ViP_Eol, la 04 May 2015 - 12:12 PM, a spus:
Pentru Franz. :rolleyes:
1. Spor la construit. Masa aluminiului este mai mare decât cea a carbonului. Marele neajuns al aluminiului este că se deformează plastic şi pot să-ţi apară deformări invizibile cu ochiul liber, dar care să-ţi creeze probleme de echilibru în evoluţie şi nu o să ştii unde să cauţi. Duraluminiul este mai bun, în privinţa asta. Totuşi, dacă vrei o structură rezistentă şi uşoară, tot carbonul este soluţia. Partea proastă este că pe piaţă sunt mulţi producători de prefabricate din carbon care nu respectă "reţeta" de formare pentru a deveni mai ieftini. Ţevile, tijele şi profilele de carbon uzuale pe piaţa de la noi au o calitate îndoilenică. Chiar şi cele de pe la magazinele din afară. O soluţie "locală" ar fi să foloseşti elemente de lansete din sticlă/carbon/kevlar (fibră). Se găsesc de cumpărat la magazinele cu articole de pescuit. Sunt sensibil mai scumpe, dar rămân accesibile, iar masa şi rezistenţa lor nu suferă comparaţie. Noi folosim de ceva vreme aşa ceva şi te asigur că sarcinile pe care le suportă un model în evoluţie se măresc considerabil atunci când se introduc ţevile de acest tip.
Multam fain @EOL de chintesenta utila si informatii inedite (magazine articole de pescuit ca surse de fibre carbon freshh...) de rezolvare rapida.
Ce puteam dori mai mult ca incepator??
Ma rog e posibil pana oi gasi eu fibrele alea pe unde or fi la pescari sau magazinele lor sa le caut de undite...sa mai dureze o vreme. :yahoo:
Dar eu cu cadrul asta de aluminiu am un alt avantaj indubitabil fata de orice ax carbon : pot taia si reprelucra lejer profilul cadrului ca sa fixez sigur si simplu motoarele preluate cu mecanica cu tot de la fosta drona UFO Explorer.
Mai precis, daca se vede in pozele atasate de mine, am folosit profilul U care prinde infinit mai bine, ca o gheara pe 3 fete din 4 corpul motor deci nativ mai stabil decat profilul unui patratel interior de zeci de ori mai subtire infipt in fostele motoare cum am vazut la majoritatea dronelor comerciale ieftine bazate pe cadru de fibra carbon, baga tevusca da cu lipici si gata pana la prima ploaie sau vibratie sau uscatura la cald poate tine...
La multe drone e prindere prin superglue intre cadru si minimotoare. Fireste la dronele cu motoare prinse deasupra in coliere sau la cele scumpe o fi poate si cu surubel dar mie mi s-a parut mai nimerita de aceea solutia cu specularea profilului U care prinde bine simplu natural.
In plus la mine, prin acel U, la socuri dure, in cel mai rau caz, sare motorul din forma cadru in care e presat bine (eventual dublat cu lipitura silicon topit sau superglue elastic) in fire, in felul asta reducand instant masa inertiala a cadrului prin desprinderea/divizare greutatii detensionand semnificativ impulsul de impact, ceea ce am si obtinut provocandu-i socuri mai mari ca data trecuta de curiozitate sa mi testez teoria divizarii inertiale
Am mai scris de asta, e ceva inedit aplicat aZi de Mercedes de ex care la accidente grele mai nou sunt prevazute a se desface bucati bucati protejand cockpitul dar lasand sa i sara motorul si alte repere grele din caroserie care nu mai sunt prinse rigid de sasiu ci prin niste lagare cu praguri de rupere ca la declansarea airbag...Care ati mai vazut accidente cu modele recente ati observat poate chiar si la deformari nu asa dramatice tabla caroserie, global vorbind masina apare rupta la jumate sau laterale si motor aruncate iute afara ceea ce altadata nu vedeai prea des la viteze mai pamantene. Pe vremuri totul statea in tabla si cadru care se deformau toate impreuna tinandu-se strans pana la chisalitza...
Sper ca m-am...compensat dand si eu la randu-meu aceste inedituri sa va inspire la o protectie mai savanta a dronelor voastre mai mari mai scumpe deci mai expuse viitoarelor experimente! :good:
Sa le faceti cat de modulare puteti, in sensul diviziunii inertiale explicate mai sus... asa incat la vreun impact sa nu mai vedem ca pe youtube ca recuperam de pe camp un amalgam fire incalcite cu chipurile atarnate de ele..., scotocind prin iarba inalta dupa motoare zburate la zeci de metri pe camp (presupunand fireste ca nu au ramas iar prin copaci..) si adunand resturile din cadrul facut betisoare (asa devenise carbonul meu din drona originala, care se tot exfolia cum il atingeam dupa impact...)
Ideal ar fi fost desigur sa gasesc de unde sa cumpar putintel de cadru de Duraluminiu dar nu am habar cum as putea proceda la noi in magazine nu ai cum sa cauti pe santiere nu am idee...
Avem deja un exemplu cu un alt coleg de aici care tocmai probabil manat de aceeasi disperare...(de a refuza - prietenii lui Mendeleev.. stiu de ce!!-folosirea fibrei carbon) a cotit-o pana la urma chiar spre esenta moale de lemn cu a lui veritabila Drona Flintstone !
Dupa cum vedeti nu numai de aceea nici eu tot nu as da 2 bani pe fibre carbon...
Acestea, de altfel sunt si in prezent din cauza multor sensibilitati si restrictii in productie, cum bine ai sintetizat chiar tu (dificultatile de a cunoaste sau respecta reteta/ingrediente secreta care face diferenta!!!) ...cauza celor mai mari dezastre, brute, deloc intelectuale ale aviatiei de cand exista (avioane care se descompun si rup in zbor, fuselaj, aripi, tren de aterizare etc), exemple sunt destule incepand cu notoriile catastrofe cu Airbusuri care au fortat primele revolutionand (doar profitul..) prin inlocuirea integrala a clasicului duraluminiu cu fibra carbon.
Ulterior si alte avioane, urmand exemplul in goana dupa acelasi profit prin reducerea costurilor si mai ales consumurilor au procedat la asta cu rezultate similare in timp si uzura...(catastrofe abjecte, avioane descompuse in plin Zbor sau la aterizare) cautand mereu alti vinovati ca sa acopere gafa imensa din proiectarea fortata la limita de noile crize cunoscute recent in domeniu, zboruri comerciale. :angry:
Astfel ca raman f rezervat cu materialele amorfe, amalgamate sau care impun tehnologii prea stricte si prea precise fata de actuala mutatie majora tot din profit catre productiile chinezesti care inlocuiesc pe ici pe colo pana la totul componentele poate initial corect apreciate dar cine mai poate stapani azi noul val al reexportarii licentelor de fabricatie, cine mai garanteaza ca avionul cu care zbori sau cu atat mai putin piesele de drone amatori are pana la ultimul centimetru de material provenienta si precizia din faza initiala de aprobare si acceptare?... :ph34r:
Sa retinem ca mai sunt si alte legi ale fizicii de cand exista planeta asta optimizata de catralioane de ani la materiale atomi molecule si stabilitate in conjunctura de campuri de energie de aici!
De aceea fibra carbon nu ramane decat un surogat ce poate suprinde cu autodezintegrare cand nu te astepti deoarece ea nu a aparut natural precum aluminiu prin echilibrul de forte din spatiul nostru si care sunt la majoritatea tabelei Mendeleev. Si acolo mai avem materiale la limita stabilitatii dar fibra carbon e mult dincolo...Coeziunea moleculara a fost creata fortat prin energie externa temporara in procesul fabricatiei si nu e sustinuta entropic...de mediul ambiant precum restul materialelor care nu se descompun ci doar reactioneaza intre ele.
Tocmai de ex fibra carbon nici macar asta nu face...dand de aceea o falsa impresie de stabilitate nativa!
Ca de aia e fibra o sa Ziceti...daca o rupi putin fisura mica de ex in cursul unei coliziuni curente din zecile de mii care le suporta zilnic dronele noastre ca nu om merge toti asa perfect printre obstacole...Fibra carbon cum se fisureaza sau la contact cu unii solventi etc isi schimba radical fiabilitatea si incepe autodescompunerea pe directiile axiale ale compunerii initiale la presiuni inalte in fabricatie, in cateva secunde sau inca ceva minicoliziuni (o drona care se balagane intre craci in cadere sau rostogolire pe pietris...) se desira de nu ti vine sa o mai recunosti ce a fost...
Din extrapolare, daca studiem istoria tuturor accidentelor aviatice, vedem ca majoritatea au fost cauzate nu de piloti nepriceputi ci de suprize catastrofale cauzate la origine de mici inlocuiri de componente amorfe compozite nu chiar exacte la milimetru dar dealtfel nici importatorii nu mai au timp si cadru sa reverifice la microscop ce mai scapa in loturile ce intra si ies cu mare viteza din productie in utilizare inainte de a trece perioada adevaratelor durate la teste complicate pt care altadata era timp destul, resurse minerale ieftine si motivatie... :o
Declasarea Volvo si a otelului altadata de referinta suedez si chiar italian ca de ala romanesc ce sa mai vorbim etc in favoarea celui indian (comparati simplu INOXurile din diferite fabricatii la uzura reala!!!) e inca un exemplu cat se poate de relevant al desuetului in care toata omenirea este condusa azi sa ajunga din aceleasi cautari de profit unde se mai poate pe si dupa si inainte de (alte) crize...
Revenind la drona noastra cea de toate zilele...vedem lejer ca toti producatorii de drone mai scumpe si deci riscuri mai mari inclusiv in protectii diverse si uzuri la mediul si vibratii implicite cauzate de performante/turatii/inaltimi/viteze/greutati medii si mari, toti seriosii adica nici sa nu auda de fibra carbon, au toti cadru pur metalic fireste aliaje similare Dural, fibra carbon neprezentand pentru nici unii garantiile cerute in nivele de aplicatii mai serioase, mai riscant de scumpe sau cu asigurari de accidente... Cu toate ca asta ii costa enorm la consum, autonomie, performante de zbor etc si poate tocmai de aceea ! :good:
PS _ mai sunt cateva zile si de 2% pentru ARA...si mai ales de scrisoarea pt corectii legislative care banuiesc ar trebui trimisa de seful nostru sau cine?? Trimitem individual? Vorba colegului trebuie sa stii si legislatie nene...eu chiar daca am mai nimerit-o nu am acum timp sa studiez mai mult termenul e scurt si ma rog sunt amator ca si voi, nici ei nu stiu cate stiu eu de rutere cisco... Ar trebui sa resintetizam ceva idei finale scurte si sefu Andras sa dea daca e pe aproape si disponibil tonul sau schema finala de dezbatut si propus ce se mai poate sa nu ne trezim la anu iar cu cine stie ce abjectii sau inadvertente de interpretare, devenite a nu stiu cate oara lege (a naibii fatalitate! Tipica??? :pardon: ) pe aceste meleaguri,,,