Domnilor, in primul rand haideti sa incercam sa pastram discutiile in limitele bunului simt... tipul acesta de replici este motivul pentru care multi alegem sa postam si sa citim alte forumuri, de pe alte meleaguri...
Va rog nu va suparati pentru "admonestare", dar chiar cred ca utilizatorii acestui forum au un nivel de cunostinte care merita exploatat, fara critici inutile.
Revenind la subiect: sunt perfect de acord ca un motor bine ales nu are nevoie de racire, in special la o barca de nadit, unde nu se urmaresc 20-30.000rpm... o dimensionare corecta a elicii / tensiunii de alimentare asigura o functionare "in parametri".
Cred totusi ca se poate lungi durata de viata a unui motor si se pot imbunatati acesti parametri de functionare printr-o racire adecvata. O carcasa racita inseamna si lagare (sau rulmenti) mai reci iar, cu o racire a periilor, un colector mai fericit... :rolleyes:
In poza de mai jos este un motor 700BB Neodym racit pentru o barca de viteza. Foarte usor de facut, foarte eficient... acest motor chiar l-am incercat pe un PX-16 modifcat, ce a ajuns o caramida... (prima barca, n-am stiut sa ma opresc din intarire cu fibra). Dupa cateva ture (destul de lente), la viteza maxima (alimentat la 14V), axul era un pic caldut, in rest nu trecea de 40grd...
O alta intrebare, poate un alt topic... de ce nu incercati sa folositi motoare outrunner?
PS motorul a fost echipat de Jan Spoelstra, exista tutorialul pe offshore electrics
Aceasta postare a fost editata de CornelP: 06 February 2010 - 08:52 AM