Modelism - RHC Forum: Router CNC 4 axe pentru prelucrare plastic/lemn - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Router CNC 4 axe pentru prelucrare plastic/lemn Incepere proiect

#211 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 10-November 11

Postat 14 February 2014 - 01:41 PM

felicitari!ce postprocesor de la sprut se pupa cu mach3?
0

#212 Useril este offline   Shubi 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 22-October 13

Postat 14 February 2014 - 11:04 PM

Da, am gresit si nu cu mult, cu doar un zero :pardon: . Am vrut sa spun 3 sutimi.
Motorul este un chinezesc de 1,5 kw metal working, ER20, silentios si incredibil dintr-un punct de vedere pe care vi-l povestesc acum.
Are racire pe lichid, la el am legat un bidon cu aproximativ 3 litri apa+antigel, lichid antrenat de o pompa cu debit 300lt/ora.
Dupa 5 ore de functionare continua era rece, nici macar caldut lucru care mi se pare incredibil.
Postprocesorul Sprutcam care se imperecheaza cum trebuie e PCNC1100
0

#213 Useril este offline   sebba 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 479
  • Inregistrat: 31-July 09
  • Interests:sailing...

Postat 15 February 2014 - 09:45 PM

o singura corectie: motorul e cu ER16 in bot, nu cu ER20
sursa: search pe ebay.com dupa "1.5kw metal working spindle water cooled"
---
Gone Sailing! S/Y Haimana
0

#214 Useril este offline   Shubi 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 15 March 2014 - 08:10 PM

0

#215 Useril este offline   Shubi 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2014 - 12:18 PM

Va salut.
CNC Router-ul prezentat mai sus este de vanzare.
Este perfect functional si contine toate elementele necesare functionarii, consumabile (freze diferite dimensiuni, precum si PC-ul.
Daca este solicitat, pot asigura si transportul/montajul.
Pret 4500 Euro negociabil.
0

#216 Useril este offline   Shubi 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 August 2014 - 12:27 PM

Cateva caracteristici:

Curse utile: X 1000mm, Y 620mm, Z 120mm
Structura din profile aluminiu si componente realizate din placa de aluminiu 5083 Plancast 20mm grosime
Motor frezare 1.5kw, metal-working version, 6000-24000rpm, racit cu lichid
Cadrul masinii este realizat din profile ITEM 60x60
Profilul folosit la portal este profil MK 120x80mm
Axa Z montata pe un profil MK 40x160mm
Portalul, axa Y, actionat de 2 motoare nema23 de 4Nm prin intermediul a doua suruburi 1605
Acelasi tip de motoare si suruburi sunt folosite si la axele X si Z
0

#217 Useril este offline   kappa_ii 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 138
  • Inregistrat: 06-April 14

Postat 15 August 2014 - 08:29 AM

de ce te-ai hotarat sa il vinzi?

OFTOPIC , ce ma enervati astia cu CNC ca mai toti sunteti departe de Bucuresti.
0

#218 Useril este offline   Shubi 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 17 August 2014 - 04:24 PM

Vreau unul mai mare.
0

#219 Useril este offline   kappa_ii 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 138
  • Inregistrat: 06-April 14

Postat 17 August 2014 - 06:35 PM

mai mare la dimensiuni ? sau mai solid ?
eu vreu sa fac unul foarte tapan pentru frezare in aluminiu la viteze mari, feed mare, freze mari.
0

#220 Useril este offline   Shubi 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 17 August 2014 - 09:30 PM

Mai mare ca dimensiuni. Soliditatea va fi aceeasi, suficientă din punctul meu de vedere.
0

#221 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 21
  • Inregistrat: 24-October 15

Postat 27 October 2015 - 11:27 PM

Vezi postareaShubi, la 10 August 2014 - 12:27 PM, a spus:

Cateva caracteristici:

Curse utile: X 1000mm, Y 620mm, Z 120mm
Structura din profile aluminiu si componente realizate din placa de aluminiu 5083 Plancast 20mm grosime
Motor frezare 1.5kw, metal-working version, 6000-24000rpm, racit cu lichid
Cadrul masinii este realizat din profile ITEM 60x60
Profilul folosit la portal este profil MK 120x80mm
Axa Z montata pe un profil MK 40x160mm
Portalul, axa Y, actionat de 2 motoare nema23 de 4Nm prin intermediul a doua suruburi 1605
Acelasi tip de motoare si suruburi sunt folosite si la axele X si Z

Salut
Sunt Vali 56 si am o nelamurire :
Cum asa axa x (cea a puntii mobile)aste mai mare decat axa y?
Scuza-ma daca ma insel, dupa mine este o solutie gresita.....
Nu am vazut niciodata o freza cu portal cu axa x mai mare decat axa y....????
0

#222 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 28 October 2015 - 01:32 AM

Salutare! Este o problema de notare a axelor. Nu este gresit cum a precizat amicul nostru, si nu este gresit nici cum gandesti tu. Sunt firme care inverseaza denumirile axelor, probabil esti familiarizat cu acel sistem de notare.

Si indiferent de notatie, poti construi axa mobila mai lunga ca cea fixa. Sunt destule aplicatii unde se preteaza o astfel de constructie.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#223 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip

Postat 28 October 2015 - 07:12 PM

Vezi postareabitex, la 28 October 2015 - 01:32 AM, a spus:

Salutare! Este o problema de notare a axelor. Nu este gresit cum a precizat amicul nostru, si nu este gresit nici cum gandesti tu. Sunt firme care inverseaza denumirile axelor, probabil esti familiarizat cu acel sistem de notare.

Si indiferent de notatie, poti construi axa mobila mai lunga ca cea fixa. Sunt destule aplicatii unde se preteaza o astfel de constructie.

Am inteles, deci daca eu vreau sa-mi construiesc un ruter cu suprafata de lucru 1200mm x 3000mm ma sfatuiesti sa construiesc axa mobila de 3000mm ? http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/ohmy.gif
0

#224 Useril este offline   informer 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 598
  • Inregistrat: 26-June 13
  • Interests:Electronica, Pescuit

Postat 28 October 2015 - 10:16 PM

Vezi postareavali56, la 28 October 2015 - 07:12 PM, a spus:

Am inteles, deci daca eu vreau sa-mi construiesc un ruter cu suprafata de lucru 1200mm x 3000mm ma sfatuiesti sa construiesc axa mobila de 3000mm ? http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/ohmy.gif

Cred ca un raspuns rezonabil pt. toata lumea ar fi: depinde de marimea solicitarilor pe fiecare axa.
Un cutter/plotter ar fi un exemplu bun....

Aceasta postare a fost editata de informer: 28 October 2015 - 10:19 PM

"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
... niste lucrari :)
0

#225 Useril este offline   Hypo 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 66
  • Inregistrat: 02-April 14

Postat 28 October 2015 - 11:51 PM

Nu te-a sfatuit ci doar a scris ca poti ;)
0

#226 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 October 2015 - 12:18 AM

ciao" informer"
nu vreau sa fac nici o polemica ,era vorba de o masina care sa frezeze in lemn si in aluminiu cum se vede in video, nu era vorba de o masina care sa taie polistirol
sau laser. Fortele de aschiere sunt f. mari. Nu e nevoie de nici un calcul de resistenta a materialelor, ,nu e nevoie de nici o demonstratie ,cu cat lungimea portalului e mai
mare, cu atat se va arcui mai mult,asa ca oricine vrea sa aiba un ruter cat mai rigid va folosi o punte cat mai scurta. Daca cineva vrea sa faca invers, o poate face,
mesina functioneaza, dar se penalizeaza singur, cu alte cuvinte este problema lui....
Eu am lucrat 20 de ani la IMU BACAU (intrprinderea masini unelte) sectia FLP (freze longitudinale cu portal).In toti acesti ani nu am vazut o masina cu portalul in lungime.
Din 1999 lucrenz in italia in acelasi domeniu, nici aici nu am vazut asa ceva. Frecventez 4 forumuri CNC aici, am vazut o gramada de realizari hobbystice dar asa ceva
nu am vazut. Vad mereu pe internet oferte routere china-si nu numai-,dar asa ceva nu am vazut (afara de acele masini cu mai multe capete de fresarede-a lungul portalului)
Eu nu zic ca nu exista, pentru Dumnezeu, zic doar ca nu am vazut asa ceva. daca cineva a vazut,eu sunt dornic de a cunoaste noutati,va rog sa-mi trimiteti un link cu oferte
de rutere chineze si nu numai unde portalul este perpendicular pe axa x...
Deocamdata,eu as sfatui pe cei ce vor sa i-si construiasca o asemenea masina sa foloseasca puntea cea mai scurta, chiar daca e vorba de un laser, si axa Z cat mai mica
pentru o rigiditate sporita. Asta cred eu ca ar fi rezonabil....dar asta e doar o umila parere a mea .Asa ca nu o luati de buna....http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/drinks.gif
Apropo :este altcineva in acest forum care sa fi adaptat aceasta solutie?
Multumesc
0

#227 Useril este offline   sebba 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 479
  • Inregistrat: 31-July 09
  • Interests:sailing...

Postat 29 October 2015 - 07:36 AM

fiind responsabilul cu constructia acelei masini dar si a altora la care am implementat varianta cu axa X, a portalului, mai mare decat axa Y (pe care se deplaseaza portalul) incerc sa-ti dau cateva explicatii

masinile respective sunt relativ mici, nu cu dimensiuni de 2000x3000mm
deschiderea mare a portalului a fost facuta pe motiv de usurinta in exploatare, e mai usor sa stai in fata masinii si sa te deplasezi stanga dreapta decat sa ai o masina ingusta si lunga si sa trebuiasca sa te intinzi pe ea sau sa mergi prin laterala ei (
alt motiv este materialul care de obicei vine in placi destul de mari. un portal ingust te-ar forta sa tai materialul in fasii inguste
un portal mai lat te ajuta la "introducerea" unor placi mai mari, mai late, pe masina, fara sa fi nevoit sa le faci mai multe taieturi in prealabil
alt motiv ar fi faptul ca - fiind o masina mica totusi - este posibil sa se doreasca un upgrade intr-un oarecare viitor. avand deja un portal lat, upgrade-ul nu va necesita multe modificari, doar inlocuirea profilelor a sinelor si a suruburilor de pe axa Y
---
Gone Sailing! S/Y Haimana
0

#228 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 29 October 2015 - 08:55 AM

Nu stiu cum se intelege, dar el a scris: "Curse utile: X 1000mm, Y 620mm, Z 120mm"
Noi de regula botezam aza X ca fiind cea fixa, pentru constructia clasica, cel mai des intalnita (aia cu axa Y mobila si ceva mai scurta).

Eu am raspuns doar la intrebarea ta: "Sunt Vali 56 si am o nelamurire : Cum asa axa x (cea a puntii mobile)aste mai mare decat axa y?". Aici era problema. El nu a precizat nicaieri ca X este axa mobila. Probabil esti familiarizat cu cealalta notatie. N-are nici o importanta, e bine oricum.

Si revenind la lungimile si notatiile axelor, cred ca este cum s-a spus mai devreme, depinde de solicitarile pe axe si depinde de specificul lucrarilor care se fac pe acel CNC.
Am luat cel mai simplu exemplu de pe net, pentru a justifica ce spun, ca in unele aplicatii axa mobila este mai lunga decat cea fixa. Pun un link AICI.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 29 October 2015 - 08:55 AM

0

#229 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 November 2015 - 02:56 PM

Vezi postareaHypo, la 28 October 2015 - 11:51 PM, a spus:

Nu te-a sfatuit ci doar a scris ca poti ;)

Ciao Hypo
Apa calda si roata au fost deja inventate..........
0

#230 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 November 2015 - 04:14 PM

Vezi postareabitex, la 29 October 2015 - 08:55 AM, a spus:

Nu stiu cum se intelege, dar el a scris: "Curse utile: X 1000mm, Y 620mm, Z 120mm"
Noi de regula botezam aza X ca fiind cea fixa, pentru constructia clasica, cel mai des intalnita (aia cu axa Y mobila si ceva mai scurta).

Eu am raspuns doar la intrebarea ta: "Sunt Vali 56 si am o nelamurire : Cum asa axa x (cea a puntii mobile)aste mai mare decat axa y?". Aici era problema. El nu a precizat nicaieri ca X este axa mobila. Probabil esti familiarizat cu cealalta notatie. N-are nici o importanta, e bine oricum.

Si revenind la lungimile si notatiile axelor, cred ca este cum s-a spus mai devreme, depinde de solicitarile pe axe si depinde de specificul lucrarilor care se fac pe acel CNC.
Am luat cel mai simplu exemplu de pe net, pentru a justifica ce spun, ca in unele aplicatii axa mobila este mai lunga decat cea fixa. Pun un link AICI.
Spor la treaba!
sm

Ciao Bitex
Cred ca este cazul sa lamurim niste lucruri :
1. Nu fiecare din noi poate boteza axele unei freze CNC sau traditionale cum vrea muschii lui.....
Multi ani in urma ,un tovaras pe nume Rene Descartes a scris o"Biblie" . Aceasta biblie se chiama sistemul de coordonate cartesiane...
Toate masinile CNC de la japonia, china, coreea romania,usa, folosesc cu fanatism aceste coordonate cartesiane sau polare.....
Mereu axa Y este perpendiculare pe burta operatorului, axa X in prelungirea bratelor, iar Z verticala, vezi foto anexate
NIici o firma serioasa nu schimba aceasta notatie a axelor in 99,9% de cazuri...
Daca nea Gheorghe din Bolintinu din vale vrea sa schimbe axele, o poate face, este problema lui.....
Trebuie stiut ca daca inversezi axele trebuie sa modifici toate intrarile si iesirile de la paralela ,sau sa schimbi firele la driver si la motoare...
Apoi toate SW CADCAM folosesc aceleasi coorditate carteziane...va trebui sa faca traseul sculei "a bordo machina"...
Ma doare capul numai sa ma gandesc la asa ceva...
Proiectantul masinii in cauza , nu a inversat axele, a respectat regula mainii drepte -vezi imaginile alegate.......a gresit a alege puntea pe lungimea cea mai mare..
Deja am inteles ca in curand va prelungi axa Y si totul va fi OK...
2. Linkul care mi l-ai trimis tu nu este cu masini de care se discuta in acest topic...
Acele asa zise routere sunt cu totul altceva.
Sunt stampante 2D ( nu 3D) cum fiecare din noi avem acasa de multi ani cu exceptia ca in loc de ace cu cerneala pe traversa au prinsa o lanterna speciala chiamata laser.
Aceste obiecte nu intampina nici o forta de aschiere, asa ca poti folosi ca traversa si o banala coada de matura unde cu o banda de izolir band poti prinde acea lanterna
chiamata laser cu aceiasi precizie....Aceste lucruri nu au axa Z, doar X si Y. Sunt de obicei folosite in publicitate pentru a taia folii subtiri de plastic cu o grosime de 1mm mai mult sau mai putin.
Sunt folosite si in gravura lemn dar pentru ca nu au axa Z maresc sau micsoreaza watajul laserului...
Eu am specificat ca nu vorbesc de laser sau masini de taiat polistirol.....
Asa ca spor la cautat linkuri cu router cu cap de frezat (electromandrin) de la 1KW la4-5KW....cu lungimea puntii mai mare decat axa X.
Astep cu nerabdare...sunt mereu dornic de" updating"

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: AXE FREZE.JPG
  • Imagine atasata: coordonate carteziane.JPG
  • Imagine atasata: Descartes la lucru.JPG
  • Imagine atasata: Regula mainii drepte.JPG
  • Imagine atasata: ASSE FRESA.JPG

0

#231 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 November 2015 - 04:36 PM

Vezi postareasebba, la 29 October 2015 - 07:36 AM, a spus:

fiind responsabilul cu constructia acelei masini dar si a altora la care am implementat varianta cu axa X, a portalului, mai mare decat axa Y (pe care se deplaseaza portalul) incerc sa-ti dau cateva explicatii

masinile respective sunt relativ mici, nu cu dimensiuni de 2000x3000mm
deschiderea mare a portalului a fost facuta pe motiv de usurinta in exploatare, e mai usor sa stai in fata masinii si sa te deplasezi stanga dreapta decat sa ai o masina ingusta si lunga si sa trebuiasca sa te intinzi pe ea sau sa mergi prin laterala ei (
alt motiv este materialul care de obicei vine in placi destul de mari. un portal ingust te-ar forta sa tai materialul in fasii inguste
un portal mai lat te ajuta la "introducerea" unor placi mai mari, mai late, pe masina, fara sa fi nevoit sa le faci mai multe taieturi in prealabil
alt motiv ar fi faptul ca - fiind o masina mica totusi - este posibil sa se doreasca un upgrade intr-un oarecare viitor. avand deja un portal lat, upgrade-ul nu va necesita multe modificari, doar inlocuirea profilelor a sinelor si a suruburilor de pe axa Y

Ciao Sebba
Prima de toate vreau sa te felicit pentru proiectul si realizarea acastei freze CNC.
Nu vreau sa fii suparat pe mine pentru observatia facuta.
Tu incearca sa pui un ceas comparator in plan orizontal pe mijlocul traversei , impinge cu mana traversa si vezi cate zecimi flambeaza traversa (simuleaza o forta de aschiere)
Scurteaza lungimea traversei cu 200mm si se vede la ochi diferenta.......
Eu din 2000 lucrez inconjurat de CNC profesionale si sunt si sunt si un passionat la nivelul hobbystic.. nu am vazut niciodata asa ceva.... o fi un motiv.....
Inca o data felicitari..
PS voi ce lucrari faceti cu aceste masini ? sper ca nu le tineti in vitrina..., eu am postat cateva din lucrarile mele , vad ca nimeni nu face un comentariu,..sau e locul gresit pentru asemenea postari..
Sper ca unul din moderatori ma va lamuri..
multam...

http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/drinks.gif
0

#232 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1143
  • Inregistrat: 08-May 08
  • Interests:CNC , motociclism , aviatie
    comerciala , grafica 3D .

Postat 01 November 2015 - 05:53 PM

Apropo de "denumirea" axelor ... la mine , axele sunt invers . Axa Y este portalul , axa X este masa de lucru . De ce ? Pentru ca tastatura computerului se afla in DREAPTA masinii ,
si mi-e mult mai usor sa apas pe butoane sa misc Haimer-ul sa gasesc zerourile ... Daca as pune axele " corect " , nu mai ajung cu mana la taste ... si nu se pune problema
sa mut rack-ul cu electronica si compul in stanga masinii , ca n-am loc ...

Ideea e ca denumirea asta a axelor este destul de elastica ... cel putin din punctul meu de vedere . Mi-e egal care cum sunt ele declarate , atata timp cat masina i-si face treba corect .
Si ce daca softurile lucreaza cu axele " corecte " ? Daca masina are axele altfel , e suficient sa rotesti vectorul ( eu asa fac ) , si e in regula .

Cat despre " flambarea " traversei " ...ce sa zic ... este evident ca e mai bine sa fie scurta , dar problema se poate rezolva prin folosirea a doua suruburi conducatoare ( la capete ) , si
utilizarea unei structuri solide ( placa , grinda , etc ) pentru a reduce efectul la minim ... In definitiv , la ce precizii crezi ca se lucreaza in regim DIY ? Sutimi ? Sa fim seriosi ...
nici macar n-ai cu ce sa masori corect sutimea aia ... si oricum , precizia " normala " toolroom e undeva la o miime de inch ( 0.025mm ) , si aia se poate obtine daca ai o mecanica buna ...

Ca sa-ti raspund si la ultima intrebare , eu personal fac alte masini ... daca o sa cauti pe forum probabil vei gasi cateva build-log-uri d-ale mele ...

cheers.
0

#233 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 November 2015 - 07:06 PM

Vezi postareakatran, la 01 November 2015 - 05:53 PM, a spus:

Apropo de "denumirea" axelor ... la mine , axele sunt invers . Axa Y este portalul , axa X este masa de lucru . De ce ? Pentru ca tastatura computerului se afla in DREAPTA masinii ,
si mi-e mult mai usor sa apas pe butoane sa misc Haimer-ul sa gasesc zerourile ... Daca as pune axele " corect " , nu mai ajung cu mana la taste ... si nu se pune problema
sa mut rack-ul cu electronica si compul in stanga masinii , ca n-am loc ...

Ideea e ca denumirea asta a axelor este destul de elastica ... cel putin din punctul meu de vedere . Mi-e egal care cum sunt ele declarate , atata timp cat masina i-si face treba corect .
Si ce daca softurile lucreaza cu axele " corecte " ? Daca masina are axele altfel , e suficient sa rotesti vectorul ( eu asa fac ) , si e in regula .

Cat despre " flambarea " traversei " ...ce sa zic ... este evident ca e mai bine sa fie scurta , dar problema se poate rezolva prin folosirea a doua suruburi conducatoare ( la capete ) , si
utilizarea unei structuri solide ( placa , grinda , etc ) pentru a reduce efectul la minim ... In definitiv , la ce precizii crezi ca se lucreaza in regim DIY ? Sutimi ? Sa fim seriosi ...
nici macar n-ai cu ce sa masori corect sutimea aia ... si oricum , precizia " normala " toolroom e undeva la o miime de inch ( 0.025mm ) , si aia se poate obtine daca ai o mecanica buna ...

Ca sa-ti raspund si la ultima intrebare , eu personal fac alte masini ... daca o sa cauti pe forum probabil vei gasi cateva build-log-uri d-ale mele ...

cheers.

Ciao "Katran"
Ai si tu dreptate in privinta axelor...
Ceea ce ai facut tu e pentru ca te pricepi.
Sa nu uitam ca in acest forum (cum de altfel in toate forumurile CNC hobby)nu toti au cunostinte pentru a-si constui si exploata un CNC la nivel amatorial.
Unii sunt de profesie muzicanti, vor sa-si faca singuri o chitara, altii electronisti, altii strugari,doctori etc si pana la urma multi reusesc cu ajutorul cules din aceste forumuri.
De aceea cred ca este de datoria celor care se pricep mai bine sa dea solutiile cele mai simple si normale.
Eu de exemplu la electronica din ziua de azi nu prea pricep multe.
Am facut singur toate legaturile motoare,drivere ,scheda pentru paralela, nu fara bataie de cap ,dar cu ajutorul forumurilor.
Daca trebuia sa inversez axele, nu cred ca reuseam singur si nici ajutor nu-mi dadea nimeni....sa nu mai vorbesc despre setari la MACH3..
Nici rotatia unei imagini cu artcam,aspire,rhino, etc. nu prea este la indemana tutror-chiar daca este o banalitate pentru cine e in domeniu..
In privinta lungimii puntii nu sunt indoieli, sunt evidente cum ziceai si tu.

Salvehttp://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/hi.gif
0

#234 Useril este offline   Hypo 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 66
  • Inregistrat: 02-April 14

Postat 01 November 2015 - 09:58 PM

Vezi postareavali56, la 01 November 2015 - 02:56 PM, a spus:

Ciao Hypo
Apa calda si roata au fost deja inventate..........

Servus,

de apa calda stiu caci eu am inventat-o, la roata doar am fost prezent :p. evident ca nu am scris cu rautate, era doar o observatie ;)
0

#235 Useril este offline   vali56 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 November 2015 - 11:08 PM

Vezi postareaHypo, la 01 November 2015 - 09:58 PM, a spus:

Servus,

de apa calda stiu caci eu am inventat-o, la roata doar am fost prezent :p. evident ca nu am scris cu rautate, era doar o observatie ;)

Stai linistit, nimeni nu a luat-o ca rautate , e OK. http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/drinks.gif
0

#236 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 02 November 2015 - 03:46 AM

Vezi postareavali56, la 01 November 2015 - 04:36 PM, a spus:

Tu incearca sa pui un ceas comparator in plan orizontal pe mijlocul traversei , impinge cu mana traversa si vezi cate zecimi flambeaza traversa (simuleaza o forta de aschiere)
Scurteaza lungimea traversei cu 200mm si se vede la ochi diferenta.......

As zice ca este vorba despre incovoiere...

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 02 November 2015 - 03:51 AM

0

#237 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 02 November 2015 - 10:26 AM

Vezi postareavali56, la 01 November 2015 - 04:14 PM, a spus:

Ciao Bitex
Cred ca este cazul sa lamurim niste lucruri :
1. Nu fiecare din noi poate boteza axele unei freze CNC sau traditionale cum vrea muschii lui.....
...
Mereu axa Y este perpendiculare pe burta operatorului, axa X in prelungirea bratelor, iar Z verticala

Salutare din nou!
Am mai spus ca nu stiu cum se intelege ce scriu, dar exact asta asa gandesc si eu. Tu ai prefecta dreptate in ce ai scris mai sus, prin urmare concluzia ar putea ramane cea pe care am spus-o eu http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/drinks.gif. Din moment ce operatorul hotaraste unde si cum sta cu burta, se cheama ca el isi boteaza indirect si axele. Pentru ca noi am inceput tarziu cu CNC ca hobby, am invatat unii de la altii, inclusiv greselile... Pe aici o sa intalnesti cel mai des in comentarii ca axa X este cea cu masa fixa, indirferent unde sta operatorul cu burta. Dar in practica este altfel. In functie de pozitia preferata fata de masina, ne botezam axele cum dorim. Practic, incercam sa suprapunem desenul de pe foaie pe masa masinii din pozitia in care stam noi fata de masina. De exemplu, la a mea, monitorul era pe piciorul din dreapta "jos" si-mi era incomod sa nu fiu langa originea masinii sau a paginii, asa cum am invatat-o la scoala. Asa ca am mutat totul in stanga jos (zic jos la latura de langa mine, nu aia opusa). Si ca sa nu-mi treaca piciorul portalului prin fata, am preferat sa raman pe latura scurta, desi lucrez cu paginile in CAD in pozitia landscape. Si tot invatand unii de la altii, ne descurcam sa mutam toate firele pe la porturi, prin drivere si in setari si rotim si desenele fara greutate. Fa un exercitiu si presupune ca s-a ars pinul 3 din portul LPT, pe care-l foloseai la trimis date...

Legat de punctul 2, clasificarea este foarte subiectiva. Multumesc pentru explicatia cu laserul sau imprimanta, tocmai mi-ai reamintit ca am terminat la specializarea "Echipamente periferice si Roboti industriali". Dar chiar si alea, au axa Z, mai mult sau mai putin "evoluata". Denumirea de router este data de raportul intre cursele pe x, y si z, pentru prelucrare. Frezarea e legata de aschiere, dar routerul poate avea orice scula in cap.

PS. Mi-a prins bine urarea cu sporul la cautat linkuri. Am avut noroc si am gasit in primele 15 secunde ceva care s-ar putea sa se incadreza in preferintele tale... ASTEA sunt bune? Daca vrei si cu portalul mobil, mai am nevoie de inca 15 secunde. Arunca o privire la ISEL, la alea cu portalul lung.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 November 2015 - 12:12 PM

0

#238 Useril este offline   florinhome 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 137
  • Inregistrat: 28-November 14

Postat 02 November 2015 - 11:17 AM

deci, ca sa fie pe intelesul tuturor , cnc-ul permite inlocuirea denumiri axelor X si Y in functie de pozitia operatorului, comoditate in lucru, ergonomie etc.
la o freza obisnuita, axele sunt ''batute in cuie'' deoarece operatorul trebuie sa stea doar in fata frezei, nu poti lucra corect cu o freza daca stai in lateralul ei.
0

#239 Useril este offline   steelmind 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 934
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs,

Postat 02 November 2015 - 11:31 AM

Salut. Achesez si eu la opinia ca axele sunt denominate dupa cum i se pare utilizatorului la indemana. Spre exemplu pentru mine axa X este axa cea mai lunga, indiferent unde ma aflu eu si cu burta mea. Asta inseamna ca la freza de banc, axa Y este normala la curba burtii mele iar la router este perpendiculara pe normala curbei burtii mele.
0

#240 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1143
  • Inregistrat: 08-May 08
  • Interests:CNC , motociclism , aviatie
    comerciala , grafica 3D .

Postat 02 November 2015 - 05:48 PM

Vezi postareasteelmind, la 02 November 2015 - 11:31 AM, a spus:

Salut. Achesez si eu la opinia ca axele sunt denominate dupa cum i se pare utilizatorului la indemana. Spre exemplu pentru mine axa X este axa cea mai lunga, indiferent unde ma aflu eu si cu burta mea. Asta inseamna ca la freza de banc, axa Y este normala la curba burtii mele iar la router este perpendiculara pe normala curbei burtii mele.

Care burta profesore ? Ca parca n-aveai asa ceva ... sau te-ai apucat de " investit " ( bere , mici , alea alea ... ) Cheers
0

Arata acest topic

• 9 Pagini +
  • « Prima
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu