Modelism - RHC Forum: CNC cu jet de apa ! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

CNC cu jet de apa ! Taierea metalelor cu jet de apa. Cam ce

#1 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 02 October 2005 - 09:43 AM

De oarecare timp urmaresc pe Discovery cum fam Teutul face motociclete la comanda.
E de admirat indemanarea lor, dar pe mine ma intereseaza cel mai mult dotarea tehnica pe care o au.
A vazut cineva CNC-ul pe care il au?
Taie metal de 15mm grosime cu jet de apa fara bavuri, fara a fi necesara o prelucrare ulterioara a pieselor.

Ce presiune are apa care iese prin acea duza?

A vazut cineva o masina de asta pe meleagurile noastre?
0

#2 Useril este offline   olly 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 676

Postat 02 October 2005 - 09:53 AM

am vazut si eu masinaria. parca jetul de apa avea 1MACH ,dar nu mai stiu sigur.
<<<ZA MOLDAVIAN BRAZARS>>>
Don't drink and drive, smoke and FLY!
Radiolink AT10, 2,4GHz
GRUNAU BABY 2.3M
ASW-28 2M
0

#3 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 02 October 2005 - 10:22 AM

viteza apei este cam Mach1 si presiunea in jur de cateva sute de atmosfere. oricum iti trebuie o pompa extraordinar de puternica
PS in Aiud in IMA este o astfel de masinarie care taie cu apa. nu stiu sigur daca este CNC dar ma pot interesa de multe detalii

Aceasta postare a fost editata de D3xt3r_Jr.: 02 October 2005 - 10:24 AM

Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#4 Useril este offline   Loco 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 23-April 05

Postat 02 October 2005 - 02:53 PM

Presiunea variaza in functie de materialul taiat si poate ajunge la cateva mii de atmosfere. Cele mai mici pompe au motoare de peste 20 Kw iar costurile sunt mai mari decat la taierea cu laser. Preturi absolut prohibitive.
0

#5 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 02 October 2005 - 03:13 PM

Lasati-o balta. Tehnologie Hammellman, presiune pana la 2500 atmosfere, statie portabila, taie, curata, decoperteaza, taie betoane, decapeaza coci de nave reale, sablari, traversari sub sosele, si multe altele. Firma la care lucrez are si asa ceva. Totul depinde de ... Duzele folosite! Suna ceva cunoscut, nu? Din pacate, sunt avantaje si dezavantaje... In schimb montarea pe un cnc s-a facut doar la marmura , si alte materiale de constructie, din cate stiu eu. Pentru metale a fost mai mereu mai convenabil sa fie utilizat laserul sau plasma pe cnc sau utilaje stand-by. Promit sa-i intreb pe colegi mai multe amanunte, daca va intereseaza.

Cu stima,
Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 02 October 2005 - 03:22 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#6 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 October 2005 - 04:44 PM

Interesul e maxim.
0

#7 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 October 2005 - 05:56 PM

cu plasma(descarcare electrica) am vazut ca se foloseste la niste CNC-uri care prelucreaza pe la 10-15m lungime/latime pt vapoare deci se poate
ti-am zis ma pot interesa de masina aia care e aici in vreo 2 saptamani(cand merge tata la lucru) si poate reusesc sa ii trag si cateva poze :(
0

#8 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 02 October 2005 - 06:11 PM

Ok, Ma voi interesa si eu la colegi.
Slabe sperante insa pentru metal, desi se poate taia. Cel mai des s-a folosit la decoperatarea de plansee, unde s-a inlaturat doar betonul, armatura ramanand intacta.

Dexter, am vazut ambele masini: cea care taie cu jet de apa blocuri de marmura si granit, impresionanta si ca performanta si la gabarit, precum si CNC cu plasma. E foarte posibil sa fie si la Aiud, cea pentru marmura, sunt curios...
Cam toate reperele de la vapoare, submarine, avioane,etc, unde e nevoie de precizie, se taie cu plasma. E ceva sa vezi coaste de 6m inaltime si 10-12m latime taiate perfect, cu toate decuparile, gaurile, si alte elemente la locul lor, dintr-o bucata. Pana prin 1995-96, noi cei din est nu aveam voie sa vedem aceste utilaje la lucru. Dadeam doar proiectul si ei veneau cu piesa gata.

Cu stima,
Costel.

P.S. - Din pacate, in regim de amator, si chiar firma mai mica, este imposibil sa achizitionezi, exploatezi si amortizezi rezonabil un astfel de utilaj...
O sa intreb si despre diferitele taxe si autorizatii, de exploatare si mediu.

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 02 October 2005 - 06:12 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#9 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 October 2005 - 07:17 PM

ah si am mai aflat ceva tot in IMA se taie si cu plasma si ma pot interesa de detalii
0

#10 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 02 October 2005 - 09:13 PM

Am lucrat eu cu o masina din asta si va pot spune ca are precizie aproape ca cea cu laser.Presiunea incepe de pe la 1500 de bari si poate trce de 3000 in cazul
materialului mai gros.De asemenea pentru a creste randamentul se pompeaza o data cu apa si un fel de nisip fin care creste forta de penetratie in material.
E mai ieftina ca si o instalatie cu laser dar te umpli de mizerie daca stai prin preajma cind lucreaza.
Amatoriceste vorbind nu ai nici o sansa sa o faci pentru ca numai pompa ar putea costa poate 10 sau 20.000 de euroi.
Mai simplu e sa cumperi un aparat de taiat cu plasma si sa fixezi capul taietor intr-o rama CNC.

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 02 October 2005 - 09:18 PM

A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#11 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 04 October 2005 - 03:36 PM

cam ce dimensiuni si ce greutate are un cap de taiere cu plasma?
0

#12 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 October 2005 - 05:16 PM

mai eu din cate stiu taietoru ala cu plasma e de fapt un traf care ridica amepraju si face o descarcare intre tabla si un fel de electrod si cam asa taie
poate gresec
0

#13 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 04 October 2005 - 08:31 PM

@Znecula-Capul taietorului seamana cu un cap de la aparatul de sudat cu gaz protector (MIG sau MAG) si variaza in functie de amperajul aparatului respectiv de
grosimea tablei pe care o taie.Un aparat de calitate care taie pina la 10mm costa cam 1500 de euro.
@Dexter-pai cam gresesti Dextere.Ala de care zici tu se cheama sudura TIG sau WIG (Tungsten Inert Gaz,Wolfram Inert Gaz).De fapt e acelasi lucru numai ca
americanii si englezii ii zic la wolfram tungsten si nemtii si alte natii wolfram.Deci descarcarea arcului are loc in acestcaz intre un electrod de wolfram si piesa metalica
la care se mai adauga si un material de adaos ca si la sudura oxiacetilenica.Electrodul de wolfram e inconjurat de un jet de argon care impedica oxidarea.
La taierea cu plasma e tot un fel de transformator cu ceva dar nu stiu sigur cu ce care formeaza un arc intre piesa si un jet de aer ionizat care ajunge pe la
12.000 de grade C.Inainte asemenea aparate costau si ele o avere pentru ca functionau cu gaze nobile (He) si erau considerate HiTec.De fro 15 ani incoace
s-a inventat o varianta mai simpla si ieftina care functioneaza cu aer obisnuit comprimat si datorita fabricarii pe scara larga a ajuns foarte ieftin.
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#14 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 October 2005 - 08:57 PM

@skyspy
multumesc pt lamurire
0

#15 Useril este offline   Omu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 16-April 04

Postat 05 October 2005 - 07:59 AM

Dexter stai linistit ca si tu ai dreptate, exista 2 tipuri de capete de taiere cu plasma, unul cu arc electric in interiorul capului, si altul cu arc electric intre capul de taiere si metalul care trebuie taiat. De regula cel din urma este mai uzual si mai des intalnit, este si mai ieftin.
Si mai este o chestie, degeaba ai capul de taiere daca nu ai si sursa de curent, care este foarte dificila, 250-300V in gol, la 25-60A(este in functie de tipul aparatului, mai mare, mai mic etc), merge pe principiul caderii de tensiune, dupa ce arcul a fost amorsat, tensiunea scade la 80-100V. Exista firme care vand capete de taiere, fara sursa de curent, aceste capete de taiere sunt destul de scumpe (5-10milioane) si anumite componente din acest cap de taiere se uzeaza si trebuie schimbate periodic. Aerul comprimat trebuie sa fie, uscat, fara impuritati, fara ulei etc etc.
0

#16 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 October 2005 - 06:42 PM

Ok. se pare ca plasma e mai accesibila.
Cat de fina e taietura ?
Mai necesita prelucrari ulterioare?

A fost cineva la TIB?
Ceva interesant in acest domeniu pe acolo?
0

#17 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 October 2005 - 09:17 PM

parca la taietura cu plasma e maxim 1mm nu cred sa fie mai mult si e destul de precisa si nu mai trebuie alte prelucrari, poate acolo un slefuit, un pic polizat sau ceva minor oricum
PS iarasi poate gresesc
0

#18 Useril este offline   Loco 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 23-April 05

Postat 06 October 2005 - 11:00 AM

Atentie! Stiu ca exista doua feluri de taiere cu plasma. Unul merge la CNC, celalalt nu (perturba itr-un fel electronica CNC-ului). Gasesti foarte multa teorie pe net.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu