Dirijabile A construit cineva unul functional ?
Postat 21 February 2003 - 04:37 AM
De atit heliu o sa incepeti sa vorbiti subtire ! :)
Nu-s negativist dar am vazut o demonstratie, in interior, la un dirijabil. Dupa ce omul a prezentat cit de minunat este si, a inceput sa zboare, a ajuns si l amomentul intoarcerii. A pus mina pe el, a intors si....totul a fost COOL. Oare cum o sa fie afara daca o sa bata o briza usoara ?
MAI, NU UITATI SA ANCORATI OBJECTUL ca ajunge peste Prut ! :D
Din cauza asta mi-am dat cu parerea ca ar trebuii sa fie mai mare. MAREEEEEE !
Bafta la umflat si ....buze moi
bye
Postat 21 February 2003 - 11:45 PM
Hai ca nu e suparare, mai ma ia si pe mine valu
Laser frate!
Postat 22 February 2003 - 06:43 PM
Problema gazului este relativ simpla, heliul este cel mai bun (zic eu) si se poate gasi fie la firmele care asigura baloane pentru diferite evenimente, mai mult sau mai putin publicitare, fie luati pagini aurii si la gaze tehnice gasiti firmele care vind heliu. Recipientele (butelii) se pot inchiria sau cumpara.
Eu am construit nacel cu doua motoare electrice pentru propulsie si comanda pe inaltime, iar un al treilea motor intr-un stabilizator vertical pentru comanda directiei.
Dupa ce am montat receptor, servo, acumulatori am cintarit si am aflat volumul necesar de heliu, stiind ca este nevoie de aprox. 1 m3 de heliu pentru a ridica un kg sarcina.
Unde m-am impotmolit a fost la invelis. Am facut desfasurata invelisului, din mai multe fisii, si apoi am facut mai multe incercari (14) folosind polietilena pentru solarii. Forma mi-a iesit faina, dar niciodata nu am reusit invelisul perfect etans. Lipirea fisiilor cu fierul de calcat, prin topire.
Oricum pentru unvelis eu am ales folia de supravietuire deoarece heliul are molecula mica si iese printr-o gramada de materiale.
Pe internet veti gasi o multime de dirijabile telecomandate, indoor sau outdoor (nu sunt acasa si nu am link-urile la indemina).
Mare succes si daca va reuseste invelisul sa-mi spuneti si mie cum a-ti facut.
Marian
Postat 23 February 2003 - 01:01 AM
Postat 23 February 2003 - 01:03 AM
Postat 23 February 2003 - 01:07 AM
Oricum invelisul va fi din mai multe straturi.
Postat 23 February 2003 - 01:09 AM
Este valabil pentru toti cei care vor sa participe la proiect.
Nu uitati sa va scrieti pe hartie ideile, si veniti cu hartie si creion.
Locul si ora le vom stabili saptamana asta. Ok?
Postat 23 February 2003 - 04:25 AM
adica sa mai si produca bani nu numai sa manance....
Postat 24 February 2003 - 09:38 AM
Eu sambata sunt diponibil 100%. Nu prea cunosc locuri propice pentru intalnire... asa ca astep sa spuneti voi.
Postat 24 February 2003 - 01:59 PM
Dirijabilele de care vorbiti cu atita foc arata cam asa (vezi poza). Ca sa il faci costa in jur de 2-3000 USD, ca sa-l cumperi costa in jur de 10.000 USD
Folosesc in general la reclame si cand sint afara sint ancorate la punct fix.
Eu vroiam sa incerc unul de dimensiuni mai mici ( ~ 2m lungime ) care sa aibe 3 motoare puternice. Practic sa functioneze ca un avion foarte, foarte lent !
Cam asta era tema de cercetare ! O chestie radiocomandata pentru incepatori si care sa te invete cu comenzile modelelor inainte de a trece la chestii serioase ! :D
Fisiere atasate
-
Airship1_26a.jpg (45.76K)
Number of downloads: 257
Postat 24 February 2003 - 05:22 PM
Sa vezi distractie...
Scriu si eu sa mai treaca timpul. Astept injuraturi.
Telefon: 0721 385365
Postat 25 February 2003 - 12:05 AM
Alte autorizatii nu stiu sa ai nevoie, caci modelul daca cantareste sub 5 kg nu este considerat aeronava si dedci nu trebuie sa comunici cu cei ded la autoritatea aeriana si nici cu cel mai apropiat turn ded control.
Deasemena nu-l ridici mai sus ede 100 m.
Postat 25 February 2003 - 12:07 AM
Eu zic ca mai intai sa ne cunoastem si sa punem lucrurile cap la cap. Adica ideile.
Postat 25 February 2003 - 12:14 AM
Va rog, ca cei ce doresc sa vina sambata sa-mi trimita un e-mail pe covic@rdslink.ro in care sa-mi spuna numele si un numar de telefon.
Eu unul pot dupa ora 15:00 caci inaine sunt la cursurile de planorism.
Astept cat mai multe e-mail-uri
Postat 25 February 2003 - 07:28 PM
Daca pot ajuta prin mail sunt on-line
Succes
Marian
Postat 25 February 2003 - 10:37 PM
Postat 25 February 2003 - 11:34 PM
Toti avem lucruri mai importante de facut, acest lucru il facem in timpul liber.
Deci te asteptam.
Postat 25 February 2003 - 11:40 PM
La un dirijabil n-ar fi o problema, la viteza cu care se deplaseaza, dar la un model cu motor termic s-ar intampla ca la World Trade Center.
De asemena motoarele termice sunt interzise.
In regulamentul FAI orice model peste 5 kg este considerat aeronava si deci trebuiesc alte aprobari, ,trebuie omologat modedelul, etc. O sa ma interesez exact ce este cu aprobarile.
De firma de publicitate n-ar fi o problema prea mare caci unchiul meu arepropria lui firma de fotografie si publicitate.
Postat 25 February 2003 - 11:41 PM
Postat 28 February 2003 - 04:07 PM
Am incercat doua schite pe care le atasez.
1. Model elipsoidal cu un singur motor
Fisiere atasate
-
dirijabil1.jpg (22.67K)
Number of downloads: 239
Postat 28 February 2003 - 04:17 PM
M-am gandit la doua motoare pentru miscarea pe orizontala, dar se poate ca acestea sa se miste cu 90 de grade si sa ridice modelul (vertical). O alta solutie (care a mai fost vehiculata in discutie) este folosirea unei/unor camere cu aer (ca la submarin) care cred ca se pot realiza dupa modelul unei pompe electrice.
Marea problema este invelisul. Din ce se poate confectiona?
Fisiere atasate
-
dirijabil2.jpg (27.46K)
Number of downloads: 233
Postat 28 February 2003 - 04:51 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 28 February 2003 - 11:40 PM
Pentru toti doritorii sambata la 3:15 3:30 la Spring Time in piata Victoriei ma veti gasi.
Astept sa veniti sa putem vorbi. Sper ca nu am trimis prea tarziu mesajul.
Sunt cu un ghizdan caki in spate, o geaca albastru inchis si o caciula in cap. Am 17 ani, si 1,73 inaltime.
Sper ca am dat suficiente date personale.
Va astept in fata magazinului.
Sper sa nu astept degeaba.
Daca nu puteti veni, vom stabili pentru sambata viitoare, din timp si doar in cazul in care intervine ceva vom anunta pana vineri, inclusiv.
Cred ca asa este cel mai bine.
Postat 28 February 2003 - 11:43 PM
Totusi s-ar putea folosi niste butelii mici (1-1.5L) in care sa avem He la 5-6atm. Dar ar ingreuna destul de mult modelul.
Postat 28 February 2003 - 11:47 PM
Mi se pare un lucru interesant hibridul dintre dirijabil si balon cu aer cald (pentru imbunatatirea calitatilor) dar doresc sa reamintesc ca celulele sunt destul de scume si consider ca doar dupa ce am avea o macheta terminata si testata in zbor am putea sa o imbunatatim cu sistemul fotovoltaic.
Postat 28 February 2003 - 11:48 PM
Postat 03 March 2003 - 04:11 PM
Postat 03 March 2003 - 04:27 PM
Postat 04 March 2003 - 01:31 PM
xorg, la 3 Mar 2003, 16:11, a spus:
Da, este o varianta insa nu cu hidrogen! dupa parerea mea ar fi cam prea periculos.
Oricum si aceasta posibilitatea ar trebuie vazuta, desi asta ar insemna un balon mult mai mare, pentru ca pierderile in volum ar fi considerabile.
Am scotocit prin niste carti de matematica si am gasit ceva formule de calcul, astfel:
Elipsoidul - V=4*pi*a*b*c/3 - unde a, b si c sunt lungimea, latimea si inaltimea
Paraboloidul de rotatie - V=pi*r*r*I/2 - unde r este raza cercului iar I este inaltimea.
Atasez si o schita
Fisiere atasate
-
dirijabil_volum.jpg (29.79K)
Number of downloads: 206
Postat 05 March 2003 - 02:44 AM
Ma asteptam sa vina mai multe persoane.
Oricum, am cazut la pacec ca dirijabilul sa aiba structura interoara, iar partea centrala sa fie un cilindru cu l+3m si D=0.5 m. Partile extreme vor fi conuri, ,iar fata va fi simetrica cu spatele, ,pentru a nu complica calculele, caci modelul trebuie echilibrat mai intai pe hartieprin calcule, pentru a nu pune plumbi degeaba.
Daca mai doreste cineva sa intre in echipa este bine venit, dar ganditiva o data.