Modelism - RHC Forum: Meeting aviatic extraordinar,Ferte-Alais, poze - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Meeting aviatic extraordinar,Ferte-Alais, poze

#1 Useril este offline   kerosen 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 127
  • Inregistrat: 25-September 03

Postat 01 June 2004 - 04:21 PM

Unul din cele mai mari si mai populare airshow-uri din Europa se tine in fiecare an in luna mai la Ferte-Alais, o mica localitate la 50km sud de Paris. Acolo exista un aerodrom cu pista de iarba si un "muzeu zburator" asa cum le place francezilor sa il numeasca datorita faptului ca multe din exponate sint in stare de zbor. Sint si multi invitati asa ca este foarte dificil sa zboare macar citeva minute fiecare intr-o zi. Estimez la 2-3000 de spectatori veniti cu citeva sute bune de masini. Am fost siliti sa asteptam mai bine de o ora sa intram in parcare si cam tot atit la plecare. Dar efortul a meritat din plin. A fost o zi superba, fara nori si cu vint slab numai buna de zbor. Un scanner radio pentru a asculta frecventa (care era afisata pe un panou) a adaugat ceva excitement. Interesant de auzit ce vorbesc pilotii intre ei cind zboara in celula sau formatie.

Aici sint citeva poze:

http://www.pbase.com...osen/fertealais

Si aici e un filmuletz (wmv), neaparat cu sonor:

http://home2.scarlet...ferte-alais2004

Enjoy !

K.
"Simplicity is the ultimate sophistication."
0

#2 Useril este offline   Agarici 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 303
  • Inregistrat: 11-December 02

Postat 01 June 2004 - 07:47 PM

Dar pana acumnu ai avut ocazia sa asculti ce vorbesc pilotii intre ei?

Eu euul am auzit si faze comice si faze dure.. de la .. hai .. mai sus.. trage, trage, hoooop.. nu.. scadee.. baga gaz... dute, duute.. hai ma o data.. pana la uzualele convorbiri pe care le auzim prin filme.. oricum... piloti nostrri sunt niste mari comici. iti doresc sa asculti convorbirile in cadrul aeroclubului romaniei.... o sa te strici de ras :D)))))
Eu fac parte din acei oameni care au capul in nori si picioarele pa pamant.
0

#3 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 01 June 2004 - 08:54 PM

unde se pot asculta convorbirile?:D

MIG-29
0

#4 Useril este offline   kerosen 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 June 2004 - 09:10 PM

Am avut ocazia sa vorbesc cu pilotii...in frecventa... am fost controlor de trafic o buna perioada la Bucuresti.
Dar cam asa sunau si convorbirile intre pilotii de la meetingul aviatic: las-o mai incet, hai mai sus, acum dreapta usor etc.

Oricine poate asculta frecventa air 108-136 MHz AM (nu FM) cu stepul de 25KHz cu un scanner radio sau pur si simplu un radio normal "tras in banda". Un scanner bun costa cam 100-150 euro, cu care poti receptiona tot ce "misca" de la 100kHz la 1GHz, adica politie, salvare, pompieri, radioamatori, posturi de radio pe unde scurte etc, antena potrivita sa ai. Din cite stiu nu e nimic ilegal sa asculti, e ilegal sa emiti fara licenta.

K.
0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 01 June 2004 - 10:01 PM

La noi si asta e ilegal. Doar daca s-au schimbat cumva legile si nu mai stiu eu... Bine ar fi!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#6 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 481
  • Inregistrat: 12-August 03
  • Interests:Heli, Aero, Auto

Postat 02 June 2004 - 07:10 AM

si daca chiar vrei sa asculti cine ce sati faca, ca nu stie ca asculta cineva. poate daca ai prieteni binevoitori ce te reclama :D
come to the dark side. we have cookies!
0

#7 Useril este offline   flying123 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 132
  • Inregistrat: 29-December 03

Postat 02 June 2004 - 08:12 AM

cel mai ieftin (pret/calitate) aparat care il poti numi radio scanner este cel de la Uniden versiunea 57Xlt care se invarte in jur la $50. Cum zicea bitex in romania este ilegal sa asculti politia (spionaj) cu toate ca frecventele nu sunt codate sau secrete. Aici nu este illegal dar politia si altii vorbesc numai in "coduri" si iti trebuie luni bune de ascultat ca sa intelegi ceva. In rest poti afla multe lucruri pe care nu le auzi la televizor , sau poti afla niste adevaruri care sunt ascunse in media.

