Citeaza
la aceasta sursa (cu NCP1001 ai folosit schema data in catalog ?
Cum ai calculat trafu ?
mishu_g,
Schema e foarte apropiata de cea de catalog.
Calculul trafului e destul de laborios si e un proces iterativ, dar pot sa-ti spun cam cum m-am ghidat:
1) Am determinat inductanta minima din conditiile de putere minima la iesire, tens maxima de intrare, domeniul factorului de umplere, frecventa de comutatie si curent neintrerupt (trapezoidal in functionare normala si triunghiular la limita)
2)Am masurat miu initial la ferita; mi-a dat cam 1000
3)Am estimat inductia ( B ) la sarcina maxima si am avut grija ca B sa nu depaseasca 300mT. Nu cunosc ferita (materialul), dar am considerat ca 300mT e rezonabil ptr majoritatea feritelor.
4)Aici au aparut problemele si a trebuit sa iau in calcul un intrefier, ca sa maresc reluctanta. Consecinte: a scazut miu, a trebuit sa maresc nr de spire ca sa mentin inductanta. Verificari, daca incape in fereastra... samd.
5) Am calculat nr de spire pe volt si am "potrivit" secundarele. Aici am avut o problema ptr ca nu luasem in calcul caderea de tens pe dioda. La 3...5V out conteaza, mai ales ca aveam Shottky pe o iesire si dioda rapida pe alta..
Am avut in intentie sa calculez si pierderile, dar pentru 10W out am zis ca e tichie de margaritar, asa ca am abandonat.
Practic am facut un spreadsheet excel in care jonglam cu valorile pana cand am picat pe ceva care parea sa se lege. Dupa aia am bobinat traful si a cam mers din prima :rolleyes:
Cirip
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 19 December 2006 - 06:49 PM