Modelism - RHC Forum: BEAVER DHC2 din depron - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 24 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

BEAVER DHC2 din depron Pentru motor 400

#61 Guest_esox_*

• Grup: Guests

Postat 13 October 2005 - 08:03 AM

@Silviu
cred ca vroia sa scrie "semiaripa"
@jester
Eu o sa pun un singur servo la eleroane, aplicand solutia data de Silviu (economie de bani si de greutate). Cu bechia ma tot gandesc, probabil o sa pun una cat de simpla si usoara se poate.
0

#62 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1296
  • Inregistrat: 11-April 04

Postat 13 October 2005 - 09:45 PM

pai...nu biplan silviu, dar 2 servo micro tot pun. ce are?

bechia am facut-o deja. nu e o bechie in sesul ei adevarat, ca are rota. deci...e o roata inclinata in spate(jama ei, bine-nteles) si lasat libera sa poata lua avionul curbe si pe sol.
I feel the need, the neeed for speeed.....
0

#63 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 October 2005 - 09:50 PM

cred ca acum mi-ma dat seama de ce intrebai daca e biplan....eu zic aripi, nu aripa, chiar daca e dintr-o bucata aripa, adica semiplanele prinse intre ele.
0

#64 Guest_esox_*

Postat 13 October 2005 - 09:59 PM

Pui te-rog o poza cu bechia?
0

#65 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 October 2005 - 10:03 PM

pun maine, promit. sau incers si acum sa vad daca iese ceva calumea. :D
0

#66 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 October 2005 - 10:11 PM

uite o poza...scuze pt calitate...maine pun alta in loc, dar pentru acum sa-ti faci idee....

Fisiere atasate

0

#67 Guest_esox_*

Postat 13 October 2005 - 10:28 PM

mersi. sa-mi fac idee e buna poza, de fapt aveam idee cum arata o bechie. :D Ma intereseaza mai mult cum ai prins tija bechiei in interior?
0

#68 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 October 2005 - 10:43 PM

aaa. scuze. :D
pai la ce tija te referri?
bechia nu e actionata de servo, e libera, se misca la voia intamplarii(dupa legile fizicii :( ) ca e inclinata in spate.

uite o schema a bechiei, poza nu mai am cum sa pun ca e lipita deja burta de avion.

PS

e.... inele de sigurantare, nu "idele..."
imi cer scuze.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de jester: 13 October 2005 - 10:44 PM

0

#69 Guest_esox_*

Postat 13 October 2005 - 11:07 PM

am priceput. m-am referit de fapt la jamba bechiei, dar vad ca ai inteles bine. Habar n-am ce forte vor actiona asupra punctului de fixare, si cat rezista depronul. Sper sa fie suficient, cum ai facut. Eu m-am gandit sa-o lipesc cumva de bagheta de lemn (cel fix) al ampenajului orizontal, aceasta find punctul cel mai solid din coada fuselajului.
0

#70 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 October 2005 - 11:13 PM

pai mai...vezi ca deasupra depronului am pus placaj. si placajul elipit de depron, iar acolo unde e lipit, latimea e mica, deci are rezistenta destula, chiar l-am scapat azi din mana si a cazut pe roata si nu a avut nimic, si oricum greutatea ce apasa pe ea nu e mare. pe asta ma bazam. si ideea ta e buna, dar la mine nu prea mergea asa, ca langa bagheta aia e bratul care actioneaza carma si nu aveam loc de el.
0

#71 Useril este offline   Blue Raven 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 742
  • Inregistrat: 07-August 05

Postat 14 October 2005 - 09:17 AM

Scuze ca intervin!
Cred, parere personala, c ar fi fost si mai bine daca ai fi pus placaj sau balsa si pe partea exterioara asa cum apare in desenul de la tine modificat:

Fisiere atasate

Stima,
Blue Raven
0

#72 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 October 2005 - 08:55 PM

ar fi o idee buna si asta......dar acum nu mai am cum ca deja e lipita jamba.
0

#73 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 October 2005 - 05:07 PM

se mai aude ceva de castorul asta? ce zici esox?
pe unde ai ajuns cu el?
eu saptamana asta m-as apuca de aripi.
0

#74 Guest_esox_*

Postat 27 October 2005 - 09:45 AM

Din cauza lipsei totale de timp liber avansez foarte incet cu castorul. Uite solutia mea (teoretica) pentru bechie comandata. Nu am pus comentari sau explicatii pe imagine, sper ca se intelege din desen.Astept comentari, corectari, sugestii din partea celor cu experienta.

Fisiere atasate

0

#75 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 27 October 2005 - 01:04 PM

Esox, in mare, asa am de gind sa fac si eu bechia de la Ju 87 Stuka (tot un model styro). Sa-ti iei masuri de precautie sa nu se duca axul bechiei in sus la o atingere mai dura a pamintului. O saiba imobilizata cu rasina epoxidica pe ax, sub capatul de jos a tubului, cred ca ar ajunge. Mai ales ca ceva din efort o sa preia si directia.

0

#76 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 October 2005 - 09:29 PM

hmmm si practic tija ta comanda directia, si directia comanda roata? pai ai grija sa nu iei vreun gropan sau stiu eu ce, si sa vrea roata s-o ia intr-o parte si tija directiei sa n-o lase, ca la mijloc e directia care nu are prea multe de spus si desi poti s-o rupi. mai bine las-o libera....
0

#77 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 27 October 2005 - 11:42 PM

Parerea mea de lenes este ca pentru un model nepretentios nu se merita osteneala. De regula modelul ar trebui sa ruleze in linie dreapta si la decolare si la aterizare si nu necesita neaparat directie pe roata. Un alt motiv ar fi ca de multe ori pista e pe iarba. Aproape ca incurca si numai roata daca e mica, nu mai vorbesc ca aproape nu are efect ca se roteste simultan cu directia. La cat de mari sunt denivelarile sau e iarba de inalta, nu cred ca face mare lucru. Cum e desenata schita, apar ceva forte aiurea pe acolo, la actionarea directiei. Daca fuselajul ar fi imobil, prin actionarea directiei deplasezi roata in lateral prin frecare. In realitate se roteste putin fuselajul.
Totusi, daca e sa fie facuta, macar sa fie ca la carte. Adevarul e ca arata frumos cu roata aia mobila in spate.
Am inteles ca discutia e despre cum se face nu daca merita facuta, asa ca ma conformez, si tac!
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 October 2005 - 11:43 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#78 Guest_esox_*

Postat 28 October 2005 - 11:25 AM

Multumesc pentru raspunsuri.
Mi-ati dat de gandit, desi aseara am inceput lucrarea inainte sa citesc aceste mesaje. Am implantat deja sarma de otel, [care va fi si axul bechiei (diametru aprox. 1 mm)] in directie.

Desi sunt de acord cu Bitex si cu Jester, ca nu se merita efortul, mi-am propus sa-o fac totusi, tocmai din cauza ca solutia mi-sa parut simpla fata de bechie necomandata. Opritorul axului bechei in directia sus era prevazut sub forma unui mini disc din tabla subtire, cositorit pe sarma, dar am uitat sa-l trec pe desen. Acesta va prelua socurile pe directia verticala. Cea ce priveste socurile pe directiile orizontale, m-am gandit ca o sa fie preluate (cat de cat) chiar de catre axul bechiei, care fiind subtire, are elasticitatea suficienta (sper).
Oare exista solutie incercata si functionala, de a introduce ceva elasticitate in tijele de comanda, pentru a proteja suplimentar servourile?

esox
0

#79 Useril este offline   Charly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 320
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 October 2005 - 11:41 AM

Esox,

Solutia de protejare a servo este chiar cea de la auto.
La directie axul tijei nu mai este prins rigid de bratul servo-ului.
Pe brat este o piesa metalica cu gaura si are in ambele parti cite un arc care este blocat in cealalta extremitate.
In acest fel, daca ai un soc pe tija de comanda, arcurile preiau marea parte.
Atentie : arcurile trebuie sa fie destul de rigide ca sa nu ai jocuri in comanda

Bafta
Cu rotor, viata-i mai frumoasa-n zbor !
0

#80 Guest_esox_*

Postat 28 October 2005 - 12:07 PM

bitex, la 27 Oct 2005, 23:42, a spus:

Cum e desenata schita, apar ceva forte aiurea pe acolo, la actionarea directiei. Daca fuselajul ar fi imobil, prin actionarea directiei deplasezi roata in lateral prin frecare. In realitate se roteste putin fuselajul.

Da, Bitex.
Cum vad eu (poate gresesc) tocmai in acest fel se realizeaza schimbarea directiei fuselajului, deci si a directiei de mers. De fapt asta se intimpla in prima faza. Daca modelul sta pe loc, doar isi va misca coada stanga si dreapta. Daca e in rulare, dupa prima miscare a cozii bechia va face un unghi fata de directia de miscare, realizand astfel virajul. Pe teren neted, bineinteles. Pe iarba e cum zici tu, nu va avea mare efect. Oricum, momentan nu marimea efectului ma preocupa, ci protejarea servoului de socurile pe care probabil o sa primeasca de la bechie.

@Charly:

poti, te-rog sa faci a schita, fiindca ma tem ca nu am inteles foarte bine solutia de la auto.

Aceasta postare a fost editata de esox: 28 October 2005 - 12:08 PM

0

#81 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 October 2005 - 11:01 AM

esox, la 28 Oct 2005, 11:25, a spus:

Desi sunt de acord cu Bitex si cu Jester, ca nu se merita efortul, mi-am propus sa-o fac totusi, tocmai din cauza ca solutia mi-sa parut simpla fata de bechie necomandata.

pai eu am zis ca mai bine o faci (ca si eu am facut-o si din motive estetice, dar si din motive de grija pentru avion, ca poate nu tot timpul ai iarba mica sa poti decola cu el, si gasesti vreun beton sau ceva rugos, si atunci vai de partea aia a spatelui care vine in contact cu solul, dupa cateva decolari de astea, se roade toata), dar poate e mai bine lasata libera ca in felul asta nici servoul nu are NIMIC de suferit de pe urma incasari vreunui gropan, ca roata oricum e libera, si nici deriva nu are, ca pe ea o comanda servoul si nu e legata de roata naravasa, si in plus, mai e si ce zicea bitex, oricum efectul giroscopic, este imprimat avionului de catre coada, nu atat de catre roata, pot zice asta din experienta, la aeronca care are roata din spate fixa si care cand dadeam comnada directiei, aproape ca se invartea in loc, era sa se rastoartene(bine si eu era incepator si nu stiam sa trebe fin tras, cand vedeam avionul ca o ia un pic intr-o partea, trageam de coada la maxim si atunci se intorcea aprope la 180 e grade, si.... iok decolare, ca nvea viteza).

succes mai departe, eu am facute aripile pana la invelirea cu depron si confectionarea eleroanelor, ca nu am depron si nici nu am ajuns la practiker sa-mi iau. tre sa rog pe cineva sa-mi ia si sa-mi trimita. :)

o poza cu ce am facut.....

Fisiere atasate

0

#82 Guest_esox_*

Postat 30 October 2005 - 11:14 AM

M-ati convins domnilor, am renuntat la bechia comandata. Multumesc pentru sfaturi. Jestere, tu cum rezolvi transmiterea comenzilor? sarma de otel, tija carbon, bowden? Aceaste este urmatoarea mea tema de rezolvat. Servourile ... cred ca numai mosul le va aduce.... daca... :(
0

#83 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 October 2005 - 12:05 PM

pai cu un fel de cablu bowden. zic un fel, pt ca, kitul il continea, nu l-am luat eu. si...cablu bowden pe care il iau eu de la ###### are un tub rosu, prin care trece un tub alb cu sarma de otel in el pentru elasticitate. asta in schimb e un tub transparent(bine ca nu culoarea....sau neculoarea :D conteaza) in care e doar o sarma de otel, fara acel tub alb. deci sarma aia e mai ingusta decat diametrul interior al tubului, dar tot ca si cablu bowden functioaneaza. deci asa rezolv eu transmisia la profundor si directie. la eleroane cred ca pun direct sarma aceea subtire, ca fiecare semiplan are un servo. asa il fac, si atunci transmit direct comanda prin sarma aceea. distanta intre servo si eleron va fi mica, asa ca nu are cum sa se indoaie sarma.
0

#84 Guest_esox_*

Postat 30 October 2005 - 08:31 PM

La mine iarasi urmeaza o pauza. Nu am balsa, nici placaj. Oare le-as putea inlocui cu lemn de brad? Cat de mici sunt piesele, cred, ca diferenta de greutate nu va fi mare, poate cateva grame in plus. Ma refer la piesele pentru intarirea fuselajului la locul de prindere a aripii, la suportul de acumulatori si la trenul de aterizare respectiv piesa aceea din placaj de la parbriz.
Pentru comenzi am ceva tub de plastic flexibil si cu niste sirma de otel introdus in el as putea face si eu un fel de "bowden". Au astea ceva smecherie la care trebuie avuta grija?

Aceasta postare a fost editata de esox: 30 October 2005 - 08:37 PM

0

#85 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 October 2005 - 09:41 PM

da..sa lipesti tubul de fuzelaj intins.... :D
placaj gasesti la rhc, de ala viatic e bun, dar un pic cam....scump sai zic asa....:D
succes
0

#86 Guest_esox_*

Postat 31 October 2005 - 10:16 AM

Stiu ca au la RHC, si la alte magazine. Problema e pretul (ma mir ca lemnul balsa e mult mai ieftin decat placajul) si transportul. In plus s-au discutat si ceva probleme de seriozitate al RHC undeva pe aici pe forum. De fapt si eu am intrebat odata ceva prin mail dar nu am primit nici un raspuns (scuze pentru OFF). Ramane deci intrebarea mea: ce pierd daca in loc de placaj si balsa pun brad?
0

#87 Useril este offline   Blue Raven 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 742
  • Inregistrat: 07-August 05

Postat 31 October 2005 - 01:02 PM

@esox
Daca pui lemn de brad/pin bine uscat in loc de placaj aviatic (din mesteacan) sau balsanu pierzi mai nimic! Adica ies cateva grame in plus! Acum depinde si cat de mult trebuie pus!
Mai poti face si decupaje pentru a castiga la capitolul greutate!
Am folosit si e bun mai ales la structura de rezistenta (lonjeroane, BA, BF), unde balsa nu e asa de rezistent la tensiuni.

Chiar acum am folosit la o aripa de Me Bf109E la BA baghete de pin romanesc!
Gasesti la concurentza! Si rapid chiar! :D
Stima,
Blue Raven
0

#88 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 November 2005 - 08:18 PM

bai frate! am comandat balsa de 6mm si mi-au trimis de 5mm..... :D

mai nu prea ai ce pierde, mai ales daca e placaj de ala, ca e si mai rezistent. eu unu la locul de prindere a aripilor de fuzelaj pun placaj de 3mm de mesteacan sa fie sigur ca nu face figuri. asa ca pune linistit placaj ca e mai bine chiar.

succes.

Aceasta postare a fost editata de jester: 03 November 2005 - 08:19 PM

0

#89 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 November 2005 - 11:40 PM

sa mai improspatam un pic subiectul :D

ieri si azi am mai lucrat ceva la aripi, in sfarsit am facut rost de depron si am reusit sa invelesc intradosul aripilor.....

Fisiere atasate

0

#90 Useril este offline   jester 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 November 2005 - 11:42 PM

si eleroanele din balsa, facute din 2 bucati de balsa de 5mm fiecare, si apoi slefuite....
poze cu ele prinse de aripi si slefuite pun zile urmatoare, acum am pus doar cele 2 jumatati ale eleronului. :D
0

Arata acest topic

• 24 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

4 useri citesc topicul