Modelism - RHC Forum: Controller - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Controller port paralel(serial)

#61 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 05-December 04

Postat 10 May 2005 - 02:28 AM

Rares, la 7 Feb 2005, 23:37, a spus:

dar....cu toate ca merge circuitul bine adica se deschid tranzistoarele si am curent in bobine miscarea nu este cursiva si nu am viteza chiar dca modific in program delay.

Timer-ul din windows nu este bun. Windows-ul nu este un sistem in timp real, atunci cand pui acolo un delay de 10ms nu o sa obtii niciodata 10ms... Din cate stiu eu, timer-ul din windows merge la maxim 60ms, daca scazi sub acest timp nu o sa iti mearga, te asigur... Sistemul de operare nu se ocupa doar de procesul tau, are pe langa el alte zeci de procese care vor sa se execute, si cu cat sistemul este mai incarcat, cu atat procesul tau va rula mai putin...

De asta nu ai o miscare cursiva...
0

#62 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 10 May 2005 - 09:11 PM

acuma sa fim serios....nu poa' sa faca niste operatii sub dos? c++......delay ii la 3.5 sau la 7ms se incarte dar nu la viteza la care ar trebui la acest delay

Aceasta postare a fost editata de Rares: 10 May 2005 - 09:12 PM

0

#63 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 05-December 04

Postat 10 May 2005 - 09:59 PM

Daca lucrezi direct sub dos, daca nu incarci windows ul, atunci da, sunt sanse sa fie corect acel delay, nu am incercat...

Incearca un test simplu: Da-i sa-ti afiseze pe ecran ceva la fiecare 1ms... Sa mareasca un contor de exemplu... Sa te uiti pe ceas, si sa-l opresti dupa cateva secunde si sa vezi valoarea acelui contor si daca se apropie de valoarea care ar trebui sa fie...
0

#64 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 10 May 2005 - 10:20 PM

Ca sa afli cauza trebuie sa faci urmatoru lucru :
1. Modifici programu din calculator pentru ca acesta sa dea tensiune continua pe motor si vezi ce se intampla.
Daca motorul merge mai bine , => trebuie sa mai umbli la program
Daca merge la fel => urmeaza pasul 2
2. Verifici tensiunea de alimentare in momentul cand dai maxim la motor
Daca aceasta scade mult => sursa alimentare motor insuficienta
Daca tensiunea nu scade mult => urmeaza pasul 3
3. Verifici tensiunea la bornele motorului
Daca aceasta este cu mult mai mica decat tensiunea de alimentare =>nu e realizat un montaj electronic corect
Daca e aproape identica cu tensiunea de alimentare => motor insuficient , deci schimba motorul

la toate 3 puncte trebuie alimentat motorul la maxim
0

#65 Useril este offline   GIGEL09 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 17
  • Inregistrat: 16-March 04

Postat 11 May 2005 - 09:12 AM

Schema de comanda realizata de Rares ( darlingtonul realizat din BC 107 si BD 139 ) are o problema datorita faptului ca bobina este conectata in emitorul tranzistorului BD 139 ( asta in cazul in care tesiunea pe infasurare nu trebuie sa fie mai mare de 3,6 V atat cat se poate obtine cu schema lui Rares Ub=Ube1+Ube2+Ui "Ub= tensiuna aplicata pe baza tranzistorului BC 107, Ub1,Ub2= caderile de tensiune pe jonctiunile baza-emitor Ui=tensiunea de pe infasurarea motorului").
Daca se vrea ca pe infasurare sa se aplice o tensiune aproape egala cu tensiunea de alimentare , bobina trebuie conectata in colectorul tranzistorului BD139 caz in care emitorul se va conecta la masa iar in baza tranzistorului BC 107 se conecteaza o rezistenta de limitate a curentului prin jonctiunea baza-emitor sau sa se aplice o tensiune de comanda in baza tranzistorului BC 107 de 12V.
Tranzistoarele care se utilizeaza pentru acest tip de aplicatii trebuiesc sa fie buni comutatori ( BD 139 nu este un bun comutator ).
Tranzistoarele se ard datorita faptului ca se depasesc curentii maxim admisi prin jonctiuni si datorita depasirii tensiunilor inverse maxim admise pe jonctiuni.
In general probleme apar la deschiderea tranzistoarelor adica pe palierele crescatoare si descrescatoare in rest daca nu se depasesc curenti maxim admisi totul este OK.
0

