CALCURAREA TURATIRI ELICEI CU AJUTORUL
APARATULUI DE FOTOGRAFIAT
Avand in vedere ca nu dispunem oricand de un instrument pentru masurarea turatiei , propun un sistem de calculare a turatiei cu ajutorul aparatului de fotografiat.
Sistemul consta in faptul ca se cunoaste viteza obturatorului aparatului de fotografiat iar elicea in miscarea ei va descrie o imagine “intinsa†pe fotografie. Totul este sa masuram cat mai exact latimea “umbrei†elicei de pe fotografie. Calculul este mult mai precis daca fotografia este orientata cat mai perpendicular pe planul elicei.. Eu am efectuat mai multe fotografii in zbor la elicopterul meu si am cautat ca pozitia de zbor sa fie cat mai aproape de verticala aparatului de fotografiat. Apoi m-am verificat cu un turometru cu laser imprumutat de la o firma de reparatii mecanice. Abaterea a fost sub 10%.
Procedeul este urmatorul:
Dupa ce am efectuat masuratorile pe fotografie (chiar si pe monitorul calculatorului) prin regula de trei simpla am determinat “umbra reala†a elicei. Mai precis am masurat “umbra†descrisa pe fotografie iar apoi o marime cunoscuta dintr-un plan cat mai apropiat elicei. De exemplu (la elicoptere) lungimea fuselajului.
Apoi marimea rezultata se imparte la 2 si se scade din ea latimea elicei deoarece noi “vedem†umbra desrisa intre doua laturi a elicei. Vom denumi aceasta marime A , iar raza elicei B. Apoi facem sinusul semiunghiului descris de elice per unitatea de timp a obturatorului adica se ia cateta opusa /ipotenuza deci A/B=C unde C este valoarea sinusului semiunghiului descris de elice.Arc sin de “a†ne va da valoarea semiunghiului in grade. Inmultim cu 2 si rezulta valoarea unghiului pe unitatea de timp obturatoruli foto. Apoi inmultim cu 60 si cu valoarea obturatorului aparatului foto si rezulta turatia/min a elicei.
Mult succes.
Pagina 1 din 1
CALCURAREA TURATIEI ELICEI CU AJUTORUL pentru cei ce nu poseda un turometru
Postat 21 March 2005 - 03:32 AM
Excelent.
La cele digitale cat o fi timpul de expunere ?
La cele digitale cat o fi timpul de expunere ?
Postat 21 March 2005 - 04:03 PM
pai cati se complica pentru pierderea preciziei si a cca 140 lei (noi) la RHC ? Poate merge la elicoptere, dar la avioane.... Numai efortul de a citi si intelege toata teoria voastra ma face sa scot banii din buzunar pentru un turometru adevarat; ca sa nu mai socotim cazurile cu 3-4 pale...
unde mai punem si faptul ca la un aparat foto care nu e de cea mai buna calitate, timpii de expunere nu sunt exact aia indicati si ca ei se cam modifica in timp datorita uzurii. Devine mai multo problema de matematica, decat o chestiune practica.
unde mai punem si faptul ca la un aparat foto care nu e de cea mai buna calitate, timpii de expunere nu sunt exact aia indicati si ca ei se cam modifica in timp datorita uzurii. Devine mai multo problema de matematica, decat o chestiune practica.
Aceasta postare a fost editata de BogdanStancu: 21 March 2005 - 05:54 PM
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !
Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
Postat 21 March 2005 - 05:41 PM
Z-mare, la 21 Mar 2005, 11:37, a spus:
Aparatul e cu obturator focal sau cu perdea?
Pai nu stiu. La cele digitale...de doi lei... eu nu simt sa se miste ceva in ele. Nu cumva totul este electronic ? Ca doar poate face si *.avi. Nu cred ca are obturator.
Postat 21 March 2005 - 08:44 PM
La aparatele digitale viteza de opturare se poate citi in proprietatile fotografiei in format jpg. La cele cu opturator mecanic se va tine cont de viteza de opturare folosita la fotografiere.
Sistemul functioneaza si pentru avioane sau orice alt dispozitiv in rotatie. Turatia calculata de mine a fost de 1287t/min iar ceea ce am masurat cu un turometru cu laser a fost de 1416t/min. Sigur ca un tahometru cumparat de la rhc rezolva problema foarte simplu. dar daca nu ai nevoie sa faci masuratori in fiecare zi ... se poate si asa. Eu am dorit sa dau o idee celor interesati si atat. Cei care au nevoie permanent de asemenea masuratori sigur ca pot sa-l achizitioneze de la RHC sau orice alt magazin.
P.S. Nu trebuie folosit blitz-ul, pentru faptul ca avem o luminare de forte scurta durata si astfel elicea sau obiectul in rotatie " va sta pe loc" in poza.
Sistemul functioneaza si pentru avioane sau orice alt dispozitiv in rotatie. Turatia calculata de mine a fost de 1287t/min iar ceea ce am masurat cu un turometru cu laser a fost de 1416t/min. Sigur ca un tahometru cumparat de la rhc rezolva problema foarte simplu. dar daca nu ai nevoie sa faci masuratori in fiecare zi ... se poate si asa. Eu am dorit sa dau o idee celor interesati si atat. Cei care au nevoie permanent de asemenea masuratori sigur ca pot sa-l achizitioneze de la RHC sau orice alt magazin.
P.S. Nu trebuie folosit blitz-ul, pentru faptul ca avem o luminare de forte scurta durata si astfel elicea sau obiectul in rotatie " va sta pe loc" in poza.
Aceasta postare a fost editata de Radu_: 21 March 2005 - 08:46 PM
Invata repede si aplica...tot repede!
Arata acest topic
Pagina 1 din 1