Salutare,
Cu toate ca s-a derulat cu mai bine de o saptamana in urma, am reusit sa-mi trimit telefonul pe orbita spatiala. Nu, nu telefonul meu este cel care s-a prabusit, acela era satelitul ROSAT :wub:
Revenim la subiect. Modelul ales pentru experiment este o aripa Zagi cu anvergura de 1,28m, motorizat cu AXI 2208/34 si elice APC SP 9x3,7. Modelul este acoperit integral cu folie de culoare neagra si este echipat cu sistem de iluminare pentru zbor de noapte. Combinatia cromatica a modelului pe cerul cat se poate de senin mi-a cam dat batai de cap la orientare, era de preferat ca testul sa se desfasoare pe vremea cand erau inca nori pufosi pe cer, in concluzie voi repeta testul vara urmatoare.
Dupa stabilizarea receptiei GPS, telefonul arata altitudinea de 396m. Asa cum mi-am propus, am decolat si am realizat o linie cat se poate de dreapta dupa care pe directie inversa am inceput urcarea dupa care din nou linie dreapta, urcare si tot asa 4 reprize la rand. La un moment dat, chiar nu mai vedeam modelul si cred ca modelul s-a zbenguit ca o musca nebuna pe cer, moment in care se pare ca am si pierdut comunicatia de telemetrie cu modelul. Motivul este cat se poate de simplu si anume faptul ca modelul se afla la verticala mea iar orientarea antenei de emisie nu mai putea acoperi acest unghi. Un alt motiv pentru pierderea semnalului a fost si tipul receptorului folosit si anume un receptor Clever cu 6 canale single-FHSS avand antena deasupra modelului, insemnand ca tot timpul am avut modelul bine indesat cu firele sistemului de iluminat intre antena de emisie si cea de receptie. Am decis sa inchei aici testul si am inceput spiralarea cu pierderea usoara a altitudinii.
La momentul aterizarii, softul arata o diferenta de altitudine de 645m. Dupa salvarea datelor intr-un fisier GPX (tot de catre softul de pe telefon) diferenta de altitudine a scazut la 638m, diferenta care se poate vedea si pe Google Earth, daca la proprietati valoarea afisata de altitudine este cea absoluta. Inca nu m-am prins fata de ce valoare se calculeaza diferenta de nivel intrucat daca facem diferenta intre maximul si minimul masurat adica 983-396 obtinem 587 de metri.
Concluzie: interpretarea inca lasa de dorit. Va trebui sa cautam un soft in care putem seta punctul de zero de la nivelul aerodromului si sa avem altitudinea relativa raportata la acest punct.
Indiferent ca am realizat 645, 638 sau numai 587 de metri diferenta de altitudine, eu ma simt multumit. Nu credeam ca sunt in stare sa ridic un model cu o astfel de anvergura la asa altitudine. Sunt convins ca daca conditiile de vizibilitate, anvergura si culoarea modelului ar fi fost altele, altitudinea atinsa putea fi si mai mare.
Urmeaza doua capturi. Primul reprezinta imaginea redata de catre Google Earth iar ce-a de-a doua este din programul Giga Control cu care evaluez log-urile inregistrate in timpul zborului de catre sistemul meu emisie-receptie marca Weatronic.
Astept intrebari si comentarii.