Postat 26 October 2008 - 03:17 PM
Buna ziua si bine v-am gasit ,moderatori si membri ai acestui forum . In ce priveste subventia de 90% , data fiind traditia noastra democratica , gen FUMARIT - COSERIT ..., si alte biruri similare , eu nu cred ca statul face cadouri dar cred ca : Cineva sus pus , care a prins de veste ca in alte state ale UE se aloca bani pentru astfel de proecte ( deci si la noi trebuie la fel -doar suntem membru ,nu ?! ) , e hotarat sa puna mana pe acesti bani .Cum ...!?. Simplu : ARE GRIJE CA PROPUNEREA SA DEVINA LEGE ;are grije ca firma sa sa fie singura agrementata sa importe instalatiile in cauza si sa le comercializeze .Acum un alt aspect , ( spun gurile rele) acei 90% cumparatorul nu-i va vedea niciodata , dar va fi sa-i vada , direct si nemijlocit , importatorul .La prima vedere cumparatorul n-are ce drac sa comenteze pentru 10% cit plateste , numai ca o astfel de acordare a subventiei va fi sa reduca diversitatea ofertei si va elimina concurenta .Acest fapt va face loc pe piata la produse a caror eficienta lasa de dorit , a unor produse a caror pret nu va fi tocmai cel corect si nimeni nu va avea nimic de obiectat ( ce vrei domle ? ..., ai ai luato aproape moca ,.. 10% domle ,.. pomana .. , nu ?!). PS. Prin "Cineva sus pus " A SE INTELEGE GRUPURI DE PERSOANE SI INTERESE .
Acum revenind la ale noastre ale surubarilor ,la problema ridicata de IONE , imi dau si eu cu parerea : Daca sticla fumurie este de acelasi neam cu aceea de la ferestrele termopan , mai de folos v-ar fi sa folositi sticla ordinara pentru ferestre .Eu nu lucrez in domeniu , dar am avut ocazia sa vad diferenta intre o fereastra cu geam transparent si una cu geam fumuriu .In spatele ferestrei fumurii radiatia calorica a soarelui era mai mica decat in spatele celei cu geam transparent .Evident ca datele tehnice ale acelui sortiment de sticla ( fumuriu ) v-ar rezolva dilema , totusi ,expuneti la soare sticla fumurie si alaturi de ea una ordinara ( a se intelege de folosinta uzuala ) si masurati temperatura in spatele lor,dupa masuratori ve-ti sti ce sticla este mai buna pentru aplicatia data .Teava de cupru este optima , data fiind conductivitatea sa termica , dar (carcotasi fiind ) numai cu serpentina singura nu veti prelua optim energia venita de la soare in captatorul dvs.In spatele serpentinei montati o tabla de cupru , cu suprafata egala cu a geamului folosit , avand grje a se raliza un contact termic cat mai bun intre ele.Solutia e pe departe de a fi ieftina , ofera insa avantajul unui transfer termic bun si usurinta asigurarii unui contact mecanic intre teava si tabla prin lipire .Varianta mai ieftina o reprezinta tabla de aluminiu dar lasa de dorit contactul mecanic (termic ) intre teava si tabla , realizarea acestui contact mie imi pare dificila . Asta ar fi .., spor la documentat si bafta la construit !.