#66 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 11 May 2005 - 11:39 AM

Da , ai dreptate . Foloseste o schema de repetor pe emitor , cea ce face ca pe motor aplice o tensiune mai mica decat tensiunea de comanda.Initial nu m-am uitat la schema , dar din descrierea ei am dedus ca a pus cum trebuie. Oricum, cu rutina pe care am descris-o , ajungea la concluzia ca montaju nu e bun... Cat despre tranzistoare , eu am recomandat ceva care este folosit foarte frecvent in acest scop , si culmea e ca sunt si mai ieftine.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 11 May 2005 - 11:49 AM

0

#67 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 11 May 2005 - 12:23 PM

Dragi colegi de suferintza
Recunosc ca nu m-am prea uitat pe subiectul asta de ceva vreme. Ultima oara se vb aici de controler brushles... acum ma uit la schema aia cu darlington si nu inteleg daca tot despre brushles e vorba..?
Pt ca si eu am avut durerea asta.. sa fac variator brushless... tin sa va zic ca schema cu pricina nu prea semana a ceea ce cred ca vrea sa fie.. partea de putere pt comanda motorului....
Cel mai adesea se folosesc mosurile.. si nu inteleg de ce nu ai facut rares asa de la inceput.. dar nu-i bai asta
Un darlington e ok daca iti placie tie asa, dar tin sa te anunt ca iti trebuie o pereche de tranzistoare complementare NPN si PNP. darlingtonul cu PNP uri iti va conecta faza motorului la + iar darlingtonul cu NPN-uri la - iti rebuie 3 astfel de etaje deci 6 pini pt comanda lui (cate unul pt cele 6 darlingtonuri formate acolo)
Iti zic din start ca atat timp cat nu ai informatie asupra pozitiei rotorului fata de stator ci doar trimiti impulsuti cu o anumita frecventza.. motorul o sa se invarta dar destul de incet si fara pic de cuplu.. Iti zic asta pt ca asa am facut si eu
Marea arta e la a obtine informatia legata de pozitia rotorului si daca motorul e fara senzori hall va fi chin.. aici am lasato eu balta si am scos bani din buzunar... daca insistati poate reusiti eu am avut alte chestii mai importante pe moment.
Nu vreau sa va descurajez dar asta e ce am facut eu cel putin de invartit al meu s-a invart.
Pt help suplimentar bagati o geana la schema de mai jos

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1115806988.jpg

0

#68 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 11 May 2005 - 02:47 PM

Dece scriu aceste randuri? Pentru ca exista multi oameni care merg ca oile pe un drum uitandu-se mereu in jos fara sa vada ca drumul pe care au apucat-o are 5000 de Km lungime si ca parcurgerea lui le-ar lua 200 de ani la viteza lor de mers. Sunt lucruri pe care nu le putem face oricat de mult ne-am dori acest lucru pentru ca apare factorul TIMP. Timp de documentare, timp de aprofundare, timp de dobandire-a cunostintelor care ne lipsesc (vezi cei care vor sa faca contolere dar nu au programat niciodata un procesor), timp de executie, timp de remediat erori de proiectare pentru ca "nu stiam ca aia si ailalta", timp de masurat performantele si regandire-a proiectului...pana cand se ajunge la ceva care merge si se poate folosi.

Oricum va doresc succes si va admir ca aveti elan dar inainte de a sari uitativa cat de departe este malul celalalt.

Si acum, dupa morala, urmeaza si o mica explicatie.

Contolerele SENSORLESS, ca asa se numesc, sunt contolere care invart motoare SENSORLESS care nu au senzori hall (sau alte metode) pentru determinarea pozitiei rotorului.

Pentru determinarea pozitiei se poate folosi urmatorul principiu: (incerc o descriere larga si principiala)

In orice moment de timp doar doua din cele trei "infasurari" sunt alimentate cea de-a treia este in "aer".
De la aceasta se citeste o tensiune care variaza datorita rotatiei motorului pe perioada cat celelalte doua infasurari sunt alimentate (infasurare in camp magnetic).
In functie de configuratia motorului , numar de poli, infasurari etc, tensiunea respectiva variaza corespunzator. Procesorul trebuie sa aiba intrare de ADC si la o anumita valoare a tensiunii respective (pentru unele motoare se citeste trecerea prin zero a tensiunii) se ia acest moment ca referinta si fata de el cu un TIMMING anume se da comanda tranzistoarelor de putere care alimenteaza infasurarile urmatoare. Si ciclul se repeta cu urmatoare infaurare care ramane libera si care se masoara si se trece la urmatoarea pereche de tranzistoare si tot asa.

Trebuie un procesor rapid cu un ADC pe 8 biti (cred eu ca este suficient) cu un timp de stabilire suficient de mic ca sa nu dureze masurarea tensiunii respective prea mult ca nu se mai ajunge cu motorul la turatia maxima niciodata.

Trebuie ca frecventa de lucru a procesorului sa fie suficient de mare ca sa se poata face calculele necesare in program si sa mai ramana si timp pentru masuratorile necesare. Mai bine sa trebuiesca sa "pierzi timp" cu niste bucle dacat sa nu ai timp sa faci ce trebuie sa fac in program.

Cu alte cuvinte softul face totul aici si erori de programare duc la neinvartirea motorului, sau invartire dar fara forta pentru.
In momentul in care creste turatia timpii de comutatie scad...iar odata cu cresterea sarcinii (aer impins etc) si TIMINGUL se micsoreaza punand tranzistoarele mai devreme si pentru mai mult timp in conductie pentru a roti eficient motorul. In procesor trebuie sa functioneze astfel de bucle care sa tina cont de cat de repede se invarte motorul si de cat de greu (sarcina mica-mare) se invarte motoul. Pe langa astea mai trebuie masurat si impulsul de comanda din receptor si in functie de el "invartit" motorul. plus alte bucle de siguranta pentru a proteja si motorul si userul si acumulatorii etc.

Recomand incepatorilor sa scrie un program care sa apinda un LED proportional cu miscarea mansei de la telecomanda. Pana camd nu ati facut asta uitati de darlingtoane si alte dastea.

Inca odata succes.

Aceasta postare a fost editata de charlie: 11 May 2005 - 02:48 PM

0

#69 Useril este offline   Rares 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 651
  • Inregistrat: 28-September 03

Postat 14 May 2005 - 09:55 PM

de ce am folosit schema asta? pt ca mi se parea printre cele mai simple.nu sariti cu paru' la mine...sunt inca novice in electronica...si teoretic nu am vazut nici un defect. sincer.....tocmai de asta am initiat subiectul asta!oricum o sa incerc si schema lui sir_vaska sa vedem daca ea are randament ceva mai mare. si daca nu...ii fac o vizita noaptea la 1 sa-i fac gura ca m-o fraierit. :) o sa va tin la curent sau daca nu o sa ma folosesc tot de calculator si de senzorii hall. calcu sa recunosca semnalele primite de la motor
0

#70 Useril este offline   ron_van_sommeren 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124
  • Inregistrat: 03-June 05

Postat 05 June 2005 - 07:54 PM

This thread about diy brushless controller design is very active and veeeery good, notably the design considerations by Takao Shimizu. Lots of discussion on zero crossing detection:
http://www.rcgroups....ad.php?t=200567

Several diy brushless controller designs:
http://www.rcgroups....ad.php?t=140454

Several diy brushed controller designs:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread....threadid=157193

Aceasta postare a fost editata de ron_van_sommeren: 05 June 2005 - 08:06 PM

0

#71 Useril este offline   ron_van_sommeren 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 124