PS : cea mai "adevarata" frecventa este Police ground to Air
0

#8 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 02 June 2004 - 08:28 AM

flying123, la 2 Jun 2004, 08:12, a spus:

cel mai ieftin (pret/calitate) aparat care il poti numi radio scanner este cel de la Uniden versiunea 57Xlt care se invarte in jur la $50. Cum zicea bitex in romania este ilegal sa asculti politia (spionaj) cu toate ca frecventele nu sunt codate sau secrete. Aici nu este illegal dar politia si altii vorbesc numai in "coduri" si iti trebuie luni bune de ascultat ca sa intelegi ceva. In rest poti afla multe lucruri pe care nu le auzi la televizor , sau poti afla niste adevaruri care sunt ascunse in media.

PS : cea mai "adevarata" frecventa este Police ground to Air

Daaa beton codurile ..
"Gazela 22 receptie ...
Gazela receptie ...
Viteza pt papuc ...
51 km pe ora ..il ardem sefu ?"
DT
0

#9 Useril este offline   kerosen 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 03 June 2004 - 10:30 AM

Am verificat si este adevarat ca in Romania inca mai este valabila o lege de pe vremea lui ceasca cum ca nu e voie sa asculti frecventele care nu sint destinate explicit publicului. Cred ca acesta este si motivul pentru care nu stiu ca cineva sa comercializeze legal scannere radio in Romania. Bineinteles ca este o lege anacronica si va fi modificata la un moment dat. Pe de alta parte am mai vorbit cu niste amici radioamatori care mi-au zis ca de fapt ei nu prea tin cont de aceasta lege si si-au luat libertatea de a receptiona ce vor muschii lor, de fapt este o acceptare tacita a faptului ca legea asta e o prostie. Evident cu emisia este alta poveste si e strict interzis sa emiti fara licenta. Frecventa air pentru citeva aeroporturi si cerntre de dirijare din State se transmite si pe internet...atit de secreta e.

K.
0

#10 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 03 June 2004 - 11:26 AM

Desi nu e legal, nu sunt pedpse decat pentru radioamatori, gend suspendare autorizatie de emisie, dar daca nu ai asa ceva nu-i bai! Oricum din cate stiu nu se fac controale asa severe. Problema e sa nu recetionezi vre-un secret de stat si sa-l vinzi, dar sigur ala e codat.
Asa ca stati linistiti
Apropo, unde ati vazut scanerul ala de 50$?
Spor la treaba
0

#11 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 03 June 2004 - 07:12 PM

hahaha
interesant :D)
prima achizitie va fi scanner :D

superbe pozele de la mitingul de aviatie :D

MIG-29
0

#12 Useril este offline   flying123 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 June 2004 - 04:46 AM

@MrSpace

Versiunea 56Xlt nu cred ca se mai fabrica dar poti sa achizitionezi versiunea 60Xlt de pe site-ul www.uniden.com cu $69
Nume complet
B-BC60XLT-1

Bafta!

Aceasta postare a fost editata de flying123: 04 June 2004 - 04:47 AM

0

#13 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 04 June 2004 - 05:27 AM

e tare scula
totusi nu scrie la specificatii ce modulatii cunoaste.
stie cineva??
flying is my life...
0

#14 Useril este offline   kerosen 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 June 2004 - 07:46 AM

