CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
Postat 05 December 2003 - 08:51 PM
profile de aripa (citeva sute).Cd-ul asa e facut sau soft-ul din el ca poti imprima orice profil cu orice coarda
vrei tu si-ti apare tiparit pe hirtie exact la mm.Ma intreb ce fel de soft o fi si de unde cunoaste el caracteristicile imprimantei de poate sa-l comande asa la mm.Nu s-ar putea folosi diect CD-ul ca si un software de ex. pt masina de taiat polistiren?
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 05 December 2003 - 09:33 PM
Am citit de Bystronic, o firma elvetiana care face masini de taiat cu laser si care folosesc pinion-cremaliera pe X-Y.
Avantaje:
- viteza; solutia asta era de 4 ori mai rapida decit cu surubul conducator
- se preteaza pentru acoperirea de suprafete mari cu precizie buna: 2-3 m si mai mult.
Postat 05 December 2003 - 10:14 PM
Postat 05 December 2003 - 10:17 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 06 December 2003 - 03:24 AM
Postat 06 December 2003 - 01:33 PM
solutzii tehnice sint mai multe dar realizarea lor si achizitzionarea pieselor este deseori dificila, scumpa, uneori imposibila...
Postat 06 December 2003 - 05:04 PM
Suruburile cu orice fel de profil se pot face pe strung.
SIngura conditie este dotarea strungului cu o lineta mobila cu 2 role care se deplaseaza impreuna cu cutitul. Lineta este montata pe caruciorul mobil, in partea opusa cutitului profilat.
Orice stungar meserias poate face un astfel de surub, chiar cu lungime mari (1-2 metrii).
Prin inlocuirea cutitului cu o mica masina de rectificat (un motor electric de turatie mare ce invarte o piatra de polizor) se pot prelucra si ghidaje circulare lungi.
Mai dificil este cu piulita deoarece cutitele de interior sunt in forma de L si se rup usor . Trebuie un avans cat mai mic si foarte multe treceri.
Jocurile se pot "lua" cu 2 piulite (piulita si contrapiulita).
Pentru foam-cutter am vazut multe modele cu suruburi cu profil tringhiular. Suruburi lungi gasiti in Obor sau la firme cu plafoane false. Sunt folosite pentru suspendarea de tavan a structurilor de plafon fals (Armstrong de ex.). Unele suruburi arata foarte bine !!! Imperecheate cu piulite din teflon se pot face "perechi" cu joc foarte mic.
Postat 06 December 2003 - 09:19 PM
softul de programare.Bratul e in jur de 500mm si poate ridica obiecte de 150g.
Postat 06 December 2003 - 10:25 PM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2003 - 10:28 PM
Postat 06 December 2003 - 10:34 PM
5buc. care sint mai lunguetze.
Postat 06 December 2003 - 10:36 PM
Postat 06 December 2003 - 10:42 PM
Postat 06 December 2003 - 10:50 PM
si ginditzi-va la utilitate: faci negativul, orice forma, inclusiv concavitatzi pe care cu un CNC "obisnuit" nu le faci, si in acel negativ lucrezi cu fibra de sticla...
Postat 06 December 2003 - 10:58 PM
prelucrabile gen styrofoam-albastru care se poate prelucra prin aschiere.Cu o freza usoara de 100W si
un brat mai solid nu cred ca nu s-ar putea face un asemenea experiment.Eventual unicate mai nepretentioase in industria publicitara avind in vedere ca un astfel de material(styrofoam) practic opune
o rezistenta minima sau neglijabila.Mai greu ar fi cred un soft care sa prelucreze in atitea planuri materialul.
Postat 06 December 2003 - 11:11 PM
E corect ce spui, dar e complicat din punct de vedere tehnic. Spatiul de lucru nu e folosit cum trebuie. Real se poate roti in plan orizontal si 360 grade, dar el va lucra numai intr-un anumit spatiu, restrâns. Ca sa ajunga pe partea opusa modelului, trebuie sa aiba elemente foarte lungi. Inertia este mare, jocurile sunt foarte greu de inlaturat. Se folosesc reductoare armonice foarte solide si nu cred ca o sa gasim pe nicaieri. Personal nu incerc sa fac asa ceva, nu ca nu-i interesant sau util, dar intâi sa termin ce am inceput. Nu pot sa sprijin decât teoretic un asemenea proiect. Locul meu de munca este intr-un laborator de robotica si cam stiu ce ne asteapta...
PS. Am uitat de precizia de pozitionare. Nu este nici pe departe cea dorita. De obicei structura deplaseaza "ceva" in zona de lucru, pentru pozitionare precisa existând un al doilea sistem de pozitionare.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 December 2003 - 11:16 PM
Postat 06 December 2003 - 11:28 PM
eulucrez in 3Dstudio si Rhino 3D si nu pot sa zic ca sint un super artist (am vazut oameni mai buni) dar si eu itzi fac orice corp 3D. incearca-ma!
tocmai, sa faci modelul 3D pe PC si partea electronica mi se pare cel mai simplu lucru. partea electronica o gindesti, iei un cablaj, il corodezi, plantezi piesele si ai sanse mari sa mearga. o parte de comanda electronica facuta in "bucatarie" poate nu arata ca unul profi, dar face exact acelasi lucru, pe cind la o parte mecanica e altfel, itzi trebuie scule care nu sint acesibile oricui...
Postat 06 December 2003 - 11:40 PM
au mult mai multe decit sint pe pagina...
sint "overstock" si asa ca sint si noi si super ieftine!
aceleasi motoare tzi le pot aduce si cei de la RS (din Ro) la 50 euro + taxe in peste 1 luna
Postat 07 December 2003 - 12:08 AM
Sursa de MPP am gasit numai in talcioc. Si chiar am vazut multe azi. Dar stiu ca sunt si firme care aduc. Posibil sa se mai si fabrice inca in Romania, dar nu-s sigur.
Postat 07 December 2003 - 12:18 AM
22€.Are 5V la 1,4A si patru fire asta insemnind ca e bipolar?
Postat 07 December 2003 - 12:33 AM
semnalelor transmise sau nu?
Postat 07 December 2003 - 12:39 AM
Privind semnalele, cred ca nu se influenteaza foarte mult. Frecventa este mica.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 07 December 2003 - 12:41 AM
Postat 07 December 2003 - 12:43 AM
Cit despre robotul din poza, eu am terminat mercatronica, deci clar subiectul ROBOTI pentru mine este fascinant, daca vreti o jucarie ieftina, cautati RIP-02 (RRR) un robotel facut chiar de romani cam tot o sfera de ~500 de mm e spatiul de lucru, 6 motoare pas cu pas comandate intii de un HC-85, ullterior de diverse adaptari la PC-uri, evident nu era bun decit de joaca si demonstratii ale teoriei, pentru ca transmisia o reprezentau niste roti dintate babane la baza + (mini)trolii cu cabluri de otel care se desprindeau cind iti era lumea mai draga.
Daca vreti ceva adevarat evident se poate proiecta si realiza, si am obraznicia si curajul sa ma bag la un asemenea proiect, dar daca vreti una bucata robot mai bine dati 75 de mii de $ pe unu nou decit 150 de mii pe un prototip.
Postat 07 December 2003 - 12:49 AM
raster in 3D a obiectului pe monitor dar inaltimea obiectului era limitata la vreo 180mm si precizia lasa
mult de dorit.
Postat 07 December 2003 - 12:53 AM
Din experienta altora expusa pe alte grupuri de discutie, se pare ca totusi lungimea firelor pe care se comanda MPP-urile, influenteaza, dar nu atit MPP-ul comandat cit echipamentele din jur, dar oricum problema o poti rezolva destul de simbplu, ecranezi firele, adica empiric le imbraci in staniol alimentar si il legi la masa.
Eu personal am de gind sa comand motoarele prin cablul clasic de retea cel cu 8 fire dar nu cel UTP (care este neecranat) ci prin cel STP care este ecranat deja din fabrica. si este cu 20% mai scump decit UTP.
Postat 07 December 2003 - 12:59 AM
PS. Si ca tot am avut fixul asta, oare cum s-ar prelucra o sfera (de la fixarea materialului, alegerea sculei...) pe un CNC? Ca modelul 3D se face extrem de usor...