pe3scu, la 10 June 2012 - 11:32 AM, a spus:
@ dan1972
Rezistenta infasurarilor e undeva sub 50 miliohmi. Nu ai cum s-o masori cu un aparat obisnuit, fie el chiar performant. Valori asa de mici se masoara cu aparate construite special pentru acest scop.
E posibil sa ai scurt si intre doua spire alaturate, asa ca masurand cu un ohm-metru nu ai cum sa-ti dai seama.
Oricum nu mai are importanta. Eu zic sa-l rebobinezi (daca esti dotat cu rabdare).
Scoti sarma de pe el. Apoi scoti miezul de pe suportul central (un fel de tub) prin incalzire si rotire. Il rebobinezi (nu uita sa tai conductorii la lungime egala) pe cat posibil spira langa spira. Important: cind treci de la un pol la altul indepartat(de la 2 la 7 de ex.) lasa conductorul mai larg ca sa aiba loc gulerul tubului central. Cositoresti capetele, legi bobinele in triungi, izolezi cu termocontractibil si la sfarsit pui miezul inapoi (ungi tubul cu foarte putin clei bicomponent). Ai grija sa nu prinzi puntile de care ti-am scris mai sus (de la 2 la 7 de ex.) in gulerul tubului central. Daca si rulmentii sunt buni e ca nou. Daca lucrezi cu grija s-ar putea sa iasa mai bun decat originalul.
Baftă
...................................
Multumesc frumos pt. sfaturi!!!
...Cum am mai spus...Este un motor Roxxy...Altfel nu-mi mai bateam capul cu el...Parca-mi pare rau sa-l arunc...mai ales ca am vazut pe net o multime de motoare BL reconstruite...Deci se poate...
...Clar!!! Daca mai am vre-un gand cu el, o sa-l rebobinez...Nici nu mai merita sa pierd timpul facand masuratori...E clar ca are ceva bobinajul...Mai ales ca are si spira aia rupta...Deci clar nu e in regula...
...Problema e cum depresez miezul de pe suport...?!? Mi-e teama sa nu deformez ceva...Am vazut ca sant lipite cu o rasina....Cat de tare e nevoie sa le incalzesc???
...Bobinajul trebuie facut cu mai multe spire in paralel, sau sa-l fac simplu (cu un singur conductor)?!?
...Este nevoie sa pun un izolator pe miez, inainte de a bobina???
.................................
O sa incerc sa desfac spira cu spira o bobina originala (daca reusesc) ca sa vad cate spire are si ce grosime are sarma...Pt. ca as vrea sa-l scot in aceeasi parametri (kv...consum curent...etc...)