Dupa cum scrie in specificatiile Uniden BC60XLT-1, scula nu stie si frecventele air (108-136 MHz AM)...
Certified in accordance with FCC Rules and Regulations
Part 15, Subpart C, as of date of manufacture.
Channels: 30 (1 Bank)
WX: 7 NOAA Weather Service Channels
Search Bands: 10 Preprogrammed Bands
5 Programmable Chain Search
Bands
Frequency Range: 29.0–29.7 MHz 10 Meter Amateur Band
29.7–50 MHz VHF Low Band
50–54 MHz 6 Meter Amateur Band
137–144 MHz Military Land Mobile
144–148 MHz 2 Meter Amateur Band
148–174 MHz VHF High Band
Above bands in 5 kHz steps
406–420 MHz Federal Government
420–450 MHz 70 cm Amateur Band
450–470 MHz UHF Standard Band
470–512 MHz UHF “T” Band
Above bands in 12.5 kHz steps
Operating
Temperature:
–20°C to +60°C
Scan Rate: 10 Channels per second
Search Rate: 10 Steps per second
Scan Delay: 2 seconds
Audio Output: 18 mW nominal into 8W internal speaker
3 mW nominal into 32W stereo headphone
8 mW nominal into 64W earphone
Power
Requirements:
12VDC using AD70U Adapter or
4AA Alkaline or rechargeable
Nickel-Cadmium Batteries
Antenna: Rubber antenna (included)
External Jacks: External earphone, DC 12V power jack
Size: 21¤2 in. (W) x 11¤2 in. (D) x 7 in. (H)
Weight: 12 oz.
Features, Specifications, and availability of optional
accessories are all subject to change without notice.
Aici este manualul Uniden: http://www.uniden.com/productsupport2.cfm?...oduct=BC60XLT-1

De obicei cam toate scannerele stiu cel putin AM, FM si WFM.

Eu am un Yaesu VR120D: http://www.yaesu.co.uk/amateur/receivers/v...vr120/vr120.htm

Cel mai ieftin si simplu este un receptor clasic FM "tras in banda" de un electronist, asta pentru inceput pina prinzi gust...

K.
0

#15 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 June 2004 - 08:06 AM

Frumushel intradevar scanerul cu pricina
dar nu recetioneaza aviatorii: 108-136. este pe acolo si manualul iar frecventele sunt:

Frequency Range: 29.0–29.7 MHz 10 Meter Amateur Band
29.7–50 MHz VHF Low Band
50–54 MHz 6 Meter Amateur Band
137–144 MHz Military Land Mobile
144–148 MHz 2 Meter Amateur Band
148–174 MHz VHF High Band
Above bands in 5 kHz steps
406–420 MHz Federal Government
420–450 MHz 70 cm Amateur Band
450–470 MHz UHF Standard Band
470–512 MHz UHF “T” Band
Above bands in 12.5 kHz steps

Cat despre modulatii, nu zice dar e de bun simt sa prinda macar AM si FM ceea ce sigur face daca nu chiar SSB si CW.

Poate nu stiti dar ca tot veni vb de recetionat sa stiti ca intre 137-138MHz sunt sateliti de metereologie ce transmit imagini ale pamantului, cu mod FM. nu tr decat sa luati un program de pe net: WXsat, sa bagati semnalul in placa de sunet si pe ecram apare frumos pamantul din spatiu cu toate formatiunile noroase ca la meteo!
Un program pt determinarea pozitiei satelitilor cu pricina este: SATScape. f dragut, tr doar a introduceti coordonatele Bucurestiului, sau a orasului in care va aflati si avet conturat cerul cu ce sateliti se invart asupra capului dv, inclusiv statia orbitala internationala

Cat despre nivelul semnalului emis de sateliti am auzit ca este destul de puternic si poate si receptionat cu mai toate scanerele.

Spor la receptionat!

YO4HCM
73!
0

#16 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 June 2004 - 08:09 AM

Uite ca nu am vazut ca si Kerosen a scris acelas lucru :)
0

#17 Useril este offline   flying123 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 June 2004 - 11:32 AM

sorry baieti dar eu nu am pus niciodat mana pe acel scanner dar se lauda un amic cu el!!
asa ca ajungem la proverbul "you get what you pay for"

PS: am sa incerc chestia cu meteorologia ..super!

Aceasta postare a fost editata de flying123: 04 June 2004 - 11:36 AM

0

#18 Useril este offline   Adrianni 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 247

Postat 07 June 2004 - 01:05 PM

kerosen, la 1 Jun 2004, 21:10, a spus:

Am avut ocazia sa vorbesc cu pilotii...in frecventa... am fost controlor de trafic o buna perioada la Bucuresti.
Dar cam asa sunau si convorbirile intre pilotii de la meetingul aviatic: las-o mai incet, hai mai sus, acum dreapta usor etc.

Oricine poate asculta frecventa air 108-136 MHz AM (nu FM) cu stepul de 25KHz cu un scanner radio sau pur si simplu un radio normal "tras in banda". Un scanner bun costa cam 100-150 euro, cu care poti receptiona tot ce "misca" de la 100kHz la 1GHz, adica politie, salvare, pompieri, radioamatori, posturi de radio pe unde scurte etc, antena potrivita sa ai. Din cite stiu nu e nimic ilegal sa asculti, e ilegal sa emiti fara licenta.

K.

salutare.
Unde ai fost controlor de trafic la Bucuresti?
Si de ce nu mai esti?

Adrian Niculae
0

#19 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 07 June 2004 - 03:47 PM

Kerosene, zi-le si de anemometrul ala pe care l-ai facut, pe care il pui pe un par pe terenul vostru de zbor si la care poti sa suni de pe molecular sa te anunte despre directia si intensitatea vantului!
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#20 Useril este offline   kerosen 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 June 2004 - 05:35 PM

Acu' trebuie sa spun.... Inca nu e totul gata si de-aia mai aminam un pic.

Terenul nostru de zbor se afla cam la 35km de oras si de multe ori se intimpla ca in oras sa fie vreme buna, vint slab spre deloc iar cind merg la teren sa dau de vint destul de puternic, 15-20km/h sau mai mult. Si astfel am facut 70km degeaba si vreo ora aiurea in masina. Evident, nu numai mie mi se intimpla, ma mai intilnesc acolo cu vreun coleg de club, vorbim 10 min si apoi plecam acasa.

Asa a aparut proiectul "Remote Anemometer System". La teren avem o cabana dar fara curent electric sau telefon fix. Ideea este sa montez un anemometru de la care sa pot citi datele de vint remote. Singurul mijloc de comunicatie este telefonul gsm. Asa ca am gasit planurile cum sa construiesc un anemometru digital care apoi trebuie "cuplat" cu telefonul gsm. Pentru a cupla cele doua scule am folosit un "single board computer" bazat pe procesorul Z180 (nepotul lui Z80, inima de Cobra, Spectrum ...ooo, ce vremuri). Astfel anemometrul, prin iesirea lui digitala seriala (RS232), varsa datele de vint (directie si viteza) in memoria controlerului care proceseaza datele, face statistici, medii, calcul de maxim si rafala etc si le stocheaza in memorie. Telefonul mobil este cuplat la controler prin alt port serial. Rezultatul e ca daca trimiti un SMS la acest telefon vei primi inapoi tot un sms cu toate datele de vint. Controlerul are in memorie o lista de telef agreate asa ca raspunde numai la membrii clubului. Totul este alimentat de la o baterie de masina, 12V. Din calcule rezulta ca bateria tine cam 6 saptamini, apoi se schimba cu una incarcata (s-ar putea cu aceasta ocazie sa pierd niste setari - mai lucrez inca la acest aspect).

Toata partea tehnica este terminata, adica anemometrul functioneaza - are si un afisor cu LED-uri local, care o sa stea in cabana -controlerul a inceput sa comunice cu telefonul mobil, mai am de lucrat la software-ul controlerului. Studiez documentatia controlerului si incerc sa ma incadrez cu programul in memoria disponibila. Apoi mai sint chestii de logistica, gen catarg, montatul propriu-zis pe cabana, circuitul de alimentare, carcase etc. Sper sa termin totul cam intr-o luna.
Aici sint citeva poze cu componentele cheie ale sistemului:

http://www.pbase.com...osen/anemometer

Va tin la curent cu mersul proiectului.
K.
0

#21 Useril este offline   zozo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1126
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 07 June 2004 - 07:57 PM

Bravo! Solutie simpla si eficienta! Pai si eu am construit o mica statie meteo si de 4 ani functioneaza impecabil. Statia face parte dintr-un sistem mai complex de management energetic din cadrul fabricii in care lucrez si poate fi accesat prin modem, indiferent de care, cu ajutorul unui soft. Statia aflandu-se in apropiere de aeroport si implicit de zona in care zbor deobicei. Pot afla detalii de acasa la ce se petrece in teren. Statia ar functiona cu succes si alimentat dintr-un acumulator iar daca nu s-ar fura asa cum se obisnuieste...incarcarea acumulatorului ar putea fi rezolvata de un mic panou solar sau generator eolian....Datele sunt urmatoarele: Viteza vantului, directia vantului, temperatura si senzor de ploaie, toate acestea arhivate la fiecare 15 minute plus urmarirea on-line a tuturor parametrilor.
0

#22 Useril este offline   kerosen 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 June 2004 - 09:17 PM

Am o intrare in controler pentru un senzor de temperatura, acesta va fi parte din upgrade-ul urmator. Dar adevaratul upgrade este urmatorul: inlocuirea telef mobil cu unul care sa suporte GPRS si trimitind mesaje la un interval prestabilit sau cind apar anumite evenimente sa update-eze automat website-ul clubului. Astfel toata lumea va avea acces la aceste informatii.
Apoi un anemometru fara parti in miscare ar fi optim, exista unele ce functioneaza pe baza de ultrasunete, dar cel mai ieftin e jur de 1000 euro...

K.
0

#23 Useril este offline   st3fy 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 142
  • Inregistrat: 19-January 03

Postat 11 June 2004 - 04:40 PM

cred ca a fost frumos acolo....
dupa cum sa vazut
0

#24 Useril este offline   LEXXRDM 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 473
  • Inregistrat: 03-December 03

Postat 04 September 2004 - 05:22 PM

Cu pozele de la meeting-ul aviatic organizat de catre francezi(nu se desmint nici de asta data) parca am facut un salt in timp pentru a vedea cu ochii nostri cum se statea la capitolul avioane si tehnica de lupta la vremea respectiva.
Cineva facea referire ca a lucrat ca, controlor de trafic. Este un stres fantastic sa stai 1 ora si 30 minute(aproximativ) in fata ecanului radar si sa raspunzi de vietile a mii de oameni. Ce altceva ar mai fi de spus? :rolleyes:

Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate. .
0

#25 Useril este offline   eternity 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 29 November 2004 - 05:23 PM

zozo, la 7 Jun 2004, 19:57, a spus:

Bravo! Solutie simpla si eficienta! Pai si eu am construit o mica statie meteo si de 4 ani functioneaza impecabil. Statia face parte dintr-un sistem mai complex de management energetic din cadrul fabricii in care lucrez si poate fi accesat prin modem, indiferent de care, cu ajutorul unui soft. Statia aflandu-se in apropiere de aeroport si implicit de zona in care zbor deobicei. Pot afla detalii de acasa la ce se petrece in teren. Statia ar functiona cu succes si alimentat dintr-un acumulator iar daca nu s-ar fura asa cum se obisnuieste...incarcarea acumulatorului ar putea fi rezolvata de un mic panou solar sau generator eolian....Datele sunt urmatoarele: Viteza vantului, directia vantului, temperatura si senzor de ploaie, toate acestea arhivate la fiecare 15 minute plus urmarirea on-line a tuturor parametrilor.

De cate ori atunci cand ati calatorit pe munte, sau in Delta ati
dorit sa reincarcati acumulatorii de la GSM, CD Player sau radio?
Stresul e mult mai mare atunci cand nu reusesti sa gasesti
o "priza"...nebainuind ca ea e langa tine permanent!
Cineva a avut o idee si cu acest mini incarcator solar ... ati
rezolvat problema si ati scapat de stres .

http://www.lpelectric.ro/ro/products/sourc...charger_ro.html

Bafta la toti!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu