Postat 14 January 2007 - 06:28 AM
"Mi-am lansat rachetuta in 2 trepte si a mers cam ciudat. Motivul a fost ca ea nu a fost centrata si motoarele nefiind comerciale nu au mers cum trebuie si au cam facut poc la momentul nepotrivit .
Da mie mia placut cum a mers asa ca...."
Salut
Inteleg entuziasmul tau, la urma urmei si eu am fost la fel la inceput, unele mergeau, altele nu prea dar eu eram ca si tine increzator ca pana la urma draciile alea cu foc in fund or sa mearga. Doar ca vremurile s-au schimbat si nu mai are sens ca cei de acum sa treaca prin toate etapele arse de ceilalti inaintea lor, ci ar fi cazul sa avanseze mai rapid.
Ce am vazut pe filme nu sunt inca rachete si esti norocos ca “obiectul†acela in 2 trepte nu ti-a venit in cap :)
Cred insa nu le-a lipsit mult sa fie rachete, principala problema fiind echilibrarea sau centrajul cum mai zic unii.
Hai sa le luam pe rand de la inceput:
1. Ai folosit fitil de aprindere. Uita de asa ceva. Nici daca vrei sa incerci un motor infipt in pamant n-ar trebui sa mai folosesti fitil. O simpla baterie si niste sarme nu e mare lucru, ca doar nu esti in Bostwana.
2. Motorul primei trepte mai mult a explodat decat a mers, desi intarziarea a functionat. Motorul al doilea nu a avut intarziere, ceea ca a fost “bine†tinand cont de situatie. In concluzie, ambele motoare nu au mers cum trebuie. Noroc ca au fost de mica putere, dat fiind jetul care se vede, eu le dau max. 10-15 Ns. Aici mai e de lucru.
3. Centrajul a fost total defectuos, la fel ca si in cazul rachetei din filmul al doilea. Asta e o problema extrem de importanta, si acuma vezi de ce aici pe forum s-a insistat asupra ei. Necazul e ca uneori lucrurile sunt un pic mai complicate. Principiile sunt aceleasi in toate cazurile si trebuie cunoscute in detaliu, nu e suficient sa ne jucam cu calculatorul. Pe scurt, incercati un centraj bazat mai mult pe “metoda†aceea cu proiectia ortogonala (nu uitati sa puneti TOATE aripioarele la locul lor) decat pe ceea ce dau programele. Asta pentru siguranta. Mai incolo, pe masura ce se capata experienta se poate lucra si dupa programe, cu mai multa atentie intrucat in multe cazuri e aproape imposibil sa introduceti exact configuratia rachetei asa cum va fii ea in momentul lansarii.
Treapta 2-a este o racheta independenta si trebuie sa respectea aceleasi pozitii dintre Cg si Cp ca si la racheta cu 2 tr.care pleaca de pe rampa. Nu e momentul acum de detalii prea sofisticate, e intr-adevar un pic mai complicat in realitate.
In plus acheta a fost asezata parca prea jos pe rampa . Este incomod pentru tine si daunator pentru racheta pentru ca jetul ricosat din pamant poate influenta modelul (poate arde aripioarele sau produce o miscare de rotatie). Cauta ca in viitor sa lasi o distanta de min. 10 cm fata de vreun obiect plat aflat dedesubt.
Ceea ce zice MIG 29 cu desprinderea murdara, asa este, poate apare la incepatori daca nu fixeaza bine motorul tr 1, in schimb “fixeaza†bine treptele intre ele, adica ies greu una din cealalta! Rezulta ceva foarte interesant dar care ar trebui sa zboare. Nu am vazut niciodata asa ceva, dar poate sparge gheata careva ! :)
Nu merge la lansare daca nu esti absolut sigur ca centrajul e corect, pentru ca risti sa pierzi racheta sau sa lovesti ceva. Eu sunt convins ca nu ai insistat suficient cu echilibrarea si ai fost nerabdator sa vezi racheta zburand, de aceea au rezultat aceste zboruri unice!
Deci, vezi cum stai cu Cp urile, cauta fire, rezistenta, o casca de motociclist ceva si vino cu urmatorul film !
Bafta !