Elici pentru ultrausoare proiectare, soft, teste, experiente
#2
Postat 17 March 2005 - 03:32 PM
profit de noul subiect si-i raspund lui Loti,noi am pus o elice bipala copiata dupa una de la un paramotor cu motor de 25 cp,elicea are 120cm,si e pusa pe direct.Am ales varianta asta pt ca am dat eu pe un site cehesc de unii care fac elici si ziceau ei ca pt motor de Trabi au de vanzare elici pe direct de 120 cm,asa ca am "calculat" repede cu ruleta lungimea elicei din curtea noastra ,s-a nimerit sa aibe tocmai lungimea necesara,n-am mai tinut cont de nici un alt calcul si am copiat-o.La o clasica masuratoare cu cantarul pe perete a reiesit ca impinge cu 75-80 kg,aceeasi elice pe motorul Zanzotera de la motopara impingea cu 60 kg.Atasez si poza cu chestia "impricinata".
abu
www.aerial.ro
0723196944
#8
Postat 18 March 2005 - 04:12 PM
Sa incepem cu inceputul:
1 Calculul pentru o elice (chiar si aproximativ cum facem noi) este valabil numai pentru tipul de elice pentru care s-au experimentat formulele.
2 Elicea merge cu atat mai bine cu cat are diametru mai mare (are tractiune la punct fix, deci la decolare, mai mare decat una de diametru mai mic in conditiile puterii egale).
3 La incercare se masoara tractiunea (cu dinamometrul, cantarul la perete da erori mari, m-am pacalit si eu) si turatia. Daca sunt pe aproape de cele calculate este bine daca nu se face alta elice.
4 Cei care aveti programul Mathcad de la 4.0 in sus va pot da un program de calcul cu dimensionare.
5 Daca presupunem ca motorul de trabi scoate 27CP la 4200 rot/min si la o viteza de croaziera de 50 km/ora rezulta din calcul (fara reductor) D=1,14m, vit periferica 251,13m/sec (fata de 280 max. admisa) pasul=0,36m tractiunea la punct fix pentru randament 50% (ohooo ce mult) T= 64,05 kg
5 Calculele sunt valabile pentru elice cu forma si profilele date de autor. (nu eu)
6 Cei care aveti Excelul pot sa va dau si profilul elicei in cele 10 sectiuni (de fapt numai 8 conteaza restul este arta executantului)
7 Daca mai aveti intrebari astept (consultatie gratuita). Va urez succes! Loti.
8 Uitam, dinamometru = cantar cu arc de 100kg de la rusi.
#9
Postat 18 March 2005 - 04:22 PM
Dupa aspect arata bine dar asta conteaza mai putin conteaza pasul si profilul. Uneori niciforma in plan nu prea conteaza. Oricum pentru elicele noastre nu poti conta pe un randament peste 50%. Pentru randamente mai mari ar trebui folosite elici cu mai multe pale care la un diametru mai mic au eficienta unuia cu diametru mai mare. Ex.: o elice cu 4 pale de 1m = o elice cu 2 pale de 1,25m dar calculul este cam neclar si nu l-am folosit.
Ai aresa mea de mail?
Mai vorbim Loti.
#10
Postat 18 March 2005 - 06:35 PM
eu nu zic ca nu ai dreptate,cu siguranta stii mult mai mult decat mine,de aia am descris exact ceea ce am facut,nu prea stiu sa le calculez,eu mai degraba cu copiatu' ca la capitolul asta ma descurc,imi zicea si Bogdan ca esti meserias ,am preferat sa o iau prin tataonare ,care merge - care se potriveste,cam dupa ureche,am un inginer proiectant cu care mai discut si care stie meserie ,e plin de teorie, nu prea ne exprimam in aceeasi "limba"insa ,e prea strict si perfectionist ,el de ex la aparatul lui,tot un mdelta cu motor de Trabi ,(la care lucra de 15 ani ,probabil ca va expira moral aparatul pana-l va zbura el) a pus reductor cu curele D si are o elice de aprox 150 cm ,motorul este un pic modificat. A ! Daca sunt amatori le pot da schema de majorare a ferestrelor la cilindri
Abu
www.aerial.ro
0723196944
#11
Postat 31 March 2005 - 01:46 PM
Mai astept, oricum oferta ramane valabila.
Loti
#12
Postat 31 March 2005 - 09:36 PM
@Loti
pt motorul de trabi si reductor 1:2 cam ce diametru si ce pas ar trebui sa aiba elicea?
zilele trecute discutam cu cineva de elici si mi-a spus ca se poate face elice care sa aiba tractiune beton dar care sa se plafoneze dupa ce (triciclul) atinge o anumita viteza, de aici rezultind necesitatea elicii cu pas variabil pt a avea randament pe o plaja mai larga de turatii. voi ce aveti de comentat?
aruncati cu pareri.
Z@X :)
#13
Postat 31 March 2005 - 11:15 PM
Sper ca problema elicilor sa fie rezolvata odata riguros. Cineva promisese un articol riguros, depre elici in vademecum, sper sa para cat mai curand ca vad ca subiectu e de mare interes, si asa si trebuie sa fie.
Succes
#14
Postat 01 April 2005 - 06:39 AM
am si un motor mai mare, dar cred ca totusi e prea mare si greu:vw boxer 2litri, 78cp racit cu apa.
mai ziceti si voi.
Z@Xsuparatpevintulcarenunelasasaiesimlazbor
#15
Postat 01 April 2005 - 07:51 AM
#16
Postat 01 April 2005 - 11:48 AM
1. Ca sa pot sa-ti spun pasul si diametrul mai am nevoie de P = puterea motorului la turatia (maxima), N = turatia la puterea P si daca poti viteza de zbor la care vrei sa fie randamentul maxim. In cateva minute (cand intru pe net) ai raspunsul cerut D si H (pasul) la reductorul tau de 1:2. Am nevoie de datele astea pentru ca la motorul de trabant in functie de modificari acesti parametri difera mult P=24...32CP la N=4200...5500rot/min. Eu pe care sa le iau in calcul?
2. Nu stiu despre ce pas variabil vorbesti. Exista elici cu pas variabil la sol la care pui pasul la o valoare si apoi faci probe si pasul variabil in aer cand poti varia pasul in zbor. A doua varianta nu prea am vazut-o la ciorile noastre (este mai mare daraua decat ocaua). La prima varianta nu prea vad cum faci incercarile la ce? La tractiune la punct fix sau in zbor masurand cu ce si ce? Majoritatea regleaza pasul pentru tractiune la punct fix (adica pi loc!)
Dupa ce-mi dai datele vei primi o fisa de calcul cu parametrii elicei pe care vrei s-o faci. Tehnologia de executie este alta poveste mult mai lunga dar daca vreti o putem discuta.
In virtutea dreptului la replica va astept! Loti
Fisiere atasate
-
ELICE_TR.mcd (13.07K)
Number of downloads: 65
#18
Postat 01 April 2005 - 12:29 PM
Daca mai scriu mult pe langa ca-mi uzez destele dar mai ajung si super junior. M-am uitat la saitul de la Slovaci si am constatat ca elicele lor (cine are bani sa cumpere) sunt cam la fel cum i-mi iese mie din calcul macar la diametru ce am putut vedea in poze pretul lor nu-l stiu dar in Romania parca era 1-2$/cm (informatie neconfirmata de guvern!!!)
Oricum cele doua tipuri nu pot fi la fel pentru ca eu am profilul de la elici tip Hoffman (nu stiu daca am scris bine) si calculele sunt valabile numai pentru ele.
Daca cautati mai gasiti despre elici si la FOXPAPA dar nu va entuziasmati ca nu va foloseste la nimic!
