Poti folosi Motocalc (www.motocalc.com). Cu acesta poti determina motorizarea potrivita sau poti dimensiuna avionul pt o motorizare data.
Eu pt proiectul meu am in vedere urmatoarele etape principale, care presupun si ele totusi niste iteratii:
1 mai intai fac fuselajul si stabilizatoarele, instalez tot echipamentul, in afara de motor. Sa zicem fac fuselajul lung de 1m, cu stabilizator orizontal de 2,5dm^2. (Nu mi se par f importante dimensionarile in aceasta etapa. Ma rezum doar la a pastra niste proportii cu alte modele)
2 cantaresc modelul si estimez ce greutate ar avea cu tot cu motor, elice si aripi.
3 iau motocalc si vad la ce viteza de zbor ar merge cu randament maxim cateva motoare+elice pe care le-as putea procura. (chiar daca programul cere si caracteristicile aerodinamice ale intregului model, le ignor sau pun niste valori orientative. Acum ma intereseaza doar viteza optima pt cateva motoare+elici)
4 caut un profil de aripa potrivit si dimensionez marimea aripii in functie de viteza de zbor optima pt un motor dat
5 estimez caracteristicile aerodinamice ale modelului (lift, drag) si vad iar cu motocalc cum se comporta modelul pt diferite suprafete portante, viteze, motoare
6 Aleg pana la urma un anumit motor si o anumita suprafata portanta in functie de cele mai bune performante estimate de motocalc (randament, viteza de zbor, viteza ascensionala, timp de zbor, inaltime maxima atinsa,...)
Cu proiectarea aripii e simplu: site-ul
http://airfoils.worldofkrauss.com ofera o baza de date cu profile de aripi care se pot ordona dupa diferite criterii. Eu le ordonez in ordinea descrescatoare a finetei aerodinamice (raportul L/D). Primul pe lista e un profil cu finete de 90. Necazul e ca e prea subtire. Merg mai departe. Ma uit si la diagrama polara, sa fie cat mai neteda si sa fie caracteristici bune pe o plaja cat mai larga a unghiului de atac. Pana la urma aleg un profil cu finetea de 50-60, dar care sa fie cat mai solid. Mentionez ca vreau sa fac motoplanor, deci aripile vor fi lungi si inguste. Rezistenta mecanica e importanta.
Dar acum am probleme cu proiectarea fuselajului. Nu ma intereseaza neaparat sa aiba o forma complicata, cu carlinga, ca avioanele reale. L-as face fusiform simetric. Dar ce profil sa aleg? As putea alege un profil NACA0010, care e simetric si are rezistenta aerodinamica redusa (la unghi de atac 0), dar stiu eu daca transformandu-l intr-un corp de rotatie are tot rezistenta redusa? (daca n-or fi alte forme si mai bune?)
Aceasta postare a fost editata de ViorelX: 20 October 2009 - 10:01 PM