Modelism - RHC Forum: Turnatorie Aluminu - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Turnatorie Aluminu ~HOMEMADE~

#1 Useril este offline   zola 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 21-July 07

Postat 17 January 2010 - 03:07 PM

De cateva zile cochetez cu ideia aceasta , m'am tot uitat pe net , si am vazut ''furnaluri'' din cutii de conserve , galeti , bolilere samnd , principul este acelasi , un cilidru ''captusit'' cu cimenent i care se arde carbune sau propan ...
Eu am optat pentru un vas metalic cu un amestec de ciment , nisip si caramida refractara , cu o grosime de cca 5 cm , peste care se aseaza un capac cu apoximativ aceiasi grosime . Creuzetul va fi un fas de inox si cam atat .
Stie cineva ce ''nisip'' se foloseste ? si de unde se poate cumpara .....
Daca mai are cineva informatii si le posteaza ii multumesc de acum :)
Oto si crevetii lui..
0

#2 Useril este offline   mirciulica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 29-September 07

Postat 23 January 2010 - 06:14 AM

Buna.
Nisip cuartos cat mai fin ca si granulatie. Gasesti la cei care realizeaza pardoseli gen celor de la supermarketuri. In el se adauga argila si apa. Atentie la proportia de argila si apa. Acestea vor determina proprietatile amestecului de formare din punct de vedere al rezistentei si respectiv al permeabilitatii (evacuarea aerului din interiorul cavitatii formei la turnare). Mirciulica
0

#3 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 23 January 2010 - 11:42 PM

salut
pt creuzet poti folosi ft bine o butelie de compresor de masina de la dezmembrari.aceasta poti sa o inconjuri prin zidire cu caramida refractara pe care o poti cumpara de la depozitele de mat de constructii.liantul dintre ele este din praf de samota si "apa de sticla"intr-o anumita proportie.intre creuzet(care poate fi de altfel si din grafit sau carbura de siliciu)tb lasat un spatiu radial de 5-10 cm pt tiraj.acest creuzet are 2 minere pt a putea fi ridicat dinn cuptor.Ft important sa ungi inainte de fiecare turnare interiorul cu pasta de samota,altfel risti sa se gaureasca oala de turnare(aluminiul topit este coroziv).Eu folosesc un creuzet din grafit.pb e ca daca nu torn continuu acesta tb temperat(incalzit progresiv)pt evitarea crapaturilor.
Ca si amestec de formare daca doresti turnare libera se foloseste un pamint special(de la cariere de la Aghires amestecat cu nisip de cuart care se foloseste in industria sticlariei)Oricum acest nisip se trateaza dupa fiecare 2-3 turnari cu silicat de sodiu(apa de sticla)pt ca la fiecare turnare pierde din permeabilitate si din priza intre granule.
Eu torn pe gips refractar dar e mai complicat si tb ceva utilaje
Toate cele bune
0

#4 Useril este offline   zola 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 January 2010 - 01:37 PM

''Cuptorul'' meu este facut asa ... o oala de bucatarie , pe care am captusit-o cu bucati de caramida refractara si ciment normal (grosimea pretelui de 5 cm ) , iar creuzetul este simplu un vas de inox de 1 litru ..... capacul deocamdata nu il am dar o sa fie un capac de 5 cm grosime pe care o sa fie montate doua ''urechi'' in sus ca sa il pot ridica cu o bara .
In cuptor am mai dat o gaura de 5cm la un oare care unchi , pe care pomez aer ... asfel creaduse un vartej de aer care inconjoara creuzetul .

Cres , nu am de unde sa fac rost de creuzet de garfit sau carbura si nici nu imi trebuie caci daca am ''de lucru'' o sa torn cca 1kg de piese la o luna , de exemplu o carcasa pentru motor , una pentru transmisie , posibil bascule , poate niste balasturi pentru veliere si daca reusesc sa imi fac o instlatie de turnat centrifugal , poate chiar niste roti dintate :unsure:
L-am probat , merge destul de bine , bauiesc ca atunci cand o sa se faca mai cand o sa mearga si mai bine , am topit doar aluminu reciclat (6XXX 7XXX ) adica pistoane si cateva bucati de carter , cam in 15-20 minute s'a topit cam 500g de aluminu in conditile in carecuptorul nu are capac si este cum este afara .
si am turnat '''niste cupole'' in cateva mojare de ceramica incalzite un pic cu o turnta pe butan .
Pe urma am facut ceva ''teste'' adica l'am gaurit , ca sa vad daca se aschiaza calumea , si l-am ciocanit pena s'a rupt o bucata sa vad daca e poros , se aschiaza destul de bine si materialul este dens , singurele imperectiuni sunt la suprafata , pe unde am turnat .

Ce anume iti trebuie pentru turnare in ghips
Oto si crevetii lui..
0

#5 Useril este offline   cres 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 306
  • Inregistrat: 09-May 06

Postat 24 January 2010 - 04:53 PM

Vezi postareazola, la Jan 24 2010, 01:37 PM, a spus:

''Cuptorul'' meu este facut asa ... o oala de bucatarie , pe care am captusit-o cu bucati de caramida refractara si ciment normal (grosimea pretelui de 5 cm ) , iar creuzetul este simplu un vas de inox de 1 litru ..... capacul deocamdata nu il am dar o sa fie un capac de 5 cm grosime pe care o sa fie montate doua ''urechi'' in sus ca sa il pot ridica cu o bara .
In cuptor am mai dat o gaura de 5cm la un oare care unchi , pe care pomez aer ... asfel creaduse un vartej de aer care inconjoara creuzetul .

Cres , nu am de unde sa fac rost de creuzet de garfit sau carbura si nici nu imi trebuie caci daca am ''de lucru'' o sa torn cca 1kg de piese la o luna , de exemplu o carcasa pentru motor , una pentru transmisie , posibil bascule , poate niste balasturi pentru veliere si daca reusesc sa imi fac o instlatie de turnat centrifugal , poate chiar niste roti dintate :D
L-am probat , merge destul de bine , bauiesc ca atunci cand o sa se faca mai cand o sa mearga si mai bine , am topit doar aluminu reciclat (6XXX 7XXX ) adica pistoane si cateva bucati de carter , cam in 15-20 minute s'a topit cam 500g de aluminu in conditile in carecuptorul nu are capac si este cum este afara .
si am turnat '''niste cupole'' in cateva mojare de ceramica incalzite un pic cu o turnta pe butan .
Pe urma am facut ceva ''teste'' adica l'am gaurit , ca sa vad daca se aschiaza calumea , si l-am ciocanit pena s'a rupt o bucata sa vad daca e poros , se aschiaza destul de bine si materialul este dens , singurele imperectiuni sunt la suprafata , pe unde am turnat .

Ce anume iti trebuie pentru turnare in ghips

in primul rind iti tb gips refracta pe care eu nu l-am gasit in romania.il iau din italia.
e o tehnologie mai complicata cu copieri succesive ale modelului cu ajutorul unui cauciuc siliconic bicomponent
apoi tb sa mai faci o uscare controlata pe paliere
Toate cele bune.nu cred ca pt ceea ce ai nevoie tu tb sa te complici ci sa mergi pe varianta mai simpla
0

#6 Useril este offline   zola 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 January 2010 - 06:36 PM

Eu am mai turnat in ''ipsos de modelaj'' niste roti de tun si tevi de tun si au iest relativ ok . Pe post de demulat foloseam pudra de talc , iar metalul metalul folosit cusitor .
Insa as fi curios daca as putea sa torn aluminu , sau antimoniu , as vrea sa copiez niste roti dintate , si in felul asta as ecoomisii enorm
Oto si crevetii lui..
0

