Modelism - RHC Forum: Caut un adeziv PENTRU material siliconic - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Caut un adeziv PENTRU material siliconic mai concret, as lipi un silicon pe aluminiu, daca se poate...

#1 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 11 October 2010 - 10:36 PM

Am insistat putin in titlu cu niste majuscule, pentru a evita o eventuala confuzie.
Ma poate cineva ajuta cu o informatie? Caut sa lipesc o piesa dintr-un material siliconic (initial bicomponent, tip A+B, Shore 20) de o bucata de aluminiu.
Pana acum n-am gasit nici un adeziv care sa ma satisfaca. Concret, e vorba de lipit niste bacuri siliconice micute, aproximativ 15x25x3 mm, pe degetele unei maini mecanice.
Pentru anumite sarcini folosesc cyanoacrilat, dar nu e o solutie sfanta. Cu putin efort dezlipesc siliconul, tot adezivul ramanand pe piesa de aluminiu. Din cate stiu eu, nu prea sunt substante care sa atace materialul siliconic si care sa poata fi folosite pe baza acestei proprietati prin solventi, pentru silicoane.
Stie cineva o metoda ceva mai buna? Sau un adeziv mai special? O sa intreb la niste firme, dar nu strica o intrebare si pe forum.
Nu stiu sa gasesc un alt adeziv siliconic, care ar fi posibil sa se lipeasca de al meu si s-o faca la fel de bine si cu aluminiul. Probabil ca voi fi nevoit sa folosesc acum ce am, si sa trec ulterior la fixarea prin forma sau chiar voi ingloba piesa din aluminiu in masa siliconului (are destule orificii sa tina materialul pe ea).
Multumesc anticipat pentru orice fel de informatie.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#2 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 11 October 2010 - 11:09 PM

Foloseste cu incredere prenadez sau orice adeziv cu adaos, nu de contact. Oricum nu va tine mult. Ideal e sa prevezi eventual niste canale "coada de randunica" si sa incastrezi piesa de silicon. Cred ca se poate face si prin "vulcanizare", dar nu stiu componentele de adaos si temperatura la care acestea fuzioneaza. Cred ca e nepractic. Ah, si daca poti insera in lipitura ceva panza rara, tifon, etc.

Bafta!
Costel

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 11 October 2010 - 11:10 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#3 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 11 October 2010 - 11:33 PM

Este material siliconic folosit in stomatologie, intarire la temperatura camerei, pentru mulaje dentare. Nu se lipeste de el nimic. Nici macar prenadezul, poxipolul sau altele de genul asta. Pe viitor o sa o rezolv cu o forma potrivita. Acum am folosit cianoacrilat, chiar daca ala ramane rigid. Placuta de silicon e introdusa si intre doua suprafete laterale, care ajuta putin la fixare. Banuiam ca se poate si mai bine cu ceva adeziv special... Armatura nu stiu daca m-ar ajuta mult in cazul asta, dar o sa vad. Bacul odata pus la locul lui, nu se deformeaza prea tare. Daca bag unghia unde trebuie, pot sa-l dau jos destul de usor, dar altfel nu cade. O sa mai incerc si cu vreo solutie fierbinte, poate topeste superficial siliconul... Cand turnam in el ceara fierbinte, parca mai lipeam ceara de el fara sa vreau, deci se poate.
Cam piesele alea colorate ma intereseaza sa le am lipite mai bine, acolo unde-s acum...
Multam fain pentru raspuns, trec pe lista.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: desters.JPG

Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 October 2010 - 11:36 PM

0

#4 Useril este offline   doco 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 13-February 05

Postat 12 October 2010 - 12:41 AM

bitex, la Oct 11 2010, 11:36 PM, a spus:

Am insistat putin in titlu cu niste majuscule, pentru a evita o eventuala confuzie.
Ma poate cineva ajuta cu o informatie? Caut sa lipesc o piesa dintr-un material siliconic (initial bicomponent, tip A+B, Shore 20) de o bucata de aluminiu.
Pana acum n-am gasit nici un adeziv care sa ma satisfaca. Concret, e vorba de lipit niste bacuri siliconice micute, aproximativ 15x25x3 mm, pe degetele unei maini mecanice.
Pentru anumite sarcini folosesc cyanoacrilat, dar nu e o solutie sfanta. Cu putin efort dezlipesc siliconul, tot adezivul ramanand pe piesa de aluminiu. Din cate stiu eu, nu prea sunt substante care sa atace materialul siliconic si care sa poata fi folosite pe baza acestei proprietati prin solventi, pentru silicoane.
Stie cineva o metoda ceva mai buna? Sau un adeziv mai special? O sa intreb la niste firme, dar nu strica o intrebare si pe forum.
Nu stiu sa gasesc un alt adeziv siliconic, care ar fi posibil sa se lipeasca de al meu si s-o faca la fel de bine si cu aluminiul. Probabil ca voi fi nevoit sa folosesc acum ce am, si sa trec ulterior la fixarea prin forma sau chiar voi ingloba piesa din aluminiu in masa siliconului (are destule orificii sa tina materialul pe ea).
Multumesc anticipat pentru orice fel de informatie.

Am folosit cu succes pt silicon LOCTITE 5900 .
E cam scump dar lipeste f bine. Costa vreo 80 lei
Ar mai fi de la acceasi firma LOCTITE 4850 (e si mai scump) dar e cel mai bun. Este flexibil iar la cauciuc-neferoase (Al Cu ) lipeste extrem de bine. Nu am testat insa pe silicon.
Am mai incercat cu Sikaflex 11FC de la hornbah cu rezultate satisfacatoare ( e mai ieftin in schimb)
0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 12 October 2010 - 01:01 AM

Multumesc. O sa intreb la firma si vad ce pot face. Poate ajung si in magazin.
0

#6 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 12 October 2010 - 02:57 AM

Un picut pe langa. Parca, era o teorema, care spunea ca, cel mai bine, un adeziv adera la el insusi. Ma insel?
In acest caz, as incerca, doar de fun, sa folosesc acelasi silicon...zic si eu.
Ciano nu mi se pare indicat, fiind prea rigid, sa lipeasca ceva elastic. Se va fisura.
As incerca si cu adeziv poliuretanic.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 12 October 2010 - 02:57 AM

0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 12 October 2010 - 07:56 AM

Am incercat sa folosesc acelasi silicon si nu am reusit pana la capat. Daca nu ating suprafata siliconului cu absolut nimic si torn imediat peste el, parca ar tine mai bine ca in alte cazuri, dar acelasi silicon nu se lipeste deloc de aluminiu. Ajung pana la urma la varianta de a turna siliconul direct peste suportul metalic. Pana la urma nu vad alta solutie.
Cianoacrilatul chiar nu este indicat din motivele pe care le-ai spus, dar este exact la limita. Adera putin si la tabla de aluminiu, suportul este rigid, parca nu ma deranjeaza. Speram doar sa gasesc o varianta mai buna. Adica intre lipirea a doua bucati de cauciuc vulcanizat cu prenadez si ce fac eu este cale lunga. Ma gandeam sa ajung macar pe la jumatate...
O sa incerc si cu adeziv poliuretanic, daca o sa mai am timp.
Multam fain.
0

#8 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 12 October 2010 - 06:41 PM

Ovidiu, tu torni personal aceste bucati de silicon? Daca da, atunci inglobeaza in partea piesei ce va fi lipita ceva textil. Serios, asa se fac multe chestii, sau cu ceva bucati de material de poliamida. Asta se lipeste foarte bine pe metal cu Loctite ... negru, nu am la indemana codul acum. Insa direct nu se poate lipi rezonabil. Sau turnat cu "codite" pentru incastrat in suportul de metal. Tot pentru niste "apucatoare" din silicon am folosit demult o tabla perforata inglobata in silicon. Ulterior aceasta se atasa de suport cu 2 suruburi. Avantajul era ca se schimba usor cand se uza.

Scuza-ma ca bat campii...
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#9 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 12 October 2010 - 08:28 PM

Abia acum m-am prins de faza cu insertia textila de care ai tot pomenit. Ai dreptate, ar trebui sa mearga bine. Eu torn piesele alea si chiar nu-i complicat sa pun un material intermediar. De suprafetele in contact ma pot ocupa cand ajung la ele, dar cu ceva textil cred ca e perfect.
Raman dator!
Pentru partea cu "tabla" inglobata in silicon, m-am pregatit de la inceput, am acolo gaurile gata filetate, dar nu stiam cum sa scap mai usor.
Azi am mai incercat un adeziv, n-a tinut. O sa refac bacurile cat de curand si o sa verific si adezivii recomandati mai devreme, cine stie...
Nu inchid subiectul, dar pentru mine problema e ca si rezolvata. Poate si pentru altii, care aveau problema asta.
Multumesc pentru sfaturi.
Spor la treaba tuturor.
0

#10 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 12 October 2010 - 08:46 PM

Ma bag si aici: daca atunci cand torni, partea cu "ridurile" e in jos, iar partea de care lipesti aluminiul e in sus, incearca sa inserezi o placuta de textolit facut rugos si eventual cu multe gaurele, sa intre siliconul in ele. Apoi, pare ca textolitul se poate lipi mai usor pe metal. Parerea mea.
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 12 October 2010 - 09:12 PM

Da. Am prins ideea pana la urma. Tot aveam bucatelele de silicon facute, ma gandeam ca le pot lipi. Daca merge asa greu, nu-mi ramane decat sa ma ocup de suprafata de contact, fie cu textil, fie cu ceva rigid, inca de la turnare. Sau sa inglobez direct suportul inca de la inceput.
Fara sa modific (de fapt sa refac) matrita, mai usor imi este sa folosesc ceva textil. O iau incetisor, treptat cred ca verific toate variantele. Presimt ca o sa mai patesc din astea cu siliconul...
Multumesc tuturor pentru ajutor! O sa incerc sa mai comunic din rezultate, pe masura ce le obtin.
0

#12 Useril este offline   ilie F1A 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1253
  • Inregistrat: 17-April 09
  • Interests:aeromodelismul-zbor liber-F1A

Postat 23 October 2010 - 10:55 PM

Daca nu e prea tarziu,incearca sa freci cu niste smirghel cu granulatie mare suprafata de silicon.Frecandu-l, provoci niste rizuri in silicon de care se poate lipi adezivul care lipeste si aliminiul.Bafta.
0

#13 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 23 October 2010 - 11:28 PM

Nu e tarziu, asta a fost prima incercare, sa ma ocup de suprafete (de la rizuri facute cu hartia abraziva pana la cele facute de peria de sarma) si tot n-a tinut.Am rezolvat-o momentan simplu. I-am intrzis juniorului sa mai traga de acele bucatele de cauciuc, ca are niste degete parca-s surubelnite. Intra peste tot, desfac tot. Bucatile alea de cauciuc intra putin fortat si stau si fara adeziv. Cu orice adeziv rezista si la solicitari, dar se pot dezlipi daca se insista. Cautam ceva sa le lipeasca bine. Momentan imi fac treaba asa. Legat de acel stand, am probleme si mai complicate ca asta cu adezivul, le rezolv in functie de importanta.
Multumesc pentru raspuns.
0

#14 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 24 October 2010 - 09:28 AM

bitex, la Oct 24 2010, 12:28 AM, a spus:

Nu e tarziu, asta a fost prima incercare, sa ma ocup de suprafete (de la rizuri facute cu hartia abraziva pana la cele facute de peria de sarma) si tot n-a tinut.Am rezolvat-o momentan simplu. I-am intrzis juniorului sa mai traga de acele bucatele de cauciuc, ca are niste degete parca-s surubelnite. Intra peste tot, desfac tot. Bucatile alea de cauciuc intra putin fortat si stau si fara adeziv. Cu orice adeziv rezista si la solicitari, dar se pot dezlipi daca se insista. Cautam ceva sa le lipeasca bine. Momentan imi fac treaba asa. Legat de acel stand, am probleme si mai complicate ca asta cu adezivul, le rezolv in functie de importanta.
Multumesc pentru raspuns.

Cu silicon ai incercat ? D-ala de pute a otet?
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#15 Useril este offline   EugenS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1262
  • Inregistrat: 08-February 10

Postat 24 October 2010 - 09:50 AM

Poti incerca, daca spatiul iti permite, cu un material tampon (inserat intre silicon si aluminiu ) si doua tipuri diferite de adeziv ( unul pt aluminiu si tampon, cel de al doilea pt tampon si silicon ).

Toate cele bune

Eugen
The 5 P's theory : Proper Preparation Prevents Poor Performance.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu