TCO - Total Cost of Ownership - termenul americanesc pe care-l urasc de moarte, dar pentru ca esti vecin cu ei si aveti aproximativ aceeasi cultura (in sensul bun ma refer) si tin sa-l emfazez aici, ar spune cam asa:
Desi in cazul unui termic pretul de achizitie poate fi mai mic, costul de mentenanta insa nu este de ignorat. Ma refer aici in primul rand la combustibilul consumat care in timp vine sa anuleze diferenta.. Tot la acest capitol as mentiona si fiabilitatea celor doua tipuri de motoare, la care in ultima vreme au castig evident de cauza electricele (Roxxy, AXI, Graupner)...
La electrice pe de alta parte costul initial al echipamentelor este substantial, insa in timp cheltuielie tind spre 0. Va rog io frumos sa nu contorizati curentul consumat cu incarcarea acumulatorilor :lol:.. nu de alta dar cadem in ridicol...
...se mai facea o paralela asemanatoare cu masinile pe benzina si motorina: concluzia era ca depindea foarte mult la ce o folosesti... daca era doar masina de familie cu aprox 15000 km/an atunci clar ieseai mai ieftin cu benzina ... dieselul are costuri de achizitie si mentenanta substantial mai mari... dar sa revenim...
In caz de impact, sansele electricelor de a scapa mai "ieftin" sunt in general mai mari... dar ce-mi place la termic este zgomotul :lol:.
Pentru cei cu experienta in termice, chiar ar fi interesant de stiut cam cat dureaza ciclul de viata al unui astfel de motor... in ore de zbor sau ani de pasiune/weekend .. cum vreti voi..
Comparatia din postul anterior am facut-o cu pretul unui motor OS Max 20cc, care nu este tocmai mic.. ca si performantele de altfel...
Tot la capitolul perfomanta, din punctul meu de vedere raportul tractiune/greutate 1:1 este suficient. Am un acrobat cu acest raport de aprox 1.2:1 care sta in hover si urca pe verticala fara nici un fel de probleme. Eu zbor de placere si nu am de gand sa particip in competitii.
Cat despre ecologie hai sa fim seriosi... eu nu sunt mai catolic decat papa... asa ca no comment :D... sau altfel spus ceea ce macam poate fi cu mult mai toxic decat fumul unui termic sau poluarea unei fabrici de acumulatori... iar mancarea nu se va imbunatati prea curand !!!!!!!!!!!
Aceasta postare a fost editata de Abburo: 24 June 2008 - 12:09 AM