planuri avion ultrausor unde se gasesc free?
#16
Postat 18 October 2005 - 08:07 PM
Faina si parapanta, da' parca ma simt mai bine cu o scandura rigida, si daca se poate deasupra capului... Tratez cam multi tipi cu picioare rupte de parapanta, si asa se rup de fain ca tare greu se mai pun la loc...
#17
Postat 23 October 2005 - 03:33 PM
am rezolvat oarecum problema ca pe net nu am gasit ceva sa-mi convina,am vb cu un prieten din USA si a zis ca mi trimite el o carte cu ultrausoare.
pe mine nu ma intereseaza cine stie ce avionas sa zbor in competitzii ci unul simplu si fiabil sa zbor asa de placere intr-o zona izolata de munte.
cat despre motor cred ca as putea face rost de unul de bmw iar la capitolul modificari nu ma speriu ca sunt specialist in motoare de aviatzie
#18
Postat 23 October 2005 - 05:19 PM
Rotile lui Abu de la triciclu ar merge prima la ultrausorul asta.
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 23 October 2005 - 05:27 PM
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#19
Postat 23 October 2005 - 09:34 PM
#20
Postat 24 October 2005 - 03:19 PM
Asta da ultrausor, daca le aveam cu 3axe ma indragosteam de asa aparat. Singura chestie la noi este ca nu ai unde sa-l tii cred ca are cel putin 6m anvergura si nu prea incape in garaj iar cand iesi cu el la "pascut" ai nevoie de scula de transport profesionala. Pentru pendolara mea din panza il impachetez la 2,5m il pun pe portbagaj (aripa) leg remorca artizanala cu carutul pe ia si pa. Totul incape in garaj de 5x3m mai ramane si loc pentru surubarit. Acum catva timp aveam doua motodelta in locul respectiv si mai am vreo 4 aripi impachetate...nici nu mai stiu ale cui sunt.
Cu respect Loti
#21
Postat 24 October 2005 - 08:38 PM
Dar cred ca daca stai la casa si ai o curte poti sa-i faci un hangarulet improvizat din sipci de lemn si ceva folie.Iar cu transportul o remorca gen pentru barca lunga
dar facuta artizanal daca-ti dau voie astia de la RAR.La noi in Austria de exemplu poti sa faci ce forma de remorca vrei daca se incadreaza normelor de securitate rutiera
ti-l inmatriculeaza imediat.Daca-l vezi pe Doru Isofache saluta-l din partea mea si daca intreaba cine sint spune-i ca ala la care ne-a dat m..e americanu cu planul de
Tiger Moth ca stie el. :wub:
Stima
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#22
Postat 24 October 2005 - 09:40 PM
chestia cu remorca e cam problematica,eu m-am cam certat cu astia pe la RAR ca vreau sa-mi fac o remorca pt motodelta,cum mai au o gramada pe la noi prin tara si nu vor sa ma lase ca ...nu se mai poate decat daca ma duc la o firma specializata,ca sa-mi ia aia o mie si ceva de euro ,nu mai vor nici cu proiect nici cu draci ,laci ,etc.
De avionas ce sa zic , nu ar zbura cam in limita?
www.aerial.ro
0723196944
#23
Postat 24 October 2005 - 10:16 PM
Cat despre pericole:
- motoparapantele pot fi destul de stabile, ca nu au nevoie de aripi cu finete/performante deosebite (care-s si mai subtiri, alungite, sensibile si instabile)
- au viteze si incarcare alara mai mari - deci sunt mai rigide si mai putin sensibile la rafale.
- triciclul protejeaza muult mai bine fata de aterizarea pe picioare.
Periculos e orice fel de zbor cand nu-ti (re)cunosti limitele.
cezar
PS: Iaca unu de intra intr-o valiza ca sa poti sa-l iei in vacanta ca bagaj pe... avion!
http://www.ultraligh...w-snf05/11.html
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 24 October 2005 - 10:25 PM
#24
Postat 24 October 2005 - 10:33 PM
Big
#25
Postat 25 October 2005 - 12:52 AM
Ma refer la motoparapante cu aripa construita special pentru zbor motorizat.
Astea sunt proiectate cu incarcare mult mai mare - de pana la10 kile/m2 fata de cele 3.3-4 kile/m2 la o parapanta obisnuita - viteze de zbor de pana la 60-70 km/ora, profil foarte gros, celule putine, alungire mult mai mica fata de parapantele normale si liniile ajustate pentru zborul motorizat. Seamana mai mult cu parasutele dreptunghiulare gonflabile decat cu parapantele - de fapt le si zice powered parachutes si nu paraglider.
Aerodinamica e desigur mai proasta ca la parapante in aceasi masura in care un avion obisnuit e mai putin performant ca un planor. Viteza mai mare e doar rezultatul incarcarii mari pe aripa.
Nu a zis nimeni ca-s elixiru' zborului ultrausor - doar ca exista motoparapante semnificativ mai sigure decat rucsacu cu motor atarnat sub o parapanta obisnuita.
Si nici nu recomand constructia de catre amatori dupa planuri. Nu merge.
sanatate,
cezar
#26
Postat 25 October 2005 - 07:50 AM
ma tem ca-s cam de acord cu Big-ul,ceea ce spui tu Ctotth,este un concept f scupm (asta daca am inteles eu bine),acele parasute motorizate ,ca nu sunt parapante,cu profil gros si super stabile,sunt de fapt niste monstri cu pana la 40-50 mp suprafata si motoare de pe la 50 cp in sus(de ex : http://www.condorppc.com/index.htm ) care nu prea zboara in alta parte decat USA,in Europa au patruns destul de timid,pt ca sunt cam scumpe.Restul de motoparapantelor,alea mai micute cu motoare pana in 30 de cp sunt al dracului de instabile uneori si crede-ma ca nu ti-ai dori sa te afli sub una cand ti-o trage,spun asta din experienta, cand decolezi cu trike-ul poate nu-ti folosesti picioarele asa mult,da ai nevoie si de mai mult spatiu si instabilitatea in zbor creste,eu prefer sa zbor cu paramotorul rucsac decat cu trike,ma simt mai sigur asa ,ca sa nu mai spun ca daca bate un pic vantul ... stai jos,pt vreme calma e super sa te dai cu el sa admiri peisajul ,eu prefer sa ma dau cu motodelta,asta ca am dat in niste turbulente in niste momente in care teoretic nu trebuiau sa existe si atunci nimic nu se compara cu un profil rigid deasupra.
Mama cat am scris!
www.aerial.ro
0723196944
#27
Postat 25 October 2005 - 09:51 AM
La link-ul care l-ai dat sunt tandem-uri - duble ca marime, putere si probabil pret fata de cat e nevoie pentru o singura persoana.
Totusi gramada aia de tevi in fata, spate, lateral, jos si sus mi se pare mult mai capabila sa ma scape cu viata in caz de doamne-freste decat 20cm de burete-n fund si-o casca pe cap.
Alt dezavantaj al moto-para-rucsacului fata de triciclu e ca pentru persoane care-s la o varsta la care nu mai au plamanii, greutatea si genunchii din prima tinerete e practic imposibil de folosit, mai ales daca atunci cand au timp sa zboare se intampla sa fie la ses si sa nu sufle vantu.
Mi se pare un compromis acceptabil pentru astfel de persoane care de cand au iesit de la slujba, cel putin aici in Bucuresti, tre sa ajunga acasa, sa agate remorca cu avionu/motodelta, apoi sa iasa cu ele prin traficul nebunesc din oras, pe cand cu o motoparapanta cu triciclu demontabil deja in portbagaj au sansa sa ajunga la terenu de zbor cu o ora mai devreme decat altfel si foarte adesea e vorba de ora aia de calm de la apus inainte de a se intuneca.
Noroc,
cezar
#28
Postat 25 October 2005 - 03:28 PM
Skyspy, la 23 Oct 2005, 17:19, a spus:
Rotile lui Abu de la triciclu ar merge prima la ultrausorul asta.
sa stii ca ar fi perfect avionasul ala in afara de conditia sa fie cu 2 locuri
spune-mi te rog adresa unde gasesc planurile lui
#29
Postat 25 October 2005 - 04:40 PM
Adresa e pe poza numai pui in fatza inca 3 de w.Din pacate astea sint numai de un loc ca au fost priectate pentru paragraful 103 daca nu ma insel din codul american
pentru avioane de amatori cu greutate .gol pina pe la 117kg.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#31
Postat 25 October 2005 - 06:06 PM
E chiar atat de nenorocit acest tip de aparat ???
#34
Postat 25 October 2005 - 08:42 PM
- incarcaare mare pe suprafat nu inseamna musai stabilitate in cazul paramotoarelor! ca in caz de inchidere, autorotatia intra mult mai rapid! Si daca te gandesti la cuplul motor, la axa de tractiune s.a.m.d. treaba devine violeta
- Am zburat parapanta mai bine de 10 ani, paramotor doar vreo cateva ore. Cred ca stiu bine ce vorbesc...
@Abu: ai mare dreptate! se vede ca ai zburat si stii cu ce se mananca azborul!
Gyro.... Hmmmmm :-) Incepand cu Cierva care le-a cam dat de cap, au fost mai multi entuziasti. Ideea centrala e ca aceste aparate de zbor au ecartul de viteza cel mai mare! Insa reversul este ascutit ca lupta de clasa! spre exemplu evolutiile glisate am auzit ca sunt periculoase. Pe vremuri am pilotat un gyro planor dupa planurile lui Bunzen. A fost o serie de desprinderi, in remorcaj. Aparatul era complet din lemn si s-a comportat ok. Sau am fost eu aatat de ticnit ca mi s-a parut ok...
Eu cred ca motodelta si apoi solutia clasica (ori chiar canardul sau tandemul) raman solutiile serioase, consacratae, experiemntate si testate.
Big
#35
Postat 26 October 2005 - 10:06 AM
otonel, la 23 Oct 2005, 15:33, a spus:
salutare,
daca tot nu vrei cine stie ce minune a aeronauticii si mai zici ca ai putea dispune de un motor bmw si te-ai mai si pricepe ,de ce nu faci un motodelta ,ca e si sigur si mai ieftin si zboara si cam pe orice teren.iar daca ai motor de bmw iese si de dublu lejer,ca in rest motoare de 15-20 de cp doar teoretic or zbura la dublu ca practic si pt simplu sunt slabe
www.aerial.ro
0723196944
#36
Postat 26 October 2005 - 11:37 AM
Am fost arbitru la cateva CN de motodelta si am vazut ce ziceau si antevorbitorii. Cei cei cu rucsacul pe langa ca aveau gambele vinete de la decolare nu se prea descurcau fara ajutor. Cei ci triciclu nu prea puteau decola fara ajutor si dupa 3-4 incercari uneori. Concursul se desfasura de obicei cat mai devreme sa nu fie turbulente. La raliu se pare ca s-au descurcat mai bine. Anul asta nu stiu cati vor mai veni ca din an in an vin tot mai putini.
Cred ca v-am spus ca anul asta CN va fi intre 27-30 oct la Strejnic langa Ploiesti. (daca nu se mai amana iar)
Loti
#37
Postat 26 October 2005 - 11:52 AM
PS2 (pentru Skyspy ) La sfarsitul saptamanii ma intalnesc cu Doru Isofache si-i transmit salutarile de rigoare. Acum el lucreaza la Bucuresti si de aceea ma intalnesc mai rar cu el.
#38
Postat 26 October 2005 - 11:59 AM
Stima Loti
#39
Postat 26 October 2005 - 03:49 PM
Multumesc ptr sfaturi...sunt realmente binevenite ptr ca eu ....recunosc :o( ... sunt outsider in domeniu......Totusi, daca aveti timp si informatii, poate dezvoltati putin subiectul .... Dupa ce am bantuit pe net, eu imi cam facusem alta impresie despre autogire... Cat despre "construite de amatori" , dupa ce ma veti ajuta sa-mi pun la punct documentatia (nu de alta, dar nu vreau sa ma bag singur in seama !) , il voi bate la cap pe Big cu acea idee "maaaaare" cu care il "amenintam" pe 13 sept ...
ASA CA FITI BAIETI DE GASCA SI BAGATI TEXTE DESPRE AUTOGIRE :o !!!!
#41
Postat 26 October 2005 - 09:52 PM
Am facut cateva desprinderi, toate clandestine, si toate in remorcaj dupa o Dacie. In portbagaajul Daciei statea un amic ce era pregatit sa declanseze daca ceva nu mergea bine. Nu pot sa zic nimic despre viraje, stiu doar ca exista un fel de vibratie, cu siguranta data de rotor. Tendinta de inclinarte a rotorului portant era f bine anihilata la acest model. Stiu ca cierva asi apoi chiar Bunzen au avut mult de furca cu ea... Rotorul portant pivota pe ax, si era comandat doaar cu tot cu ax. Paarcaa.... hmm e cam mult de atunci....
cam asta e ce imi amintesc . Oricuym promit sa sap dupa documentaatie poate intereseaza pe careva ca titlu informativ.
Big
#45
Postat 27 October 2005 - 05:21 PM
faca niste exemplare si dupa aceea nu s-a mai auzit nimic despre ele.(S-a sistat documentarea prin ordin de la CC :o :D )
Am in Ro ceva planuri daca bine mi-aduc aminte de un "elicopter personal" care are rotor reactiv.La ambele capete ale rotorului este cite un pulsoreactor care il
pune in miscare.Dezavantajul e ca functioneaza cu gaz (ca e mai usor de aprins) deci trebe sa ai tot timpul o butelie in spate si ca randamentul pulsoului e scazut
ca urmare si raza de actiune.Mai mult e un fel de rucsac ce sta pe niste tevi de care e inhamat pilotul.
@Otonel- pentru pala sint profile de duraluminiu gata extrudate care se vind la metru deci trebe prinse numai la butuc.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.