xorg, la 21 December 2014 - 11:34 AM, a spus:
Imi pare rau sa-ti spun, dar nu cred ca-i cea mai inteleapta idee sa le spui hobbystilor ca nu sunt aeromodelisti daca nu sunt legitimati ai unui club sportiv afiliat la randul sau FRMd-ului. Ca sa clarificam lucrurile, ARA se ocupa de partea de hobby a aeromodelismului. Daca sustii ca ar trebui, ca ARA sa reclame FAE, te rog precizeaza macar un capat de acuzare intemeiat legal.
Merci.
Înţelept e să fim realişti şi să lăsăm părerile personale, dorinţele şi orgoliul la o parte. nu am spus nicăieri că "hobbyştii" nu ar fi aeromodelişti, deşi aeromodelismul presupune mult mai mult decât un simplu hobby. Ceea ce am scris, destul de clar, este faptul că trebuie să ne ferim a asocia aeromodelismul cu hobby, sau nici măcar să nu îndrăznim să pronunţăm cuvântul de hobby vis-a-vis de modelism, pentru că ne-am ars. În ţara asta "normală" nu ne permitem financiar un hobby de gen. Hobby-urile se mai şi impozitează, reprezintă ocupaţii de lux, pe când modelismul este şi trebuie să fie o mişcare de masă care are cu totul alte semnificaţii şi scopuri pe lângă plăcerea pură a zborului.
Am citit statutul ARA, l-am analizat din punct de vedere juridic (nu e perfect şi chiar lasă impresia de ceva intenţii ascunse pentru viitor) şi nu am găsit nicăieri specificaţia că ar reprezenta un hobby.
Aeromodelismul nu are parte de hobby (nu la modul cum este definit hobby). Faptul că ai satisfacţii de pe urma activităţii nu presupune că este un hobby.
Dacă se doreşte ca ARA să funcţioneze normal şi cu rezultate, în conformitate cu statutul înregistrat, nu poate reprezenta "hobbyşti", sau mai bine spus, nu poate să-i reprezinte numai pe ei.
Nu-mi place să repet. Democraţia înseamnă libertatea şi dreptul de a nu aduce atingeri, îngrădi, sau diminua drepturile şi libertatea celorlalţi.
Vorbesc din experienţă. Sunt modelist de 40 de ani. M-am născut în urechi cu poveşti despre zbor, am deschis ochii şi în faţa lor, primul lucru văzut, machetele de avioane de pe biblioteca părinţilor. Am crescut pe câmp. Pe vremea aceea mama mă ducea la "zebră". Mă cunoşteau toţi tehnicii şi am crescut şi prin cabinele de MIG 15, 17, 19, 21. Am urmat calea asta cu pasiune, dar şi cu studiu şi un lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. Cerul nu ne aparţine. L-am "închiriat" de la adevăratele zburătoare. Din această cauză, cerul "nu iartă" greşelile noastre. Trebuie să fim conştienţi că în aviaţie nu poţi greşi decât o singură dată. Din această cauză nu este normal să încercăm să eludăm nişte reguli strict necesare, indiferent că ne convin, sau nu.
Să continui cu experienţa ? De la 16 ani zbor efectiv. La 17 ani am obţinut licenţa de zbor pentru planor. Aparate zburate : Blanik L13, IS 28 B2, IS 28 M2, IS 29 D2. Aerocluburile Iaşi şi Suceava. La 18 ani am obţinut licenţa de zbor cu motor (actualul PP, sau Very Light). Ultimul aparat zburat - Zlin 50 L la Aeroclubul României - Clinceni. A urmat Politehnica Bucureşti, Facultatea de Aeronave şi pentru că sunt extrem de curios şi avid de cunoaştere am făcut şi Facultatea de Drept.
Vă rog să nu o luaţi ca pe o laudă, ci ca pe un istoric al experienţei.
Nu doresc să vorbesc condescent şi nici să pun pe cineva într-o situaţie de inferioritate. Din punctul meu de vedere, studiile şi experienţa nu mă fac superior celorlalţi, dar mă obligă să încerc a obţine un dialog lucrativ şi cât este posibil de obiectiv. De aceea tot ce spun vine din experienţă şi din practica juridică a României, cât şi a altor state, în ceea ce priveşte tot ce se ridică de la sol.
Dacă va fi nevoie şi vom considera că este imperios necesar, vom găsi şi "capete" de acuzare împotriva FAE.