Aterizare usoara (in subiect) Loti
#19
Postat 01 April 2005 - 10:47 PM
eu am o elice cu pas variabil la sol, are diam de 152 si e copiata(asa mi s-a spus) dupa una de rotax 447. acu judecind dupa diferenta de putere si turatie dintre un rotax si un trabi ajung la concluzia ca nu prea am sanse de rezultate multumitoare folosind aceasta elice si reductorul 1:2.
comentarii?
Z@Xpejumatateadormit
#20
Postat 02 April 2005 - 10:13 AM
Scoala ca ai de lucru. In general elicile se fac cu asa numitul pas constant. Asta inseamna ca in fiecare sectiune de pe raza elicei unghiul de inclinare al palei este astfel ales incat pasul sa fie acelas. La elicele cu pas variabil se calculeaza un pas mediu in functie de parametrii motorului si ai caricioplanului si in jurul lui se pot face mici modificari prin schimbarea unghiului de calare care de fapt schimba pasul. Daca diferentele sunt mari si trebuie schimbat mult unghiul randamentul elicei scade mult (dupa ce si asa nu este prea mare). Randamentul cel mai bun s-ar obtine daca pasul = 1,5D dar in acest caz viteza de zbor ar fi la D=1m de vreo 200km/h, rezista caricioplanul?
Asta este problema. Abia luni pot sa-ti trimit fisa de calcul pentru elice pentru ca azi si maine nu am scaner daca ai Mathcadul poti calcula singur dupa Download ELICE_TR introduci datele si obtii rezultatele. Acum depinde ce vrei, vrei sa-ti faci singur elicea sau vrei sa verifici elicea pe care o ai. Varianta a doua este nesigura pentru ca calculele se bazeaza pe un singur tip de elice si nu prea este valabil pentru alte tipuri rezultatele pot diferi cu pana la +25% sau-25%.
Dupa toate astea daca nu te-a apucat durerea de cap somn usor in continuare.
Loti
#21
Postat 02 April 2005 - 10:53 AM
Daca articolul riguros despre elici va aparea in vademecum este posibil sa fie pentru modelisti. Am gasit si eu astfel de materiale dar mergeau pentru puteri de pana la 10CP. Am verificat apoi comparativ cu ce aveam eu si am constatat mari diferente. Metoda pe care o folosesc este ruseasca si folosita exact pentru motodeltaplane si sanii cu motor si elice. Iar rezultatele au fost experimentate de autor pentru tipul de elice dat in material. Am si cartea CALCULUL ELIEI editata de Academie dar ea este plina de teorie iar exemplele de calcul sunt pentru zburatorii "mari" cu motoare de peste 200CP si viteze de peste 200km/h. La noi mai este o problema pentru care cuvantul riguros nu se potriveste, noi nu stim prea multe despre caracteristicile motoarelor (adevarate) si cu atat mai putin despre aripile folosite a caror caracteristici difera de la fabricant la fabricant si de gradul de inbatranire a panzei si la fel de fel de modificari la care supune fiecare amator aripa.
Asa ca intr-un program "riguros" daca bagi ce nu stii scoti ce nu te astepti (sa nu formulez cum am mai formulat intr-un alt raspuns). Vezi rezultatele comunicate de abu.
Eu sunt multumit de rezultatele obtinute cu metoda "empirica" Loti
#22
Postat 02 April 2005 - 10:11 PM
azi am decolat din cuib devreme. la ora la care scriai mesaju eram la munca transpirind la gindu ca trebuie sa termin repede o lucrare si sa dau fuga la ciolpani ca se lasa cu zbor. si asa a si fost, am zburat chiar si pe un vint destul de nervos, care facea zborul foarte activ si aterizarea dificila(era perpendicular pe pista).
si iaca acu vin de la munci, frint dar fericit ca am zburat si azi. si acu sa ne intoarcem la elicile noastre. lasam deoparte elicea cu pas variabil si ne concentram asupra motorului de trabi si reductorul cu raport 1:2. azi am mai vorbit cu alti deltasi care cunosteau cite ceva despre subiect, concluzia, pt acest duet(motor reductor) imi v-a trebui elice cu diametru mare, sau trebuie sa modific reductorul pt un raport 1:1.8, despre care se spune ca ar fi ideal.
nu am matchcad asa ca astept pina luni.
inca nu ma doare capu desi dupa zboru de azi nu m-ar mira(am avut o casca integrala la care se tot ridica vizeta si la 70-80kmh nu prea e interesant).
si acu ma retrag, ca tre sa ma refac pt miine ca daca ne lasa meteo mai bagam ceva zboruri.
tinem aproape,
Z@X
#23
Postat 04 April 2005 - 08:03 AM
Transmite-i salutari lui Dragomirescu care sigur zboara pe la Ciolpani, acum sa ne intoarcem la elici (multi vorbeste putini cunoaste!). Elicea se calculeaza, asa cum o sa vezi in fisa de calcul, dupa datele initiale adica si dupa raportul reductorului daca-l ai. Daca vrei sa impui un anumit diametru la elice atunci se calculeaza raportul de transmisie.
Azi daca pot incerc sa scanez fisa de calcul pentru elicea ta. Dupa ce o primesti mai urmeaza comentariile de rigoare adica explicatiile. Pana atunci aterizare usoara
Loti
#24
Postat 04 April 2005 - 08:16 AM
ca o mica paranteza la subiect tre sa ma laud ca am zburat si ieri 45min tot la ciolpani cu florin badila. girica era cu avionul lui si cu un tip care avea nevoie de ore, au facut un tur pina la strejnic.
acu inapoi la subiect: vorbeam zilele trecute cu cineva despre faptul ca am motorul, reductorul dar nu si elicea potrivita, la care am fost criticat ca mai intii tre sa am elicea si dupa se face reductorul. acu daca dupa elice se poate calcula reductorul, tre sa existe si varianta de calcul a elicii dupa reductor, zic io.
cred ca pina miine seara nu voi avea acces la net fiind plecat prin tara, dar astept cu nerabdare sa cetesc noutatile.
aterizari line si cu vint de fata,
Z@X
#26
Postat 04 April 2005 - 02:32 PM
Da este una din metodele de calcul din revista cu modificarile si adaugirile proprii rezultate in urma "studiului aprofundat al teoriei". Glumesc, am facut doar o modificare la calculul Vmax la care eu folosesc Vp adica viteza la turatia de putere maxima ca si cand elicea ar fi un surub cu pasul H rezultat dupa alta formula.
@Z@X,
Am scanat fisa de calcul pe care o ai mai jos. Dupa ce o studiezi mai discutam. Am spus si mai inainte ca se poate calcula elicea si daca ai raportul de transmisie stabilit. Am cam transpirat pentru ca fisierul are 217KB si l-am micsorat la 80 nu stiu daca se mai poate citi.
Loti
Imagini atasate
#27
Postat 05 April 2005 - 02:44 AM
Zbor de citiva ani cu parapanta si de ceva timp ma chinuiau piticii sa ma motorizez si eu. Anu' trecut am gasit la un nene un motor cam de 120 cm2 nefolosit si conservat excelent la un pret moca. Problema este ca nu pot sa-i proiectez o elice pentru ca nu stiu nimic despre el - turatie, putere, etc. Stiu doar ca are un reductor 5:1. Atasez o poza a lui, poate il recunoaste cineva si ma ajuta si pe mine.
P.S. Nenea, actualmente pensionar, a lucrat la IRAV si spune ca provine de la un IL-52, unde servea ca motor de pornire a motorului principal. Problema este ca, din cate am inteles eu, acest avion nu avea in dotare un motor auxiliar.
Imagini atasate
#30
Postat 05 April 2005 - 07:50 AM
Goim, la 5 Apr 2005, 02:44, a spus:
Problema este ca eu nu reusesc sa gasesc AVION care sa aibe in dotare acest nume (Il-52)!
Nu stiu nimic despre acest motor - nu te pot ajuta. Dar in Bacau, este imposibil sa nu gasesti pe cineva care sa fi lucrat la URA care sa stie cate ceva.