Modelism - RHC Forum: ..:: Rachete ::.. - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

..:: Rachete ::.. ..:: constructie, planuri, proiecte ::..

#1 Guest_ReVealer_*

  • Grup: Guests

  Postat 16 July 2004 - 03:54 PM

Bitex are dreptate , pe aici nu prea sunt subiecte directe asupra construirii unui rachetomodel . Asa ca mi-am bagat shi io nasul si am facut un subiect . Ce propun sa fie pe aici ? Metode de contructie , planuri , schite , cum lipim ... cum facem sistemele de recuperare , etc. , chiar si discutii despre motoare , de ce nu ? Vad ca subiectul acela cu idei ideale pentru bugete mici merge bine , chiar au aparut idei interesante , unele f periculoase ( ale mele recunosc :huh: :D ) dar e bine ca asa stiti CE SA NU FACETI :D . Humm , sper sa apara mereu raspunsuri noi ca ar fi pacat ca subiectele sa ajunga la coada , adika "history" :D . Spor la planuri . O sa scanez si eu cateva planuri de modele care mi s-au parut mai misto ... makar daka muncim la un model sa arate si el cat de cat a ceva :) . Salutare .
0

#2 Guest_ReVealer_*

  • Grup: Guests

Postat 17 July 2004 - 12:11 PM

Huh , 19 vizualizari si nici un raspuns . Hai ca vreau eu sa stiu ceva ... stiu ca mai intai incepem cu realizarea rachetei :huh: ... dar pe mine m-ar interesa niste metode de vopsire . Ma gandeam sa iau un tub de vopsea-spray ... si ca sa nu se faca picaturi pe suprafata modelului sa pulverizez la o distanta destul de mare ... alte idei cum l-as putea vopsi ?
0

#3 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 17 July 2004 - 04:02 PM

Eu propun sa incepem cu un regulament tehnic pentru rachetomodele. Sa facem rost de unul (fie si format electronic) pe care sa-l studiem si sa construim ceva regulamentar. De exemplu eu nu pot participa la concursuri din mai multe motive. Le spun pe cele importante:
1 nu-s legitimat si la rachetomodele;
2 nu stiu regulamentul si nu construiesc modele regulamentar;
3 nu-s chiar Npoleon sa fac mai multe lucruri simultan...

Se trece usor de problemele astea. Mai am si altele legate de timp, bla, bla, bla...
Macar for fun sa facem ceva comparabil sa putem discuta si aprecia. Si din cauza ca nu cunosc regulamentul (stiu totusi ca exista limitari serioase) nici nu pot vorbi in cunostinta de cauza sau de multe ori vorbesc fara rost.
Daca e ceva pentru concurs trebuie sa respectam ce-i acolo privind dimensiuni, motoare si ce-o mai fi. Daca e pentru altceva atunci nu-i rachetomodelism si nu stiu daca are rost ce facem. De exemplu, la auto captive combustibilul e batut in cuie si teoretic toti baga in motor acelasi lucru deci n-are rost sa fac experiente privind combustibilul. Cred ca si la racheto sunt limitari de genul asta.
Cu parere de rau ori fac ceva pentru concursuri ori doar ceva simplu pentru o RR unde inca nu conteaza performanta ci spectacolul... Proiecte serioase nu am in plan. Ca n-o sa-mi permit sa umblu cu racheta in 2 trepte in geanta, prin trenuri, prin oras. Adica as face-o cu placere dar nu vad rostul.
Asa ca pe langa ce stiam am mai adaugat de la Marinaru si de la ceilalti din vazute sau auzite si o sa ajut pe oricine cu ce pot.
La capitolul MOTOARE merg pe motoare cumparate sau daca o fi sa am timp o sa incerc varianta mea pentru combustibil lichid (alta data!), iar in rest tot ce-i clasic precum mosnegii cu artificiile. De exemplu, imi poate spune cineva ce rost are ce fac acum? Urmeaza sa lansez undeva prin Politehnica un model cu aproximativ 100 grame toner drept incarcatura, care urmeaza sa fie aruncata in locul parasutei. Nu tin sa mai recuperez modelul. Daca asta-i modelism mai bine ma apuc de pescuit!

Privind vopsitul, prin pulverizare pare a fi cea mai buna metoda. Ca e spray, aerograf sa ceva similar e distractia ta. Sunt niste scule prin care sufli cu gura si pulverizezi bine chiar si vopsea. E ceva usor de facut, presupun ca stii despre ce-i vorba. Are toate denumirile posibile si imposibile de aceea ma feresc sa spun una... Nu cunosc alta varianta mai buna. Merge si cu pensula dar daca e sa-i zic doar VOPSIRE sa stii ca e o meserie cu secretele ei. Trebuie s-o stapanesti bine.

E rau ca suntem tare imprastiati geografic si ca interese finale. Parerea mea e ca fiecare trebuie sa ajunga sa prelucreze conurile pe strung. E obligatoriu ca-i simplu si eficient. Nu are rost sa incercati cu materiale ciudate ca la echilibrare se anuleaza totul. Am facut conuri faine din polistiren expandat si la centrare am pus plumb de m-am mirat si io. Si mi-am zis ca ce rost are... Bradul se prelucreaza aproape bine dar apar probleme la slefuit ca nu-i uniform ca densitate. Parerea mea e ca cel mai bun e fagul. E aproape uniform, se prelucreaza foarte bine, se poate goli daca-i cazul si nu e, si apoi se gaseste usor. Orice soba sau pizzerie care se respecta arde lemne de fag...

Apoi tubul se face usor din hartie. O metoda mai interesanta am aflat de la Marinaru. Se ruleaza oblic hartie sub forma de panglica ingusta (20 mm latime e ideala dar merge si mai lata ca la casela de marcat sau mini imprimantele calculatoarelor care dau bon...), in 2-3 straturi in sensuri diferite, cu aracet bun. Bara se poate da cu ceva pentru impiedicarea lipirii hartiei de ea, gen ulei (strat foarte fin), sau una si mai faina cu ulei siliconic cu care va lustruiti pantofii, dat chiar cu acelasi burete (cutii de 5.000 prin toate pietele). Aracetul este un polimer si polimerizeaza complet in aproximativ 3 saptamani dupa care nu mai poate fi dizolvat de apa. Ramane foarte Tare si rigidizeaza peretii suficient. Pe exterior eventual merge dat inca un strat subtire. Chituri pentru exterior se pot face din orice prraf introdus in aracet de la faina alba, ipsos, la ce vreti voi. Cine are strung poate slefui ulterior corpul pe bara pe care a fost facut. Pentru diametre mari merg bine folosite tuburile cu descarcare in gaze (alea de la zicem noi ca prescolarii: neoane). Revin totusi la ideea sa face corpuri regulamentare ca dimensiuni. Nu m-am bagat la modele in doua trepte si foarte mari unde cred c-ar merge folosite alte materiale (fibra si rasina sau structura de rezistenta pe interior).
Aripioarele stabilizatoare merg facute din orice daca isi fac treaba. Usoare, rezistente si bine centrate pe axa modelului.
Mai ramane sistemul de recuperare. Si putem discuta mult de masuratorile pecare le putem face: inaltime atinsa, viteza sau acceleratie si tot ce mai merge cu Pentium inside.
Ca sa nu fiu carcotas prea tare, cine stie sa zica 2-3 vorbe despre rachetomodelistii cunoscuti, care nu apar pe forum. Cate cluburi mai au sectie de racheto, cati participanti sunt la concursuri, ce rezultate se obtin, macar aproximative. Si eventual din cei de pe forum, cati participati la concursuri, ca tare-s nedumerit? Si care-ar fi scopul activitatii? Obtinerea de modele mari, rapide, mici, zbor de durata, conteaza doar altitudinea, motoare performante sau ce anume? E un fel de rugaminte nu-i cu suparare.
De exemplu eu abia incerc sa fac niste modele functionale dar nu umblu inca la performante. Abia sunt la partea de constructie, de invatare. Scopul ar fi sa ajung sa fac modele competitive sa vad daca primii de la noi sunt chiar asa de buni sau e doar o legenda. In rest nimic. Curiozitatea...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 19 July 2004 - 07:56 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#4 Guest_ReVealer_*

  • Grup: Guests

Postat 17 July 2004 - 06:26 PM

La rugamintea lui Bitex zic si eu de ce fac ceea ce fac acum , si dupa cum bine zice "badea" Bitex , rachetomodelism nu se numeste :huh: . Oricum sunt la inceput ... si deocamdata invat . Fac asta pentru ca imi place , pentru ca in viitor vreau sa fac modele performante care sa atinga altitudini mari si daca timpul imi va permite sa le fac si dupa modele ca Apolo sau mai vazusem rachete rusesti f frumoase . Binenteles ca deocamdata totul se rezuma la hartie , lipici si placaj cu motoare cumparate , dar unul din visele mele ar fi sa realizez un model care sa ajunga in spatiu , si asta chiar e vis , prea putin probabil sa ajunga realitate . Cam atat ... oricum ... tindeti spre perfectiune oameni buni :) .
0

#5 Useril este offline   Dan Popa 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 18-July 04

Postat 18 July 2004 - 02:51 PM

Am eu un regulament in engleza in format pdf. L-am atasat. Sper sa va fie de folos. Oricum, daca nu ati practicat rachetomodelism "de performata" ( si ma refer la participarea la competitii ), s-ar putea sa aveti mai multe intrebari dupa ce-l cititi decat inainte. Asha ca mai bine intrebati.
De cand m-am mutat in Bucuresti ( cam 1 an m-am mutat din Buzau cand am dat la facultate ) n-am mai practicat sportul, dar mai stiu multe. Puteti sa ma intrebati despre regulament, clase de concurs, motore, etc. Am fost machetist, si pot sa va ajut si cu zborul in mai multe trepte.
Cat despre activitatea din tara, lucrurile nu stau prea roz. Cluburi care stau mai bine pe picioare sunt in Suceava, Buzau, ?Bacau?, si au mai fost. Dar se tin campionate destul de bune. Anul acesta campionatul national de rachetomodele o sa fie la Suceava in august ( 10 --> 14 cred ). In schimb, datorita campului de calitate din Buzau ( campurile astea se gasesc din ce in ce mai greu in Europa, shi lanseaza lumea " din porumb " ) se tin des in Romania competitii internationale. Spre exemplu anul asta Campionatul European de zbor liber ( planoare ) - Seniori o sa se tina la Bz de pe 25 iulie. Anul viitor s-ar putea sa fie tot in Ro si campionatul European de Rachetomodele. Shi la astea se merita sa te duci, ca ai multe de vazut, de invatat. Ba chiar poti sa gasesti modele de performanta ( carbon si alea.. ) pierdute. Asta e un lucru bun !
Daca vreti sa faceti modele pt concurs, va trebuie motoare pt. concurs. Adik motoare testate de o anumita putere. Se pot procura, insa sunt destul de scumpe. ( cativa euroi / buc ).
Mai vorbim. BAFTA !
0

#6 Useril este offline   Dan Popa 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 18-July 04

Postat 18 July 2004 - 02:53 PM

Scuze, nu e nimic atasat. Cred ca era prea mare ! ( cu toate ca are doar vreo 200 kB )
Dar ziceti, si vi-l trimit pe mail. Scrieti la danpopa2net@yahoo.com

Aceasta postare a fost editata de Dan Popa: 18 July 2004 - 02:55 PM

0

#7 Useril este offline   Guybrush 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 24-June 03

Postat 19 July 2004 - 07:33 PM

trimite-mi si mie regulamenrul

ranca_razvan@yahoo.co.uk
Monkey Island Rulz
0

#8 Useril este offline   ilie 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 88
  • Inregistrat: 09-May 03

Postat 20 July 2004 - 12:25 PM

Il vreau shi eu la hhilie@yahoo.com
RESPECT

--------------------
0

#9 Useril este offline   Dan Popa 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 18-July 04

Postat 20 July 2004 - 01:15 PM

Guybrush, cik nu-i valida adresa de mail... Mai zi una, sau ceva..
Cred ca la ceilalti a mers...
0

#10 Useril este offline   Guybrush 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 24-June 03

Postat 20 July 2004 - 07:13 PM

Incearca ranca_razvan@yahoo.com

sau daca tot nu merge r_razvan90@hotmail.com
Monkey Island Rulz
0

#11 Useril este offline   Dan Popa 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 18-July 04

Postat 20 July 2004 - 07:16 PM

OK hai ca-ncerc
0

#12 Useril este offline   Guybrush 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 24-June 03

Postat 21 July 2004 - 07:06 AM

Am primit regulamentul.

Mersi mult
Monkey Island Rulz
0

#13 Guest_ReVealer_*

  • Grup: Guests

  Postat 24 July 2004 - 11:01 PM

Mey oameni buni , subiectul asta se duce de rapa ... de scaner nu am facut rost ca sa va trimit niste planuri pentru niste modele , totusi , asa pentru divertisment va trimit 2 poze cu prima racheta facuta de mine , si avand in vedere ca vorbeam pe acest subiect despre respectarea unor regulamente , am aflat dupa ce am construit-o ca ea intra aprox. in clasa S6 ( am citit intr-o carte a mea ulterior si am vazut ca forma - inclusiv a stabilizatoarelor - si dimensiunile erau conform clasei S6 care apare si intr-un regulament mai nou , cel dat de Dan Popa , regulamentul meu e de pe vremea cand era tataie baiet pe campiile patriei :) ) . Sper sa zboare Ok , am cam dat-o in bara ca in clasa S6 , sistemul de recuperare este o banda in loc de parasuta dar nu mi-a iesit klumea banda si am facut o parasuta normala . B)

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-5-1090702899.jpg

0

#14 Guest_ReVealer_*

  • Grup: Guests

  Postat 24 July 2004 - 11:03 PM

Poza 2 si o sugestie pentru webmaster - nu se poate face ceva k sa punem mai multe poze la un raspuns ? Eventual dak setup-ul programului nu permite sa se faca o mica modificare .

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-5-1090703009.jpg

0

#15 Guest_ReVealer_*

  • Grup: Guests

  Postat 24 July 2004 - 11:06 PM

Dak prezinta asa un mare interes pot da si datele de constructie , materiale folosite , etc. ca de asta am facut eu subiectul asta :) . Scz pt calitatea pozelor , e webcam-ul prost , trebe un update la el cu unul mai bun B) .
0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu