Desi este un topic foarte vechi, ca sa nu mai deschid alt topic referitor la propsavere o sa postez aici nelamurirea mea:
Am cam un an de zile de cand m-am apucat de aeromodelism, timp in care am trecut prin mai multe faze de achizitii componente, si mai ieftine dar si ceva mai scumpe. Acum, avand ceva vechime am zis sa uniformizez standardele personale si sa merg pe acelasi sistem (acelasi tip de mufe de alimentare, aceleasi elici...etc). Cu mufele am rezolvat-o de multa veme, a sosit randul propsaverelor :) .

Am putut constata diferenta intre un propsaver de 1,5 lei si unul de 15 lei, cu ultimul au disparut vibratiile si s-a imbunatatit tractiunea vizibil. Ce ma nemultumeste este faptul ca elicile folosite de mine pana acum (modele ieftine, clone dupa APC) nu se potriveau folosind inelele de plastic incluse ci doar folosind inelul albastru (5) care vine la pachet cu propsaverul (3). Singurul care se potrivea cu inelele de plastic ale elicilor este propsaverul nr. 4, un model foarte ieftin care vibreaza foarte tare. Pentru restul 1, 2 si 3 foloseam doar inelul metalic 5.
Am pierdut doua astfel de inele metalice (sar foarte repede la aterizare si nu le mai gasesc prin iarba) si din pacate nu se gasesc decat cumparand un set de accesorii ptr motoare Turnigy destul de scump si astfel am zis sa renunt la ele si sa folosesc inelele de plastic cu care vin elicile insa cum nu imi convine ca nu se potrivesc decat la propsaverul nr. 4, care este cel mai prost de altfel. Numarul 1 este cel mai scump dar si functioneaza pe masura insa nu merge nicio elice. Si la fel numerele 2 si 3, au acelasi diametru, 5,5 mm. Numarul 4, cel care merge are vreo 4 mm. Imi inchipui ca am de a face cu doua standarde diferite: unul al chinezilor de 4 mm si altul (european sau altceva) de 5,5 mm. Repet, propsaverul numarul 1 costa 15 lei, este Jamara, banuiesc ca pot sa il folosesc ca referinta de diametru cand imi caut niste elici potrivite.
Toate bune si frumoase, care este intrebarea mea totusi?:D .
M-am gandit sa imi iau elici mai scumpe ("originale" ;) , APC (din alea gri) si sa termin o data cu inelele astea de diferite standarde. Are cineva idee daca inelele de adaptare cu care vin acestea se potrivesc pe dimensiunea 5,5 mm diametrul interior? Poate sa puna cineva sublerul pe un APC original (electric, 7-9 inch) si sa vada daca vreun inel de adaptare livrate cu elicea are 5,5 mm?
Multumesc!
P.S.:Acum, in poza, am vazut cat de stramb este facut propsaverul nr. 2, gaura axului motor si umarul pe care se aseaza inelul elicei nu-s deloc pe aceeasi axa.:nea: . De aici vibratiile pe care le constatam eu la fiecare zbor.
Aceasta postare a fost editata de Florinelu: 14 June 2011 - 11:08 AM
Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)