motoare pas cu pas
Postat 28 December 2005 - 09:32 PM
cineva mi-a zis sa iau din floppy, si asa am facut: am luat un motor dintr-un floppy, si dupa ce l-am desfacut am vazut ca are 12 infasurari, (asta inseamna 30 de grade) dar nu imi merge.......spuneti-mi si mie cam cu ce voltaj trebuie sa comand aceste infasurari.......eu am incercat cu 7.5, si nu s-a miscat de loc.....(naspa, nu?)
pls help me !!!!!!!!!!
(thanks for your understanding)
Postat 28 December 2005 - 11:47 PM
Incearca sa vezi exact ce vrei de la partea mecanica, ce poti face cu electronica si gasim o solutie. Nu garantez ca te pot ajuta, dar voi incerca sa fac ce se poate. Pentru plimbat un "pen" nu-ti trebuie cine stie ce motoare. Nici macar identice. Dar trebuie sa te hotarasti exact ce vrei si sa revii cu detalii. In fond si doua motoare de floapa sunt bune, asa cum ai fost sfatuit. Nu le mai demonta. Limiteaza-te doar la a admira firele de alimentare si a le comanda cum trebuie.
Si vezi ce poti face. Mai vorbim, desi distanta ne impiedica sa colaboram mai serios.
Spor la treaba!
PS. Apropo, e vorba de un proiect pentru facultate?
Bafta oricum!
Imagini atasate
Telefon: 0721 385365
Postat 29 December 2005 - 06:02 PM
hai sa ramanem prima oara la asta mica.......
deci spune-mi si mie te rog cu ce voltaj trebuiesc comandate aceste ...... si cum mai exact.....eu am citit ca trebuie sa pui tensiune intre pinul de masa si un pin de la orice infasurare, si el se va muta in pozitia corespondenta.......(asta teoretic, ca practic nu am facut nici odata)(pls corectea-ma daca gresesc...)
eu asa ma ocup de electrinica de 5 ani.....dar nu sunt la facultate.....:(......sunt la liceu...:D..
stiu sa fac o comanda de motoare step by step daca asa functioneaza......stiu si ceva programare in c, (mai multa fratimiu, dar ma ajuta daca nu stiu ceva),
de baza materiala dispun (mai ales de electronica digitala....)
ca incepusem eu sa invat niste electronica, si a inceput taicamiu sa bage banii in mie, .....am peste 500 de integrate, memorii, cateva mii de rezistente, si cateva mii de tranzistori, si pot sa cumpar orice, daca vad ca functioneaza....
cam asa stau lucrurile, daca nu ai inteles ceva, mai scrie-mi te rog........si la faza aia cu distanta, din punctul meu de vedere, nu tine......asta vara am cumparat 10.000 de leduri de la unu din germania, si alte 10.000 de la unu din taiwan........(m-am ocupat cu display-uri luminoase anu asta)
Postat 29 December 2005 - 07:28 PM
Daca incerc sa fiu sincer e greu de explicat tot ce trebuie legat de motoare pas cu pas, aici. O sa scriu MPP ca sa fie mai simplu. Dar in principiu asa se face, se alimenteaza fazele pe rand in ordinea dorita (asa stabilesti sensul de rotatie) si cu o frecventa de comutare a alimentarii de pe o faza pe alta dorita (exista limite superioare si asta iti stabileste viteza de rotatie). In rest e electronica de comanda care face treaba cu comutarea. Sunt cateva moduri de comanda (2 mai des intalnite), soft care poate trimite semnal catre electronica, posibil niste senzori pentru capetele de cursa care vor opri rotatia motoarelor in acel sens atunci cand sunt actionate si tot ce-ti mai poti inchipui.
Se alimenteaza fazele pe rand. Trebuie sa cauti ceva teorie despre motoare si te lamuresti foarte repede.
Am mare dezordine in lista cu linkurile favorite dar orice gasit pe net este bun pentru inceput. Vezi putin de constructie.
Tensiunea si amperajul sunt specifice fiecarui motor. Se gasesc notate pe etichetele lor. Exista niste valori intalnite mei des, folosite de multi producatori, dar poti gasi din intamplare tot felul de motoare cu caracteristici ciudate.
Multe motoare merg cu tensiune pana in 12-24, dar plecand aproape de la 1-2V ca limita inferioara. Uzual 5V, 12V (poate 10V...). Nu e o mare problema ca motorul functioneaza bine si la tensiuni diferite de aia nominala. Ca intensitate de la 300mA la 1 pana in 2A pe faza (majoritatea). Si ca numar de pasi poate de la 200 in jos.
