Radiocomanda WiFi (ce ziceti de asta!!)
Postat 09 May 2010 - 04:48 PM
Batand netul in lung si in lat am dat peste asa ceva:
http://www.endurance...ontrollers.html
Pare interesant mai ales ca rezolva si ceva din capitolul FPV.
E poate mai potrivit pentru aplicatii de robotica sau automodelism dar ...
fiecare poate sa aprecieze la ce se mai poate folosi.
Cu stima!
Emil
Postat 09 May 2010 - 10:13 PM
Am la vanzare un produs al acestei firme, un controller USB-PPM cu care se poate face acelasi lucru, dar cu viteza corespunzatoare aplicatiilor care ne intereseaza pe noi. Mai precis, cu calculatorul controlezi prin usb un generator de PPM, la care se poate cupla un modul emisie, in FM, ori in 2.4GHz, sau, la portul de trainer al oricarei statii.
http://www.endurance-rc.com/pctx.html
http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?show...st&p=376333
Postat 10 May 2010 - 11:04 AM
Cam ce ar insemna asta comparativ cu un sistem RC, daca sti?
Oricum raza de actiune se poate rezolva marind puterea de emisie a wifi-ului (unele aplicatii si ap-uri o permit; ex: Linksys cu DD-WRT si nu numai).
In alta ordine de idei, cei de la microdrones.de au realizat un modul de "emisie" GSM adaptat pe o statie Multiplex Royal EVO (filmul 5 de pe pagina; pacat ca nu pot pune direct link-ul):
http://www.microdron...n_mc_videos.php (RC transmiter with GSM Patch)
Eu zic ca este alta aplicatie interesanta mai ales ca iti poti extinde destul de mult raza de actiune, e drept ca depinzi de o conexiune de date care iti poate juca feste uneori... dar ideea e interesanta si are merite.
Emil
Postat 10 May 2010 - 11:26 AM
Era un xbee de 15mW care ar fi trebuit la un 1km sa asigure o rata de 5KB/sec.
In afara de telemetrie care sa suporte intarzieri de fractiuni de secunda nu le vad utilizarea.
Cand azi ai sisteme 2.4Ghz ieftine si bune, care au 3-4 km range, mi se pare inutil sa te mai complici sa treci prin wifi tot fluxul, chiar nu vad avantajul.
Un AP wifi ca sa bata 4km omnidirectional este ceva monstruos, neimbarcabil, pot sa ti-o zica si cei care sunt in networking aici, am vazut la postul lui aantikk cateva opinii pertinente.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 10 May 2010 - 06:32 PM
Postat 10 May 2010 - 01:08 PM
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 10 May 2010 - 01:13 PM
Postat 10 May 2010 - 03:03 PM
La banii astia gasesti destule statii in 2.4 bunicele.
Nu am facut decat sa semnalez si altor curiosi aceste gadgeturi care sunt "interesante" de fel.
Ma interesa daca si altii au vazut asa ceva si cunosc detalii tehnice.
Cu stima
Emil
Postat 10 May 2010 - 09:19 PM
"Features:
Support for up to 25 Servos
External power terminal
Servo Power is independent from the controller enabling the use of 5v, 6, 9v servos.*
50Hz refresh rate
Independent servo control
Adjustable pulse width"
Daca mai pui ca poti sa il faci si cu baterie proprie "balaurul", fara fire... e ceva bunicel in asta.
Ca si Tx, in modelism, nu se merita, dar in alte domenii conexe, cu adiacente spre mediul acesta, merge.
Aceasta postare a fost editata de protheus: 10 May 2010 - 09:19 PM
Postat 11 May 2010 - 11:56 PM
Si le gasiti in statii RC.
De exemplu in Jeti Duplex (in mod cert) si probabil in Aurora.
Iar rata de transmisie e 250k/sec.
La Jeti Duplex raza de actiune e peste 3km (zic ei).
Iar latenta aia de care se vorbeste e comparabila cu orice PPM care are cel putin 20msec, dat fiind ca asta e rata de transmisie a PPM-ului.
Si asta fara a pune la socoteala latenta din creierul telecomenzii care nu e de neglijat.
Aceasta postare a fost editata de docmarius: 12 May 2010 - 12:01 AM
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II
Postat 12 May 2010 - 07:51 AM
http://www.digi.com/products/wireless/poin...le.jsp#overview
Intr-adevar, citim acolo... "•Fast 250 kbps RF data rate to the end node" dar asta e la cativa metri, scade rapid cu distanta. si sunt kbiti, nu kocteti. Valoarea de 5kB data de mine a fost in octeti, adica aproximativ vreo 50kb, si asta la nivel de interfata seriala, nu capacitatea maxima teoretica. Din specificatii vedem ca e o diferenta intre rata RF si rata la iesire:
XBee-PROPower output:
•10 mW (+10 dBm) International version
Indoor/Urban range: Up to 300 ft (90 m)
Outdoor/RF line-of-sight range: Up to 1 mile (1.6 km) RF LOS
RF data rate: 250 Kbps
Interface data rate: Up to 115.2 Kbps
Care module au fost folosite intr-un sistem RC, XPS, care a falimentat.
Am scris 200mSec, nu 20, adica de 10 ori mai mult. Nu cred ca pot fi comparate.
Postat 12 May 2010 - 07:31 PM
Singura chestie cu care nu sunt de acord este scaderea ratei de transmisie. Nu vad de ce ar scadea cu distanta, ca nu e nici camp electric nici gravitatie. E un flux digital de pachete care la puterea de emisie de 100mW date de Zigbee-urile cum sunt cele de la Jeti sunt receptionate fara pierderi la distante rezonabile (adica limita de vizibilitate practica a modelului).
Intr-adevar, standardul e la 250 kbiti/sec, care cu overheadul pachetelor si faptul ca sunt duplex se reduce probabil la cca 12-20 kocteti de date utile/sec. Ceea ce este superior fluxului de date echivalent de cca 4k dat de PPM.
As zice sa oprim discutia ca riscam sa degeneram in argumentatii aiurea. Personal folosesc Jeti si nu imi dau seama cum ca ar fi o latenta mai mare.
Insa WiFi.... Hmm. Nu cred ca e cea mai buna solutie.
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II