Modelism - RHC Forum: Dirijabile - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dirijabile A construit cineva unul functional ?

#91 Useril este offline   Agarici 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 303
  • Inregistrat: 11-December 02

Postat 07 November 2003 - 11:24 PM

Daca ridici un aeromodel pe cer risti sa il prabusesti.
Sti povestea cu drobu de sare. Daca nu citeste Creanga.
E logic ca iti iei masuri de precautie.
Ai citit tot ce s-a scris in aceasta discutie? ca la un moment dat se vorbeste si despre masurile de protectie in caz de vant sau ... etc.
Eu fac parte din acei oameni care au capul in nori si picioarele pa pamant.
0

#92 Useril este offline   Iepurila 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 10-November 04

Postat 12 November 2004 - 07:11 PM

Cred ca cea mai buna solutie pentru un dirijabil care nu transporta oameni sau chestii scumpe si care e destinat sa zboare afara este metanul ... Nu dati cu pietre! Stiu, e inflamabil dar e ieftin, e la indemana si daca iti iei masuri de siguranta corespunzatoare (il umfli afara, nu umbli cu foc, nu amesteci gazul cu aerul ca sa nu se formeze amestec exploziv ca ala e periculos si in permanenta te gandesti ce se poate intampla daca se sparge balonul) nu are ce sa se intample. Hindenburg a ars de la vopsea, ar fi ars aproape la fel si daca era umplut cu heliu. Gazul de teava contine peste 98% metan (1 mol = 16g). Daca cei 2% ramasi au, sa zicem, 1 mol = 150g (acoperitor) iese o medie ponderata de 1 mol = 18.8g dar cred ca e mai putin. Adaugam si o suprapresiune pentru forma de 10%, rezulta ca gazul care ocupa volumul molar va cantari 20.7g. Aerul cantareste 28.8g deci cu 22.41l poti ridica 8g. Un balon cilindric de 2m lungime (cilindrul) si 0.5m raza terminat cu doua conuri (lungimea totala 3.7m) si facut din ce sunt pungile (40g/m2) ar putea ridica, cu metan, peste 350g (cu heliu 1.8kg dar te costa peste 1600000 lei)

Aceasta postare a fost editata de Iepurila: 15 November 2004 - 11:58 AM

0

#93 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 19 December 2004 - 02:21 PM

AM CU CE, la 7 Jul 2003, 11:47, a spus:

In cazul in care doriti sa-l faceti pentru a-l inchiria pt publicitate trebuie sa-l faceti mare cel putin 7-10 m lungime, si trebuie ridicat cel putin 20-30 de m inaltime. Ganditi-va la o firma luminoasa spre exemplu de 2-4 m cum se vede de la 5, 10, 15, 20 de m. Anuntul publicitar va fi scris pe un benner.

revin
am fost ieri in cora si iar am cascat gura la dirijiabilul cu reclama ......................BANK pe el.
nu are decat 2,5 m lungime si cam 1,5 diametru
de catre ori trec pe acolo casc gura la el si ma intreb de ce isi automentine pozitia :) (co motoare pe cele 3 axe...)
ieri intamplator am dat peste un baiat care (presupun) ii schimba bateria...
avea pa masa o mare statie futaba 6exa... :)
io intreb:cum sta singur?
el zice: nu sta, stau io ascuns toata ziua la o masa la Mc D' si mestec in stickuri...
io intreb: cu ce e umplut?
el zice:HELIU
....de la o firma din bucuresti...
va urma!
flying is my life...
0

#94 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 19 December 2004 - 11:19 PM

@SILVIU66: Pana la urma a zis cu cat e inchiriat balonu?
0

#95 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 December 2004 - 05:57 AM

n-a prea vrut sa dea nici o info pe fatza da stiu unde sa-l gasesc acu' :D
flying is my life...
0

#96 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 December 2004 - 02:02 AM

Si pe mine ma manca intr-o vreme sa incerc sa fac un dirijabil sau balon dar n-am stiut de unde sa procur mylar, folie din aia metalizata care e folosit fie pt. a realiza anvelopa dirijabile micute fie la dirijabile mai mari pentru a confectiona camera ce se introduce intr-o anvelopa de tesatura de nylon sau poliester.

