CNC (computer numerical control) masini cu comanda numerica
Postat 08 December 2003 - 11:49 PM
PS. Eu zic ca daca facem rost de bile sau role sortate, de la o fabrica de rulmenti putem face si singuri aceste ghidaje. In fond nu-i decât niste material prelucrat, tratat si rectificat ingrijit. Chiar am ceva in lucru, de mici dimensiuni, pe bile. Sau cumparam tanchetele gata facute si le aplicam pe ceva. Ghidajele se pot face oricum mult mai ieftin in orice atelier cu meseriasi buni. In ziua de azi mai greu gasim materialul pentru ghidaje decât unde sa-l prelucram.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 December 2003 - 11:55 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 09 December 2003 - 12:32 AM
Cit despre suruburile de la ENCO, cit te costa cu tot cu transportul in romania ca cei 7$ pentru 2m nu sunt relevanti.
Postat 09 December 2003 - 12:37 AM
De data asta am o promisiune mai ferma ca miine vor fi gata, dar am mai aut si acum o saptamina o promisiune de genul asta si nu a fost respectata.
Postat 09 December 2003 - 01:01 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 09 December 2003 - 01:04 AM
Postat 09 December 2003 - 01:23 AM
PS. Are cineva disponibile programe pentru CNC? Ceva CAM pentru SolidWorks?
Aceasta postare a fost editata de bitex: 09 December 2003 - 01:34 AM
Postat 09 December 2003 - 02:22 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 09 December 2003 - 02:28 AM
Postat 09 December 2003 - 02:30 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 09 December 2003 - 02:32 AM
Postat 09 December 2003 - 02:52 AM
http://www.teaser.fr/~abrea/cncnet/bibli/p...r/corsair.phtml
Sunt si nervuri din polistiren expandat. Daca trebuie neaparat caut dar credeti-ma pe cuvant :rolleyes:
Postat 09 December 2003 - 09:45 AM
Parerea mea: efortul pentru constructia unui foam cutter (sau achizitia ~1500E) nu este justificat pentru un aeromodelist utilizator.
Tot acest efort merita in cazul unei productii de serie si nici atunci nu sunt sigur....
Taierea se poate face manual clasic cu sabloane din sticlo-textolit. Nu cred ca isi face nimeni 50 de tipuri de aripi astfel incat sa merite diversitatea oferita de un sistem CAM.
Proiectul unei masini este frumos in sine pentru cei pasionati de electronica, totusi nu cred ca se poate construi o masina functionala, performanta si fiabila (trebuie sa reziste la o productie deserie, caci asta ar fi principalul atu) cu bani putini.
Revenind la pledoaria pentru foam-cutter manual. Exista un model cu scripeti si cabluri, foarte simplu, in care gravitatia face toata treaba. Se pot face si aripi cu profil scazut la capat sau cu profile diferite. Sper sa gasesc schita si am sa o pun aici.
Taiatul unei aripi "cu mana" nu dureaza mai mult de 1 minut....!!!
Pentru ca am fost utilizator de modele RC din polistiren spun ca partea dificila nu este taierea materialului ci placarea cu furnir (abachi) sau fibra de sticla/carbon. Ar trebui discutat aici cum trebuie refolosita partea care cade din material ca si contra-matrita sau sistemul de punga vacuumata cu care se preseaza placajul.
Ar mai fi: adezivii pentru placare: aracet pentru abachi, rasina epoxi pentru fibra de sticla si abachi. Probabil ca ar trebui deschis un subiect cu tehnici de constructie separat.
Ca sa ma contrazic in final, cine are o schema electronica reusita pentru foam-cutter ??? :rolleyes: :huh: :D
Postat 09 December 2003 - 01:04 PM
V-am anuntat ca la polistiren in aeromodelism sunt BOTA! Am multe de vazut si invatat. Sper sa am si timp.
E cineva de prin Bucuresti interesat sa faca asa ceva? Sunt curios...
Postat 09 December 2003 - 11:23 PM
La problema cu efortul: se merita si de-ar fi sa tai doar stelutze de Craciun! placerea sa construiesti este la fel de mare ca la orice jucarie facuta de hobby. referitor la costuri: pe mine nu m-a costa 1.500 E; 4 MPP (~65E), 4 glisiere de mobilier (6E), 4 UCN 5804 (32E) plus prestul (~100E) aici intrind profile, alte componente, etc. Plus 2 luni de documentare si munca ;)
As intreba cu ce faci "sabloane din sticlo-textolit"? n-ar fi mai simplu si mai exact cu un CNC?! si sincer ma indoiesc teribil ca potzi sa faci cu un foam-cutter manual ce se face cu un CNC. ai incercat vreodata sa tai pe "modul manual"? poate ne spui si noua cum ai reusit sa mentzi viteza de inaintare a firului cald constanta? ca si eu am incercat inainte sa fac masina mea si nu prea am fost multzumit de ce mi-a iesit. dar poate sint eu prea meticulos.
oricum din moment ce subiectul se bucura de atita dezbatere, se pare ca multzi vor sa faca un CNC (fie el foam cutter, milling 3D sau engraving...
P.S. consider ca intr-adevar e interesanta ideea de a discuta moduri de tratare ulterioara a polistirenului...
Postat 10 December 2003 - 12:21 AM
Postat 10 December 2003 - 01:38 AM
Deci, totusi, se poate ?
Acum serios. Cred ca pana ne sunt gata CNC-urile personale " se poate si asa ".
In special pe Bitex il rog sa ma lamureasca : PC-ul trimite comenzi la motoare. Putem, cumva, sa stim ca s-a si executat comanda ? Feedback ?
Sau mergem pe incredere la miile sau sutele de mii de pasi necesari unei piese mai complexe ?
Postat 10 December 2003 - 01:38 AM
Ce fir folosesti pentru decupaje, otel sau nichelina?
Postat 10 December 2003 - 01:45 AM
Oricum sa stii ca intotdeauna e valabila chestia, "daca nu merge cu MPP-ul asta, nu te impacienta incearca cu unul mai mare" ;), si daca vrei sa ai feedback pe sistemele cu MPP, nu te opreste nimeni sa pui encodere, dar eu zic ca daca tot folosesti encodere merita sa mai dai un ban in plus si pe servomotoarele de CC si atunci se numeste ca ai solutia de High end.
Postat 10 December 2003 - 01:57 AM
...si daca nu as fi incercat eu insumi faza cu taierea manuala, poate acum m-as indoi putzin. dar, daca cineva ma convinge ca are o miscare perfecta (fie si pe sablon) si o viteza de inaintare constanta eu doar ii recomand sa ia in mina o freza si sa taie si alte materiale ;)
pe linga o anume temperatura a firului mai este f. importanta si viteza de inaintare. nu spun lucruri destepte. daca vretzi pe larg cautatzi pe site-ul acela francez. e o explicatzie aproape cit un curs de un semestru!
Postat 10 December 2003 - 10:10 AM
Parerea mea.
Postat 10 December 2003 - 12:20 PM
Nu am spus ca cnc este "prea mult". Am spus doar ca in majoritatea cazurilor nu este necesar. Eu nu am de gand sa tai 300 de aripi si nici sa imi fac 100 de aeromodele anul asta. Daca fac productie da, merita. Dar altfel ?
Pretul de 1500 este pret de magazin pentru o scula profi. (step-four de ex.). Daca ai tot ce iti trebuie si ai si pricepere se poate sa-l faci si gratis !?! Eu unul care nu ma pricep la electronica as avea totusi costuri mari (piese, schema, cablaje, software, plus ciubucurile date amicilor electronisti ca sa imi faca circuitele...)
Daca ma hotarasc sa fac productie imi cumpar una de-a gata, sa mearga 24h din 24h.
Despre viteza constanta: este data de gravitatie. Uite iti atasez si desenul (nu este al meu, scuze autorului, dar nu mai stiu de unde le-am luat de pe net). E simpla scula. Am vazut aripi de A2 (planor zbor liber) cu profil convex-concav grosimea maxima a profilului 3 mm(coarda aprox. 10cm) Arata impecabil. Daca nu ma crezi intreaba de Mandru Ionel, sau viziteaza-l si convinge-te.
Iata si ceva desene.

Ajutor

Raspuns nou

Citare Multipla