Sursa Ca lumea ...
Postat 22 November 2006 - 07:14 AM
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 22 November 2006 - 07:53 PM
charlie, la 21 Nov 2006, 15:06, a spus:
Oarece documentatii despre surse d-astea, da'n ... comutatie, are careva ?
In special pentru cele de LiPo.
Ca la alea pentru NiCd si NiMH, e mai simplu, ca nu-s asa pretentioase.
Parca nu i-as pune ditamai selectoru' ala, sa nu ... stropsesc finalii aia liniari ... :D
Postat 23 November 2006 - 04:02 PM
Vin si eu cu o idee, anume sa se si poata incarca daca se doreste pack-ul asa cum se incarca la toate aparatele de incarcat standard, insa sa existe posibilitatea sa poti incarca simultan fiecare celula in parte separat, de la 1 celula la 20 NiCd si NiMh, la LiPo la fel, de la o celula la 4-5 celule.
Asta este foarte important pentru a evita diferentele intre celule datorata ori de slaba calitate a celulelor, ori a rezistentei interne diferite a fiecarei celule.
Se fac atatea perechi de iesiri cate celule ar fi de incarcat, la afisaj cumva sa poate fi afisat detalii simultan pentru fiecare din celule.
Asta ar fi ideal, apoi facem noi pack-uri sa avema acces la fiecare celula din pack deci nu asta ar fi o problema.
Plus ca aparatul sa ofere cicluri descarcare-incarcare pentru orice tip de akku, sa poti seta tu manual daca doresti delta V-ul cum este la aparatul Duratrax de ex.
Sa aiba si termometru pentru a monitoriza temperatura pack-ului dar si a fiecarei celule in parte daca este cazul.
Sa arate si rezistenta interna a fiecarei celula pusa la test, sau dupa caz a pack-ului.
Sa poti seta curent de incarcare de ex si 125 mA, nu doar din 50 in 50 mA, sau 45 mA ori 374 mA de ex, pana la 15 A.
Oricum pentru incarcare separat celule simultan, ar fi deajuns 10-14 iesiri pentru ca cele mai folosite packuri cam max 14 celule au.
Daca este posibil sa faci cumva sa monitorizezi sarcinile electrice din akku, asta nu s-a facut pana acum de nimeni. Sa vedem cate sarcini electrice are akku in el, in felul asta vedem daca e full sau e pe duca.
Plus cand pui un akku sa-ti arate daca poate "akku asta e incarcat 40 %, are n sarcini electrice din maxim x posibile".
Cu asta dai pe spate tot ceea ce inseamna incarcatoare de pe piata.
Aceasta postare a fost editata de DjGenove: 23 November 2006 - 04:05 PM
Postat 23 November 2006 - 04:18 PM
Un termometru se poate atasa oricand, asa ca ... se retine ! :D :D
Stima,
Postat 23 November 2006 - 04:22 PM
OldMann, la 23 Nov 2006, 15:41, a spus:
Ma gandesc totusi sa elimin si comutatoru' ala si alte asemenea contacte dinamice si sa le inlocuiesc cu un chopper micutz, care sa ... duca ceva amperi. Un MOS si un generator de impuls cu factor de umplere variabil, o sa-mi fie de ajuns. Monitorizarea o s-o fac cu cele ... 3 digitale: tensiuni, curenti ! :D
Stima,
Postat 23 November 2006 - 04:42 PM
Mie de ex mi-ar conveni sa-mi fac un suport pentru celule separate si ala sa-l pun in masinuta sau restu, dar sa incarc inainte separat fiecare celula simultan, asa ca as renunta la pack-urile facute industrial, asa pot elimina celula defecta si inlocuiesc cu alta dar restul le pot folosi mai departe, in loc sa arunc tot pack-ul din cauza unei celule.
Eu spun ca este necesar sa faci posibila si incarcarea separata a cel putin max 10 celule, ca eu de ex as folosi doar metoda asta de incarcare.
Postat 23 November 2006 - 04:47 PM
DjGenove, la 23 Nov 2006, 17:02, a spus:
Vin si eu cu o idee, anume sa se si poata incarca daca se doreste pack-ul asa cum se incarca la toate aparatele de incarcat standard, insa sa existe posibilitatea sa poti incarca simultan fiecare celula in parte separat, de la 1 celula la 20 NiCd si NiMh, la LiPo la fel, de la o celula la 4-5 celule.
Asta este foarte important pentru a evita diferentele intre celule datorata ori de slaba calitate a celulelor, ori a rezistentei interne diferite a fiecarei celule.
Se fac atatea perechi de iesiri cate celule ar fi de incarcat, la afisaj cumva sa poate fi afisat detalii simultan pentru fiecare din celule.
Asta ar fi ideal, apoi facem noi pack-uri sa avema acces la fiecare celula din pack deci nu asta ar fi o problema.
Plus ca aparatul sa ofere cicluri descarcare-incarcare pentru orice tip de akku, sa poti seta tu manual daca doresti delta V-ul cum este la aparatul Duratrax de ex.
Sa aiba si termometru pentru a monitoriza temperatura pack-ului dar si a fiecarei celule in parte daca este cazul.
Sa arate si rezistenta interna a fiecarei celula pusa la test, sau dupa caz a pack-ului.
Sa poti seta curent de incarcare de ex si 125 mA, nu doar din 50 in 50 mA, sau 45 mA ori 374 mA de ex, pana la 15 A.
Oricum pentru incarcare separat celule simultan, ar fi deajuns 10-14 iesiri pentru ca cele mai folosite packuri cam max 14 celule au.
Daca este posibil sa faci cumva sa monitorizezi sarcinile electrice din akku, asta nu s-a facut pana acum de nimeni. Sa vedem cate sarcini electrice are akku in el, in felul asta vedem daca e full sau e pe duca.
Plus cand pui un akku sa-ti arate daca poate "akku asta e incarcat 40 %, are n sarcini electrice din maxim x posibile".
Cu asta dai pe spate tot ceea ce inseamna incarcatoare de pe piata.
e aproape ideal ce spui tu...insa as veni cu o mica adaugire ca sa fie chiar IDEAL ,incarcatorul
SA NU COSTE MAI MULT DE 100 DE EURO :D
Postat 23 November 2006 - 06:29 PM
SILVIU66, la 23 Nov 2006, 16:47, a spus:
e aproape ideal ce spui tu...insa as veni cu o mica adaugire ca sa fie chiar IDEAL ,incarcatorul
SA NU COSTE MAI MULT DE 100 DE EURO :rolleyes:
Pana acu' ... n-a costat ... nika ! B) Doar ceva munca si ... !#$#%^*)*()$ ... sa le imbuc, ca erau adunate de prin debara ! Chopperu' sa vad din ce l'oi croi si ... sa-i dau un pic de ... fason !
Stima,
Postat 23 November 2006 - 07:29 PM
Postat 23 November 2006 - 09:02 PM
Ca @marineru' a ridicat o problema reala la inceptu' topicului. Si anume, cand ai o tensiune mica pe iesirea sursei si tensiunea de intrare e mare. Diferenta de tensiune dintre intrare si iesire, multiplicata cu corentu' absorbit de sarcina se cam disipa termic pe elementu' regulator serie si ... cam scoate limba la tensiuni mici.
Io zic ca solutia statica cea mai potrivita e un mic chopper sau un selector de tensiuni asa cum am pus in poza de la inceput. Si selectoru' tre' sa poata duce corentu' total al sarcinii. Acu' la cei 450W cat ai zis ca-ti da trafu' ma gandesc ca vrei si ceva corenti, nu ?
Da' mai intai sa vedem si apoi sa ... comentez !
Stima, ;)
Postat 24 November 2006 - 05:49 PM
daca incarci cu 2 pina la 3A, chiar si la o cadere de tensiune de 10V nu apar probleme.
daca te intereseaza, da-i o cautare si gasesti foaia de catalog cu scheme. eu am folosit-o pe cea cu BM108 pentru un reglaj civilizat.
bafta
ps. daca treci pe 337 vei remarca si diferenta de pret... din pacate.
pps. avantajul este ca, LM337 la noi pe piata este chiar "de la mama lui". ori nu l-au copiat chinezii, ori nu si-au batut capul negustorii nostrii.
