Dexter_Jr, la 5 Jan 2007, 17:01, a spus:
poti sa faci niste canturi la stabilizatoare(nu tot stabilizatorul) la maxim 15 grade(vezi la Nakka la frostfire 3 parca) dar tot nu rezolvi problema cu directia. cel mai bine mergi electronic.
Merge si fara giroscop daca nu vrei sa masori inertial altitudinea rachetei.
Oricum asa cum zicea si Dexter, timere-le nu sunt recomandate pentru comanda desprinderii treptelor. Nu zic ca nu se poate face timer, folosind timpul total de ardere asteptat pentru motorul de pe prima treapta dar probleme pot sa apara. Arderea poate sa fie un pic mai lunga (chiar si temperatura de functionare influenteaza durata arderii deoarece viteza de ardere a combustibilului, asa cum discutam pe alt fir de discutie de pe forum, este influentata de temperatura initiala a combustibilului...) sau un pic mai scurta desprinderea facandu-se fie prea devreme fie prea tarziu.
Cu acceleratia se poate face un senzor "primar" care masoara acceleratia si vede cand acceleratia a scazut sub o valoare limita si atunci da comanda desprinderii. O problema cu acest senzor primar este aceea ca trebuie "modelat" dupa racheta. Diferite rachete, diferite trepte dau diferite acceleratii si atunci acceleratia limita va fi diferita. Dupa ce motorul de pe prima treapta a ars complet acceleratia rachetei nu va fi g (asa cum ar trebui sa fie in vid) ci mai mare decat g datorita fortelor de frecare cu atmosfera.
Considerand ca acceleratia primei trepte e de multi g atunci poti pune o valoare limita (ce va functiona in majoritatea cazurilor) de 3-5 g (acceleratia sa scada sub 5 g si atunci stii ca nu mai ai ardere pe primul motor) si asta probabil ca va functiona in cazul majoritatii modelelor de racheta.
Poti de asemenea sa faci un senzor care "urmareste" valoarea absoluta a acceleratiei cat si variatia/derivatele acesteia de ordinul 1 si 2 (a, da/dt si d^2a/dt^2). In momentul in care motorul primei trepte arde complet atat acceleratia cat si variatiile/derivatele acceleratiei vor avea comportamente distincte si in felul acesta poti folosi comportamentul derivatei acceleratiei pentru a initia desprinderea.
Un exemplu: in timpul arderii primei trepte valoarea acceleratiei este de n g (unde n poate sa fie si de la cativa g pana la cateva zeci de g). Dupa terminarea arderii, in momentul exact al "burnout" al motorului (cum zic americanii) valoarea acceleratiei trece de la n g la un numar mai mic de g. Cu alte cuvinte acceleratia descreste. Aceasta descrestere va fi sesizata prin derivatele acceleratiei despre care vorbeam mai sus. Astfel poti sesiza EXACT momentul burnout. De asemenea sensul acceleratiei este diferit: in timpul functionarii motorului treapta 1 acceleratia totala a rachetei este indreptata de-a in acelasi sens cu tractiunea rachetei (care este indreptata de-a lungul axei longitudinale a rachetei dinspre motor spre varf) in rtimp ce dupa terminarea functionarii motorului treapta 1 acceleratia este indreptata tot de-a lungul axei longitudinale a rachetei insa dinspre varf spre "stabilizatoare".
Recomandat este sa ai de la inceput scos g-ul Pamantului... cu alte cuvinte in repaus (pe masa, rampa de lansare etc.) senzorul sa-ti dea 0 g. Astfel masuratorile (cu axa de-a lungul axei longitudinale a rachetei) iti vor da doar:
1.) in timpul arderii motor treapta 1: forta de tractiune minus forta de rezistenta cu aer
2.) dupa arderea motorului treapta 1: forta de rezistenta cu aerul
MIG-29
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 05 January 2007 - 05:26 PM