Modelism - RHC Forum: Variator de turatie home made - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

Variator de turatie home made Pentru motoare electrice

#1 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 08 April 2005 - 02:21 PM

O alternativa la variatoarele de firma care sunt de obicei al dracului de scumpe.Pretul unui variator home made,cum este asta ajunge le max 200.000.Este usor de facut ,foarte versatil, piese se gasesc peste tot si este si performant avand in vedere faptul ca in functie de tranzistori finali folositi poate duce sarcini pana 15A.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-18-1112962867.jpg

...tabula crasa, mortua est!
0

#2 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 02:31 PM

AM uitat sa incarc schema.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1112963477.jpg

0

#3 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 02:34 PM

Cablajul la Controler

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1112963684.jpg

0

#4 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 02:36 PM

Asezarea pieselor

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1112963798.jpg

0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 02:46 PM

Momentan cablajul pentru final nu pot sa-l pun pentru ca am uitat sa-l scanez inainte de a planta piesele.O sa atasez o poza cu variatoarele facute.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1112964377.jpg

0

#6 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 08 April 2005 - 02:47 PM

Ipsihi, ce te faci cu tensiunea de saturatie de la bipolare, ca la 5A e de 1V dar la 15A e de 3V ? Energie aruncata pe radiatorul tranzistoarelor (plus tensiune mai mica pe motor).

La peste 2A nici nu m-as gindi sa nu folosesc mosfet-uri care nici nu costa prea mult daca n-ai cerinte prea mari.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 08 April 2005 - 02:48 PM

0

#7 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 03:00 PM

navigator, la 8 Apr 2005, 14:47, a spus:

Ipsihi, ce te faci cu tensiunea de saturatie de la bipolare, ca la 5A e de 1V dar la 15A e de 3V ? Energie aruncata pe radiatorul tranzistoarelor (plus tensiune mai mica pe motor).

La peste 2A nici nu m-as gindi sa nu folosesc mosfet-uri care nici nu costa prea mult daca n-ai cerinte prea mari.

Tu pune mana , produ-l si mai stam de vorba.Teoretic ai dreptate,si pe undeva si practic,dar Amperajele sunt date teoretic dupa datele de catalog.Personal am chinuit montajele de final pana am reusit sa storc maxim din ele.Cu 3-4 A lucreaza de mama focului cu radiatoarele alea mici din poza.Cat despre un final cu MOSFET ia de aici.Merge beton,da aici creste pretul de cost.Frecventa oscilatorului din controler este de cca.1 khz,asa ca duce MOSFETI lejer ,fara alte modificari.

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 08 April 2005 - 11:05 PM

0

#8 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 08 April 2005 - 05:25 PM

Foarte interesant. Varianta cu FET-uri cred ca merge beton fara nici o problema. Nu are frana...si alte sofisticarii. Dar la cat costa este perfect.
La cea cu bipolare....ai testat si in sarcina ? Ce tensiune mai ai pe motor ? Dar se poate folosi fara probleme la diverse automatizari.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 08 April 2005 - 05:26 PM

0

#9 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 08 April 2005 - 05:40 PM

Foarte interesant este modul de conectare a diodelor...e suficient sa fi in clasa a 5-a ca sa vezi ca respectivele diode sunt in conductie directa...deja miroase a fum pana la mine...

Ca sa nu fiu rau si sa dau totusi o mana de ajutor oamenilor...diodele se pun exact invers...si nu sunt diode redresoare asa cum este simbolul pe schema ci diode schottky (rapide). Altfel adio cu tranzistoarele alea la prima actionare a mansei...

Succese.
0

#10 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 08 April 2005 - 05:42 PM

Si mai vin cu o completare...fronturile de comutatie asigurate de catre acel optocuplor nu sunt suficient de abrupte pantru a asigura timpi de comutatie rapizi...rezultatul...tranzistoarele alea fumega in primele trei secunde dupa invartirea motorului.

inca odata succese.
0

#11 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 08 April 2005 - 07:06 PM

Pai deaia erau diodele puse invers, ca sa usureze sarcina mosurilor. De fapt sa le usureze de tot ca le suntau si suntau si acumulatorul. :D :D :)

Glumeam si eu. Mai greseste omul, ca se vede ca a desenat schema rapid s-o posteze, nu a luat-o de pe undeva.

0

#12 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 09:13 PM

Adevarul e ca din viteza dupa ce am desenat optocuploarele,m-am dus direct pe diodele de protectie .Si daca ma obisnuisem cu alea ,le-am tras si pe celelalte la fel.Rog moderatorul sa scoata schema cu mosuri sa o inlocuiesc.
0

#13 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 09:37 PM

Se poate si asa ?, la 8 Apr 2005, 17:25, a spus:

Foarte interesant. Varianta cu FET-uri cred ca merge beton fara nici o problema. Nu are frana...si alte sofisticarii. Dar la cat costa este perfect.
La cea cu bipolare....ai testat si in sarcina ? Ce tensiune mai ai pe motor ? Dar se poate folosi fara probleme la diverse automatizari.

La 6 V caderea de tensiune in sarcina este de cca 1,5 V.Motorul din imagine este de 12V,motor de stergator de parbriz de la IMS-uri ,vechi de vreo 50 ani.Finalul e alimentat cu 6,5 V dintrun accu. plumb de 6V/12A,si duce motorul si inca il duce bine.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1112989035.jpg

0

#14 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 10:41 PM

charlie, la 8 Apr 2005, 17:42, a spus:

Si mai vin cu o completare...fronturile de comutatie asigurate de catre acel optocuplor nu sunt suficient de abrupte pantru a asigura timpi de comutatie rapizi...rezultatul...tranzistoarele alea fumega in primele trei secunde dupa invartirea motorului.

inca odata succese.

Ce te impiedica sa folosesti un MAX 620? -Iti spun eu : PRETUL .4N33 -4N35 sunt destul de acceptabili pentru cati bani fac.Cu diodele ai dreptate.A fost doar viteza si neatentie ,dar...am halit-o!
0

#15 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 April 2005 - 11:10 PM

Varianta cu MOSFET

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1112994637.jpg

0

#16 Useril este offline   Fxpower 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1603
  • Inregistrat: 29-March 04

Postat 09 April 2005 - 08:31 AM

Urmariti link-ul acesta :Speed controller for radio controlled cars.htm (sau cautati pe google)
Este un variator foarte bun si eficient costul fara finali este undeva la 154.000 lei .Functioneaza garantat si far probleme. Se poate folosi la navo si auto pt aero este un pic cam mare.

Eu am folosit pentru drive fets 6xirfz48 si la frana 2xirfz44 merge beton pe orice tip motor,caderea de tensiune este f mica si in plus este un variator stabil si fiabil(asta depinde de cine il face).Ca sa iasa mai mic am taiat partea cu feturile si am montat-o deasupra celeilalte si iese cam ca un Novak Rooster.

Mult succes si bafta in continuare

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1113028306.jpg

Imagine postata

Veniti fratilor la curse, acolo e distractia
Fxracing driver :

Team Associated Romania/ Clubul Sportiv FxracingMS/Team Associated B6/B64D/TC6/SC8 Tekin RS Pro/Sanwa/Reedy Brushless

WWW.FXRACINGMS.RO official club
0

#17 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2005 - 10:16 AM

Fxpower, la 9 Apr 2005, 08:31, a spus:

Urmariti link-ul acesta :Speed controller for radio controlled cars.htm (sau cautati pe google)
Este un variator foarte bun si eficient costul fara finali este undeva la 154.000 lei .Functioneaza garantat si far probleme. Se poate folosi la navo si auto pt aero este un pic cam mare.

Eu am folosit pentru drive fets 6xirfz48 si la frana 2xirfz44 merge beton pe orice tip motor,caderea de tensiune este f mica si in plus este un variator stabil si fiabil(asta depinde de cine il face).Ca sa iasa mai mic am taiat partea cu feturile si am montat-o deasupra celeilalte si iese cam ca un Novak Rooster.

Mult succes si bafta in continuare

Variatorul pe care il propui e bun ,dar nu are REVERS.L-am incercat acum vreo 2 ani.E bun pentru auto sau aero dor are gabarit cam mare.Asta este schema :

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1113034580.gif

0

#18 Useril este offline   _Gerad_ 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 162
  • Inregistrat: 16-September 03

Postat 09 April 2005 - 12:27 PM

ipsihi nu cred ca ar merge cu irfz44 ca la un speed 300 se incinge k draq si cu radiator asa la un speed 500 moare sigur .. mai bine folosesti irl3103 (asta il folosesc in prezent )
35.140 - ch 74 fm
0

#19 Useril este offline   Fxpower 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 April 2005 - 04:22 PM

Daca il faci suprapus ca in poza iese destul de mic mai ales daca executi partea cu componetele cat mai mici(ca se gasesc destule). Nu stiu daca s-a observat dar era vorba de 6 x irfz48 care este net superior la irfz 44 dar se pot pune si mai mari irl2203

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1113056560.jpg

Imagine postata

Fxracing driver :

Team Associated Romania/ Clubul Sportiv FxracingMS/Team Associated B6/B64D/TC6/SC8 Tekin RS Pro/Sanwa/Reedy Brushless

0

#20 Useril este offline   GIGEL09 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 16-March 04

Postat 10 April 2005 - 05:48 PM

Salut domnilor,

Varianta cu MOSFET-uri propusa de "ipsihi" are o problema cu comanda MOSFET-urilor din partea superioara a puntii ( cei conectati cu drena la bara de + ). Spun asta deoarece pentru deschiderea completa a tranzistoarele MOSFET trebuie depasita valoarea tensiuni de prag Ugs, care la irfz44n este de aproximativ 4,5 V ( vezi graficul VGS vs ID ).
0

#21 Useril este offline   Silfax 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1450
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 10 April 2005 - 10:58 PM

Mai baietzi, io unu' nu le am cu geografia asta a pieselor, dar ca sa nu va racitzi gura de pomana, va propun sa facetzi la baiatu' o oferta de regulator pentru un speed 400 home made. Numa sa-l testatzi in prealabil, ca de fumigene zburatoare n-am nevoie, sau daca totusi vretzi sa fiu io cobaiul - sa se livreze moka, eu urmand sa postez recenziile pe forum :)!
...audaces fortuna iuvat...
0

#22 Useril este offline   Guest11 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 289
  • Inregistrat: 03-December 04

Postat 11 April 2005 - 10:41 AM

Cu atatea detalii tehnice despre variatoare confuzia mea s-a marit si mai mult....Eu am unul de fabrica care se monteaza direct pe motor seria 400 care la 6v functioneaza bine iar la 9.6 v face ca naiba (motorul in timpul zborului se intrerupe sau nu mai functioneaza deloc / nu e vorba de lipituri reci deoarece celelalte ccomenzi merg f bine).L-am masurat si am constatat ca la 9.6 v alimentare (cu ajutorul telecomenzii) scoate pe motor intre 4.6 v si 6 v/cu mansa la maxim.Mai am un variator de 480 la care maxima este de cca 9.6v , variator de care sunt multumit. Daca variatoarele facute de voi sunt din a doua categorie m-ar interesa si pe mine unul sau eventual un schimb al variatorului de 6v max cu unul homemade.
Variatorul cu probleme are o forma de disc si pe el are o eticheta "MPX 4051090" iar chestia aia cu trei picioare si stegulet e MIC29150 /asta daca ajuta la ceva...

Aceasta postare a fost editata de Guest11: 11 April 2005 - 11:32 AM

0

#23 Useril este offline   Fxpower 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 April 2005 - 02:31 PM

La primul variator te-ai uitat in datele tehnice daca este voie sa-l alimentezi la 9.6V .Tu spui ca scoate undeva spre 6 ceea ce este semn de defectiune mai ales daca il testezi la sol si observi ca se incalzeste tranzistorul(posibila cauza care sa deconecteze cum zici tu)
Imagine postata

Fxracing driver :

0

#24 Useril este offline   Guest11 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 11 April 2005 - 04:28 PM

Variatorul l-am achizitionat la "mana a doua" de pe o aripa si era montat pe un permax pe care scria 6v lipit chiar pe bornele motorului.Nu am instructiuni tehnice la el dar am mers pe premisa ca suporta o tensiune mai mare ca in cazul celui ICS 480 si ma gandeam ca in aceasta situatie poate ar trebui sa schimb vreun zenner sau alceva dar nu ma pricep ce :D.Daca nu se poate face nimic am sa-l folosesc strict la 6v si asta e sau vre-un schimb cu homemade sau orice varianta. Tranzistorul nu pare ca se-ncalzeste chiar la o functionare mai indelungata.
numai bine

Aceasta postare a fost editata de Guest11: 11 April 2005 - 04:29 PM

0

#25 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 16 April 2005 - 05:21 PM

Ce parere aveti de AN847 de la microchip?
0

#26 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 April 2005 - 08:53 PM

Vrei sa spui AN8473SA ?
0

#27 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 18 April 2005 - 01:17 AM

Nu nici decum.
Eu ma refeream la aceasta aplicatie.
http://www.microchip.com/stellent/idcplg?I...ppnote=en012017
0

#28 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 April 2005 - 07:54 PM

E bun ,dar nu are revers.
0

#29 Useril este offline   Guest11 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 03 June 2005 - 10:50 AM

Ajutor!!! am facut-o de oaie cu variatorul de povesteam mai sus. Intre timp l-am pus pe un motoplanor unde a functionat bine pana cand a cazut acc-ul peste el si i-a rupt un piciorus de la chestia aia cu trei picioare "MIC29150" ce seamana cu un tiristor si nu mai pot lipi deoarece s-a sectionat la nivelul capsulei.Daca stie careva ce naiba este piesa aia ca pe la magazinele astea de elecronice nu prea m-au lamurit.Daca are cineva un regulator "home" pentru 400 si acc de 9.6 v astept un MI.
Numai bine!

Aceasta postare a fost editata de Guest11: 03 June 2005 - 10:51 AM

0

#30 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 03 June 2005 - 06:07 PM

E un stabilizator de tensiune cu cadere mica de tensiune pe el. Daca se chema MIC29150-5 e de 5 V. Mai sint de 3,3V si de 12 V, cu notatiile de rigoare, dar cred ca nu e cazul la tine.
Ai dreptate ca nu se gaseste in Ro dar sigur se gasesc altele echivalente. Important e sa fie de 5V, 1,5A, LOW-DROPOUT REGULATOR. nu-mi vine unul in minte acum dar s-a mai discutat pe aici si poate te ajuta altcineva. Ca sa-i vezi foaia de catalog cauta-l cu google si dai de un pdf in primele rezultate.

0

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu