Din pacate avantajele inscrierii in ARA nu sunt nici directe si nici imediate. Multi o fac in speranta ca ele vor venii cu timpul. Daca suntem uniti putem prezenta o opinie coerenta autoritatilor, mai ales in privinta viitoarelor legi. Se pare insa ca si aici in asociatie, in locul unui front comun pt. libertatile aeromodelistilor, ne lovim de opinii, care cer din interior restrictii suplimentare prin obligativitatea unor asigurarii de aceasta data, sub pretextul civilizarii acestui hobby.
Desi am aratat anterior un alt ordin emis de MT, ordinul 125/2013 pentu reglementarea materialelor pirotehnice lansate in aer, inclusiv rachetomodele, prin care se ofera mai multe libertati unei activitati cu riscuri dedeparte mai ridicate decat cele ale aeromodelismului, exista in continuare voci care in ciuda evidentelor doresc cu orice pret sa ne convinga ca restrictiile ce ne sunt impuse prin ordinul8, sunt cauzate de potentialele pericolele mai mult imaginare ce izvorasc din practicarea hobbyului nostru.
Daca aceasta dorinta a dansilor de a intocmi asigurari obligatorii provine din pur simt civic ori comercial, o sa vedem cu timpul.
Pentru noi insa, cei ce ne dorim sa ne vedem de hobbyul asta liberi si fara prea multe obligatii, actuala situatie nu prea ofera multe optiuni. Putem alege ori ingrata solutie de a adera la o asociatie impotriva vocilor potrivnice din interior, care ne trateaza ca fiind o piedica in calea civilizarii acestui hobby, ori sa ramanem in continuare neorganizati, la mila legiuitorului dar si a celor care ne vor pune-n cap asigurari obligatorii sau inregimentari pe modelodroame pt. tot ce zboara ori multe alte nastrusnicii cu pretentii civilizatoare. Personal consider ca in cazul aderarii la aceasta asociatie, prin vot se va putea corecta directia acesteia in interesul majoritatii. Daca fara un vot asociatia va decide implementarea unor asigurari obligatorii, sau a altor masuri potrivnice, in mod evident ne vom retrage si poate vom infiinta o alta asociatie intemeiata pe principii mai democratice. Dar daca se va vota in favoarea acestor asigurari in cadrul acestei singure asociatii, doar pt. ca noi am preferat sa stam deoparte fara sa luptam pt ce dorim, ne cam putem lua larevedere de la mult mai multe libertati decat ne-au rapit oficialii pana acum prin ordinul8. Stiu ca paoate va este greu sa cotizati niste bani care se vor duce inclusiv spre traducerile care propovaduiesc sfrsitul libertatii acestui hobby, dar din pacate nu stiu sa fie alta cale acum. N-avem decat sa mergem cu totii pe drumul asta si sa decidem prin vot liber ce ne dorim. Pana la urma asta este “Asociatia
Romana de Aeromodelism”, deci este si a voastra nu doar a lor. Fara cei ce doresc un hobby liber in asociatie, soarta ne este pecetluita, ne vom trezi cu RCA obligatoriu pt un amarat de eazy star ori pt jucaria de la supermaket, sau poate chiar om fi obligati sa le zburam pe cine stie ce modelodrom. Fara noi in interior cu drept de vot lucrurile pot lua turnuri destul de grave. Nu cred ca bravele autoritati au nevoie de foarte multa incurajare sa impuna o asigurare obligatorie prin lege ori un modelodrom sau cine stie ce taxe inutile, caci toate astea inseamna printre altele si bani la buget prin impozite etc. Sincer nu cred ca-i vor refuza cand unica vocea oficiala a acestui hobby se roaga cu banuti nostrii de bugetul consolitat al statului.
Atasat oridnul M125/2013, aici este reglementata tot de MT, cu putin inaintea ordinului8, o alta activitate evident mai periculoasa decat aeromodelismul, dar cu libertati de bun simt si fara pretentii civilazatoare. Vedeti si art. 5 alin.2 care ofera libertate totala pt. spatiul aerian clasa G in limita a 150m pe timpul zilei.
Aceasta postare a fost editata de xorg: 07 November 2014 - 12:32 PM