Caut o metoda simpla pentru facut o piulita (de miscare) pentru un surub
Postat 08 June 2010 - 12:04 AM
O varianta ar fi sa apelez la un strungar dar nu-i simplu de lucrat la dimensiunile astea si nici nu gasesc foarte repede strung sau pe cineva disponibil, o alta ar fi sa folosesc niste tije subtiri de otel introduse intre spirele filetului (ca la unele "piulite" prin unitatile floppy sau CD-ROM, folosite la pozitionarea capului...), si o ultima varianta cunoscuta ar fi sa fac piulita prin copiere directa pe arbore, folosind amalgam dentar (sau un compozit la fel de rezistent).
Momentan n-am alte idei si mi-ar prinde bine un sfat.
Vreau sa fie o metoda rapida, nu neaparat ieftina.
Imi poate spune cineva de un amalgam dentar (sau altceva cu aceleasi proprietati) mai ieftin? Am gasit pe la 125 ron, dar probabil ca gasesc si strungar pentru o piulita cu banii astia. Inca oscilez intre cele doua variante si hotarasc in 1-2 zile daca nu aflu ceva mai interesant.
Multumesc pentru orice raspuns care m-ar putea ajuta.
Telefon: 0721 385365
Postat 08 June 2010 - 07:08 AM
Aceasta postare a fost editata de MLGore: 08 June 2010 - 07:09 AM
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
Postat 08 June 2010 - 08:30 AM
Initial ma gandeam ca daca trebuie sa platesc materialul cat pentru 2-3 plombe (ca atat s-ar aduna) mai degraba cumpar 30 grame ca ies mai ieftin si am sa-mi pun si in cap.
Daca gasesc un strung finut care sa aiba avans de 2mm (fie la filete fie chiar pe avans), o sa-mi fac un cutit de strung din 2-4 dinti ai unui tarod M6x1 si merg cu avans de doi. O rezolv dar nu simplu, ca sunt dimensiuni mici si e munca de chinez. Momentan n-am strung, ca n-am fost in stare sa-l montez pe al meu care sta in dulap. Si ma cam preseaza timpul, ca altfel cautam strungar, trimiteam motorul prin posta, asteptam sa-l primesc inapoi si tot asa. Dar in 1-2 zile vreau sa trec de problema piulitei. Nu mai pun la socoteala ca e putin mai lunga ca una de surub normal, ca trebuie sa-i fac suprafata exterioara sferica...
E o solutie provizorie, o sa schimb toata actionarea si renunt la transmisia cu surub, dar nu mai am timp de modoficari acum. Trebuie sa asigur o cursa de vreo 30 mm, nu e mare lucru, cred ca o sa reusesc si cu o cama. Sau o sa trec la un surub standardizat, pentru care gasesc tarod sa fac piulita.
Multam fain pentru raspuns, in caz ca nu o rezolv altfel, caut cum spui material mai moale si solicit mai putin... O trec pe lista. Ma gandesc la un amestec de poxilina cu ceva pulbere metalica. Sa vad ce pot face.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 June 2010 - 08:32 AM
Postat 08 June 2010 - 09:29 AM
Practic trebuie doar sa ii dai o conicitate oarecare acelui surub si apoi cateva crestaturi in lungul lui pentru eliminarea spanului si taiere.
Gasisem undeva pe internet cum sa faci un tarod pentru surub trapezoidal ...
L.E. am gasit : http://buildyouridea.com/cnc/IG-88/phase_e...hase_eight.html
Aceasta postare a fost editata de alexvid: 08 June 2010 - 09:32 AM
Postat 08 June 2010 - 10:00 AM
Nici macar nu pot sa incalzesc arborele, ca ma batea gandul sa presez un material din doua jumatati si sa obtin ceve acceptabil ca forma. Ar fi cam slab ca rezistenta mecanica. Plec sa vad de poxipol, niste rasini, amalgam dentar si le iau pe rand. O sa incep cu ce ziceam, bucsa din bronz prin care trec oblic niste mici tije de otel care sa intre intre flancurile surubului. Ma gandesc la o lungime mai mare de "piulita" apoi sarmulitele alea de otel bagate cum trebuie prin ea. Daca am timp, o sa frezez cateva fasii inguste dintr-o piulita din bronz M6x1 sa vad daca le pot suprapune peste ce am eu acolo, apoi le grupez intr-un suport mai mare. Asta pot face singur, n-am nevoie decat de freza si am.
Multam fain pentru ajutor!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 June 2010 - 10:07 AM
Postat 08 June 2010 - 10:13 AM
vezi daca te prinzi din desenul asta - un stift cu capul alezat in forma filetului, care se poate roti liber in sanie.
http://tackletog.com/superttuning/files/20...-Level-Wind.jpg
"Drona este pt modelism exact ce este maneaua in muzica" - Epicur
Postat 08 June 2010 - 05:38 PM
Postat 08 June 2010 - 07:36 PM
Poti detalia despre ce-i vorba?
Ca pana acum n-am intalnit ceva gata facut si tare m-as mira sa gasesc acum. Nu m-am miscat prea repede, dar am facut cavitatea pentru umplut cu amalgam si piesa cu care sa prezez amestecul in interior. Maine ridic capsulele cu amalgam si incerc una din variante, poate si pe cea din bucatele cu sarma de otel printre spire. Indiferent de rezultat, postez ce obtin.
Daca imi zici despre ce-i vorba, discutam si despre ce spui. Reamintesc ca e arbore filetat cu diametru de 5mm, doua inceputuri, pas de 2. Vorbim, daca nu e treaba lunga...
Multumesc.
Postat 08 June 2010 - 07:56 PM
Poate gasesti unde.
Ideea este ca acel aliaj este asemanator cu Duralul (probat de mine in atelier) si are marele avantaj ca nu se lipeste de materialele metalice feromagnetice. COnsiderand ca tija ta filetata este din ceva otel (deci cu proprietati magnetice) vei reusi sa torni o piulita in jurul tijei tale filetate. Apoi dupa racire, se va extrage prin desurubare din piesa turnata. In final vei putea da orice forma exterioara semifabricatullui rezultat.
Cineva aici pe forum avea o vorba foarte haioasa.....BAFTA SI MINUNI!!
Postat 08 June 2010 - 08:03 PM
Postat 08 June 2010 - 08:22 PM
Pacat ca s-a sters topicul. Tocmai doream sa mai achizitionez inca un pachet pentru atelier.
Daca stie cineva furnizorul, astept un mesaj pe privat.
Postat 08 June 2010 - 08:50 PM
Am acest aliaj, cumparat tot in urma unui anunt pe forum, ca pretul era OK. Il folosesc si e bun pentru multe aplicatii. Oficial, vinde o firma din Bacau asa ceva dar pretul nu e atractiv si de adus din afara nu stiu cat e de ieftin pentru cantitati mici. Ramane sa ne ajuta ca si pana acum, dupa posibilitati. Revin cu mesaj legat de userul care ne-a ajutat cu durafix-ul mai demult.
Din nefericire nu pot incalzi arborele motorului. Ca aliajul sa intre bine printre spire ar trebui ca arborele sa fie destul de fierbinte. Daca puteam sa-l incalzesc, turnam piulite din orice, de la mase plastice, antimoniu, pana la duraluminiu (topit in cuptor). Dar nu pot incalzi. Intai ca nu e motorul meu, apoi ca risc sa se deformeze arborele necontrolat sau chiar sa stric motorul. Si nu am motor de rezerva. De aceea nu imi este usor sa-l trimit prin posta si nici sa-l plimb prin tot orasul pe la ateliere. Ajunge sa cada de pe o masa sau sa fie fortata demontarea piulitei de pe filet si pot sa trec la alta solutie tehnica...
Am facut azi niste piese si maine sper sa termin. Revin cu rezultatul operatiunii, cand o fi gata. Dupa cum ziceam, incerc cu amalgam dentar, presat intr-o cavitate cilindrica. Sper sa reusesc din prima incercare, ca am facut piese cat pentru o matrita de motor de rachetomodele...
Vorbim. Spor la treaba in continuare!
Fulgerica, am cumparata o mulineta special pentru o astfel de modificare dar nu i-a venit timpul. Sunt multe de schimbat si o iau in ordine. Las partea cu mulineta la sfarsit, poate o sa merg totusi la peste cu ea. Multam fain pentru oferta!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 June 2010 - 09:00 PM
Postat 09 June 2010 - 01:06 PM
Aceasta postare a fost editata de ad525: 09 June 2010 - 01:07 PM
Postat 09 June 2010 - 01:35 PM
Succes.
Postat 09 June 2010 - 02:02 PM
Momentan stau cu amalgamul la intarit si 2-3 ore o sa aflu rezultatul. Am folosit mercurul din 3 capsule (de 600 mg) si pulberea din doua. Cred ca o sa fie OK, materialul ramas se comporta binisor. Si imi place ca a aderat extrem de frumos la peretele carcasei.
Postat 09 June 2010 - 02:18 PM
ar mai fi o metoda , se face o "piulita" cilindrica in care sa intre surubul cat mai fix si in care se practica gauri cu diametru de 2-2.5mm aranjate dupa geometria canalului de pe surub. In gaurile astfel facute se introduc bilute cu aceeasi diametru recuperate din rulmenti corespunzatori dupa care se astupa cu dopuri insurubate oferind astfel posibilitatea de centrare. Ar rezulta un fel de piulita cu bile...
Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 09 June 2010 - 02:21 PM
Postat 09 June 2010 - 02:39 PM
Aveam curaj sa fac niste frezari laterale pe un astfel de cilindru, sa am acces la spire si in loc de bile in gauri, sa sa folosesc sarma de otel de arc cu diametru potrivit, pozitionata oblic, sa intre intre flancuri. Era coeficient de frecare ceva mai mare, contact otel pe otel, dar provizoriu mergea. Poate am noroc si scap cu ce incerc acum, ca tare bine arata.
Postat 14 June 2010 - 09:11 PM
ti-a iesit pana la urma piulita din amalgam ?
Imi mai venise o idee :
Sa infasori o sarma cu diametru cam cat este distanta intre 2 dinti de la filetul tau (cate spire vrei) si apoi sa pui plexiglas sau un material plastic deasupra pe care sa il incalzesti cat sa faca priza cu sarma respectiva sa poti sa o desurubezi.
Odata desurubata sa mai adaugi altceva sau sa incalzesti mai bine toata treaba.
Aceasta postare a fost editata de alexvid: 14 June 2010 - 09:17 PM
Postat 14 June 2010 - 10:35 PM
Am incercat cu poxipol. Nu stiu daca am fost neinspirat de alegerea facuta, am cumparat varianta transparenta, mai mult cu gandul la alte aplicatii. Am uns filetul cu putina ceara dizolvata in solvent, am introdus bucsa de alama cu poxipol in interior, am centrat-o cu alta piesa facuta special, am mai completat cu rasina, am presat, am centrat din nou... La vreo jumatate de ora am rotit-o pe filet sa fiu sigur ca nu e lipita de el si am asteptat ceva mai mult sa se intareasca bine.
Azi am rodat-o cam 2 ore de functionare (pe toata lungimea filetului) si e OK. Cred ca suporta sarcinile care apar acolo, ca nu-s asa mari. Aveam impresia ca motorul e mai puternic. Nici nu vreau sa-l solicit inutil inainte de a face cateva teste si poze. Cand o sa am piesa din amalgam, o sa incerc s afortez mai mult, dar momentan ma multumesc cu atat. O sa incerc sa pun niste pulbere metalica sau de grafit in poxipol, sa vad daca e vreo diferenta, si o sa mai caut si alte materiale care se intaresc si-s bune la asa ceva.
Printre alte piese, o sa incerc si varianta cu care credeam ca incep, aia cu sarma de otel sau mici bolturi trecute printre spire dar trecuta partial si peste "piulita". Doar mi-am pregatit materialul, vad cum prind cateva ore libere.
M-am gandit la ce spui tu cu spirele de sarma dar caut sa vad daca nu pot cositori totul in interiorul unei bucsi de alama. Ma gandesc ca e complicat de scos piulita de pe filet, fara sa misc sarma. Poate rigidizez cu ceva care sa nu incurce tare la cositorit, ca operatia nu o fac tot pe filet.
Pun doua poze cu piulita (poate fac maine si cu aia din amalgam, ca nu-i acasa). Nu stau sa o demontez desi nu-i greu, dar se intelege cate ceva. Piulita este cea din alama in care se observa rasina intarita, deschisa la culoare. In a treia poze aproape se intelege la ce-mi foloseste...
Revin cand ma lamuresc cu variantele constructive, care este mai simpla pentru mine, ca nu se stie cand mai trec prin asta.
PS. Multumesc tuturor celor care mi-au scris! Fara sa vreau, am ajuns la varianta recomandata de ML Gore. Doar ca n-am mai tinut minte de poxilina si m-am pacalit cu poxipol. Credeam ca e tot ceva ca plastelina dar am dat de cele doua componente A+B. Pare OK rasina la prima vedere, dar cred ca exista si ceva mai dura. Pana acum a rezistat si am fortat-o pana a inceput motorul sa piarda pasi, dar nu reglat la curentul maxim. O sa incerc chiar cu poxilina sau cu poxipolul ala colorat, poate e mai rigid. Sau pun niste pulbere sa-mi placa la pipait...
Aceasta postare a fost editata de bitex: 14 June 2010 - 10:50 PM
Postat 15 June 2010 - 07:15 AM
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
Postat 15 June 2010 - 07:33 AM
La piulita as prefera foarte dur si rigid, sa se simta precum alunecarea metal pe metal, chiar daca suna mai bine un teflon sau o poliamida pe metal.
Unele raman putin elastice, altele se intaresc precum sticla dar nu au alte proprietati... Cred ca astea din magazinele cu produse de uz general sunt facute ca adezivi sau pentru etansare, mai rar se potrivesc la ce ne trece noua prin cap sa facem. Si ce-i pe cutie scris e pentru cucoane... "Se intareste ca metalul in 10 minute." Am incercat de cateva ori si in strat subtire tot e elastic. Inteleg flexibil, dar e prea elastic.
Important e ca inca functioneaza, imi place si are sanse sa fie o varianta de lasat pe lista. Sa vad daca renunt la fixul meu de adaos de pulbere metalica in compozitie. O sa revin cand am ceva rezultate concrete.
Multumesc din nou pentru ajutor.