CNC cu jet de apa ! Taierea metalelor cu jet de apa. Cam ce
Postat 02 October 2005 - 09:43 AM
E de admirat indemanarea lor, dar pe mine ma intereseaza cel mai mult dotarea tehnica pe care o au.
A vazut cineva CNC-ul pe care il au?
Taie metal de 15mm grosime cu jet de apa fara bavuri, fara a fi necesara o prelucrare ulterioara a pieselor.
Ce presiune are apa care iese prin acea duza?
A vazut cineva o masina de asta pe meleagurile noastre?
Postat 02 October 2005 - 10:22 AM
PS in Aiud in IMA este o astfel de masinarie care taie cu apa. nu stiu sigur daca este CNC dar ma pot interesa de multe detalii
Aceasta postare a fost editata de D3xt3r_Jr.: 02 October 2005 - 10:24 AM
Postat 02 October 2005 - 03:13 PM
Cu stima,
Costel
Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 02 October 2005 - 03:22 PM
Postat 02 October 2005 - 05:56 PM
ti-am zis ma pot interesa de masina aia care e aici in vreo 2 saptamani(cand merge tata la lucru) si poate reusesc sa ii trag si cateva poze :(
Postat 02 October 2005 - 06:11 PM
Slabe sperante insa pentru metal, desi se poate taia. Cel mai des s-a folosit la decoperatarea de plansee, unde s-a inlaturat doar betonul, armatura ramanand intacta.
Dexter, am vazut ambele masini: cea care taie cu jet de apa blocuri de marmura si granit, impresionanta si ca performanta si la gabarit, precum si CNC cu plasma. E foarte posibil sa fie si la Aiud, cea pentru marmura, sunt curios...
Cam toate reperele de la vapoare, submarine, avioane,etc, unde e nevoie de precizie, se taie cu plasma. E ceva sa vezi coaste de 6m inaltime si 10-12m latime taiate perfect, cu toate decuparile, gaurile, si alte elemente la locul lor, dintr-o bucata. Pana prin 1995-96, noi cei din est nu aveam voie sa vedem aceste utilaje la lucru. Dadeam doar proiectul si ei veneau cu piesa gata.
Cu stima,
Costel.
P.S. - Din pacate, in regim de amator, si chiar firma mai mica, este imposibil sa achizitionezi, exploatezi si amortizezi rezonabil un astfel de utilaj...
O sa intreb si despre diferitele taxe si autorizatii, de exploatare si mediu.
Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 02 October 2005 - 06:12 PM
Postat 02 October 2005 - 09:13 PM
materialului mai gros.De asemenea pentru a creste randamentul se pompeaza o data cu apa si un fel de nisip fin care creste forta de penetratie in material.
E mai ieftina ca si o instalatie cu laser dar te umpli de mizerie daca stai prin preajma cind lucreaza.
Amatoriceste vorbind nu ai nici o sansa sa o faci pentru ca numai pompa ar putea costa poate 10 sau 20.000 de euroi.
Mai simplu e sa cumperi un aparat de taiat cu plasma si sa fixezi capul taietor intr-o rama CNC.
Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 02 October 2005 - 09:18 PM
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 04 October 2005 - 08:31 PM
grosimea tablei pe care o taie.Un aparat de calitate care taie pina la 10mm costa cam 1500 de euro.
@Dexter-pai cam gresesti Dextere.Ala de care zici tu se cheama sudura TIG sau WIG (Tungsten Inert Gaz,Wolfram Inert Gaz).De fapt e acelasi lucru numai ca
americanii si englezii ii zic la wolfram tungsten si nemtii si alte natii wolfram.Deci descarcarea arcului are loc in acestcaz intre un electrod de wolfram si piesa metalica
la care se mai adauga si un material de adaos ca si la sudura oxiacetilenica.Electrodul de wolfram e inconjurat de un jet de argon care impedica oxidarea.
La taierea cu plasma e tot un fel de transformator cu ceva dar nu stiu sigur cu ce care formeaza un arc intre piesa si un jet de aer ionizat care ajunge pe la
12.000 de grade C.Inainte asemenea aparate costau si ele o avere pentru ca functionau cu gaze nobile (He) si erau considerate HiTec.De fro 15 ani incoace
s-a inventat o varianta mai simpla si ieftina care functioneaza cu aer obisnuit comprimat si datorita fabricarii pe scara larga a ajuns foarte ieftin.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 05 October 2005 - 07:59 AM
Si mai este o chestie, degeaba ai capul de taiere daca nu ai si sursa de curent, care este foarte dificila, 250-300V in gol, la 25-60A(este in functie de tipul aparatului, mai mare, mai mic etc), merge pe principiul caderii de tensiune, dupa ce arcul a fost amorsat, tensiunea scade la 80-100V. Exista firme care vand capete de taiere, fara sursa de curent, aceste capete de taiere sunt destul de scumpe (5-10milioane) si anumite componente din acest cap de taiere se uzeaza si trebuie schimbate periodic. Aerul comprimat trebuie sa fie, uscat, fara impuritati, fara ulei etc etc.
Postat 05 October 2005 - 09:17 PM
PS iarasi poate gresesc