Modelism - RHC Forum: Controller - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Controller port paralel(serial)

#1 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 16 November 2004 - 10:48 PM

A reusit cineva sa controleze un motor brushless numai din portul paralel?Se poate asa ceva?Si daca da...cum?
0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 16 November 2004 - 11:48 PM

Nu cred ca-i foarte greu, daca ai motorul, dar n-o sa ai un controller adevarat. Poti alimenta bobinele pe rand, dar fara o parte hard n-o sa le alimentezi si pe celelalte defazat, eventual pe polaritate inversa daca e cazul. Poti sa-l folosesti pe post de motor pas cu pas (cu dezavantajele de rigoare, de la forma semnalului, la faptul ca alimentezi cate 1-2 infasurari maxim). Parerea mea... Poate gresesc, ca n-am avut motor sa comand inca, dar banuiesc ca se poate. Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 November 2004 - 12:07 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 November 2004 - 10:14 PM

am incercat in c++ sa trimit impulsuri separate pe portul paralel dar inca n-am reusit B)
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 17 November 2004 - 10:28 PM

baga linia asta:
outport (888, 1); si o sa ai 5 volti intre masa si pinul 2 al conectorului DB25 (LPT-ul) adica primul pin de date, notat D0 cel mai des, dar al doilea ca ordine in conector.
cu numarul 2 obtii semnal la D1
La: outport (888,16) obtii 5 volti intre masa si pinul 6 al conectorului (incepe numararea cu al doilea, ca primul o sa-l folosesti mai tarziu). Deci pinul D5 (16 e 2 la puterea 4).
Daca folosesti o bucla simpla:

outport (888,255);
delay(1);
outport(888,0);
delay(1);

O sa obtii semnal pe toti pinii de date cu intermitenta (cam la 1 milisecunda).
Construieste un montaj cu cateva LED-uri si butoane si probeaza tot ce-ti trece prin minte. Seteaza din BIOS portul pe bidirectional macar si incearca sa folosesti un PC mai slab, sa nu-ti para rau daca faci gafe cand o fi sa citesti date pe port.

PS. Sunt multe variante, dar asta-i mai simpla la explicat. OUTPORT (adresa, numar); Adresa portului poate fi scrisa si ca 888 si numarul in baza zece. Acest numar va fi scris in baza 2 pe 8 biti (asta o face calculatorul) si trimis la pinii de date (D0-D7). In rest nimic nou sub soare. Mai bagi eventual SOUND/NOSOUND cu DELAY intre ele si te joci cum vrei si cu sunet, intercalat printre comenzi.
Cam cum te descurci cu programarea? Cam la ce nivel? Ca sa nu pierdem vremea aiurea cu explicatii copilaresti, daca deja faci soft grupa mare!

Citeste comenzile din HELP si scrie programe simple in care sa le folosesti. Pentru inceput, inport, outport, delay, sound, si cele legate de timp (gettime...)

Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 November 2004 - 10:41 PM

0

#5 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 18 November 2004 - 09:24 PM

Cu programarea stau cu ce am facut in liceu(ultimul lucru au fost pointeri) iar la facultate nu am facut cine stie ce cu toate ca ne-ar fi fost de folos mai incolo pt profilul nostru.Se numea informatica tehnica si faceam operatii pe ciferele unui numar.Stai linistit ca una alta mai pricep :) daca nu apelaz la fratele meu.

uite aici in mare cum era structurat programul
#define port 0x278
void send()

void spin()
apelam functia send

send wait
send wait
send wait

si la sfarsit un main.

o sa incerc cum mi-ai zis sa vedem daca merge
merci mult
0

#6 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 18 November 2004 - 10:08 PM

De ce ai trimis la LPT2? Ai PC cu doua porturi LPT? Adresa scrisa de tine e pentru LPT2 din ce-mi amintesc.
Trimite la 378, LPT-ul ala de toate zilele...
Nu stiu asa multa programare dar o iau batraneste si simplu. Nu selectez/setez/mosesc/dezvirginez nici un alt port. Comanda e: OUTPORT(adresa, nr). Obtii ce doresti.
1 e semnal, 0 nu ai nimic, cu DELAY intarzii executia comenzii urmatoare.
Asa ca repetand {outport(888,X) - delay(M) - outport(888,Y) - delay(N)} Unde X,Y,M,N pot fi "rezultatele" unor calcule anterioare sau valori dorite de tine. Daca vrei pot sa caut programe simple facute de mine cu mult timp in urma, pentru motoare de CC sau MPP-uri, doar pe port. Fara pretentii.
Un singur lucru n-am reusit sa fac: sa intru serios in programare si sa ajung sa obtin semnal cu frecventa foarte ridicata, sau sa masor intervale de timp de ordinul nanosecundelor, fara sa folosesc bucle sau alte improvizatii. Adica n-am obtinut ceva care sa poata fi omologat metrologic. Stiu ca se poate, dar n-am reusit. De fapt am amanat rezolvarea problemei ca am facut rost de un cronometru bun si n-a mai fost nevoie. De exemplu daca am nevoie de generarea sau masurarea unui impuls scurt (1 microcrosecunda) nu reusesc doar soft. INCA... Daca poti s-o faci da-mi de stire. Presimt ca-i foarte simplu, de umblat pe la intreruperi. Lasa ca gasim si vorbim.
Spor la treaba.

PS. Nu o zic sa te enervez. Gasesti multe exemple de programe faine pentru motoare pe net. Functionale!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 18 November 2004 - 10:16 PM

0

#7 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 18 November 2004 - 11:14 PM

Inca nu am incercat sa vad daca merge...dar promit ca incerc.Daca nu mai apar pe net inseamana ca o facut calcu puf... heheheh las sa bubuie ca si asa trebuie sa-mi iau altul. :)
Cat despre generarea de frecvente asa de mari nu stiu daca se poate....stiam odata ca cea mai inalta frecventa cu care poti sa lucrezi ii cea a procesorului....nu stiu daca ii adevarat dar erau niste zvonuri despre decodificarea semnalul tv la unele canale ('99 2000)...poate erau bancuri.
Pe net am cautat am gasit ceva dar si cu parte electronica care foloseste niste integrate super specializate si nu cred ca le gasesc la magazinele de profil.

Daca gasesc asa ceva o sa te anunt.

PS Dar la ce foloseai cronometrul ala ca-s curios????
0

#8 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 18 November 2004 - 11:50 PM

Sa calculez energia de impact a unei bile de plastic trasa dintr-un pistol cu aer comprimat (chinezarii de pe la chioscuri). Candva nu vor mai fi vandute ca jucarii daca acea energie depaseste o anumita valoare. Trebuia sa masor viteza si asta o calculam indirect prin masurarea timpului in care bila strabate distanta intre doi senzori optici. Distanta era destul de mica si trebuia sa am precizie foarte mare la masurarea timpului.
In privinta frecventei aproape asa-i, dar se ajunge si la nanosecunde la procesoarele puternice. O microsecunda e ceva mai usor de masurat si o pentru milisecunda deja ai instructiuni in orice program.
0

#9 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 19 November 2004 - 09:33 PM

dau si eu cu bata in balta...pai calculezi viteza printr-o metoda mai simpla....la "tragaci" un intrerupator dar si in locul de impact alt intrerupator si intre cele 2 un cronometru.....
0

#10 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 19 November 2004 - 11:26 PM

Deviez de la subiectul discutiei si ma bate initiatorul...
Exista o intarziere mare intre actionarea tragaciului si momentul iesirii bilei de pe teava, intarziere mai mare ca intervalul masurat. Apoi la locul de impact, pentru actionarea intrerupatorului consumi o cantitate din energia bilei, apar alte intarzieri, plus ca e un sistem mecanic complicat. Sisteme sunt multe, de la pur mecanice la cele cu senzori optici. Nu poti umbla cu erori mari. Pentru masuratori precise, chiar la gloantele adevarate, pentru marirea preciziei, conteaza nu momentul in care se intrerupe raza de lumina ci momentul in care aceasta se restabileste (la ambii senzori). Ca raza poate fi intrerupta chiar cu varful daca acela o nimereste primul sau cu zona mai groasa, poate chiar aproape de jumatatea lui, depinde de traiectorie. In schimb traiectoria razei se restabileste exact cand glontele trece de ea, ca-i aproape plat in acea zona, indiferent daca a fost pe directie sau deviat. Lasa ca nu-i importanta asta. Am uitat ca zic ca si senzorii trebuie sa fie pe cat posibil identici, inclusiv circuitele electronice aferente. Daca in prelucrarea semnalului apar intarzieri, acestea sa fie identice. Plus ca la standul cu pricina, ca la oricare altul se pune problema ca trebuie sa nu-l distrugi mecanic, sa poata fi folosit la o gama larga de jucarii (de la pusti cu arc si sageti, pistoale cu aer comprimat, la tot mai exista ca jucarie si poate accidenta in modul cunoscut), sa fie usor de folosit... Sunt multe probleme, nu-i momentul sa le discutam acum. Deja s-au rezolvat unele din ele. Scopul nu e sa verific viteza unei bile trase dintr-o anumita "jucarie" ci sa verific orice jucarie. Partea ciudata e ca nu am inteles niciodata de ce trebuie sa facem noi cercetare pentru ceva care exista la pretul de 185 dolari (+taxe postale), adica un sistem cu porti foto, cu un cronometru performant si un mic procesor care calculeaza in functie de datele introduse (masa, distanta intre porti/senzori) absolut totul, adica distanta de tragere, viteza, acceleratie, energie cinetica... Cercetarea lu' peste.

Mai bine ziceai de comanda pe LPT. A iesit?
0

#11 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 19 November 2004 - 11:57 PM

nu merge...am 4 volti pe anumiti pini si cu toate ca dau drumu programului nu se vede nici o schimbare
0

#12 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 20 November 2004 - 01:19 AM

Atunci o luam de la zero...
Ce sistem de operare ai pe PC? Ce compilator de C folosesti? Ai un C++?
Ce setare ai in BIOS pentru LPT?
Baga mai multe directive preprocesor, s-ar putea sa ai nevoie. Cel putin astea:
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include <math.h>
#include <dos.h>
Nu lucra pe alte porturi. Mergi cu adresa 888 pentru LPT1, ca e OK. Nu-i profi dar merge.

Compileaza asta si vezi daca merge:

#include<conio.h>
#include<math.h>
main()
{outport (888,1);
return(0);}

Trebuie sa-ti scoata 5V pe primul pin de date.
Daca nici asta nu merge inseamna ca-s alte probleme. Daca ai W2000 trebuie sa cauti un .dll pe net ca sa poti face ce vrei pe LPT. Cauta un forum de butonari ca te lamuresti in 5 minute.
0

#13 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 21 November 2004 - 12:43 AM

pfiuuuu hai ca am reusit! acum sa fac lipiturile la motor sa vedem ce zice! :D
tine-mi pumnii :D
0

#14 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 21 November 2004 - 11:18 AM

Ai descoperit de ce n-a mers din prima? Ca e important pentru cine mai incearca, sa nu "reinventeze" roata...
Succes!
Pentru PWM te joci fain cu DELAY(t) unde t it faci variabil dupa ce lege vrei. Nu-ti face mari probleme cu optimizarea programelor, ca nu mergi cu ele la expozitie! Important e sa functioneze totul bine! Si cand ajungi sa intri usor sub 1 milisecunda (dar bine controlat) poate imi spui si mie cum faci, ca acum umblu eu sa inventez apa calda! Daca vrei variant ede programe pentru pas cu pas sau continuu (pwm) pot sa-ti trimit din ale mele. Eventual fac o arhiva, dava vrei.
E fain sa lucrezi direct cu motorul folosind un circuit ULN2803 sau cu cateva tranzistoare, ca sa poti verifica frecventa maxima la care poti ajunge (si sa simti cuplul la mana, sa auzi zgomotul...) dar apoi lucreaza pe montajul cu LED-uri ca e mult mai evidenta secventa fazelor. Poti din soft sa faci si "jumatate de pas" extrem de usor. Nu lega la port direct motoare mari ca e riscant pentru port si nici nu functioneaza bine. Cauta un PI sau 486 pentru probe. Parerea mea. Sau un controller pentru LPT si nu-l folosi pe ala de pe placa de baza. Sau doar daca esti foarte bun electronist.
Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 21 November 2004 - 11:20 AM

0

#15 Useril este offline   wingless 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 100
  • Inregistrat: 14-November 04

Postat 21 November 2004 - 12:35 PM

Hei Hei..URGENT! Sper ca nu folosesti motorul direct de pe LPT! Arzi cuntrolleru de LPT de pe placa de baza. Mai ales ca astea brushless trag de ordinul 10 A si asta duce max 10-20 miliAmperi!. Eu am facut un montaj cu 8 LEDuri ca sa fac jocuri de lumini si am folosit 8 BC-uri comandate in baza(tu trebe sa folosesti ceva mult mai mare ca BC170 duc un Ic de max 100mA). Deasemenea trebuie sa ai tranzistori de comutatie sau asa ceva, adica sa fie rapizi. Dar neaparat, sa nu lasi nimic alimentat direct cu aia 5V de la LPT ca omori controlleru de pe placa de baza.

@Bitex
Daca vrei timpi f mici de ce nu assembler? instructiunea e out, si bagi un nop sau faci o adunare ceva ca sa pierzi timpul. Ar trebui sa mearga mult mai repede ca c++u. Eu nu am incercat in Asm ca nu mi-a trebuit viteza asa mare

Da, Win2000 si XP considera accesul la LPT al programelor "neavizate" drept o gaura de securitate..de parca asta era problema si alte gauri nu mai sunt :D). Trebuie sa folosesti un driver care ii da autoritate programului(procesului) tau sa foloseasca LPT

Pun o arhiva cu tot ce am adunat eu pana acum legat de LPT gasiti aici descrierea pinilor in detaliu cu exemple, cum se comanda consumatori(cu tranzistori, optocuploare, relee etc). E acolo si un driver ca sa poti sa iti folosesti executabilele pe wi2000 si xp

Si eu vreau sa fac un controller pt brushless. Citeste mai intai asta:
http://www.microchip.com/stellent/idcplg?I...ppnote=en012037
Nu conteaza ca se face cu microcontrollere important e sa citesti introducerea pt ca descrie bine modul de funct al unui astfel de motor si iti arata cum sa comanzi infasurarile.

___Andrei

Oops, la faza cu tranzisoarele pt comanda a raspuns Bitex inaintea mea.

Hmm..nu reusesc sa pun arhiva aia :D Hai ca o pun pe un site

Aceasta postare a fost editata de wingless: 21 November 2004 - 12:40 PM

Yes there are two paths you can go by/But in the long run/There's still time to change the road you're on...
0

#16 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 21 November 2004 - 01:19 PM

Nu cred ca incepe direct cu brushless-uri. Banuiesc ca vrea sa vada de motoare pas cu pas. E drept ca la alea mari o alimentare directa ar cam echivala cu un scurt pe pinii respectivi, dar nu-i o problema. Nu se intampla nimic. Am alimentat motoare nu chiar de 1A pe faza direct din port si nu s-a intamplat nimic. doar ca nu au putere sa se roteasca. Daca sunt de 100-200 mA merg bine dar n-au cuplu suficient. Adica tot nu pot fi folosite fara acea interfata minima.

Am incercat si cum zici tu si e OK, practic poti scoate orice timp, oricat de scurt, dar viteza de calcul e diferita, in functie de procesor. Timpul scos pe un PC nu-i acelasi ca cel scos pe altul, chiar daca e scurt. Practic pot cronometra cate operatii face intr-o unitate de timp, aplic regula de 3 simpla si aflu numarul de operatii pentru timpul meu. Sau ceva asemanator. Dar asta trebuie facuta de fiecare data cand trec pe un alt PC. Stiu ca merge cu intreruperi, dar practic n-am mai ajuns sa fac ca n-a mai fost nevoie. Cred ca o sa incerc intr-o zi... Si nu stiu assembler. Asta dureaza mai mult.
Plus ca apar din ce in ce mai mult tentativele astea de PC la care lucrezi sub windows si se alege praful de toata munca.
0

#17 Useril este offline   wingless 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 21 November 2004 - 05:25 PM

Site-ul cu arhiva de care ziceam:
www.cataphractar.go.ro

@Bitex, e simplu pt ca scrii in c++ programul si faci o functie(procedura) care contine secventa assembler simpla ca de ex:

//cod c++
//folosesti asm{} ca sa declari o portiune de cod assembler pe care link editoru o insereaza direct
asm {
mov DX,0378H ;adresa portului
mov AL,n ;valoarea
out DX,AL ;instr out scrie la 0x378 pe n
nop ;sau altceva pentru o pauza mica
}
UIte un link: http://www.epanorama...lel_output.html (cred ca e pagina aia si in arhiva de pe www.cataphractar.go.ro)

Eu nu am incercat pana acum chestia asta pt ca nu mi-a trebuit delay mic. Da m-ai facut curios si i-am dat de cap :)
Am pus pe siteul ala si lpt_ctrl.cpp in care este un program functionabil(eu a trebuit sa mai adaug delay ca nu vedeam LEDu cum clipeste :) ) Practic tu poti sa bagi acolo nop-uri sau alte operatii ca sa faci delay cat vrei. Da depinde de procesor delayul da poti sa adaptezi codul. Eventual faci o functie care da delay variabil(cu instr asm evident) si o adaptezi pe aia mereu
Pe linux nu am reusit sa-l compilez cred ca e alta sintaxa... da l-am probat pe win 98 si merge
Cu intreruperi e cel mai precis, nu stiu rezolutia timerului sistemului dar cred ca e f mica oricum. O sa vad cam cum ar putea fi facut(cred ca trebuie sa faci un hook pe intrerupt request 0 daca nu ma insel si primesti intreruperi de la timer la intervale fixe de timp)

___Andrei

Aceasta postare a fost editata de wingless: 21 November 2004 - 06:38 PM

Yes there are two paths you can go by/But in the long run/There's still time to change the road you're on...
0

#18 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 21 November 2004 - 06:41 PM

Multumesc pentru ajutor. Aia a fost una din paginile de pe care am invatat multe si e foarte buna.
Pica din start orice idee care implica setari ulterioare in functie de PC-ul pe care ruleaza. Era vorba de un stand de laborator care trebuia omologat metrologic in final. Aia nu stau la discutie cu lucrurile astea. Daca era pentru mine o rezolvam de mult ca stiu ce si cum, dar utilizatorul final habar n-are ce si cum sa faca. Nu era greu de facut un cronometru. Pana la urma a fost folosit un cronometru cumparat de afara, bun (si foarte scump), usor de omologat si am scapat eu de balamuc.
Daca afli de o pagina cu informatii concrete si eventual un exemplu poti sa-mi dai de stire. Cu ce am gasit eu n-am reusit. Vorbesc de ceva in genul celor de aici: http://pws.prserv.ne...res%20Timer.htm
Acum nu prea mai am timp de probe, din pacate. Mai vorbim.

Mai degraba merge ceva cam ca asta: http://www.omnifarious.org/StrMod/doxygen/..._8h-source.html dar nu l-am studiat destul.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 21 November 2004 - 06:51 PM

0

#19 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 21 November 2004 - 11:32 PM

Trebuiau modificate niste chestii din bios si pana la urma am inceput sa trimit implusuri pe port....am folosit pinii 1, 2, 3 si 22.Prima data am incercat asa cum mi-ai zis bitex cu 3 leduri,cablajul si merge....ma jucam cu wait (intre 1 si 1000ms) dar la valori mici impulsurile nu pareau prea bine controlate.Oricum bine ca merge partea soft....acum vine fraza mea preferata...din balta-n lac!!!!
Am scos partea cu bobinele am studiat legaturile am facut lipiturile dar degeaba...nu am destul curent(amperaj) ca sa se miste...ii drept ca daca-l tin in mana motorul se simte cum vibreaza...si incearca din rasputeri sa se miste dar nu poate....
Studiez siteurile pe care le-ati pus in acest subiect ca poate gasesc ceva acolo sa ma ajute.

Si acum partea cu controllerul....am un AN8488SB dar nu pot sa-l folosesc cu toate ca am datele tehnice.
Nu pot face lipiturile la pini (distanta ditre doi pini ii de 0.3mm ) ca sa nu mai vb de cablaj facut acasa cu oja sau vopsele.Asa ca l-am pus bine ca cine stie...poate trebuie mai incolo.
Merci mult de ajutor
Kipintaci
0

#20 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 22 November 2004 - 12:14 AM

Incearca sa mergi cu delay(10) de exemplu, sau pana in 4-5 nu mai jos. Oricum sub 2 nu cred ca mai merge motorul. Si verifica bobinele cu o sursa separata sa fie aleasa corect ordinea lor de alimentare. Alimenteaza-le pe rand astfel incat rotorul sa se miste corect. Cred ca din cauza asta nu se roteste la tine. Sau cauta un motor mai mic. Cel mai bun indicator e un carlig de rufe prins pe arbore. Si vezi ca motorul e un bun generator, iti poate arde portul, daca arborele e rotit cu mana. Are ceva protectie, dar nu te baza pe ea. Daca-l rotesti cu mana trimiti pe port tensiune mult prea mare, Chiar si in timpul functionarii, alimentezi o bobina si restul genereaza tensiune. Ca tot veni vorba, leaga led-uri intre fire si roteste cu mana, sa vezi ca se aprind fain. Daca le legi intre ele o sa simti ca rotorul se invarte mult mai greu. Asa poti proba pe teren la astea cu magneti daca sunt bobine arse. Tare imi pare rau ca nu stam mai aproape, ca sa am cu cine face experiente de genul asta. Mereu le-am facut singur... E plictisitor uneori.
Spor la treaba! Succes! Fa timpul ala variabil (incrementeaza-l la fiecare ciclare), sa vezi pana unde poti ajunge, eventual foloseste o functie trigonometrica sa vezi ce fain este. Sau fa o lege de miscare cu profil trapezoidal...Sau fa ce vrei, numai sa fie!
Pa!

PS. In legatura cu masurarea unui timp foarte scurt am mai gasit ceva pe net. In principiu sunt facute fisierele "bla_bla_bla.h" care sunt folosite ulterior. N-am facut inca nimic concret.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 November 2004 - 12:26 AM

0

#21 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 90
  • Inregistrat: 12-May 04

Postat 22 November 2004 - 11:32 PM

am gasit si eu un site despre subj. de mai sus....poate foloseste cuiva

http://www.lvr.com/parport.htm

succes!.
0

#22 Useril este offline   woodpecker 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 90
  • Inregistrat: 12-May 04

Postat 22 November 2004 - 11:34 PM

...si inca un ftp...de data asta cu softuri....unele free , altele shareware.

ftp://ftp.armory.com...er/rstevew/LPT/
0

#23 Useril este offline   wingless 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 November 2004 - 11:41 PM

@Rares: Pune niste tranzistori de putere si o alimentare separata. Sau optocuploare. De asemenea vezi ca daca reusesti sa faci sa se invarta motorul ala se genereaza tensiune chiar si cand se invarte(dat bobinei, curent indus bla bla) parca se cheama tepi(spikes) de nu stiu ce. Oricum poti sa bulesti cipul de pe placa de baza..Foloseste neaparat ceva intre portul paralel si consumator mai ales daca e inductiv(ai vazut ca si la relee se pune o dioda in sens invers) Nu te juca ca o sa plangi dupa ca nu mai ai port paralel sa faci experiente :)

@Bitex
M-am documentat in legatura cu timerul sistemului: nici o sansa: se genereaza intreruperi de 18 ori pe secunda..intervalul e mult prea mare, altfel se face ca sa gasesti timpi mici nu cu timerul sistemului si intreruperi((sau poate e si alta intrerupere pe post de timer?)
Stii la ce ma gandeam? Linuxul calculeaza o "viteza" procesorului cand porneste kernelu(bogomips) o sa ma uit prin codul sursa sa vad ce bucla exacuta ca sa calculeze viteza asta (eu m-am uitat pe net si alte calc cu procesor asemanator cu al meu au cam acelasi bogomips - deci cred ca poate fi privita ca o constanta de viteza) si apoi iei nop-ul care cred ca se exec intr-o unitate de ceas si inmultesti cu bogomips asta sa compensezi pt viteza procesorului. Oricum ceva omologat nu prea ai cum la un PC ca pot aparea intarzieri, erori etc. Tre studiata problema da mai simplu cum ai zis tu cu o masina dedicata(cronometru).
0

#24 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 23 November 2004 - 12:20 AM

Rulez numai sub DOS la peste 1GHz, nu prea apar intarzieri si nici erori. Linux nu stiu si nici n-am chef sa invat, din pacate.
Am gasit eu ceva fain, dar n-am timp de experiente acum. De fapt nu mai are rost, contractul e terminat de mult. Multumesc. Nu te mai chinui, ca tot n-am timp sa mai fac nimic legat de asta. Poate cu alta ocazie. Multumesc pentru ajutor!
Spor la treaba!
0

#25 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 23 November 2004 - 05:40 AM

Daca s-a pomenit de Linux, am vazut pe undeva un cod pentru comandat PWM pe portu paralel, care mergea cu un modul cu suport realtime.
Nu stiu exact unde da pot sa-mi storc mintea sa-mi amintesc daca chiar intereseaza pe careva.
0

#26 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 November 2004 - 09:43 PM

Am reusit sa fac ceva...am schimbat cu un motor putin mai mare la care axul este pe rulmenti si merge binisor pt inceput...am un dejay de 28ms si la asa delay am cam o rot/sec.Momentan sunt happy ca se invarte...acum trebuie sa vad de ce am turatie asa mica....
Gandesc...si doare tare! :D

Ps bitex daca ajung prin buc promit ca o sa trec pe la tine

Aceasta postare a fost editata de Rares: 23 November 2004 - 10:02 PM

0

#27 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 23 November 2004 - 11:40 PM

Oricum, o sa ne intalnim, ca lumea-i mica si pamantul e rotund. Mai verifica daca firele sunt legate corect. Incearca sa faci o functie in urma careia sa obtii acel delay, variabil si descrescator, lent. Macar o decrementare constanta si lenta. Ce electronica/interfata folosesti?

Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 November 2004 - 12:11 AM

0

#28 Useril este offline   wingless 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 November 2004 - 02:29 PM

si ce motor este? pas cu pas sau ce?

___Andrei

Aceasta postare a fost editata de wingless: 24 November 2004 - 03:12 PM

0

#29 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 24 November 2004 - 09:40 PM

Este un motor de cd-rom.La interfata inca nu m-am gandit prea bine la un proiect...raman deschis la orice oferta! :mellow:
0

#30 Useril este offline   wingless 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 November 2004 - 10:11 PM

Care? ca sunt parca doua: cel brushless care invarte cdul si unul pas cu pas care pozitioneaza lentila

___Andrei

Si mai e unu care deschide si inchide "tava"

Aceasta postare a fost editata de wingless: 24 November 2004 - 10:13 PM

0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu