Supraveghere acumulatori Li-polimer sau "Li-po saver"
#1
Postat 01 February 2007 - 04:05 PM
O aplicatie de acest gen, cu un comparator, si un led cred ca ar scuti de la multe neplaceri pe cei care folosesc astfel de acumulatoare. La schema prezentata fiecare isi poate calcula functie de numarul de celule folosit.
#4
Postat 02 February 2007 - 07:24 AM
OldMann, la 1 Feb 2007, 16:05, a spus:
O aplicatie de acest gen, cu un comparator, si un led cred ca ar scuti de la multe neplaceri pe cei care folosesc astfel de acumulatoare. La schema prezentata fiecare isi poate calcula functie de numarul de celule folosit.
@Old-man, din proprie experienta iti sugerez, daca vrei sa tii cont de sugestia mea, sa folosesti ca referinta de tensiune, pentru comparatorul din schema postata, in locul diodei, doo LED-uri serie, care au o caracteristica stabilizatoare mult mai buna. Si se comporta termic mult mai bine. :D :D
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
#5
Postat 02 February 2007 - 08:32 AM
Eu acum expermentez cum as putea sa fac sa-l integrez in regulator, iar la atingerea tensiunii "de taiere" sa coboare coboare turatia.
Sau poate cu un PIC da ma mai joc putin cu astea sa vad ce iese pana la urma.
#6
Postat 02 February 2007 - 11:27 AM
#7
Postat 02 February 2007 - 11:56 AM
Te astept cu ceva concret, poate o imbunatatim, ce zici, te prinzi?
#8
Postat 02 February 2007 - 12:01 PM
OldMann, la 2 Feb 2007, 11:56, a spus:
Te astept cu ceva concret, poate o imbunatatim, ce zici, te prinzi?
NU!m-am prins de mult!
#9
Postat 02 February 2007 - 12:03 PM
ce face un regulator care ramine complet fara semnal...?
ca asa ar fi simplu, zic eu, cu un fet bine plasat pe traseul de semnal.
chiar nu stiu, d'aia intreb.
bafta
ps. ideea era sa nu se faca modificari in interiorul regulatorului...
Aceasta postare a fost editata de bizu: 02 February 2007 - 12:04 PM
#10
Postat 02 February 2007 - 12:07 PM
Regualtorul fara semnal nu face nimic, cel putin teoretic.
Aceasta postare a fost editata de OldMann: 02 February 2007 - 12:07 PM
#13
Postat 02 February 2007 - 01:11 PM
in loc sa aprinzi un led, opresti semnalul catre regulatorul de turatie.
chiar daca apar reactii ciudate (cite un svic al motorului) stii sigur in ce situatie te afli si vii cuminte la aterizare. era doar o idee...
nu stapinesc suficient lucrul cu fet uri dar din cite stiu, se poate.
bafta
ps. asta apropo de imbunatatirea (completarea) schemei si eventuala ei aplicare practica.
Aceasta postare a fost editata de bizu: 02 February 2007 - 01:12 PM
#14
Postat 02 February 2007 - 06:32 PM
Chestia se face putin altfel.
Microcontrollerul masoara de fiecare data latimea semnalului de comanda si daca nu se incadreaza strict in intervalul 1,5ms+/_ 0.5ms, atunci impulsul este considerat invalid si respins pentru comanda.
Tu ai niste controllere mai vechi sau mai ieftine poate, care nu executa astfel de masuratori asupra semnalului.Daca regulatorul nu face astfel de chestii atunci desigur ia comenzi false.Cu un astfel de mecanism regulatorul nu mai misca decat daca are semnal corect din statie.
Albastru
#17
Postat 02 February 2007 - 07:48 PM
eu ma gindeam la o gilma mica, alimentata direct din pack, mufa de intrare de la receptor, mufa de iesire catre regulator (aici nu e clar care e iesire si intrarea ca alimentarea merge intr-un sens, semnalul invers; regulatorul alimenteaza receptorul, receptorul da comanda regulatorului). alimentarea trece pur si simplu spre receptor, semnalul trece prin poarta comandata de comparatorul de tensiune. fara led sau buzzer.
bafta
ps. bineinteles, asta nu exclude nici led ul nici buzzer ul.
jucaria ar fi utila mai ales celor care au trecut la LiPo dar au ramas cu regulatoare NC pe care vor sa le foloseasca in continuare.
Aceasta postare a fost editata de bizu: 02 February 2007 - 07:49 PM
#18
Postat 02 February 2007 - 08:33 PM
Se taie semnalul in momentul in care tensiunea ajunge la 9V.
Dar pentru scurt timp, pentruca regulatorul fara semnal se opreste, caz in care la bornele accu, tensiunea urca spre cea nominala, atunci saver-ul iese din functie si iar apare semnal pe controler. Pana sa-ti dai seama sa iei mana de pe mansa motorul ia cateva spituri.
Eu ziceam ca bine a fi de intervenit acolo unde valorile de semnal sunt mai mari si liniare, fapt care poate fi controlat mai bine, si chiar printr-un simplu histerezis, se poat evita astfel de situatii. Luam in calcul variantele fara microcontrolere.
#19
Postat 02 February 2007 - 08:38 PM
bizu, la 2 Feb 2007, 19:48, a spus:
eu ma gindeam la o gilma mica, alimentata direct din pack, mufa de intrare de la receptor, mufa de iesire catre regulator (aici nu e clar care e iesire si intrarea ca alimentarea merge intr-un sens, semnalul invers; regulatorul alimenteaza receptorul, receptorul da comanda regulatorului). alimentarea trece pur si simplu spre receptor, semnalul trece prin poarta comandata de comparatorul de tensiune. fara led sau buzzer.
bafta
ps. bineinteles, asta nu exclude nici led ul nici buzzer ul.
jucaria ar fi utila mai ales celor care au trecut la LiPo dar au ramas cu regulatoare NC pe care vor sa le foloseasca in continuare.
probabil te gandeai la asta http://www.fastelect...eedcontrols.asp
#20
Postat 02 February 2007 - 08:41 PM
aici asa e (histerezisul).
trebuia sa ma gindesc la asta ca am mai patit-o.
sa faci un histerezis calibrat pe salturile astea, e deja treaba de chinez.
poate ar fi utila o temporizare; a cazut tensiunea, revine dupa 2 secunde, indiferent de mansa, salturi, etc.
problema este in ce pozitie te prinde chestia asta cu modelul...
evident, nu ramii fara motor daca folosesti gazul cu delicatete (dupa alea 2 secunde).
deja ma gindesc sa cumpar regulatoare LiPo... incepe sa sune complicat.
asa, de amorul artei, se poate face cumva dar, daca ai datele complete, poti chiar sa setezi alarma pe statie pe un numar de minute calculate cu rezerva si ai rezolvat-o...
bafta
ps. merci de link, nu-l stiam.
Aceasta postare a fost editata de bizu: 02 February 2007 - 08:44 PM
#21
Postat 02 February 2007 - 08:57 PM
#23
Postat 02 February 2007 - 09:12 PM
la histerezis ma gindisem cu reactie, cu prag sus jos...
bag seama ca am ajuns (intors) la una din schemele de la inceput, unde am vazut un condensator electrolitic pe intrarea comparatorului dar nu stiu cum, m-am gindit la filtrare (tembel).
scuze.
eu sunt lamurit.
bafta
ps. hai ca le-am ametit de tot. ala chiar era filtrare...
tu bine zici de condensator pe cursorul pot, condensator ce nu apare in schemele de inceput.
Aceasta postare a fost editata de bizu: 02 February 2007 - 09:13 PM
#25
Postat 02 February 2007 - 09:44 PM
Zburatoarele mele sunt toate cu 2 celule LiPo. Tensiunea este masurata de controler o data la fiecare secunda. Algoritmul e cam asa:
1)Daca tensiunea pe baterie este peste 6.3V, atunci nu se modifica nimic.
2)Daca tensiunea este sub 6.3V, atunci valoarea gazului este inmultita cu o valoare subunitara deteminata de diferenta intre tens bateriei si pragul de 6.3V. Concret:
-multiplicatorul gazului are valoarea 1 ptr Vbaterie >=6.3V
-multiplicatorul incepe sa scada progresiv in intervalul 6.3-6V de la 1 la 0.
3)cand bateria atinge 6V, valoarea multiplicatorului este 0.
4)Sub 6V (e trist daca ajung acolo), multiplicatorul ramane 0 si nu mai permite pornirea motorului, indiferent de pozitia manetei de gaz.
In acest mod se ajunge la o scadere progresiva a puterii si se evita surprizele gen motor taiat taman cand avionul trebuia recuperat dintr-o pozitie incomoda. Pragurile pot fi si ele modificate dupa preferinte...
Ptr Dexter,
Sigur ca poate fi cumparat un controler si nu e nimic rau in asta. Fie ca ne place mai mult sa zburam, fie ca ne place mai mult sa mesterim, tot modelisti ne numim. Cel putin mie imi place sa construiesc cate ceva nu pentru ca as face acel ceva mai bun, mai ieftin sau mai cu motz. Mestereala face parte din placerea hobiului.
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 02 February 2007 - 10:39 PM
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
#26
Postat 02 February 2007 - 11:15 PM
Eu am facut altfel, cand tensiunea scade sub un prag, taie alimentarea motorului.Pentru repornire treci mansa in zero, apoi merge totul ok.Desigur ca dupa o figura d-asta mai duc mansa in full, dar cu grija, este clar ca nu poate sta acolo decat cateva secunde, apoi din nou motorul va fi deconectat.
In mod uzual revin cu mansa la jumatate...apoi aterizez, este destul curent pentru a veni jos in liniste.
#27
Postat 03 February 2007 - 12:56 AM
Versiunile mai vechi erau si la mine cu taiere sub prag si rearmare prin trecerea prin zero. Preferinta mea este pentru taierea progresiva. Mi s-a intamplat sa dau cu modelul de pamant ptr ca s-a taiat motorul taman cand intrasem intr-un tip stall si trebuia sa ies repejor cu un mic shfung de putere. Pana sa apuc sa resetez, modelul mirosea deja florile ptr ca taiatul initial s-a petrecul la 2m deasupra solului; eram intr-o sesiune de spart in figuri la joasa altitudine.
Practic, cu taiere progresiva nu mi s-a intamplat niciodata sa ajung sub 6V (deci nu am ramas niciodata complet fara motor) ptr ca, imediat ce scade gazul, tensiunea pe LiPoi creste. De fapt daca simt ca nu mai trage cand e gazul la blana, stiu ca a intrat protectia. Reduc gazul, tensiunea creste, ma mai invart putin cu gaz la jumate si dupa aia aterizez. La taiere cu prag am constatat ca se opreste in cele mai nefavorabile pozitii. Murfi vegheaza. Am incercat si sa ma anunte la 6.15V prin oprirea si repornirea motorului de 2 ori ptr scurt timp.
Oricum, e chestie de preferinta. Nu spun ca aste e solutia cea mai buna, ci este cea pe care o prefer eu dupa ce am incercat cele doua variante. Si ideea nu imi apartine. M-am inspirat de la un controler BL care face asa.
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 03 February 2007 - 01:01 AM
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
#28
Postat 03 February 2007 - 11:26 AM
Problema cu pragurile devine realizabila in cazul cand folosesti pentru automatizare microcontrolere, care pot fi programate initial sa stie si functia de saver pentru accu.
Dar in situatia cand nu se foloseste asa ceva, pentru liniar e greu de jonglat din componente discrete, mai ales ca pragurile au valori mici, uneori sub pragul de 0,6V cat trebuie pentru o jonctiune.
Cei drept pentru aero nu m-am gandit, poate acolo e bine de aplicat ceva "profesionist" pentru navo cel putin e realizabil, si e suficient daca avertizarea se face o singura data. Dupa aia totul e sa-i dai gaz ca sa o aduci la mal, daca nu.... astepti sa bata :lol:
Aceasta postare a fost editata de OldMann: 03 February 2007 - 11:27 AM
#29
Postat 03 February 2007 - 12:34 PM
Zic si io ...
Stima, :lol:
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal