Archaeon, la 25 March 2015 - 04:24 PM, a spus:
update-ul update-ului:
"aeromodel – aparat de zbor cu sau fără motorizare, copie la scara a unei aeronave reala sau imaginara, utilizat exclusiv în scop necomercial și care este comandat sau nu de la sol, având masă maximă de decolare de 30Kg."
Te citez din simplul motiv ca vreau sa copiez ceva din propunerea ta.
Cu copia sau imaginatia n-as interveni. Daca ar fi dupa mine, as scoate complet scopul (educational, recreational, sportiv, necomercial sau de orice fel. As lasa motorizarea la o parte ) si ar ramane mult mai simplu. Este inutil sa spui: "comandat sau nu de la sol". Pai mai exista si alta varianta? Adica mai ramane ceva?
Daca limitezi scopul, oricine foloseste aeromodel pentru alt scop decat recreational sau sportiv, ramane fara obiect de activitate. Adica faci filmare de pe aeromodel, dar din cauza ca faci filmare nu mai este aeromodel. Atunci ce este? In realitate este tot un aeromodel prevazut cu o camera video. Normal ca "platesti" pentru filmare, dar nu poti spune ca nu o faci cu un aeromodel. Zic si eu, nu le pricep pe toate.
Dar daca e simplu, pare aiurea, ca eram invatati cu restictii, limitari si altele de genul asta inca din definitie. Vrem sa fie aeromodel indiferent daca e comandat sau nu de la sol. Am dori sa nu restrictionam domeniul prin utilizarea "sportiv sau recreational", am dori sa nu lasam prea mult loc de interpretari prin "necomercial". Daca le reducem pe toate, ramane cam asa:
"aeromodel – aparat de zbor, având masă maximă de decolare de 30Kg."
Toate celelalte sunt deja legiferate (transmisia RC, inregistrarea video, etc...). Doar definitia nu exista asa cum o intelegem noi. Dar tare o sa zgarie la urechi.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 25 March 2015 - 06:57 PM