p990i, la Oct 23 2009, 09:06 AM, a spus:
Incalzirea apei se face solar (tuburi vidate pt. eficienta sporita pe timpul iernii), prin arderea lemnului (in caz de nesansa) eventual o eoliana.
Scopul este sa stochez energie si sa o extrag prin conversie in electric. Fiind vorba de o locuinta ar fi mai util sa fie cat mai durabila, silentioasa si fara intretinere.
luasem in calcul si ocuparea unui volum in interiorul casei, dar parca mai era cazul sa-mi zica cineva.
Pentru a incalzi apa din bazin cu captatoare solare trebuie o pompa. Apa circula fara pompa numai daca rezervorul este mai sus decat panoul solar.
Intr-adevar folosirea energiei electrice pentru incalzire are avantaje: se poate automatiza usor, deci avem un cosum strict corelat cu necesitatile; este..curata in sensul ca sunt mici costurile de intretinere dar toate aceste avantaje palesc in fata unuia singur - este scumpa.
Folosirea gazului: se automatizeaza relativ usor, este mai ieftin (deocamdata) dar are costuri mai mari de intretinere si de investitie (centrala, bransament) si nu are acces oricine la o retea de gaze.(din cauza configuratiei retelelor).
Folosirea combustibililor lichizi: automatizarea este mai dificila, costuri mari de intretinere si chiar daca unii combustibili sunt mai ieftini per total e scump.
Mergand pe aceeasi logica combustibilii solizi au numai dezavantaje in afara de unul care poate fi destul de important; sunt ieftini.
Invelitoarea casei mele este din tegola. Mansarda se incalzeste destul de mult pe timpul caniculei cu toate ca este izolata. Suprafata acoperisului mansardei e de aprox. 55m.p., panta 40 gr.
Vreau sa montez o teava gaurita (de-alungul generatorei) pe cornisa si s-o alimentez cu apa refulata de o pompa dintr-un rezevor de cca 200l. Apa este preluata in partea de jos prin uluce si prin burlane trimisa iar in vas. Tot in vas am o serpentina prin care circula apa care alimenteaza centrala murala (prevazuta prin constructie cu un boiler de 60l).
Avantaje:
-in caz de incendiu (mansarda este construita din lemn) pot trimite printr-un robinet direct apa din retea (sau sa pornesc pompa daca nu am apa la retea).
-as consuma mai putina energie electrica cu A.C. din mansarda.
-as consuma mai putin gaz pentru C.T.
Dezavantaje:
-consum de energie electrica in plus cu pompa.
-consum suplimentar de apa (prin evaporare).
Consumul de apa prin evaporare cred ca il pot aprecia astfel: strangulez refularea pompei pana nu se mai intoarce apa in vas si urmaresc reperele de pe butoi.
Desigur se pot face tot felul de automatizari incepand de la comanda pompei in caz de incendiu si terminand cu oprirea ei atunci cand vine.. ploaia.
Va rog sa trimiteti parerile, observatiile si propunerile dv. Multumesc.