Aceasta postare a fost editata de bizu: 24 November 2006 - 05:51 PM
Postat 24 November 2006 - 07:40 PM
OldMann, la 24 Nov 2006, 17:46, a spus:
Sanatos, ... taaare ! :rolleyes:
Da' ce te faci cu incalzirea lui, cand vrei pe iesire o tensiune mica si ... corent maaare !
D-aia ziceam de un mic regulator in comutatie, inainte de el (regulatoru' analogic!) ... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif , care sa reduca intrarea in regulatoru' analogic, la limita minima admisa pentru functionare in parametrii, iar incalzirea (pierderea de energie inutila ...) se diminueaza drastic.
In alta ordine de idei, la schema ta, am o intrebare: trecerea din regim de tensiune constanta in regim de curent constant sau ... invers, n-are histrereza ?
Stima,
Postat 25 November 2006 - 09:40 AM
Cat despre perfectionarea schemei, fiecare poate face ce vrea si cate modificari vrea , era o idee....nu e musai sa fie respectata abliteram.
Postat 25 November 2006 - 10:23 AM
Am totusi o observatie la schema ta !
LED-u' ala de semnalizare supracurent, e ... putin pus invers. Asa cum e in schema nu poa' sa mearga. Nici nu se aprinde si nici nu intra in functie protectia data de 301, ca nu da voie pinului de ADJ, al lu' 317, sa fie dus in jos, pentru reducerea tensiunii de iesire.
Nu mi-ai zis cu histereza de la trecerea curent limitat/tensiune stabilizata ! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/huh.gif
Stima,
Postat 29 November 2006 - 09:24 AM
Alimentarea AO-ului - 301, respectiv pinu' 7 unde-l pui ? Cred ca-l pui pe intrearea lu' 317, nu ? Ca daca-l pui pe iesirea lu' 317, sunt sanse ca la tensiuni mici pe iesire (2-3 Vcc), sau la actionarea protectiei la supracurent, in cazu' in care se inchide bucla de protectie, ternsiunea scade mult, la fro cativa volti, si s-ar putea ca la tensiunea asta sa nu mai mearga ... liniar.
Stima,
PS: Astept un semn !
Postat 30 November 2006 - 02:42 PM
Dar cel mai bine ar fi daca alimentarea e facut-a de pe o infasurare separata a trafului eventual diferentiala, bineinteles stabilizata cat mai simplu posibil, tranzistor,zener(serie).
Aceasta postare a fost editata de OldMann: 30 November 2006 - 03:00 PM
Postat 30 November 2006 - 08:03 PM
Si mai am o sugestie ! Avand in vedere ca 317 are iesirea la 1,2 V min, cand comanda de la ADJ e ZERO, dioda aia suplimentara, mai creste pragu' cu inca fro ... 0,7 V, deci pe la 1,9-2 V, si la asta se mai adauga ceva reziduuri de pe la celelalte rezistente, pe iesire. Poate,... fara dioda aia, pragu' poate fi coborat, la cat e ... nominal. S-o mai ... dospesc un pic, poate scot ... bubitza asta ... :wub:
Keep in touch ! -_-
Stima,
Postat 01 December 2006 - 12:57 PM
Postat 01 December 2006 - 01:14 PM
Stima,
PS: Surse(ele) nu au ca destinatie doar ... accu' ... :angry: D-aia vreau sa le fac cat mai flexibile ! :) Si mai protejate ! :D Ca ... la watzii care vin din caramida aia de traf, tre' sa fiu atent ! ;)
Postat 04 December 2006 - 02:09 PM
Postat 04 December 2006 - 02:37 PM
Asta va fi ... next generation ... !
Deocamdata ma lupt sa finalizez ... jucaria asta, rectilinie, la care o sa-i pun in fata un chopper mititel, pentru cazu' in care o sa am tensiune mica pe iesire si curent mare.
Stima,