Modelism - RHC Forum: Dirijabile - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dirijabile A construit cineva unul functional ?

#61 Useril este offline   Matrix 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 47
  • Inregistrat: 28-March 02

Postat 05 March 2003 - 09:12 AM

Pai as fi venit, da mi-ai raspuns prea tarziu la mailuri (ti-am trimis si nr. de telefon) si cum in week-end nu am net... a picat treaba :)
Stabileste clar intalnirea si ne intalnim.
=== The Matrix is YOU ===
0

#62 Useril este offline   Agarici 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 303
  • Inregistrat: 11-December 02

Postat 06 March 2003 - 09:54 PM

Matrix, te rog sa-mi mai trimiti un e-mail cu nr. tau de telefon, caci nu stiu ce s-a intamplat cu e-mailul, ok?
Poate ne mai intalnim pe 15 martie.
Eu fac parte din acei oameni care au capul in nori si picioarele pa pamant.
0

#63 Useril este offline   Agarici 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 14 March 2003 - 12:13 AM

NU se mai audee nimic pe aici?
Va mai las timp de gandire pana pe 29 martie, cand va fi urmatoarea intalnire, caci pe 15 nu mai pot veni.
Aveti dee gand sa intrati in echipa sau nu?
Oricum proiectul poate fi lucrat in paralel cu altceva, caci se spera sa fie gata de abia in iunie-august 2004.
Deci?
Pagulet, saptamana viitoare cred ca o sa ajung la aeroclub si o sa ma interesez dee ceea ce mai rugat.
0

#64 Useril este offline   Death 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 118
  • Inregistrat: 17-January 03

Postat 20 March 2003 - 05:19 PM

Pentru unii e serios.... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif

Fisiere atasate

Vrei, nu vrei, tot la mine ajungi !!!
0

#65 Useril este offline   Death 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 March 2003 - 05:20 PM

Foarte serios

Fisiere atasate

0

#66 Useril este offline   Death 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 March 2003 - 05:22 PM

Ultima...... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/mad.gif

Fisiere atasate

0

#67 Useril este offline   teo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 466
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 24 March 2003 - 02:44 PM

Din experinta s-a aratat ca la un proiect, e mai bine sa lucreze 2 echipe in paralel decat toti la un loc, iar la sfarsit fiecare echipa isi comunica rezultatele si invata mai mult unii de la altii decat daca ar lucra numai una.
..parerea mea :)
Avion, cu motor...ia-ma si pe mine-n zbor..
0

#68 Useril este offline   S62i 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 280
  • Inregistrat: 24-May 02

Postat 24 March 2003 - 04:28 PM

Tocmai am vazut unul "in door" la Romexpo de vreo 3,5m ( asa l-am apreciat eu ca era in zbor ) care se plimba radiocomandat prin cupola mare.In pozitia de repaus statea la punct fix .Pe verticala si orizontala se misca cu doua rotoare actionate electric din nacela .Stanga dreapta avea un motor reversibil in deriva inferioara.Constructia era in mod sigur industriala .
Iulian
0

#69 Useril este offline   Malkovitch 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 61
  • Inregistrat: 19-December 02

Postat 16 April 2003 - 03:56 PM

......Dirijabile dirijabile... Da un balon in genul celor meteorologice... de unde s-ar putea achizitiona?

Malko
0

#70 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 195
  • Inregistrat: 21-May 03

Postat 23 May 2003 - 11:43 AM

Urmarind discutia de pe forum mi-a trecut o idee prin cap (bine ca nu a fost altceva!!! :D )
Ce ar fi daca forma pentru dirijabil ar da-o niste camere auto umplute cu He ?
Nu stiu daca nu au cumva greutatea prea mare dar se pot folosi macar pentru a da forma si in punctele in care este nevoie de ceva rezistenta mai mare. Ar mai necesara doar o structura de rezistenta chiar pe axul
orizontal al dirijabilului, care sa tina camerele la distanta corecta. Peste camere se poate pune invelisul in care se pot bune baloane mai mici umplute cu heliu sau se poate umple si restul de invelis cu He. Vor fi astfel citeva compartimente care vor creste si gradul de siguranta al dirijabilului, daca cedeaza ceva nu va cadea ca o piatra, ceva He tot o sa se mai gaseasca in ceva compartimente.
0

#71 Useril este offline   piticuatomic 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 01-June 03

Postat 01 June 2003 - 03:44 PM

Marian, la 22 Feb 2003, 18:43, a spus:

Scuze ca ma bag in discutie, dar am incercat sa fac si eu asa ceva (dirijabil).
Problema gazului este relativ simpla, heliul este cel mai bun (zic eu) si se poate gasi fie la firmele care asigura baloane pentru diferite evenimente, mai mult sau mai putin publicitare, fie luati pagini aurii si la gaze tehnice gasiti firmele care vind heliu. Recipientele (butelii) se pot inchiria sau cumpara.
Eu am construit nacel cu doua motoare electrice pentru propulsie si comanda pe inaltime, iar un al treilea motor intr-un stabilizator vertical pentru comanda directiei.
Dupa ce am montat receptor, servo, acumulatori am cintarit si am aflat volumul necesar de heliu, stiind ca este nevoie de aprox. 1 m3 de heliu pentru a ridica un kg sarcina.
Unde m-am impotmolit a fost la invelis. Am facut desfasurata invelisului, din mai multe fisii, si apoi am facut mai multe incercari (14) folosind polietilena pentru solarii. Forma mi-a iesit faina, dar niciodata nu am reusit invelisul perfect etans. Lipirea fisiilor cu fierul de calcat, prin topire.
Oricum pentru unvelis eu am ales folia de supravietuire deoarece heliul are molecula mica si iese printr-o gramada de materiale.
Pe internet veti gasi o multime de dirijabile telecomandate, indoor sau outdoor (nu sunt acasa si nu am link-urile la indemina).
Mare succes si daca va reuseste invelisul sa-mi spuneti si mie cum a-ti facut.
Marian

Stiu ca plasticile se lipesc cu microunde. ai incercat?
0

#72 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 995
  • Inregistrat: 13-January 03

Postat 01 June 2003 - 03:59 PM

Cum adica se lipesc cu microunde?
Explica cum se face :rolleyes: .
0

#73 Useril este offline   piticuatomic 

• Nou venit
  • Pip

Postat 01 June 2003 - 04:03 PM

Baietii,
Nu va cunosc si sunt nou pe aici! Hai apucativa de treaba ca in UK au facut deja 6(care acopera tot UK-ul) au pus antene pe ele si dau internet pe bani! Faceti voi unul si pun eu antenele, telecomanda etc si iese si bani!
0

#74 Useril este offline   piticuatomic 

• Nou venit
  • Pip

Postat 01 June 2003 - 04:07 PM

GIGI, la 1 Jun 2003, 15:59, a spus:

Cum adica se lipesc cu microunde?
Explica cum se face :rolleyes: .
Pai asa se fac sacii aia din nailon, poate gresesc dar sigur numite materiale se litesc cu microunde. unele merg chiar la frecventa joasa in jur de 20Mhz, da aprobare chiar IGR-ul pt astfel de aparate si in moua legislatie mai ales in tabelul de alocare a frecventelor e prevazut asa ceva.
Scuze ca nu prea stiu sa folosesc sistemul de mesaje dar e prima data cind intru.

Pai asa se fac sacii aia din nailon, poate gresesc dar sigur numite materiale se litesc cu microunde. unele merg chiar la frecventa joasa in jur de 20Mhz, da aprobare chiar IGR-ul pt astfel de aparate si in moua legislatie mai ales in tabelul de alocare a frecventelor e prevazut asa ceva.
0

#75 Useril este offline   puffi 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 18
  • Inregistrat: 30-June 03

Postat 30 June 2003 - 10:30 PM

Neata,

Sunt nou pe aici, dar m-au interesat de mai demult dirijabilele. Vreau sa va spun ca mylar este materialul pe care cu totii il cautati. Este materialul folosit la parasute si, din pacate, nu exista prin romania. Este fabricat de DuPont, asa ca cei care aveti acces la vreun importator de la DuPont, ati putea sa cereti si asa ceva. Eu nu am reusit. Materialul nu lasa ca particulele de He sa treaca prin el, deci presiunea va fi constanta.

Multa bafta si sper sa vad primul dirijabil adevarat facut de romani!

P.S.: Am citit un anunt conform caruia IAR Ghimbav a planificat lansarea unui dirijabil in 2004.
0

#76 Useril este offline   AM CU CE 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 07-July 03

Postat 07 July 2003 - 11:47 AM

Sal uite sunt nou aici la voi. Am ajuns pentru ca am cautat pe net cum se face un dirijabil. E foarte faina ideea pe care a-ti avut-o. In cazul in care doriti sa-l faceti pentru a-l inchiria pt publicitate trebuie sa-l faceti mare cel putin 7-10 m lungime, si trebuie ridicat cel putin 20-30 de m inaltime. Ganditi-va la o firma luminoasa spre exemplu de 2-4 m cum se vede de la 5, 10, 15, 20 de m. Anuntul publicitar va fi scris pe un benner. De obicei aceste sunt confectionate dintr-un material numit polyplan (stiu pt eu ma ocup cu publicitatea si am o firma micuta in Iasi). Acest material cred ca s-ar preta si pt proiectul vostru deoarece este cu structura de fibre de carbon prin interior si are in sectiune mai multe straturi. Cat priveste lipirea plasticului, nimic mai simplu. Exista feoane industriale cu aer cald 100- 500 grade Celsius. Se da cu feonul si apoi se niveleaza cu un ruluitor ( o teava de plastic spre ex). Atentie aerul este f fierbinte ca se aprinde si o tigara de la el. Pe scurt spuneti-mi si mie cam care ar fi costurile de constructie pt un dirijabil de 8-10 m si cum anume va ganditi sa-l faceti poate va ajut cu ce mai stiu despre anumite materiale si chiar daca proiectul are un pret rezonabil sa va cumpar unu-doua. Oricum mie i-mi aminteste de niste baloane cu structura de aluminiu si cu hartie lipita pe ele care se ridicau in aer de la o simpla spirtiera. Multa bafta si daca va intereseaza ma puteti contacta si pe mail cristicroitoriu@yahoo.com.
0

#77 Useril este offline   Marian 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 44
  • Inregistrat: 01-June 02

Postat 07 July 2003 - 08:40 PM

Ma bag iara in vorba.
La vremea in care vroiam sa fac dirijabil (vezi povestea de prin februarie) am umblat o gramada sa gases mylar. Am fost la TIB si am luat informatii, carti de vizita de la toti cei care ofereau folii sau asa ceva. Am luat pagini galbene, aurii, in toate culorile si tot degeaba.
Poate intre timp sa fi aparut ceva.
Oricum dupa investigatii adinci am gasit ca aproape de nevoile mele ar putea fi folia de supravietuire folosita de alpinisti daca ii prinde frig greu pe munte. Folia asta e destul de usoara (subtire) si e facuta sa nu lase caldura sa treaca prin ea. Cu alte cuvinte are permeabilitatea scazuta si ar merge si pentru heliu.
Cat de impermeabil ? Sigur ca a doua zi dimineata trebuie complectat volumul de heliu, insa destul de probabil ca peste noapte nu ar fi loc de parcare pentru aparat si ar trebuii dezumflat complect. Una peste alta cred ca folia de supravietuire este o alegere destul de buna.
Folia de supravietuire se lipeste tot prin topire (fier de calcat).
0

#78 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 08 July 2003 - 06:25 PM

Si unde se gaseste de cumparat si cit costa?
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#79 Useril este offline   Marian 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 44
  • Inregistrat: 01-June 02

Postat 09 July 2003 - 05:17 PM

Eu am cumparat de la magazinul Himalaya, Bucuresti, in spatele magazinului Cocor.
Este un magazin care vinde echipament pentru alpinism.
Cat priveste pretul nu stiu sa raspund deoarece am cumparat folia acum vre-o doi ani. Pe atunci o folie costa aprox. 50 000 lei. Dimensiunile sunt aprox. 2x1,5(?) m. Numarul de folii necesar - de calculat.
0

#80 Useril este offline   One 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 192
  • Inregistrat: 22-July 03