Are cineva idee de unde se poate procura folie de mylar lat, la metru?

mersi,
cezar

p.s. - un pusti in elvetia a facut chiar anvelopa dirijabilului din mylar.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 23 December 2004 - 02:05 AM

0

#97 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 23 December 2004 - 04:37 PM

bai, nu stiu daca e Mylar (E de la Emilare?!), dar e o folie foarte usoara si rezistenta, metalizata, care se foloseste la mentinerea temperaturii accidentatilor, mai ales la munte. Vezi ca in Spatele Mag. Cocoru e Himalaya, un butic de treburi de munte, bine aprovizionat de obicei. Intrebati daca au folie de supravietuire, cam asa o chemam pe vremea mea, e un pachetel cu o folie de cca. 1,5x1m, aurie pe o parte (sau amandoua). In rest, descurcati-va cu sudura ei!
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#98 Useril este offline   teo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 466
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 24 December 2004 - 01:13 PM

check it outlink
pentru inceput mai bine (va) faceti cadou pentru mezinul familiei de mos craciun un un dirijabil la 1 milion si pe care experimentati
mai sunt si alte chestii interesate pe site..sper ca nu intra in conflict cu rhc ca au alte produse

Aceasta postare a fost editata de SILVIU66: 24 December 2004 - 03:01 PM

Avion, cu motor...ia-ma si pe mine-n zbor..
0

#99 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 December 2004 - 03:58 PM

@teo

am sters linkul din mesajul tau de mai sus din urmatoarele motive:
-ala este un sait care vine jucarii cu telecomanda;
-nu pot spune ca face concurenta rhc deoarece alea de le vand ei sunt jucarii,nicidecum modele
-pericolul cel mai mare consta in faptul ca cei incepatori o sa-si achizitioneze de acolo ceva produse si o sa se prezinte cu ele pe camp zicand ca au informatia de pe acest forum.Si daca ai mai urmarit si alte subiecte ai sa vezi ca demult ne chinuim sa scapam prin toate modalitaile de telecomenzile alea fantoma care bruiaza tot.
vezi:generalitati:frecventele radio si mai sunt si altele.
sa-ti dau un singur exemplu:i-a adus moshu lu fimiu un hovercraft rc de la o firma mai serioasa care a costat destul de multi bani;in instructiuni scrie ca statia e in 45MHz si pe spatele statiei are un abtibild pe care scrie 27M !
inca nu am incercat daca imi bruiaza mie statia da o sa te anunt cand incerc cu toate ca rezultatul il cunosc.
ASA CA CONFORM REGULAMENTULUI NU MAI INTRODUCETI LINKURI CATRE MAGAZINE.RO INDIFERENT CE VAND ELE.FOLOSITI MAILUL ,YM-eul SAU CE DORITI DVS.
cu stima,
flying is my life...
0

#100 Useril este offline   antic 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 108
  • Inregistrat: 01-August 04

Postat 24 December 2004 - 11:46 PM

noroc tuturor cu vorba de mai cole ... in privinta publicitatii... eu lucrez intro agentie publicitara deacu 3 ani
shi scuze mari dac voi fi greshit ..... din cite cunosc eu orce spatiu public folosit pentru (brand..publicitar ) trebue
1.documentat....(spatiile verzi, politia rutiera, primaria, arhitectura) de la ashtea trebue de cerut voie ....shtampile.... shi tot felu de batae de cap...
2. ori arendat..
3. ori cumparat...
dar luind in consideratie ca cu asha fel de publicitate nu se cam practica in orash dar la o benzinarie ar fi ceva ce sar intreba ...... imaginativa mergi cu mashina shi nu vezi benzinaria , dar balonul e vizibil de departe :D
shi inca una dece sa fie cu radio comanda dac poti sal faci fix... :D
0

#101 Useril este offline   Iepurila 

• Incepator
  • PipPip

Postat 06 January 2005 - 02:03 PM

Citeaza

... dar n-am stiut de unde sa procur mylar, folie din aia metalizata care e folosit ...

Stie cineva, materialul din care se fac baloanele alea metalizate in forma de inimioara, steluta, sunt din mylar cumva? Ca am impresia ca nu e chiar asa bun. A cumparat nevasta-mea pentru fetita un balon din ala si in dimineata urmatoare am asistat neputinciosi la tragedia provocata de prabusirea balonului pe covor peste noapte. Acum nu stiu, trece heliul prin balon ca e molecula mica? Sau rasufla pe la mustiuc? Daca l-as umfla cu metan cred ca ar rasufla cam tot asa si in plus ar mirosi urat. Treaba e ca daca ai bani, poti orice. Daca nu, te carpesti si nu iese nimic.
P.S. (offtopic)

Citeaza

p.s. - un pusti in elvetia a facut chiar anvelopa dirijabilului din mylar.
... De ce nu se vede reflectat fotograful?
0

#102 Useril este offline   RealAlex 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 102
  • Inregistrat: 19-March 03

Postat 06 January 2005 - 02:43 PM

Pentru ca nu este un plan drept si reflecta anumite unghiuri?

Cu respect, Alexandru B.
0

#103 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 07 January 2005 - 06:24 PM

Citeaza

Stie cineva, materialul din care se fac baloanele alea metalizate in forma de inimioara, steluta, sunt din mylar cumva? Ca am impresia ca nu e chiar asa bun.

Da, sunt din mylar. Materialu e bun, de fapt stratul subtire de aluminiu folosit la metalizare retine foarte bine heliul. Asta e un fel de a spune ca-i mai putin prost... Heliul fiind gaz monoatomic isi face loc cam prin orice.
Orice alt gaz (si la metan mai ales molecula e "uriasa" in comparatie cu atomul de heliu) se pastreaza mult mai bine.

Daca balonul tau s-a desumflat repede e probabil din cauza ca pierde pe undeva - ori la mustiuc ori pe la lipitura celor doua folii care nu e perfecta.
----------
Legat de reflexia in balon, buna intrebare: Pot sa ma uit la o oglinda a.i. sa nu vad si fata mea acolo?

cezar
0

#104 Useril este offline   Iepurila 

• Incepator
  • PipPip

Postat 10 January 2005 - 03:10 PM

Bun, daca heliul trece pana si prin mylar, care nu-i asa prost ... atunci din ce sa faci balonul sa nu pierzi heliul? E drept ca la ditamai dirijabilul cum era cel care a facut reclama asta vara, dat fiind raportul suprafata/volum, pierderile, proportional, s-ar putea sa nu fie prea mari. In plus, la un balon mare, iti da mana sa folosesti materiale mai bune chiar daca metrul patrat iese mai greu. Dar noi aici ne gandim la ceva mai mic.
Hidrogenul este exclus. O impurificare de - se zice dar mi se pare mult - 3% pe zi cu aer face ca in 7-8 zile sa ai acolo 20% aer si asta e periculos. Ar trebui schimbat gazul la 2-3 zile!
Metanul (si hidrogenul la fel) - unde il umfli? Inauntru nu mai merge ca asta nu e un mic balon; daca se sparge, ai incurcat-o. Asa ca trebuie umflat si tinut numai afara; nu il poti baga in nimic. Devine complicat.

In privinta reflexiei, o chestie convexa ar trebui sa acopere tot. Nu prea ai cum sa iesi din zona reflectata.
0

#105 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 January 2005 - 06:59 PM

Prin mylar trece cel mai greu heliul. Daca e bine facuta camera (si balonu suficient de mare) heliul se pastreaza saptamani bune.
Nici nu e greu. Foita aia din paturile de salvare are 20-25 grame / m2. Se pot impanzi si planoare micute cu ea.

Impurificarea aia cu aer nu-i chiar asa, aeru nu prea intra.. 3%/zi se pierde probabil la un balon mai mic din poliuretan, a.i. se fleshcaie si trebuie completat cu cate putin heliu la cateva zile. Prin re-completarea asta intra si aer inauntru, astfel cu timpul se aduna suficient a.i. sa afecteze flotabilitatea si sa necesite schimbarea completa a heliului.

Daca n-ai cum sa-l depozitezi/transporti asa umflat, si nu poti sa-l tii decat cateva ore dupa care tre sa-l desumfli ca sa pleci acasa poti sa-l faci si din folie de polietilena, ca cea pentru sacii de gunoi.
Astia care au baloane mari pentru reclame au si o remorca speciala pentru ele. Reumflatu la un balon de cativa (zeci de) metri cubi e cam scump. Asa ca tin balonu in remorca.

Poate un balon/dirijabil cu aer cald din nylon?

cezar
0

#106 Useril este offline   Iepurila 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 January 2005 - 01:01 PM

Mie personal nu-mi place. Cat de cald poate fi aerul intr-un astfel de balon? Ca la un volum de 10m3 si temperatura de 100°C aerul cald abia ridica 1,6kg dupa calculele mele, fata de 12kg hidrogenul, 11kg heliul sau 5,7 metanul. Poate aerul dintr-un balon e mai cald? Nu cred, ca atunci s-ar putea face baloane cu abur, aburul ar ridica chiar 6,4kg!
Mie chestia asta mi se pare mai periculoasa decat hidrogenul sau metanul.

Fisiere atasate

0

#107 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 January 2005 - 04:56 PM

Iepurila, e haios dirijabilu asta cu reactie. L-ai luat de pe net de undeva?

cezar
0

#108 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 January 2005 - 06:33 PM

iote ce poza interesanta gasii intr-un catalog

Fisiere atasate

flying is my life...
0

#109 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 18 January 2005 - 06:47 PM

Silviu66 - e interesant da la ce-i folosit - pentru confectionat anvelopa exterioara (si necesita basica inauntru) sau se face balon intr-un singur strat din el?

cezar

P.S. m-am uitat si pe site-ul lor si nu dau prea multe detalii.. in afara de faptu ca n-are lipici. Lipiciu-l intinde clientu cu pensula unde are nevoie.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 18 January 2005 - 07:02 PM

0

#110 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 January 2005 - 07:23 PM

nu scrie nici in catalog.
dar poza e sugestiva.adica se poate face!
flying is my life...
0

#111 Useril este offline   Iepurila 

• Incepator
  • PipPip

Postat 18 January 2005 - 07:24 PM

Dirijabilul cu reactie l-am desenat eu.
Daca cineva are bani si timp sa-l faca, ma bucur. Dar cred ca iese urias. Exista motor cu reactie asa, micut? Sau tre' sa ti-l cam faci?

Caut inlocuitor de heliu. Sa fie ieftin, mai usor decat aerul, cu molecula mare si neinflamabil.

P.S. Cel putin in Elvetia (airshipsimon) asta este situatia:

Citeaza

There is the question of the use of hydrogen as the lifting gas for balloons and airships instead of the much more expensive helium. Common belief is that it is forbidden. The rumor is wrong; a restriction only exists for commercial employment of manned airships with hydrogen. Still, hydrogen is usually much harder to obtain because of its dangers.
There are no exact building regulations and determinations of "small and light" aerostats. when planning a craft of more than 20 kg total mass, sketches and calculations should be shown, however, to the authorities for permission.
La noi nu stiu care este regula.

Aceasta postare a fost editata de Iepurila: 19 January 2005 - 03:27 PM

0

#112 Useril este offline   su-26 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 66
  • Inregistrat: 29-January 05

Postat 07 February 2005 - 11:06 PM

Salut DEATH,iti voi face o surprisa placuta.Primul dirijabil R/C l-am construit acum 2 ani(lungime 2,3 metri pentru interior).In prezent finalizez altul de 4,5 metri cu utilizare atit pentru interior cit si pentru exterior.
0

#113 Useril este offline   Iepurila 

• Incepator
  • PipPip

Postat 09 June 2008 - 07:10 PM

Salutare dupa 3 ani jumate!
Am incercat in sfarsit sa umflu un balon cu metan. Nu are presiune! S-a umflat cam cat o lamaie si atat. Care ati reusit cum ati procedat?
0

#114 Useril este offline   Fantomas_xp 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 149
  • Inregistrat: 17-May 07

Postat 09 June 2008 - 07:38 PM

salut,de curand am fost la tib si aveau niste tipi acolo vre-o 4 dirijabile folosite la reclama,daca vrei heliu am vazut la hornbach 90 ron un tub cam cum este extinctorul care e pe o masina asta ca idee,cum intrii pe intrarea principala te duci in stanga si intrii unde sant sculele electrice,si vezi ca sant jos langa raftul de la arzatoarele alea pentru cositorit teava de la centralele termice...daca vrei mai multe informatii da un MI sau ma gasesti pe messenger la Fantomas_xp ,mesaj valabil pentru toti ....
Poate Zboara intr-o zi
0

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi