prima mea barcuta un incepator
Postat 12 November 2009 - 11:51 PM
Lungime 26 cm / latime 8.5cm / inaltime 3 cm
fiind prima mea macheta sper sa il duc pana la capat :wub:
cu stima
Postat 13 November 2009 - 11:18 AM
apelez la aceasta varianta deoarece nu am buget pt modelism, si folosesc doar ce gasesc prin casa. eu unul sper sa fnctioneze. Va fi o jucarie de helesteu, daca merge, daca nu macar va fi statica.
acum intrebarea de baraj: ce elici sa folosesc la motorasele astea "super turbo" ??? Si inca 1 intrebare: cum va trebui sa pun eliciile ambele pe stanga / dreapata sau una pe un sens una pe alt sens. precizez ca habar nam cu ce se mananca navo da intentionez sa invat.
cu stima
Postat 13 November 2009 - 11:43 AM
E mai bine sa pui o elice pe stanga si una pe dreapta dar nici cu ambele pe aceeasi parte nu ar fi o nenorocire la o barcuta asa de mica. Ai grija ca motorasele alea sunt pentru 3V. La 5 Volti merg mai tare dar se uzeaza repede periile colectoare. Daca alimentezi cu 4,8-6V partea de receptie si control (numai sa mearga la tensiunea asta), fi linistit ca pe motoare o sa ai maximum 3,5-4,7V (datorita caderilor de tensiune pe tranzistoarelor bipolare folosite).
Spor la lucru.
Postat 13 November 2009 - 01:06 PM
@navigator, sarumana pentru informatiile cu privire la elici (cele din comert, scum domle scump) asa ca voi aborda varianta cu home made (la fel si carma). Nu am buget pentru modelism (ce sai faci de 3 sapt is somer) asa ca doar home made se poate :rolleyes:
cat despre alimentare (am uitat in posturile anterioare sa precizez) voi folosi 4 acumulatori de 1.5v la 2300 - 2600mA (urmeaza sa decid care din seturile de la aparatul foto sa la utilizez). 4 accu is prea mult ?? daca da, 3 sunt suficienti ? tin sa precizez ca pe masinuta (chinazarie ) ereau 4 baterii de 1.5
cu stima
Postat 13 November 2009 - 01:52 PM
Korb, la Nov 13 2009, 01:06 PM, a spus:
@navigator, sarumana pentru informatiile cu privire la elici (cele din comert, scum domle scump) asa ca voi aborda varianta cu home made (la fel si carma). Nu am buget pentru modelism (ce sai faci de 3 sapt is somer) asa ca doar home made se poate :rolleyes:
cat despre alimentare (am uitat in posturile anterioare sa precizez) voi folosi 4 acumulatori de 1.5v la 2300 - 2600mA (urmeaza sa decid care din seturile de la aparatul foto sa la utilizez). 4 accu is prea mult ?? daca da, 3 sunt suficienti ? tin sa precizez ca pe masinuta (chinazarie ) ereau 4 baterii de 1.5
cu stima
Cu 4 bucati acumulatori ar trebui sa mearga bine, cu 3 nu cred ca si asa acumulatorii au tensiunea electromotoare mai mica (dar sunt mult mai capabili sa dea curent decat bateiile). Am uitat sa-ti spun ca daca ai mai multe motorase rezultate din dezmembrari de cddriver-e, sa le alegi pe cele pe care scrie PPN13KA11C care sunt ceva mai puternice (asta daca detii asa ceva). In tot cazul le incerci la mana si le alegi pe cele la care simti ca magnetii sunt ceva mai tari (simti o oarecare sacadare). Si nu uita sa le imperechezi, adica sa fie 2 motoare de acelasi model, daca ai de unde.
De la antenele telescopice vechi, daca iei segmentul cel mai subtire care este o sarma de alama nichelata de 2mm diametru, ii desurubezi cu grija capatul si ramai cu un ineput de filet M2 pe care il prelungesti cu o filiera M2 pe cca. 4-5mm. Ai sa poti prinde usor o elice facuta din tabla de cupru, alama sau aluminiu intre doua piulite M2. Merge si tabla de fier de 0,4-0,5 si vopsesti apoi tot ansamblul capat ax, piulite si elice.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 13 November 2009 - 01:56 PM
Postat 19 November 2009 - 01:40 PM
1. trebuie sa pun racire la motorase ?
2. la ce distanta maxima se pun flotoarele ?
3. carma trebuie pusa dupa flotoare sau merge in paralel ?
pentru moment cam atata. voi reveni mai pe seara cu ceva poze privind progresul
cu stima
Postat 19 November 2009 - 11:34 PM
Postat 20 November 2009 - 12:53 AM
Contact gasesti in semnatura
Aceasta postare a fost editata de nch: 20 November 2009 - 12:58 AM
Bucuresti/Rahova
Postat 20 November 2009 - 09:21 AM
nu stiam ca in modelism inseamna numai investitie. atata titmp cat nu am un buget care sa permita o investitie din care sa iasa ceva bun, am decis sa improvizez. nu stiu ce vezi tu rau in asta
Postat 20 November 2009 - 09:40 AM
Si eu sunt uimit, pt ca nu inteleg ce faci acolo, ma depaseste.
Probabil omul a vrut sa-ti usureze munca donandu-ti probabil un servo.
Si eu m-am gandit la asta aseara dar mi-am dat seama ca tu nu ai RX clasic, deci nu ai ce face cu el.
Doar incerca sa ajute.
Cateodata nu are rost sa te chinui cu ceva doar ca nu ai buget. Poate gasim noi, tu fa treaba buna cum ai facut si pana acum.
Mie unul i-mi place si daca pot sa te ajut o voi face.
Aceasta postare a fost editata de andriu: 20 November 2009 - 09:41 AM

"That's sooo oshemmm !!!!!"
Postat 20 November 2009 - 10:49 AM
- cadrele sunt facute din placaj de aviatie de 1.2 mm, umplutura este din poliester extrudat (2 culori). pentru lipire am folosit aracet. stiu ca nu rezista la apa, dar pentru "vopsire" voi folosi autocolant (rosu, negru, galben).
- statia provine de la o chinazarie. range nu stiu cat are 10-12 m. am scos de pe statie sarma ce servea ca antena (imi trebuie sa o pun la barcuta) si i-am adaptat o antena telescopica din 3 segmente (aproximativ 40 cm lungime)
- motorasele provin de la 2 cd-rom (cele care muta lentila) PPN13LB10C si PPN13LB11C
- "servoul" pentru carma a fost realizat dintrun alt motoras de cd-rom (model FF-030PK) si o bucata de plastic de 3.8 cm lungime cu zimti (baza cu jutorul careia se muta lentila) cu acelasi pas ca si rotita motorasului. de bucata cu zimiti liniara am lipit cu super glue o tija (o sarma) ce are ca scop impingerea sau tractarea carmei, astfel obtinand controlul directiei (sau ma rog, asta este intentia)
- tinand cont ca si chinezaria se alimenta cu 4 baterii de 1.5 am optat pentru aceasi tip de alimentare inlocuind bateriile cu 4 acumulatori de 1.5 de 2300 mA (proveniti de la aparatul foto)
sper ca am fost destul de explicit
acum revin cu intrebarile adresate mai sus. sper sa ma poata lamuri si pe mine
4. am nevoie de ceva condensatoare pe motorase ??? cele care ereau pe chinazarie aveau .... stie cineva la ce se pun si cum se calculeaza ?
cu stima
Postat 20 November 2009 - 12:06 PM
Korb, la Nov 20 2009, 10:49 AM, a spus:
4. am nevoie de ceva condensatoare pe motorase ??? cele care ereau pe chinazarie aveau .... stie cineva la ce se pun si cum se calculeaza ?
sper ca am fost destul de explicit.
cu stima
1. eu personal nu cred ca ai nevoie de racire, cu toate ca pare destul de inchisa incinta motoarelor.
2. eu prin flotoare inteleg cele 2 cavitati laterale ale catamaranului. daca e asa ele sunt deja fixate conform planului. dar banuiesc ca nu e asta.
3. "dupa" sau "paralel" ???? poti sa pui 2 in "paralel", "dupa" flotoare (a se vedea ce inteleg eu prin flotoare)
4. nu stiu.
acum lasa-ma sa intreb si eu ceva ca tare sunt curios?
ce raport de demultiplicare ai tu la sistemul de directie?
cum controlezi motorul ala ca sa nu i-ti arunce directia, sau sa o infinga in barca?
eu sincer nu inteleg.
cat despre partea cu autocolantul sunt aproape sigur ca nu o sa reziste barca mai mult de 2-3 iesiri. gandestete ca ai colturi, imbinari care nu le faci cu autocolant.
cat despre faza cu explicitul eu inteleg ce spui tu acolo dar nu inteleg de ce faci tu asa, sau cum te-ai gandit ca o sa functioneze
hai baga mare ca se pare ca esti inventiv si mie i-mi place.
spor.
Aceasta postare a fost editata de andriu: 20 November 2009 - 12:10 PM

Postat 20 November 2009 - 07:18 PM
Citeaza
ce raport de demultiplicare ai tu la sistemul de directie?
cum controlezi motorul ala ca sa nu i-ti arunce directia, sau sa o infinga in barca?
eu sincer nu inteleg.
raport de demultiplicare nu am e 1:1, cat desre riscul de a o infige in barca sau a o arunca ... nu am idee o voi verifica dupa ce va fi montata. Autocolantul este o varianta. ma zbat sa fac rost de vopsea lavabila de interior (asta nu ataca polistirenul parca).
cat despre faptul ca de ce mam gandit la variante dastea extreme. se datoreaza faptului ca de mic imi place sa surubaresc plus ca nu am buget deloc de modelism si am vrut sa incerc sa vad ce-mi iese. in cel mai rau caz va fi statica, in cel mai fericit va functiona (sper la un top speed de 30-35 km/h)
ps: cand am zis de carna in paralel mam referit daca poate sa fie pe aceasi linie cu flotoarele (elicele) sau tre musai mai in spate putin
cu stima
Postat 20 November 2009 - 08:41 PM
ma indoiesc ca motorasul ala va avea in primul rand puterea sa traga de directie, cat despre rapiditatea cu care trage de ea ..... e discutabil.
despre pozitionarea directiei nu stiu prea multe.
nu are sens pt niste chestii minore sa o faci statica, nu te grabi si poate iesi ceva frumos.

Postat 20 November 2009 - 10:01 PM
aceasta mica barcuta este sa invat, sa pot gresi fara sa imi para rau, sa experimentez, si sa omor timpul (de asta m-am apucat). Singurul mod sa inveti este sa incerci, sa gresesti si sa inveti din greseli :)
oricum multumesc mult pentru intentie
va voi tine la curent cu progresul
cu stima
Postat 20 November 2009 - 10:51 PM
Korb, la Nov 20 2009, 09:21 AM, a spus:
nu stiam ca in modelism inseamna numai investitie. atata titmp cat nu am un buget care sa permita o investitie din care sa iasa ceva bun, am decis sa improvizez. nu stiu ce vezi tu rau in asta
Vroiam doar sa te ajut....aveam o chinezarie cu o electronica similara cu a ta care ma pregateam sa o arunc! De ceva vreme sunt imun la injuraturile celor pe care ii ajut sau intentionez..... Aveam cate ceva pentru proiectul tau intre care si sistemul de carma, telecomanda si electronica. Dar daca nu vrei asta e .....maine se colecteaza electronice...o gasesti la stalp.....
Numai bine si spor la bricolat!
Bucuresti/Rahova
Postat 24 November 2009 - 04:48 PM
nch, la Nov 20 2009, 10:51 PM, a spus:
Numai bine si spor la bricolat!
care stalp? ca poate sunt prin zona :rolleyes:
Postat 07 January 2010 - 12:06 AM
0744.35.25.89
0727.88.75.46
Postat 22 January 2010 - 01:38 PM
Eu tind sa cred ca omul care face ce-a mai proasta "jucarie", e cu mult mai sus decat omul care poate sa faca cea mai buna "jucarie" dar nu o face.
"Indrazniti, eu am biruit lumea !" - sper ca stii cine a spus asta -
Pe lumea asta exista fel si fel de oameni, dar sunt unii carora le face placere sa dea, sa ofere daruri, dar nu le face placere sa ia de la altii. Pe aici ma invart si eu si cred ca si altii. Oricum atata vreme cat avem 2 maini si un cap de ce sa nu le folosim nu ?
Spor la lucru ca faci treaba buna.
Aceasta postare a fost editata de claudiuu: 22 January 2010 - 01:38 PM
Postat 11 February 2010 - 05:01 PM
si eu am avut acu ceva timp o masina cu o electronica similara si iam montat un motor de 2x mai mare si sa sty ca a crescut si viteza cu aceleasi baterii
asa dar continua proiectul caci pana la urma faci si timpul sa treaca mai repede si ne faci si pe noi sa ne gandim ca nu totdeauna totul trebuie cumparat
bafta
O aripa otravita de 1m
Radjet 800
Yak 55 Telink
Ansmann Virus 4.1cc
Thunder Tiger E-MTA
Aeroclub Fagaras