0

#101 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 02 December 2003 - 03:40 PM

sebip, am vazut si eu suruburi lungi cu piulite pe la Praktiker (?) dar desi la urma urmei poti incerca si asa ceva vei avea un joc considerabil. In momentul in care se schimba directia de miscare jocul este cel mai vizibil fiindca se schimba suprafetele de contact de la filete (se trece de pe o suprafata a dintelui pe cealalta). Asta inseamna ca se cam dau peste cap toate dimensiunile dupa prima schimbare de sens. In plus, piulita e putin altfel in sensul ca are o flansa de care fixezi ce vrei sa misti.

bitex, busele cu bile au un mic joc vizibil cu bara dar din cite stiu asa trebuie sa fie (diametrele sunt bune) fiindca se monteaza prin pre-tensionarea celor 2 coloane care creaza o axa de deplasare. Dupa aia merg ca unse nu mai au deloc joc. Apropo de unse, bucsele astea cu bile sunt putin mai deosebite ca un rulment obisnuit. Ca pret eu zic ca le-am luat bine; se putea si mai bine dar nu prea exista alte variante pe aici. O sa-i mai trimit e-mail-uri baiatului sa vad ce a mai facut.
0

#102 Useril este offline   Marinaru 

  • GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 02 December 2003 - 04:00 PM

Machspeed, la 2 Dec 2003, 15:40, a spus:

....dar desi la urma urmei poti incerca si asa ceva vei avea un joc considerabil. In momentul in care se schimba directia de miscare jocul este cel mai vizibil fiindca se schimba suprafetele de contact de la filete (se trece de pe o suprafata a dintelui pe cealalta

Jocul poate fi eliminat prin folosirea a doua piulite tensionate pe spinglu' astfel incat sa nu permita jocul in nici unul din sensuri....toate masinile de prelucrare care au miscare pe spinglu' asa functioneaza...si cred ca e o idee faina!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#103 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 02 December 2003 - 04:55 PM

Orice soft care se respecta inlatura acel joc prin comanda unor pasi suplimentari la schimbarea sensului de rotatie. E suficient sa declarati la inceput care este jocul (determinat prin masurare directa in urma unei prelucrari) pentu o anumita axa si softul tine cont de ea. La orice schimbare de sens va introduce suplimentar numarul de pasi necesari compensarii lui. Totul e ca valoarea introdusa sa fie cea reala si sa fie actualizata din când in când, daca uzura se accentueaza. Ca jocul poate fi micsorat foarte mult e adevarat si chiar indicat. Mai vorbim dupa ce mai si facem. Hai pa!

Am primit deja reclamatii ca metoda nu-i cea mai ortodoxa ca se uzeaza si surubul, neuniform. Am zis si eu "Ete scârt! Alegi cuplul de materiale astfel incât sa se uzeze mai mult piulita decât surubul! In cazul asta surubul scapa ceva mai ieftin si jocul e ceva mai uniform pe lungimea surubului..." Nu-i chiar asa simplu, dar si daca compensezi jocul cu doua jumatati de piulita ("pretensionate") si se uzeaza prea mult surubul tot nu rezolvi mare lucru cu compensarea...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 December 2003 - 05:23 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#104 Useril este offline   Skyspy 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 02 December 2003 - 09:16 PM

Lasati Statele ca transportul pieselor costa o avere.
Alternativa: www.isel.de , versiunea engleza.Reprezentantâ in Ungaria care distribuie si pt.tarile
limitrofe.Pe versiunea in germana preturile erau inainte afisate in date pdf acum vad ca s-au schimbat
in dxf.Daca stie cineva cum se deschide o astfel de data va pot spune si preturile daca nu cereti prospecte
din Ungaria. www.isel.hu
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#105 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 02 December 2003 - 10:25 PM

Am si eu catalogul pe CD al produselor firmelor: ISEL, INA, FAG, REXROTH. Marfa faina, documentatie de rasfoit!!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#106 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 02 December 2003 - 10:55 PM

Da am si eu cel de la INA si inca unul. Foarte fain si foarte scump.
0

#107 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 03 December 2003 - 11:53 AM

http://www.cnconabud...m/freebies.html

si

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...&category=42895
include schema, sursa pentru programarea PIC-ului, tot ce-ti trebuie. motor unipolar insa. (greu de gasit?)

Interesant. Bitex ce parerea ai?

Aceasta postare a fost editata de Machspeed: 03 December 2003 - 02:20 PM

0

#108 Useril este offline   Dodu 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 06-October 03

Postat 03 December 2003 - 08:39 PM

Scuze pentru ca am intrat asa tirziu dar am foarte multa treaba chiar si la 9 seara.
Bun, am aici doua carti de vizita de la TIB si firmele pe care le reprezinta au tot felul de ghidaje cu bucsa sau fara suruburi conducatoare cu rulmenti pe bile.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: Carti_vizita_ghidaje.jpg

0

#109 Useril este offline   Dodu 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 06-October 03

Postat 03 December 2003 - 09:34 PM

Stati asa ca nu am terminat, daca am noroc am sa aflu adresa de la un producator sau importator de motoare pas cu pas de orice marime de aici din Romaniade am sa incerc!
0

#110 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 03 December 2003 - 11:07 PM

Nu e greu de gasit motoare unipolare. Ori cumperi de pe net ori gasesti prin periferice scoase din uz. La 30$ toata schema e bine daca nu poti s-o faci singur, dar schema e pentru un singur motor. Ai nevoie de 3-4 astfel de circuite, plus transportul. Am vazut ceva micropasire pe acolo si unde-i musai sa fie folosita, e schema cea mai indicata (cu microcontroler). E totusi prea mult pentru mine, desi pare mai simplu la prima vedere de cumparat gata facuta. Fara sa fiu categoric spun ca MPP-urile uzuale, mici, pot fi folosite cu succes impreuna cu o schema in regim de micropasire, la masini mici dar foarte precise (tocmai bune pentru matrite). La masinile la care nu-i o problema precizia (prelucrarea lemnului) merge si un circuit mai ieftin, cu cel mult half-step, dar motor ceva mai puternic. Eu zic ca primul pas in asemenea actiune este stabilirea exacta a tipului de prelucrari ce urmeaza sa fie facute pe masina (destinatia masinii). Nu poti spune ca faci o masina si pentru "mulaje" de nave pe la 1,5 m lungime si pentru matrite. Ori una ori alta. Si mai e faza neplacuta ca CNC-ul nu se ocupa de partea legata de latura estetica. Nu polizeaza, nu finiseaza si nu slefuieste. Sau daca o face nu asigura si precizie inalta. Sau daca sunt necesare, posibile si predomina aceste operatii, nu e necesara o masina foarte precisa.

In rest nimic nou. Am mai "pilit" putin la masinuta mea, dar mai am... Ziceai ceva de acces la o masina de injectat mase plastice? Se poate discuta ceva pe tema asta? Un mic schimb de informatii?
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#111 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 03 December 2003 - 11:58 PM

Deci am gasit controller:
http://perso.wanadoo...arteL6208_e.htm

Cel de-al doilea.

Dodu, super. Mai cauta si motoarele si gata!
Tevile mele sunt de la Technosteel

Aceasta postare a fost editata de Machspeed: 04 December 2003 - 12:00 AM

0

#112 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 04 December 2003 - 03:28 AM

tzin sa anuntz pe acest forum ca am terminat (in stare bruta) masina CNC de taiat spuma. in continuare pun niste poze cu primul test. multzumesc la totzi pt. sfaturi si sugestii si in special la bitex. prinde bine sa discutzi cu oameni avizatzi sau care ii intereseaza acelasi subiect...
pe viitor ma voi concentra pe un CNC de modelare 3D (asta daca o sa-mi reuseasca partea mecanica http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif )
bafta la totzi!
expo (Gabi)
0

#113 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 04 December 2003 - 03:30 AM

o sa pun si poza aparatului, dar maine pe lumina ca nu am blitz http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: cnc1.jpg

expo (Gabi)
0

#114 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 04 December 2003 - 03:31 AM

poza 2

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: cnc2.jpg

expo (Gabi)
0

#115 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 04 December 2003 - 03:33 AM

poza 3

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: cnc3.jpg

expo (Gabi)
0

#116 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 04 December 2003 - 09:11 AM

expo, felicitarile mele!
0

#117 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 04 December 2003 - 11:18 AM

...si vedere de ansamblu cu masinaria...

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: aparat01mic.jpg

expo (Gabi)
0

#118 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 04 December 2003 - 11:20 AM

alta vedere...

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: aparat02mic.jpg

expo (Gabi)
0

#119 Useril este offline   expo 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 231
  • Inregistrat: 12-October 03

Postat 04 December 2003 - 11:23 AM

si in final, partea de comanda. sub radiatorul acela sint 4 UCN. in rest n-are nimic spectaculos (partea de comanda manuala la o versiune viitoare)..

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: aparat03mic.jpg

expo (Gabi)
0

#120 Useril este offline   Machspeed 

  • Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 105
  • Inregistrat: 03-May 02

Postat 04 December 2003 - 12:25 PM

Pina la urma ce suruburi conducatoare ai folosit?
Ce caracteristici au motorasele?
0

Arata acest topic


  • 108 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro