ZOD, la 17 May 2004, 16:26, a spus:
ha ! Iar m-ai bagat in ceata ! Ce e LRK ! ?
Hai ma!
Iar va zic despre LRK-uri?
Uite (a nus' cata oara!) un Copy/Paste dintr-un mesaj mai vechi, despre deja cunoscutul Ju 52 de 5m anv.:
Ju 52 este facut de amicul nostru Philipp Gardemin, redactor sef la revista AUFWIND (zbor electric, planoare
http://www.aufwind-m.../aufwind-main/). Este membru si al forumului nostru, inregistrat ca Flip - vezi mesajele "Campionat Mondial electrice Elvetia"
Ju 52 are 4,8 m anv., 20 kg iar motoarele sunt TORCMAN-brushless (www.torcman.de) fiecare de 750W. Acumulatorii sunt doua packuri de cate 24 de celule, la 2,4Ah. La 28 Amp, elicele de 17x8 toli se invart la 6200 rpm, fara reductor! De decolat, decoleaza intr-adevar cam in zece metri de rulaj, cu flapsurile scoase, pe vant de fata de 1,5-2 mps. Constructia este clasica (de acum): aripi de polistiren placate cu balsa 2 mm, plan central scurt, solidar cu fuselajul si doua plane extremale, jonciune teava de dural ø 50 mm, fuselaj cu panouri placat cu balsa, ampenaje idem aripi, tren aterizare tevi carbon, roti ultrausoare "home made" din izolatie neopren tevi centrale termice, lipita pe butuc balsa si discuri placaj.
Motoarele sunt brushless de tip LRK (dupa initialele celor trei care au pus la punct acest tip de motor, Christian Lucas, Ludwig Retzbach, ... Kühlfuss). Ceea ce este interesant este faptul ca aranjamentul motorului este de fapt "pe dos" ! Bunaoara, brushessul meu "ortodox" Aveox F7LMR are bobinajul la exterior ceea ce constituie statorul iar la interior este rotorul, adica magnetul matisat in kevlar, ca sa reziste la turatii de 60.000 rpm.
Ei bine, LRK-urile sunt "pe dos" adica exteriorul este format dintr-o oala cu pereti subtiri in interiorul careia sunt dispusi si lipiti (epoxi) magnetii neodynium. Interiorul este format din pachetul de tole si bobinajul respectiv. Pana aici nimic ciudat! Ei bine, chestia este ca interiorul cu bobinajul STA PE LOC iar exteriorul-oala SE INVARTE! De aceea n-am folosit termenii consacrati de stator si rotor.
Dispunerea asta face ca masa magnetica disponibila sa fie mai mare, centajul partilor in miscare relativ banal dar marele avantaj este ca dezvolta cupluri uriase la turatii mici, ceea ce face inutila prezenta unui reductor pentru a invarti o elice mare.
Ca sa fie mai elocvent, am pus o poza facuta unui motor de pe Ju 52. Am asezat elicea special ca sa se vada pala pe care scrie diametrul si pasul. Batiul haraboaiei este din placaj ordinar de tei de 3 mm! Dihania zbura absolut incantator, parca si zgomotul era real. Adevarul e ca fuselajul era o ditamai cutie de rezonanta! Pun si o poza cu Ju 52 la decolare, luat de la spate (nu pe la spate, Marinare!).
In Elvetia, la CM F5B, Torcman (www.torcman.de) a avut cortul langa cortul nostru (de fapt Philipp si Klaus Kraft sunt prieteni buni) si am putut sta de vorba si spiona in pace si prietenie. Si cum neamtu' nu-si ia concediu nici in concediu, Klaus al meu si nevasta-sa Petra bobinau la statoare cat era ziulica de lunga, pana ce se termina baxul de bere! Ca ai dreacu', pe palinca mea n-au avut curajul sa puna gura, ca tot pierdeau sirul la numaratul spirelor!
Acuma ce e drept, poti cumpara numai kitul de motor si sa-l cladesti acasa, pe genunchi, ca dupa cum am vazut eu pe viu, nu e mare lucru. Dar pentru inca 30% platiti, mai bine iei unul gata facut si testat, ca sa scapi de belea.
Spre exemplu, din ce am vorbit eu, un kit de Torcman 350-12 Eco (180 gr., 300W, ø42, lungime 40, fara ax) costa cam 120-230 Euro, iar gata plamadit se cheama Torcman 350-12 Pro si face fo 170-180 Euro. De controllere nu stiu prea multe, da' cam cat face motorul cam atat e si controllerul. Controllere bune face firma Jeti din Cehia.
Pe curand...