Cablaje imprmate Tehnologii
Postat 14 August 2003 - 03:51 PM
Era cineva chiar pe forum care oferea folii PnP. Eu am vazut aduse in regim de consignatia la "Star5", lânga Apaca, dar prea scumpe. Nici macar de proba n-am cumparat. Dar nu-i nevoie musai de folia aia, ca merge aproape cu orice, destul de bine.
Telefon: 0721 385365
Postat 15 August 2003 - 07:46 AM
KRI, la 7 Aug 2003, 21:35, a spus:
...ba se poate, daca razuiesti cu un carton sau altceva flexibil tonerul ramas!...conditia este sa nu zgarii folia, ca nu prea faci mare lucru pe urma!
Cu rabdare si ciocan.
Postat 15 August 2003 - 12:07 PM
GIGI, la 15 Aug 2003, 12:01, a spus:
Eu am dat print laniste cartele pe film de retroproiector si sa lipit bine tonerul de film.
..daca nu se mai ia, nu se ia nici pe al doilea cablaj deci nu-i bai!
Doritorilor, am doua coli format A4 de astfel de PNP...primul venit, primul servit, cu conditia sa nu ma deplasez eu pana la locul intalnirii...si nici nu expediez postal!...bineinteles ca nu costa nimic!
Cu rabdare si ciocan.
Postat 15 August 2003 - 12:26 PM
Postat 25 December 2003 - 06:46 PM
O interbare: stii care este diferenta intre circuitele: M51660L si M51660AL? N-am reusit sa gasesc documentatie pentru cel mai ieftin, adica cel cu AL in coada. Varianta cu L este folosita la servouri.
PS am gasit ceva care cred ca e legat de capsula, dar nu-s sigur. Ai idee ce reprezinta "MSQP14"?
Aceasta postare a fost editata de bitex: 25 December 2003 - 07:08 PM
Postat 03 January 2004 - 12:48 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 03 January 2004 - 01:34 AM
Postat 03 January 2004 - 02:59 AM
Pentru proiectarea PCB-urile simple folosesc Corel iar pentru cele mai complexe utilizez WinOrcad (care necesita initial multa rabdare si atentie, dar se obtin adevarate opere de arta). Listarea o fac cu o imprimanta laser Canon (cu setarea de cal. maxima) pe folie simpla transparenta. Placa de sticlotextolit o curat si o degresez foarte bine, dupa care aplic cu spray-ul lac fotorezist positiv. Nu am fost satisfacut de lampile cu neon UV asa incat am cautat pana am gasit o alta solutie; am folosit un bec cu vapori de sodiu care se utilizeaza la iluminatul stradal (BVS250W) caruia i-am decupat la nivelul soclului balonul de sticla, obtinand o lampa de UV excelenta, pe care am montat-o intr-un suport de lampa nitrafot (se utilizeaza in studiouri foto).
Lacul fotorezist se usuca in cca 24 h, dar recent am reusit sa micsorez timpul de uscare la cca 10 min., utilizand cuptorul cu microunde casnic. Expunerea la UV dureaza cam 4 s. dupa care utilizez clorura ferica pentru corodare. Dupa corodare intreaga placa o cositoresc utilizand mult colofoniu (pt. traseele cu curenti mari folosesc mai mult fludor) realizand o protectie anticoroziva excelenta. Folosesc aceasta metoda de 10 ani si este cea mai practica. Le-am incercat si pe celelalte dar este singura metoda care m-a multumit pe deplin.
Postat 03 January 2004 - 03:51 AM
Fotorezistul este acela din comert de tipul "Positiv 20" sau ceva de prin industrie?
Instalatia pentru lampa cu UV a ramas asa cum este folosita la becurile intregi, sau ai mai redus din ea?
Sunt probleme cu introducerea (uscarea) placii cu cupru in cuptorul cu microunde?
Spor la treaba!
Mai vorbim!
PS Scuze ca am trecut direct la interbari, dar sunt putin cam obosit si nu mai aveam rabdare... Cred ca o sa iau o pauza de câteva ore.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 03 January 2004 - 04:27 AM
Postat 03 January 2004 - 04:16 AM
In legatura cu uscarea lacului in cuptorul cu microunde, iti marturisesc ca initial am incercat acest lucru cu putina frica, dar dozand atent temporizatorul (la cateva secunde; aceasta prin oprirea manuala a butonului) si cu puterea la maxim am reusit operatia (pacientul supravietuind... :D
Daca mai sunt nelamuriri va stau la dispozitie!
Postat 13 April 2004 - 05:49 PM
Malkovitch, la 14 Mar 2003, 14:35, a spus:
Practic, corodarea se realizeaza tot cu metode clasice, ceea ce se face sub UV este transferul imaginii circuitului pe cablaj.
Este vorba de un film, autoadeziv. Acest film este de doua feluri: pozitiv si negativ. La cel pozitiv, adera la cablaj partile neexpuse, in timp ce la cel negativ-pe dos.
Candva, mai demult, intr-un TEHNIUM de prin anii 80 se discuta de o tehnica de acoperire a cablajului cu o emulsie fotosensibila (ceva, culmea, pe baza de albumina obtinuta din ou!!!) apoi expunerea la desenul proiectat cu ajutorul unui aparat de marit si corodarea.
De asemeni, am auzit ca cineva de la Casa Presei face ceva de genul acesta cu tehnica poligrafica de tip offset. (pla
Citez: "Pe Strada Maica Domnului in sectorul 2...."
Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate. .
Postat 19 April 2004 - 10:46 AM
Postat 19 April 2004 - 03:06 PM
Multumim este foarte interesant.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 19 April 2004 - 03:09 PM
Postat 07 April 2005 - 08:11 AM
Exista vre-un programel care sa deseneze cablaje dar nu la un nivel foarte avansat ?
Am vazut ca sunt unele cu baza de date cu piese etc etc.
Eu vreau unul care sa-mi mareasca cumva viteza adica sa ma intrebe doar daca e integrat sau nu, cati pini, la ce distanta. Eventual sa am un caroiaj (grid) cu un anumit pas iar eu sa-i pun niste puncte, sa spun care sunt legaturile intre puncte iar el sa mi-l faca automat...
Partea asta cu automatul cred ca ma omoara.
S-ar putea sa fie ceva de genul: vreau un avion dar cu volan si 3 pedale ca la masina...ca eu am deja permis auto
Multumesc
Postat 07 April 2005 - 10:29 AM
Eu lucrez uneori in Eagle ca e moka pentru dimensiuni sub 80x100 mm si e complet. Face automat cablajul, dar schema o faci tu... Poti de la foarte simplu la foarte complex, adica punand in schema doar pini separati si legati intre ei, pana la a folosi biblioteca in care iti poti prinde urechile la cat e de completa sau sa-ti faci tu componentele. De ce ti-l recomand pe asta? Pentru ca e moka, e foarte simplu de folosit, arata bine pe ecran, permite tot felul de setari, face autorutare si tot ce ai cerut tu in mesaj si sunt mai multi utilizatori de Eagle, pe aici, care te pot ajuta. Si mai e un motiv. Ca asa am inceput si eu, cautand ceva simplu, am dat de asta si la el am ramas, deci nu cunosc multe altele. Am mai lucrat cu cateva, dar prima dragoste se uita greu... Inca nu face simulare a functionarii sau versiunile la care avem noi acces nu fac asta.
Mai incearca si altele, poate aflam mai multe. E unul pe forum de-si zice MrSpace care o sa-ti bage in cap ideea sa incerci un soft mai serios, precum Orcad si bine ar fi sa-l asculti. Eu n-am ascultat si parca regret. N-o sa treci usor la altul daca nu o sa ai de lucru ceva serios, cu simulare. Era si un soft foarte fain romanesc, dar nu am prins ultima varianta sa vad la ce performante a ajuns.
Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 07 April 2005 - 10:30 AM
Postat 07 April 2005 - 10:55 PM
vio_danciu, la 7 Apr 2005, 08:11, a spus:
Exista vre-un programel care sa deseneze cablaje dar nu la un nivel foarte avansat ?
Am vazut ca sunt unele cu baza de date cu piese etc etc.
Eu vreau unul care sa-mi mareasca cumva viteza adica sa ma intrebe doar daca e integrat sau nu, cati pini, la ce distanta. Eventual sa am un caroiaj (grid) cu un anumit pas iar eu sa-i pun niste puncte, sa spun care sunt legaturile intre puncte iar el sa mi-l faca automat...
Partea asta cu automatul cred ca ma omoara.
S-ar putea sa fie ceva de genul: vreau un avion dar cu volan si 3 pedale ca la masina...ca eu am deja permis auto
Multumesc
Gasesti aici:http://www.conexelectronic.ro/content/download/DOWNLOAD,se numeste TARGET.
Postat 08 April 2005 - 03:00 AM
http://www.labcenter.co.uk/
Puteti incerca un demo, evident moka. Inca nu m-am prins la ce-i limitat...dar nici nu am cautat in adanc :D
Mi-a placut muuuult partea de simulare. Seamana izbitor cu cea de la Realizer. Simpla si eficienta. Poti face inclusiv scheme cu microcontrolere la care adaugi fisierul asm sau hexa si functioneaza.
Si exemplele sunt interesante....inclusiv un microcontroler ce joaca sah http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ohmy.gif
Acum stiu. Nu salveaza si nu printeaza......dar....
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 09 April 2005 - 05:16 PM