#7 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 13-March 04

Postat 24 January 2010 - 06:55 PM

Pe vremuri, cand erau sobele de teracota cu arzatoare imense de gaz, am facut si eu asa ceva si mult mai simplu. Am recuperat spanul de aluminiu de la strung, l-am indesat intr-un cancioc care incapea perfect pe arzatorul din soba,(cred ca era de 100) si am topit astfel spanul de aluminiu. Apoi cu canciocul respectiv am turnat in pamant o forma paralelipipedica din care ulterior am frezat piesa respectiva. Si astazi mai folosesc suportul acela. Sigur ca turnarea a avut tot felul de pori, dar nu totdeanua deranjeaza acest fapt. Apoi am avut nevoie de o bara de aluminiu. Am turnat intr-o teava si astfel am obtinut bucata de material dorita, prin despicarea tevii de otel.
Invata repede si aplica...tot repede!
0

#8 Useril este offline   vrajitoru 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 10-July 07

Postat 24 January 2010 - 11:04 PM

Am incercat si eu sa tor aluminiu si mi-a iesit fara nici un por dar cam jumate din aluminiu ce l-am topit a trebuit sa-l arunc, sa facut la suprafata baii din creuzet un fel de mazga, nu stiu cum sa-i zic.
Exista ceva solutii antiozidare ? am auzit ca se pune Borax, a testat cineva ?
0

#9 Useril este offline   zola 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 25 January 2010 - 04:12 PM

Mazga aia se numeste zgura , si inainte de turnare se ''spumuieste'' ea este compusa din oxizi si impuritati . Incearca sa folosesti numai metale ''noi'' sau daca vrei sa refolosesti metalele , incerca sa folosesti metale turnate sau pentru prelucrare mecanica ( nu metale extrudate sau calburi )
Oto si crevetii lui..
0

#10 Useril este offline   virgilmoise 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 26-January 10

Postat 26 January 2010 - 06:51 PM

Sunt nou pe acest forum, deoarece am facut imprudenta sa ofer baiatului meu pentru a 4-a oara un elicopter de jucarie cu ocazia craciunului.La fel ca si de celelalte dati dupa ce am probat jucaria cateva minute aceasta s-a lovit si bine inteles s-a spart elicea.Situatia a fost frustranta deoarece copilu' nici nu a pus mana pe jucarie, de lucruri chinezesti, dar totusi nu cred ca mai dau vreun ban sa mai cumpar altul, deoarece poroblema este aceeasi: materialul elicei nu rezista decat la primul zbor.Deoarece preocuparea mea de zi cu zi este turnarea aliajelor de aluminiu in piese in tot felul de procedee(gravitational la nisip si matrite metalice, sub presiune etc), m-am gandit ca sa-i nui stric placerea copilului sa torn elicea rupta din aluminiu. In acest moment procur materialele necesare pentru aceasta turnare in procedeul de turnare centrifugala in ceara pierduta deoarece pare a fi singurul procedeu acceptabil de a obtine piesa de care am nevoie dupa modelul piesei originale.Dupa turnare ramane de vazut modul in care se comporta aceasta in functionarea jucariei, banuiesc ca vor apare diferente datorita greuratii specifice a aluminiului fata de plastic.Voi vedea ce e de facut in continuare.Nu vorbesc aici dpdv al unui modelist pasionat ci din punctul de vedere al, banuiesc, multor modelisti care sunt nevoiti sa cheltuiasca destul de mult pentru anumite piese ce nu se pot inlocuii datorita deteliorarii decat cu piese originale care de obicei sunt executate din plastic si care se pot deteliora la o noua utilizare.Eu sunt dispus sa investesc in mateiale sidispozitivele necesare dar cred ca pot ajuta mai multi pasionati de pe acest forum obtinand unicate sau serii mici dupa modelele dorite la preturi si fiabilitati convenabile. Care este parerea dvs?
0

#11 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 26 January 2010 - 07:21 PM

In primul rand, bun venit. Si sa ramai.
Mi se pare periculos pentru copil. Elicea din aluminiu il poate rani grav.
Ideea nu este de a face modelul idestructibil...de fapt nici nu se poate pastrand greutatea acceptabila...ci de a invata sa pilotezi. Poate ai ales un model greu de pilotat, care nu este destinat incepatorilor. Oricum trebuia sa incepi cu simulator. Apoi sa faci primele zboruri impreuna cu cineva priceput.
Nu in ultimul rand, un elicopter este mai greu de controlat de cat un avion. Poate era mai bun un depronel? Zic si eu.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa si atentie. Aeromodelele sunt jucarii periculoase.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 26 January 2010 - 07:22 PM

0

#12 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 739
  • Inregistrat: 20-December 08

Postat 26 January 2010 - 08:20 PM

Daca e un model "compatibil" se pot cumpara pale "extreme" de lama . Fara moarte . Se mai pot cumpara si pale de schimb , ultraieftine . Ce model de elicopter este ? Mai bine faceti un topic in forum-ul de heli sigur o sa primiti cea mai buna solutie :rolleyes:
HK500GT ,EZGlider twin ,Mini Tricopter
0

#13 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 739
  • Inregistrat: 20-December 08

Postat 26 January 2010 - 08:21 PM

Nu uitati sa puneti macar o poza !

Aceasta postare a fost editata de Ahernar: 26 January 2010 - 08:22 PM

HK500GT ,EZGlider twin ,Mini Tricopter
0

#14 Useril este offline   ctc 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 652
  • Inregistrat: 15-July 09
  • Interests:camioane 1 / 16 si 1/14

Postat 26 January 2010 - 08:59 PM

Vezi postareavirgilmoise, la Jan 26 2010, 06:51 PM, a spus:

Sunt nou pe acest forum, deoarece am facut imprudenta sa ofer baiatului meu pentru a 4-a oara un elicopter de jucarie cu ocazia craciunului.La fel ca si de celelalte dati dupa ce am probat jucaria cateva minute aceasta s-a lovit si bine inteles s-a spart elicea.Situatia a fost frustranta deoarece copilu' nici nu a pus mana pe jucarie, de lucruri chinezesti, dar totusi nu cred ca mai dau vreun ban sa mai cumpar altul, deoarece poroblema este aceeasi: materialul elicei nu rezista decat la primul zbor.Deoarece preocuparea mea de zi cu zi este turnarea aliajelor de aluminiu in piese in tot felul de procedee(gravitational la nisip si matrite metalice, sub presiune etc), m-am gandit ca sa-i nui stric placerea copilului sa torn elicea rupta din aluminiu. In acest moment procur materialele necesare pentru aceasta turnare in procedeul de turnare centrifugala in ceara pierduta deoarece pare a fi singurul procedeu acceptabil de a obtine piesa de care am nevoie dupa modelul piesei originale.Dupa turnare ramane de vazut modul in care se comporta aceasta in functionarea jucariei, banuiesc ca vor apare diferente datorita greuratii specifice a aluminiului fata de plastic.Voi vedea ce e de facut in continuare.Nu vorbesc aici dpdv al unui modelist pasionat ci din punctul de vedere al, banuiesc, multor modelisti care sunt nevoiti sa cheltuiasca destul de mult pentru anumite piese ce nu se pot inlocuii datorita deteliorarii decat cu piese originale care de obicei sunt executate din plastic si care se pot deteliora la o noua utilizare.Eu sunt dispus sa investesc in mateiale sidispozitivele necesare dar cred ca pot ajuta mai multi pasionati de pe acest forum obtinand unicate sau serii mici dupa modelele dorite la preturi si fiabilitati convenabile. Care este parerea dvs?

Salut VirgilMoise , interesanta ideea cu turnatul pieselor din plastic , deteriorate !
Poti sa descri cu mai multe amanunte procedeul de turnare centrifugala in ceara pierduta ?
Eu sunt foarte interesat !

multumesc
camioane 1/16 - 1/14
0

#15 Useril este offline   zola 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 26 January 2010 - 09:13 PM

Ctc , cred ca iti pot raspunsde si eu la intrebarea aceasta ...
Se i-a piesa copiata , in ceara ( ceara mai dura nu parafina ) , se fixeaza pe un suport de cauciuc , un pic conic , sau cu o pretuberanta in centru apoi ''mansonul'' spe baga intr-un suport metalic (o teava ) peste el se toarna ghips pentru turnare , apoi se videaza pentru a elimina bulele de aer , asfel se realizeaza o matrita , masonul de cauciuc este defacut iar matrita este bagata in cuptor (cu palina creata de pretuberanta in jos ) , se elibereaza ceara si se treateaza ghipsul , pe urma matrita asfel creeata se introduce in centrigua ( nu conteaza daca este orizontala verticala sau cu arc ) si se toarna metalul prin palnie .....(metalul este incalzit la fata locului , intr-un creuzet de ceramica ..... dupa ce metalul este solidificat , matrita se introduce in apa iar socul termic transforma o mare parte din ghips in pasta .
Aceasta tehnica se foloseste des in atelierele de bijuterii .
Oto si crevetii lui..
0

#16 Useril este offline   h3x_your_nightmare 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 26
  • Inregistrat: 08-June 10

Postat 17 June 2010 - 01:25 PM

intra pe instructables.com (sper sa nu se supere nimeni pe mine), fa-ti cont(ma gandesc ca te pricepi putin la engleza) si dupa ce ti-ai facut cont cauta "aluminium foundry" sau "aluminium furnace" sau "home made furnace" ... eu am gasit ceva facut dintr-o galeata sau "cutia" in care arde flacara si unde se pune creuzetul mai poate fi facuta din beton...sunt o gramada de idei si din ce am observat majoritatea au la baza un umil uscator de par :) sper sa-ti foloseasca la ceva;) sunt si idei simple si idei putin mai complexe... tu stii ce-ti trebuie http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif
numai bine! h3x
0

#17 Useril este offline   h3x_your_nightmare 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 June 2010 - 01:35 PM

Vezi postareavirgilmoise, la Jan 26 2010, 07:51 PM, a spus:

sunt cam incepator in domeniul asta...desi am acumulat putina teorie de pe internet. ideea ar fi sa torni elicea elicopterului dintr-o bucata apoi s-o prelucrezi...eventual la un CNC ma gandesc... zic asta pt k elicea dintr-o singura bucata "plina" are o greutate destul de mare si ori e posibil sa te scoti cu un ventilator care se plimba pe covorul din sufragerie...ori e posibil sa ii prajesti motorasul care sigur nu e nici el cine stie ce. prelucratul ar trebui sa fie astfel: torni elicea...eventual fiecare pala in parte, apoi trebuie gaurita in numite puncte pentru a-i reduce greutatea, dar cu mare grije pt a nu-i compromite structura de rezistenta. gaurile se pot acoperi cu un material usor...panza chiar. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif e doar o parere!

stima!
0

#18 Useril este offline   h3x_your_nightmare 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 June 2010 - 01:37 PM

Vezi postareavirgilmoise, la Jan 26 2010, 07:51 PM, a spus:

sunt cam incepator in domeniul asta...desi am acumulat putina teorie de pe internet. ideea ar fi sa torni elicea elicopterului dintr-o bucata apoi s-o prelucrezi...eventual la un CNC ma gandesc... zic asta pt k elicea dintr-o singura bucata "plina" are o greutate destul de mare si ori e posibil sa te scoti cu un ventilator care se plimba pe covorul din sufragerie...ori e posibil sa ii prajesti motorasul care sigur nu e nici el cine stie ce. prelucratul ar trebui sa fie astfel: torni elicea...eventual fiecare pala in parte, apoi trebuie gaurita in numite puncte pentru a-i reduce greutatea, dar cu mare grije pt a nu-i compromite structura de rezistenta. gaurile se pot acoperi cu un material usor...panza chiar. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif e doar o parere!

stima!
0

#19 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 17 June 2010 - 02:43 PM

Vezi postareah3x_your_nightmare, la Jun 17 2010, 02:37 PM, a spus:

torni elicea[...]
apoi trebuie gaurita in anumite puncte pentru a-i reduce greutatea[...]
gaurile se pot acoperi cu un material usor...panza chiar. :(

Asta da tehnologie ! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif Elice ciuruita... nu mai pot.... :)
It's difficult to make things simple!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu