Cablaje imprmate Tehnologii
Postat 25 June 2003 - 08:50 AM
Problema cea mai mare este transferul desenului generat printr-o metoda oarecare pe placa de cupru. De restul se ocupa FeCl3...
- Folii press-n-peel (vezi cele albastre ca-s ceva mai bune).
Se tiparesc cu IMPRIMANTA LASER si se preseaza pe placa de cablaj la temperatura ridicata (ex cu fierul de calcat).
Sunt bune numai pentru trasee ceva mai mari si distante mai mari intre trasee. (daca ai trasee subtiri, alaturate, apropiate, dai rateuri).
E nevoie si de o imprimare LASER de calitate (sa nu iti puna dungi toner-ul... si stratul sa fie destul de generos)
Se bazeaza pe faptul ca zonele cu toner la temperatura se lipesc de Cu si cand se desprinde folia, stratul albastru de pe folia de plastic ramane lipit pe toner. Problema e ca ruperea stratului albastru nu e constanta si poti avea trasee rupte sau lipite.
- filme UV autoadezive. Atentie, contin compusi chimici extrem de toxici, inclusiv compusi care se vaporizeaza la temperatura in timpul presarii la cald pe placa de Cu.
Pe de alta parte trebuie avut grija cu developarea.
- resist pozitiv tip spray. Iarasi, foarte toxic.
Niciodata nu veti reusi sa acoperiti placa cu un strat suficient de uniform. Rateurile la developare pot fi multe si enervante.
O developare insuficienta sau explunere insuficienta, dar greu de observat rezulta intr-un strat de resist foarte subtire care va lasa trasee unite.
O developare exagerata, sau supra-expunere, rezulta in zone de Cu poroase.
Ambele fenomene de mai sus sunt foarte greu de evitat din cauza stratului neuniform de resist.
- pentru trasee lejere, mari, se poate si cu un indigo si oja :(
- pentru ceva mai pretentios, mergeti la o fabrica de cablaje. Dati desenul in format GERBER generat de un soft de desenat cablaje.
Niciodata nu veti putea obtine performantele care le pot obtine cei de la fabrica.
Plus ca exista prelucrari care nu se pot obtine acasa. (cea mai notabila fiind acoperirea tuturor traseelor cu cositor)
Postat 25 June 2003 - 12:20 PM
Numai sa vezi cablajele facute de Bitex si atunci spui sa faci si placa de baza de computer :) .
Postat 25 June 2003 - 01:26 PM
Probleme pot apare (acuma este si cazul la mine) cind schimbi tipul de placi cu strat foto, exista posibilitatea de a obtine placi cu grosimea stratului foto diferita si atunci se schimba timpul de expunere. In acest caz trebuie experimentat pe placute mai mici si cu timpi de expunere diferiti.
Postat 25 June 2003 - 02:45 PM
Are Bitex treaba da nu apare pe aici ca punea el cateva cablaje facute de el sa vedeti ce poate sa iasa.
Experienta.
Postat 26 June 2003 - 10:57 AM
Ca tot veni vorba de cablaje, am incercat si unul dublu strat si am obtinut primul rebut. Ca inainte de a realiza a doua fata am optimizat schema si nu se mai potrivea cu ce era deja facut, asa ca am luat-o de la capat. Nu stiu sa atasez poze. De fapt nici n-am cu ce face. O sa scanez placuta dar calitatea va lasa de dorit. Important e ca merge treaba... Am lucrat ceva ore bune la placa aia. Era pentru un prieten, pentru proiectul de diploma. La dublu placat am multe de invatat din practica!
Sfat: daca sunteti nevoiti sa faceti dublu placat, complicati la maxim schema, reduceti la maxim dimensiunile placii si dati treaba murdara cu executia, unei firme specializate. Iesiti mult mai câstigati!
Incerc sa atasez ceva, dar nu stiu daca reusesc. Am sa sterg foarte curând...
Spor la treaba!
PS. Am revazut schema cu rezolutie mica si arata jalnic. Plus ca placa este deja acoperita cu lac de protectie... Originalul pare mai rasarit. Chiar imi pare rau ca e rebut...
Si alt PS: doar un nebun pierde doua nopti pentru asa ceva când costa doar câteva sute de mii de lei la o firma... Promit ca nu se mai repeta. La simplu, e o placere. Sau mai bine dai un ban in plus pe un circuit integrat cu pinii optim aranjati si poate mai complex care te scapa de trecerile intre straturi decât sa muncesti sa le faci pe placa.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 June 2003 - 11:04 AM
Telefon: 0721 385365
Postat 26 June 2003 - 11:15 AM
- am gaurit colturile cablajului si a celor 2 filme corespunzatoare celor 2 fete
- la fixare am fost ffff atent la potrivirea filmului pe cablaj - am folosit 4 burghie care treceau prin placa si prin film si abia pe urma am fixat filmul de cablaj cu banda adeziva
- am procedat la fel si pentru partea cealalta a cablajului
A iesit acceptabil cu foarte mici erori dar nu erau rebuturi/
Postat 26 June 2003 - 12:01 PM
Ma gandeam sa fac prima parte, o corodez, dau gaurile, o acopar cu lac protector si fixez filmul pe pertea cealalta sa corespunda exact gaurile iar atunci nu mai este nici o problema.
Trecerile le fac cu sirma simpla ca si cum as lipi o piesa in gaura aia numai ca execut operatiunea pe ambele parti dar cred ca exista ceva pentru treceri la magazine specializate.
Postat 26 June 2003 - 12:17 PM
Mai bine imi spui cum rezolvi problema trecerilor de pe o fata pe alta. De exemplu, ce diametru de gaura, cu ce faci trecerea, cum faci lipitura, concret... Ca de exemplu am ciocanu in dreapta, un conductor de cupru in stânga si fludorul in mijloc. Nu tine. Sa cositoresti o fata si sa impingi firul de sub placa iar e naspa ca daca ai câteva sute de operatii de genul asta te cânta cucii.
Stiu ca ai rezolvat problema asa ca mai bine baga ceva informatii si pentru muritorii de rând... O solutie e sa folosesti diametre de gaura si fir potrivite, sa-ti eliberezi o mâna pentru fludor. Sau si mai sfânt, daca metalizezi si cum, gaurile de trecere. Daca mai scap de balamucul in care sunt acum cu munca, promit ca o sa trec pe expunere foto ca nu-s strain de domeniu. Si vreau sa scap mai usor si de treceri (parca "via" se numesc prin softuri...)
PS: GIGI, si eu tot sârma normala folosesc. Ce te faci ca pentru fiecare sârma faci doua lipituri si doua taieri ale firului la lungimea optima. Ce greseala capitala am facut la primul dublu placat: am dat gauri de trecere de 0,4 si am folosit sârma mai subtire, care nu statea singura in gaura. La 10-20 treceri nu-i bai, dar daca ai sute de gauri ti se pupazeaza ochii.
Alt PS: Sebip si eu am fost radioamator cu acte. Acum sunt fara, ca inca iubesc domeniul. Stiu ce lucruri deosebite pot face radioamatorii si ii apreciez pentru asta. E o pasiune care merita tot respectul. Sa te fereasca al de sus de un modelist radioamator cu capul pe umeri si cu indemânare!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 June 2003 - 12:29 PM
Postat 26 June 2003 - 01:03 PM
Postat 26 June 2003 - 01:10 PM
Postat 26 June 2003 - 01:20 PM
Trecerile (sau via) le fac cu terminale taiate de la piese, gaura de 0,8mm si cam atit. Inca nu am reusit sa gasesc o tehnologie fiabila in conditii de lucru acasa.
Folosesc placi care au stratul de fotorezist gata depus, cu spray-ul am incercat dar nu prea mi-au iesit placile OK decit atunci cind a fost vorba de placa cu suprafata mica. S-ar putea ca la folii PnP sa ai un avantaj in cazul cablajelor dublu placate, eu trebuie sa le potrivesc in momentul expunerii. Oricum, au iesit placi utilizabile (la asta m-am referit atunci cu rebuturi).
Eu trebuie sa gasesc o metoda utilizabila acasa fiindca firma care sa-mi produca cablaje nu am in zona, din cite stiu eu.
Mi-am adus aminte de treceri: am citit ca in magazinele din strainatate se gasesc ceva gen tubulete care se pot introduce in gaurile din cablaj si iese aproape ca si la cele industriale. Habar n-am daca se gaseste asa ceva si pe la noi.
Eu foloseam banda adeziva doar pentru fixarea filmului pe placa.
Postat 26 June 2003 - 01:43 PM
Si sirma o tai exact de linga lipitura si nu se vede ca este strimba numai sa ai ceva bun de taiat si destul de finut.
Sebip cred ca se gaseste si la noi tubulete dinalea. Cand trec pe la Vitacom intreb daca au asa ceva.
Postat 26 June 2003 - 02:30 PM
Stiti vreo firma care vinde toruri de ferita pentru radiofrecventa ? Din acelea pentru filtre de retea exista citeva oferte dar pentru radiofrecventa nu prea am vazut.
Postat 26 June 2003 - 02:57 PM
Trebuie sa se gaseasca si deastea daca am inteles eu bine sunt ca niste tevi scurte din ferita care se pun pe cabluri.
Nu stiu exact daca se gasesc ca nu am cumparat ca am tot felul de chestii ca am demontat o gramada de aparate care lucrau cu tot felul de frecvente.
Postat 27 June 2003 - 07:10 AM
Si torurile de ferita sint de mai multe feluri, clasificate dupa dimensiuni, plaja de frecventa s.a.m.d.
Cit despre fata omului de la tejghea, cam asa e http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif :huh: :D
Postat 27 June 2003 - 12:33 PM
Postat 09 July 2003 - 02:18 PM
Postat 19 July 2003 - 03:11 PM
Postat 19 July 2003 - 11:26 PM
Speedy007, la 19 Jul 2003, 15:11, a spus:
Langa Conex, putin mai spre Tei, e un "Service GSM" Eu de acolo am luat folii pnp albastre.
Postat 25 July 2003 - 08:26 PM
Postat 26 July 2003 - 03:10 PM
Pret !?! revista-i moca, ca o decupex de paginile nefolositoare pe aia de la lucru si OHP Marke 20.000 lei restu adica curent electric pentru fierul de calcat si apa nu se pune la calcul.
Postat 27 July 2003 - 04:09 PM
Postat 05 August 2003 - 03:03 PM
Multumesc!