Cred ca imi este mai usor sa caut niste linkuri, desi cu Google gasesti aceleasi lucruri la fel de repede.
Foloseste cuvintele in engleza sau in ce poti citi mai bine.
Si la fel de important e sa ai un motor pe masa cu care sa te joci. O sa incerc sa raspund concret la intrebari ca nu-s in stare sa tin discursuri despre motoare, ca nu ma pricep foarte bine. Mai mesteresc cate ceva cu ele, dar nu mare lucru. Mai vorbim.
Spor la treaba!
Postat 29 December 2005 - 07:51 PM
Ei nici chiar asa... Cred ca exagerezi cu modestia un pic... Daca citesc pe aici, nu ma prind ca nu te prea pricepi... :huh: http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif B)
Cu stima,
Costel
P.S. - in general, autodidactii s-au dovedit cei mai buni.
Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 29 December 2005 - 07:52 PM
Postat 29 December 2005 - 08:29 PM
Ovidius_2006, nu te lua dupa astia invidiosi de pe forum, ca nu trebuie! Sa vezi ce masini facem noi acusica! Ce "laser frate!"? "Plasma tizule!" Baga mare cu documentarea ca la capitolul electronica o sa te intreb si eu. Pentru mine tranzistorul era un fel de ceva cu trei sarme infipte in fund. Imi placeau cum pocneau EFT-urile pe aragaz. Mai multe nu stiu. Doar ca m-a pocnit in cap o capsula din aia de aluminiu ca si acum zice lumea ca-s indianca necasatorita.
Postat 30 December 2005 - 12:19 PM
pls help me ca nu va costa nimic, doar tastati si voi putin
Postat 30 December 2005 - 12:29 PM
O varianta de motor de floapa gasesti aici:
http://www.doc.ic.ac...ih/doc/stepper/ Cauta si restul linkurilor, si apoi foloseste cuvintele cheie sa obtii cu Google sau alt motor de cautare tot ce doresti.
Intr-o zi cu soare o sa revin cu cateva linkuri, desi in subiectul ala stufos gasesti exact ce facem noi acum.
Bafta.
Postat 30 December 2005 - 04:55 PM
Din punctul meu de vedere tine. De exemplu eu pot sa-ti vand cu 15.000 lei un motor de floapa la prima strigare (sa nu zici ca-i gratis), ca la a doua chiar le primesti gratis (ma refer ca pot sa-ti procur doua...). Dar nu ma pune sa merg cu ele la posta ca le arunc pe geam. Vedem daca nu sare cu oferta cineva mai aproape de tine, cu care sa te intalnesti mai usor. Mai vorbim despre motoare la anul, ca asta e pe terminate.
Apropo, construeste un mic montaj cu 4 LED-uri din alea multe cu care poti simula functionarea MPP-ului.
Daca e sa vorbesc serios, mai asteapta 1-2 oferte poate merge treaba mai repede. In caz contrar iti trimit eu la anul doua motoare de floapa si pentru ele sa tii aprinse 2 leduri pret de o ora pe altarul stiintei. Pe curand!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 December 2005 - 04:56 PM
Postat 10 January 2006 - 09:53 PM
Poti sa-mi faci rost si mie de niste MPP-uri (vreo 6) cu tensiunea nominala intre 2-4V si curent mai mare de 2,5A/faza, prefer 8 fire pentru ca sa utilizez bipolar paralel dar ma multumesc si cu 4 sau 6 fire? (In ultima instanta daca motaorele sunt mari, sa spunem NEMA 42, minim 34 si curentul nominal mai mare de 4A, pot fi si 5 fire, adica unipolar). Eu sunt unul dintre aceia care construiesc, dar nu prea gasesc....Binenteles, as dori un pret de second (asa cum sunt MPP - recuperate) si nu de brand new. Eu vin in BUC pentru ele.
Multumesc
Postat 28 January 2006 - 08:16 PM
si un integrat L6219 si vreau sa comand manual turatia
si sensul acestui motor.Am cautat pe net ceva asemanator dar nu am gasit decat cu comanda prin
procesor. Cred ca pentru un profesionist este o joaca
ce vreau eu sa fac mai bine de 2luni.Deci daca vrea cineva sa ma ajute am nevoie de o schema si de explicatii ca la ancepatori. Multumesc amticipat si bravo
voua.
Postat 30 January 2006 - 09:25 PM
cred ca datele furnizate de mine nu au fost bine ^ntelese.
eu am totul si motoare si componente electronice si tot felul de scheme, an si ceva cunostinte de
electronica (autodidact adica hobi) si mai am si o v^rsta ^naintata si ^nteleg mai greu sau de loc
anumite lucruri si de asta am apelat la acest forum.
deci: la tipul de motor specificat de mine (pentru ca asta trebuie s-al folosesc) ^-mi trebuie
un montaj electronic alimentat la 12-14v (nu foarte scump) . motorul este cel din imagine adica are
4 fire (doua boine). daca cineva vrea sa ma ajute astept oferte serioase pe florinmiroiu@yahoo.com
numar de bucati 5. ff urgent.
CU OMENIA TE NASTI SI INTELEPCIUNEA O DOBINDESTI.
Imagini atasate
Postat 31 January 2006 - 01:02 AM
Buna,
N-am avut timp sa redesenez o schema de aceea am facut un mixt. Nu inteleg ce fel de motor este cel pe care-l ai. In schema de aplicatie (a integratului presupun) se face referire la unul bipolar, dar tipul acesta (cel din poza) de motor (ma refer la carcasa, constructie - ieftina; in general, se gaseste in electronica de consum de mica putere si ieftina) este unipolar, adica 5 fire. Configuratia unipolar se poate face si la motoarele 6 fire si 8 fire prin conectare in exterior. In final se obtin tot 5 terminale. Mai putin probabil, dar se poate, este un motor bipolar ceea ce inseamna 4 fire. Configuratia bipolar se poate obtine si la motoarele cu 6 fire (ramane in aer priza mediana si am 4 terminale) sau 8 fire care se conecteaza in exterior fie serie si obtin 4 terminale fie paralele si obtin tot 4 terminale.
Ne stiind ce motor este fac iti trimit doua scheme - una unipolara si una bipolara. Ambele constau din partea de comanda (directie - viteza) si driver. La schema bipolara am acoperit partea care nu te intereseaza si am alaturat schema de comanada (sper sa intelegi), aceiasi ca si la cea unipolara. Schema de comanda permite modificare vitezei prin modificarea frecventei impulsurilor prin VR1 comutatorul STEP se afla pe pozitia INT), iar din S1 se schimba directia. Partea de driver nu este critica, tranzistorii se pot inlocui cu tranzistori mai ieftini. Pentru asta nu trebuie decat sa masori rezistenta unei faze si deduci curentul (nu trebuie luata in considerare inductanta) si asa poti sa alegi tranzistorii. Ai grija la scheme trebuie alimentat la tensiunea nominala. Daca alimentezi la o tensiune mai mare trebuie sa montezi pe terminalul comun (unipolar) sau sursa (bipolar) rezistori de limitare a curentului pe care la curentul nominal sa obtii caderea de tensiune astfel incat la bornele infasurarii motorului sa ai tot tensiunea nominala de 12 V, astfel incat prin infasurari sa nu treaca un curent mai mare decat cel nominal. Poti pune si un chopper dar este mai complicat si mai scump. Oricum tensiunea marita nu ajuta decat la obtinerea cuplului la viteze mai ridicate. Nu cred ca, este cazul.
Daca nu te descurci anunta-ma si te ajut.
Zoltanh
Fisiere atasate
-
unipolar.pdf (61.08K)
Number of downloads: 1571
Postat 31 January 2006 - 01:04 AM
Fisiere atasate
-
bipolar.pdf (63.66K)
Number of downloads: 1480
Postat 31 January 2006 - 01:09 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 31 January 2006 - 01:11 AM
Postat 31 January 2006 - 01:21 AM
Postat 31 January 2006 - 02:52 PM
probabil ca am o idee fixa si probabil ca dupa ce o s-o pun ^n practica n-o
sa mearga, dar vreau sa ^ncerc.
scurt istoric.
eu sunt liber profesionist. domeniul aoto aer conditionat, asa ca iarna ma
plictisesc si anul trecut am avut ideea sa modific o imprimanta ca ^n loc
sa scrie sa graveze pe placute de metal pentru niste ebleme.
finalul, nici p^na astazi nu am reusit, dar de un an de zile culeg tot felul
de informati de pe net, am cumparat tot felul de motoare pas cu pas,
profile de aluminiu si componente electronice.
acum m-a rugat un prieten s-ai fac un dispozitiv la o motocicleta.
deci am motoarele si integratul respetiv care fac parte dintr-un ansamblu
de comanda cu procesor dar eu vreau sa elimin procesorul si sa fac
comanda manual, adica sa fac un montaj cu care sa comand L6219 care
comanda motorul(vezi imaginea)
^n schemele urmatoare (vezi imaginea) pe prima am ^ncercat-o cu un 74hc86
care nu e mentionat si cu diretia la -si + si clokul cu 555 ca generator
dar nu merge, adica vibreaza motorul dar nu se ^nv^rte.
al dilea nu l-am ^ncercat . nu stiu ce sunt restul de componente.
^n final poate ca am ales ce mai complicata solutie.
repet, daca are cineva o oferta pentru aceasta problema sunt dispus sa
platesc cu conditia sa pot folosi motoarele care le am .
Imagini atasate
Postat 01 February 2006 - 03:23 PM
- sasiul metalic;
- cele (probabil) doua MPP;
- tija de culisare a capului, suportul capului cu bucsele din bronz, cureaua de transmisie de la motor la cap si rola intinzatoare a curelei;
- transformatorul de alimentare (daca imprimanta avea alimentare clasica).
Problema este ca, pentru a nu introduce erori de prelucrare in planul veritcal, suportul capului (pe care vei monta motorul de frezare) in partea opusa celei de culisare trebuie sprijinit cumva; solutia pe care o vad este dublarea cu inca un suport cu ax de glisare si bucse;
Pe de alta parte, restul elementelor mecanice (tamburul tractor pentru hartie si tot ce este legat de el, trebuie eliminat. Extremitatile sasiului trebuiesc si ele incluse intr-un sistem de glisare pe axa X, astfel incat, printr-un sistem mecanic oarecare actionat tot de un MPP (eventual cel din sistemul de tractare hartie, printr-un mecanism cu surub).
In ce priveste electronica, ea poate fi folosita in versiunea pe care ai prezentat-o, completata insa cu un generator de impulsuri pentru pas si, evident, butoanele de actionare.
In functie de cele prezentate, cred ca discutia poate fi continuata pentru detalierea aspectelor functionale si constructive.
Aceasta postare a fost editata de mmc: 01 February 2006 - 03:27 PM
Postat 02 February 2006 - 07:04 PM
mersi pentru sfat dar la ideea cu imprimanta am renuntat de mult.daca i-mi urmareai necazul vedeai
a alta e problema mea acum. adica: am un MPP bipolar si o omanda la el cu L6219 si am gasit schemele
din imagine si nu stiu ce componente sunt cele nementionate sau daca sti orice alta schema care s-o
conectez la acest integrat si sa misc motorul R L si turatia manual.
MULTUMESC DE AJUTOR SI SA DISCUTAM CU SPOR.
Postat 03 February 2006 - 01:22 PM
In functie de raspunsul tau, voi incerca sa postez intr-un timp cat mai scurt schemele corespunzatoare.
Aceasta postare a fost editata de mmc: 03 February 2006 - 01:24 PM
Postat 03 February 2006 - 02:30 PM
pina in final nu tin neaparat dar pentru ca asta il aveam si pentru ca ma descurc destul de greu sa fac cablaje asi prefera o schema cu cablaj daca ai
si cit mai simpla nu de bani dar daca nu merge sa nu pierd prea mult.
ASTEPT SA MA REOMPENSEZ SI SA-TI MULTUMESC CU ADEVARAT
Postat 08 February 2006 - 06:32 PM
Daca e motor micut si vrei sa folosesti PC-ul, un simplu circuit ULN2803 e suficient. Rezista pana pe al 0.5A pe faza sau si mai mult, depindede conexiuni.
Faci un soft simplu (sau gasesti unul gata facut ca e plin netul) si ti-ai rezolvat problema.
Poate revii cu detalii si mai discutam, ca cel putin eu, sunt curios ce-o sa iasa...
Daca vrei si circuit si tastatura, e mai complicat, dar stiu ca se poate.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 February 2006 - 06:32 PM
Postat 08 February 2006 - 08:21 PM
Postat 08 February 2006 - 08:29 PM
Varianta cu un 486 e pergect viabila. Pana la urma softul e din cateva linii, merge un DOS chior si un fisier executabil (un beep pe difuzor cand e cazul) care te scuteste si de prezenta monitorului.
Si daca mai miniaturizezi cate ceva tot la microcontroller ajungi...
Bafta si astept vesti!