Postat 22 July 2003 - 07:25 PM

salut! Am ajuns aici pt. ca vreau sa construiesc un dirijabil si am cautat pe net. Am citit toate mesajele. Discutia este interesanta. Dar nimeni nu a aflat pretul heliului. Cu asta trebuie inceput! Va spun eu 15-20E +TVA / mc. Pentru un balon de 50mc--> 900E. Ei? Baga cineva banii astia. Dati-mi 1000E si vi-l fac eu. Celelalte probleme sunt rezolvabile. (Control pe verticala, etc). S-a vorbit despre lipirea foliei de plastic cu microunde. Nu exista asa ceva. Microundele incalzesc apa din alimente si astfel, alimentele. In industrie, la topirea metalelor, undele electromagnetice genereaza, prin inductie, curenti in corpuri metalice, incalzindu-le. Nu se lipeste plastic cu microunde, puteti verifica. De altfel, microundele incep de la 10GHz in sus, nici vorba de 20MHz, ganditi-va ca pe radio (FM) aveti 88_108MHz. In fine, volumul trebuie sa fie cat mai mare, cum a zis cineva. La dublarea dimensiunilor, cresterea suprafetei este de ordinul 2 si a volumului de ord. 3. Un balon de 1mc abia se ridica pe el, dar si un banner care cantareste destul. Nu mai insist cu detalii, doar un ultim amanunt: am citit despre un dirijabil Akron acesta avea lungimea de 240m, inaltimea de 48m, un volum total de 280000mc. Viteza maxima = 125km/h. Ei, ce spuneti, e lent un dirijabil? Nu vreau sa critic sau sa descurajez, vreau neaparat sa construiesc unul si am fost eu descurajat. P.S. Ce inseamna FAI federatia int. de aviatie sau de aeromodelism? Caci regulile din interiorul unei federatii nu se extind in eterior. Ce e treaba cu 5kg? Ca sa ridici un corp in aer iti trebuie neaparat autorizatie. Asta ma doare cel mai tare. Problema se pune astfel: daca ii cade cuiva in cap chestia aia, cine raspunde? Cine a dat autorizatie? Ai o diploma sau un certificat sa proiectezi asa ceva? Eu am vrut sa pun un videoproiector pe un stalp, sa proiecteze reclame pe un ecran mai mare, dar m-am lovit de chestiile astea. Autorizatii, etc. Bafta si sunt interesat in continuare de idei.
Pentru a inventa ceva ai nevoie de o imaginatie bogata si o gramada de gunoi. Thomas A. Edison (1847 - 1931)
0

#81 Useril este offline   Taribo 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 19-July 03

Postat 25 July 2003 - 12:35 AM

Salut!
Am facut si eu ceva cercetari legate de dirijabile. Eu ma gandeam sa imi fac unul mic (1m lungime maxim) si cred ca si voi gandeati la fel pe la inceputul topicului.

One -- vrei sa spui ca Heliul e atat de scump: 15-20Euro un metru cub de He la presiune normala? Nasol atunci.

Itradevar metanul e mai usor ca aerul (metanul pur - CH4). Butanul si celelalte sunt mai grele (contin mai multi atomi de carbon)
Cateva din datele pe care le-am gasit (s-ar putea sa le stiti, dar nu cred ca strica sa apara si aici):
1Litru de Hidrogen --- 0.08988g = 1decimetru cub
1L Aer --- 1.293g (concentratia aerului e de 21% O2, 78% N2, + altele)
1L Heliu --- 0.17847g
1L Metan (CH4) --- 0.71469g
1L Oxigen --- 1.42661g
1L Azot --- 1.24896g
1L Dioxid de Carbon --- 1.96216g

Deci 1L de hidrogen ridica 1.20312g iar 1L de heliu ridica 1.11453g. Diferenta nu mi se pare mare - le consider la fel de "performante"; avand in vedere riscul folosirii hidrogenului...

Ma gandeam sa fac cand voi avea timp unul mic, simplu si ieftin. Lungime maxim 1m, invelis dintr-un fel de punga - foliile alea cu aspect metalic de se folosesc la buchetele de flori -, fara vreo structura interioara care sa mentina forma, umplut cu... hidrogen (ma risc). Hidrogenul il obtin usor din electroliza apei. Motoarele vor fi ca in pozele de mai sus (3 motoare). Nu o sa ma ajunga mult, nu o sa imi para foarte rau daca ia foc, iar daca functioneaza, poate trec la planuri mai mari. De ce nu ?

Singurul zeppelin pe care l-am vazut in realitate (si de atunci mi s-a pus pata sa imi fac si eu unul) e cel de la CERF-ul de anul asta - cel care plutea deasupra "zonei verzi" (cei care au fost acolo stiu despre ce e vorba :D ).

A inceput cineva sa lucreze la vreunul? Sau l-a si facut deja?

Numai bine!
0

#82 Useril este offline   One 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 July 2003 - 07:27 PM

Se poate calcula si mai simplu:
Masa molara a aerului: cam 28KG/kmol
Hidrogen: 2KG/kmol
Heliu: 2KG/kmol
Metan: 16KG/kmol (12+4*1)
Un kmol de gaz la presiune normala = 22.42mc
Asa se poate calcula si forta arhimedica.
La aragaz nu e metan pur, ci un amestec de gaze.
De aceea, un balon umplut cu gaz de la aragaz poate sa zboare sau nu. Am incercat asta in scoala generala, si nu mi-a mers.
Exista mici diferente intre calcul si realitate, deoarece legile din manuale sunt in general exprimate pentru gaze ideale (monoatomice, etc.).

Aceasta postare a fost editata de One: 25 July 2003 - 07:29 PM

Pentru a inventa ceva ai nevoie de o imaginatie bogata si o gramada de gunoi. Thomas A. Edison (1847 - 1931)
0

#83 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 October 2003 - 08:33 AM

Am gasit pe net un proiect de dirijabil de dimensiuni mici, realizat practic, de catre studenti, este cu telecomanda, nu am studiat toata documentatia dar cred ca este interesanta.

http://www.ee.ualberta.ca/~ee401/archive_s...001.html#blimpy

Sper ca va fie de ajutor informatiile de acolo.
0

#84 Useril este offline   p++ 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 23-October 03

Postat 23 October 2003 - 11:57 AM

Eu am unul de inchiriat..... :)
http://www.partyplus.ro

Aceasta postare a fost editata de p++: 23 October 2003 - 12:02 PM

0

#85 Useril este offline   sebip 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 October 2003 - 09:25 AM

Arata super .... numai ca celor de aici le place mai mult sa si-l construiasca :)
0

#86 Useril este offline   teo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 466

Postat 24 October 2003 - 08:47 PM

eu am vazut 2 dirijabile radiocomanda cand am fost la TIB acu cam 2 sapt.cica erau luate de o firma de publicitate.poate mai sunt folosite acolo.tot acolo am vazut si un hovercraft de 3 pers
bafta
Avion, cu motor...ia-ma si pe mine-n zbor..
0

#87 Useril este offline   Neo 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 02-August 03

Postat 26 October 2003 - 09:39 AM

teo, la intrare era un hovercraft pentru o persoana, insa confirm ca in pavilionul central se jucau doi insi cu baloanele... aveau concepte diferite in ceea ce priveste propulsia. interesanta era expozitia din spate, cred ca se chema ceva de genul "Fabricat in Romania", unde INCAS-ul a prezentat doua "aeromodele"
0

#88 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 01 November 2003 - 07:58 PM

Stiu ca placerea este de al construi. Dar pentru inspiratie priviti aici.

http://www.hobbytron.net/blimp.html

Si nici nu sunt exagerat de scumpe, cum zicea cineva de aici, parerea mea B)
0

#89 Useril este offline   Agarici 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 04 November 2003 - 11:16 AM

Mai oameni buni, anul acesta in primavava cand a fost deschis acest subiect, au parut foarte multi interesati de el, dar majuritatea doar vorbeau , nu aveau intentia de a face nimic. Am organizat o intalnire ( am vrut sa fie mai multe, dar...) la care ne-am strans impresionanta suma de 2 oameni) ca sa stabilim si sa incepem lucrul. Dupa aceasta intalnire, mare lucru nu s-a mai intamplat, din motive de timp, etc. Sa nu cautam motive, ca daca ar fi fost interes mare s-ar fi putut face. Eu unul nu am mai abordat acest subiect avand in lucru la vremea aceea deja 2 aeromodele, plus cateva statice.
Dar am realizat niste schite, cu indrumarea domnului Mihai Andrei, care astept sa le pot pune in practica. Buba este ca de unul singur nu-mi permit.
Deci ar trebui sa fim un colectiv.
Sunt curios cati dintre voi au curajul sa porneasca la acest drum., pa langa alte aeromodele care le au in lucru.
Caci daca sunteti gata sa intrati in aceasta cooperatie, sa-i dam drumul.
Dar ganditiva ca, construirea lui poate dura 1 sau mai multi ani. Discutand cu domnul Mihai Andrei, acesta ni-a spus ca poate sa ma ajute cu documentatie. dar nu pot sa-l deranjez tot timpul, si sa fac nimic.
Astept opiniile voastre.
Poate facem ceva.
Ca, sa cumpar steagul Americii la 65 $ sa il umflu si sa-l urc pe cer, ..., va las pe voi sa-l incercati.
0

#90 Useril este offline   One 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 November 2003 - 01:08 PM

Dar acele modele sunt "indoor".
Daca le "urci pe cer", risti sa ramai fara ele. :(
0

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu