In postarea lui Zozo care apare aici ca citat sint totusi citeva greseli ce adica aerodrom si permisiuni de zbor in Germania.
Practic cu modele termice in mare majoritate asa cum scrie este corect. Ele pot fi puse in functiune chiar DOAR in locuri omologate.
Cu modele electrice, cred pana 2,5kg, sau modele fara motor depinzi doar de proprietarul terenului unde doresti sa decolezi si sa aterizezi.
In conditii astea nu este, evident, nici nevoie de un conductator de zbor.
Chestia cu controller de fapt este valabil chiar doar pe aeromodelodroame omologate und omologate nu insemnea altceva de cit sa fie aprobat de autoritati locale si mediu si proprietari.
In practica sa face un caiet unde scrie in ce zi de la ora pana la ora au fost si cite modele maxim in aer.
Si nu est nici o persoana cu specializare etc. poate sa fie oricare membru al clubului, doar sa scrie in caiet ca a fost.
Normal cam fiecare membru adult de un club primeste sarcina sa fie controller o data pe an macar pe o zi de simbata si/sau duminca cind este aglomeratie mai mare.
Deci este totusi mai relaxat de cit unii poate doresc sa creada.
Un asa numit "loc de zbor" poate sa fie si o panta dedicata unde zbori cu planor. Sint locuri unde modelisti au format un club, au inchiriat spatiu pe deal si acollo organizeaza zbor dupa reguli impuse de ei singuri.
Adica nu sint reglementat de stat sau altcineva.
Ca trebuie sa te intelegi cu vanatori, cu protectia mediu, cu fermieri din zona deja face parte de reguli care sint valabile intre o tara civilizata unde nu te asezi si faci picnic cu foc unde crezi ca este cel mai frumos.
Asta sint reguli care in mod practic sint asa, nu pentru ca "totul trebuie sa aiba o regula" ci pentru simplu fapt ca intre o oridecare zona a germaniei, densitate de populatie este cel putin dublu de cit aici si densitate de modelisti este si mai mare. Intre o raza de 50km vei gasi mai multi aeromodelisti probabil ca si in toata Romania. In zona unde am crecut eu, daca fac raza asta usor depasesc 10 cluburi si terenuri de aeromodelism, fiecare cu 50-150 de membri.
Problema aici, la noi, daca ma permiteti sa spun asa, nu ar fi ca nu stiam si noi sa ne autoreglam sau sa ne comportam cum trebuie. Exista deja locuri si intalniri unde reguli sint bine instalate. Problema este ca statul roman inca pare nu a facut reguli de baza pentru sporturi aeriene, nici existenta lor si nici macar o simpla constatare unde ar scrie: aeromodelismul ar face parte de sporturi legale ca si tabla sau fotbal si nici nu are cu cine vorbi. Nu are cui sa spune "voi sinteti competent si acum propuneti reguli dupa care reglam sportul vostru"
Dupa intelegerea lui Silviu tot ce nu este reglementat in mod special ar fi interzis. Asta este filosifia si drept estic care nu a trecut prin timpul iluminarii.
Iar filososfia vestica insemnea ca tot ce nu este reglementat este voie pana, dupa Kant, atinge drepturile omului pe linga. Comportament necesar dupa filosofia aceasta este putin altfel de cit cea ce sa intimple in tarile estice de obicei dupa schimbarea de sistem.
A fost instalat dupa revoluia doar libertate cu drepturi fara limitari nici de legislatie si nici educatie a fost schimbat catre un comportament care pune si imagina si omul de linga tine sau mediu imprejur.
Daca va uitati peste granite trebuie incercat si spiritul care este dupa reguli. Reguli in sine copiate de undeva si neadaptate, fara sa fie intelese de om peste care le aplici, sint cam fara sens.
Altceva sa intimpla in vest care poate vi sa pare ciudatat. Reguli stricte, care sint facute azi si sa dovedesc ca sint impracticabile, prea complicate sau contraproductive in senzul libertatii omului, sau pur si simplu sa dovedesc inutil, sint si abrogate.
Un exemplu din aviatie sportiva a fost obligatia deltaplanistiilor intre o vreme sa duca deltaplane fiecare 2 ani la producator pentru verificare technica. A fost abrogat dupa ceva ani si instaurat regula ca proprietar daca doar el foloseste delta, o poate controla singur si sa aiba doar un caiet unde scrie ca a facut verifificare technica detaliata in data de.
In altceas sens era obligatia de prelungire brevet pentru delta. Sa abrogat scurt timp dupa instaurare.
Exista in acest sens diferite clase sau nivele de aviatie in Europa, si in Romania. Aviatia civila ca si grup de tot ce zboare cu pilot. Din care ULM (cu si fara motor) sau aeromodele fac un grup aparte la care pe nemteste sa spune aparate sportive zburatoare. Ele in Germania NU sint supravegheate de autoritatea aviatiei civila de stat, ci de ASOCIATII private omologate de stat care sint DHV / DULV / DAEC / DMFV.
Acele asociatii si prin membri lor negotieaza conditii de dezfasurarea sportuilor aeriene si, bine inteles ca si conditii cu asigurari. Din cite stiu eu DMFV are vreo 250000 membri modelisti in Germania si numai trebuie sa explic oare din ce cauza si asigurari au tot interes sa ofere produse protrivite.
Asta nu insemnea ca nu trebuie sa se alinieaze toti codului aerean care este lafel pentru toti, si pentru aeromodelisti. Dar nu insemnea din start ca nu poti daca nu este permis in mod scris sau direct ceva. Exista si aeromodelisti in incinta aeroporturi aglomerate si daca va uitati pe cartiile ICAO chiar cred ca unele aeromodelodroame sint si marcate.
Cel mai mare problema vad aici este tendinta de ar deschide bisericute in loc de asamblare nationala care v-am propus deja cred 5 sau 6 ani inainte. Parerea mea ar fi sa va puneti voi cu toti la un loc, formati un grup, puneti bani in miscare pentru delegatii si convorbiri cu autoritati , faceti lobby etc.
Ca sa inchid cu legatura de subiect. Avantujul ULM-urilor este ca pentru ei exista reguli instaurate, ele au de exemplu APPAUM ca si entitate nationala cu tot ca ULM-isti au aparut dupa modelisti.
Aceasta postare a fost editata de wabo1: 10 January 2009 - 10:04 AM