Cred ca voi umblati dupa avioane "frumoase" si nu dupa chestii practice si care chiar sa le puteti zbura ;) . Aeromodelismul inseamana multi bani investiti iar chiar de la inceput o investie care sa le aiba pe toate (ieftin, usor de pilotat dar mai tarziu sa fac si mari figuri, sa fie RTF, sa fie rezistent...) nu prea se poate. Chiar si asa, majoritatea sustine Easy Star pentru este cel mai bun compromis in acest sens. Am inceput cu el, am trecut repede la un Extra 300 home made...si dupa aproape un an zbor EZ-ul cu acceasi placere ca in prima zi. Fiecare avion zboara in felul lui si este oarecum unic. Dar pentru inceput trebuie luat ceva usor de pilotat. Unii piloti isi formeaza destul de greu reflexele ptr a executa la timp manevrele din statie iar altii din simulator trec direct la decolari si aterizari pe camp, fara probleme (poate doar cu emotii mari). Fiecare avion zboara mai bine sau mai rau in conditii neprielnice, depinde foarte mult de mana pilotului.
Pentru achizitionarea unui avion pentru incepatori argumentele care trebuie puse in balanta ar fi si posibilitatile de upgrade ulterioare si costurile aferente. Orice este RTF, la preturi minimale va avea motorizare minimala. Macar EZ-ul il poti asambla in cunostinta de cauza de la inceput "tunat". (si nu doar el dar si alte clone). Mai departe, ...incepatorul nu o sa fie toata viata incepator...la un moment dat ii pui o camera video, poate faci FPV... sa vezi ce investitie buna o sa fie.
La campul unde zbor eu (CET VEST) pot sa ma laud ca am fost pilot de incercare ptr multe modele noi. Astfel am trait de multe ori senzatia pe care ar fi trebuit sa o traiasca posesorul respectivei zburatoare mai mult sau mai putin reglate (nu mai zic ca unele erau foarte rapide si improprii ptr un incepator). Dupa modul in care se comporta posesorul(haotic :wacko: ) cand ii dadeam statia sa piloteze dupa ce ii ridicam avionul in aer realizam ca nu ar fi avut sanse nici macar sa decoleze. Si cei mai multi bagasera simulator la greu. Viata bate computerul se pare.
Buuun, concluzionand: lumea recomanda EZ ptr ca este un model popular, cine nu a avut nu poate intelege de ce...exista tot felul de tutoriale, hackuri, upgrade-uri etc ...drumul este batatorit si nu trebuie reinventata roata. Este o reteta aproape garantata pentru succesul primului zbor. Posibil ca incepatorul sa aiba nativ calitatile si indemarea necesare pentru zborul RC insa acest lucru, noi cei de pe forum, care am fost intrebati, nu putem sa il stim. Asa ca cei mai multi recomanda reteta care a mers de foarte multe ori. Iar referitor la modelul amintit in
postul anteiror as putea spune nu, nu este potrivit unui incepator insa in functie de reflexele native ale incepatorului este posibil sa il poata zbura corect.
PS: inainte de a zbura un avion asigurati-va ca vedeti bine la distanta. Unele modele sunt destul de rapide si nu le mai vezi in foarte scurt timp pana te dezmeticesti din ce butoane se vireaza. 400 de metri inseamana foarte mult cand vine vorba de constientizare a pozitiei avionului in aer.
Nu are legatura cu asta dar mi-am amintit de un
inceput ratat la momentul respectiv al unui incepator. Pe atunci ii luam EZ-ul si ma cutremauram la ce ma asteapta :blush:
Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)