Mi-a recomandat mie cineva subiectul, ca-i interesant si da de gimnastica la neuron. Dupa un timp tau, in care am consumat o cantitate de energie E si am produs caldura Q si cantitatea M de transpiratie ma bag precum musca in paharul cu alcool pentru unele termice (mai sunt?) si zic:
Impresia mea e ca unii se cramponeaza de definitii stricte si teoretice, altii de alte definitii la fel de stricte, iar altii tin de mansa si nu-s de acord cu nici unii din ei.
Totusi se omit niste fapte. Primul, multi au spus ca este un lantz de randamente subunitare de la sursa de energie la rezultat. Nimic mai adevarat. Pai si daca-i un LANTZ, la ce naiba ne certam care veriga e mai importanta?! Unii ca motorul, altii ca apa din benzina, altii ca nustiuce. Evident ca TOATE contribuie la "puterea" finala. Se da cu flacari de comparatie intre motorul de tico (btw, cu 3 cilindri dar in 4 timpi) si cel de bmw, se toarna apa in benzina (zahar ati incercat?) si alte asemenea. De regula motoarele au o putere specificata, destul de limpede in CP sau KW, precum si un cuplu specificat in N*m. Aceste specificatii sunt pentru un combustibil standard, si o turatie anume.
--- taiati aici, urmeaza o mare paranteza ---
Asta este un alt aspect care pare a cam fost trecut cu vederea. Anume ca forta produsa de motor (intrucat motoarele sunt rotative i se spune cuplu; cuplu care e egal cu FORTA inmultita cu BRATUL (sau raza); la motoarele reactive nu exista decat forta de tractiune, masurata pentru comoditate in kg(f) si nu in newtoni) variaza foarte mult cu turatia motorului, si variaza NELINIAR. Adica daca la o turatie mica motorul produce un cuplu mic asta nu inseamna ca la turatie de o mie de ori mai mare el va produce un cuplu de o mie de ori mai mare. Imaginati-va un grafic cu turatia pe X si cuplul motor pe Y, nu ar arata ca o linie dreapta (cuplul crescand la infinit odata cu turatia) ci va creste dupa o curba oarecare pana la un maxim (pe Y) si apoi va scadea.
De aceea pentru forta (ce da acceleratia), de fapt cuplu (ca e motor rotativ) maxim, este de dorit ca motorul sa functioneze la o anumite turatie (sa zicem 5000 rpm). DAR o elice (care converteste miscarea rotativa in forta de tractiune) poate avea un randament foarte slab la turatia respectiva, din varii motive (sa zicem aerodinamice, ori nu merge deloc ca-i sar palele din butuc sau mai stiu eu ce ajung in transonic la varfuri 8))
si atunci este necesar un reductor, pentru ca daca facem graficul ala cu turatia pe X si forta de tractiune - de asta data - pe Y iarasi o sa avem o curba cu un varf undeva, de regula sub 5000 (intre 2000-3000 sa zicem). Iar dorinta noastra este ca fiecare echipament sa functioneze in regimul acelui varf (neglijam consumul de combustibil, posibilitatea ca la turatia aia motorul sa mearga doar 5 minute ca dupa aia ia foc, etc). Si DA, reductorul consuma din
putere (vedem noi mai incolo ce-i aia) DAR mareste
forta de tractiune in cazul nostru.
=== s-a terminat prima paranteza ===
COMBUSTIBILUL
Revin la specificatii, si la puterea specificata pentru un anume motor. In genere puterea respectiva este specificata pentru un combustibil sa-i zicem standard sau se specifica tipul de combustibil. Modificari ale compozitiei chimice a combustibilului, ale cantitatii de amestec folosite per timpul motor, a raportului aer-combustibil pot modifica puterea motorului. DAR din nou aceste modificari sunt neliniare (exista un raport optim aer/combustibil, si la fel chiar daca am mari nelimitat cantitatea de amestec ce intra in cilindrii motorului tot nu am obtine o crestere nelimitata de putere sau forta - aici is in aceeasi galeata, vedem mai incolo de ce). ATAT combustibilul cat si toate caracteristicile tehnice ale motorului (cilindree, materiale folosite, masa pistoanelor, asezarea cilindrilor, ETC) duc la o performanta mai mare sau mai mica. SIGUR ca daca gramul de combustibil produce prin ardere (in conditiile din interiorul cilindrului motor) o energie de X jouli nu vom putea obtine nicicum din motorul ala mai mult de X*0,ceva jouli. DAR daca schimbam combustibilul si bagam unul care produce 0,9X jouli (vezi comparatia cu GPL) sigur ca si energia rezultata va fi cam cu 10% mai mica (a dracu' neliniaritate, de la ea vine
cam).
La sfatul cuiva ma opresc aici, dupa ce dati cu flame bag si partea cu putere vs forta
Pe curand...
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif